Musake

1

Musake

offline
  • Pridružio: 05 Maj 2006
  • Poruke: 568

MUSAKA OD BLITVE

Potrebno je: 3-4 veze blitve, 250 gr mlevenog mesa, šolja pirinča, 3 jaja, glavica crnog luka, pola šolje mleka, malo soli, bibera, vegete i ulja.

Meso prodinstati sa iseckanim crnim lukom, dodati pirinač i začine. Blitvu preliti vrelom vodom, ocediti, pa u podmazanu šerpu staviti polovinu, odozgo pripremljen nadev, pa ostatak blitve. Sve preliti jajima umućenim sa mlekom i zapeći. Poslužiti uz kiselo mleko.

MUSAKA OD PEČURAKA

Potrebno je: 200 gr integralnog pirinča, 50 gr raži, 2 glavice crnog luka, 300 gr pečurki, 2 jaja, 2 dl pavlake i veza peršunovog lista.

U ekspres loncu skuvati prvo raž, a zatim pirinač. Luk iseći i dinstati na ulju, dodati pečurke isečene na listiće i dinstati 15 minuta. Pečurke i luk izvaditi i ocediti od ulja, po ukusu staviti bibera i soli. U vatrostalnu činiju redjati red pirinča, red raži, red pečurki, posuti peršunovim listom. Sve to peći 20 minuta. Pre kraj preliti umućenim jajim i pavlakom.

MUSAKA OD ZELJA

Potrebno je: 600 gr mešanog mlevenog mesa, 4 veze zelja, 100 ml ulja, 100 gr crnog luka, 60 gr pirinča, 2 jaja, 1 pavlaka, 20 gr brašna, peršun, malo aleve paprike, so, biber.

Na vreloj masnoći propržiti crni luk, pa dodati opran pirinač. Posoliti, pobiberiti, dodati alevu papriku, malo vode i na kraju mleveno meso. Peršun dodati na kraju, promešati dobro i skloniti sa vatre.
Oprane listove zelja popariti vrelom vodom. U pomašćen sud redjati red zelja, red nadeva. Poslednji red treba da bude zelje. Preko musake preliti umućenu pavlaku sa jajima i brašnom. Jelo staviti u rernu i zapeći.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7912
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

Musaka od plavih patlidzana

Pisem iz glave, ne zamerite sto je dat samo postupak, domacice znaju svoje plehove pa ce na osnovu njih da odrede kolicinu.

Dva-tri-cetiri patlidzana (u zavisnosti od velicine samih patlidzana ali i pleha) se oljuste, operu i iseku uzduz na 'snicle' debljine oko 1cm. Posole se i redjaju u dublji sud (soliti svaki sloj!) i ostaviti da se ocedi onaj gorki sok. Ako je potrebno, ocediti jos malo rukama, uvaljati svaku 'sniclu' u brasno i jaja i ispohovati na vrelom ulju. U drugom tiganju proprziti crni luk, dodati mleveno meso, zacine i jedno jaje i isprziti meso. U uljem dobro pomazan dublji pleh (npr. onaj za djuvec) poredjati red pohovanih patlidzana, pa sipati red mesa, zaliti mesavinom jaja i mleka, pa ponoviti redosled dok se ne potrosi spremljen materijal. Odozgo treba da ostanu patlidzani. Zaliti sve mlekom sa jajima, izbuskati celu musaku na par mesta viljuskom i peci u rerni na srednjoj temperaturi. Moze se jesti vruce, ohladjeno, pa cak i ledeno hladno (iz frizidera), najbolje uz dodatak ovcijeg kiselog mleka (ko ne voli moze i kravlje).

Podvarijanta: zameniti patlidzane pecenim paprikama i oduseviti se ukusom! Very Happy



offline
  • Pridružio: 11 Sep 2006
  • Poruke: 60
  • Gde živiš: Beograd

Ufff, kume, instant sam ogladneo kad sam ti procitao recept.

offline
  • Sneg 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 29 Sep 2005
  • Poruke: 527

MUSAKA OD KARFIOLA

Sastojci:
- bešamel
- jaja (4 kom.)
- kisela pavlaka (2 kom.)
- karfiol (500 g)
- šunka (100 g)

Obariti karfiol tako da ne bude raskuvan. Umutiti fil od jaja, pavlake i sitno seckane šunke. Po zelji se moze dodati i malo kackavalja (ko voli). Dodati zacina po zelji - biber, so, vegeta. Redjati u posudu red karfiola, red fila, red karfiola... Na kraju preliti bešamel sosom i staviti u rernu da se zapece.

offline
  • Pridružio: 24 Feb 2004
  • Poruke: 3013

Jaoooh, bla bla, svaka cast!

Procitala sam naslov "Musake" i setila se te koje si ti napisao-la, kako sam zagubila recept a jako mi se dopada! Recept "nalazim" vec drugi put, hah nemam obicaj da pamtim kako se koje jelo pravi, cak i ona jednostavna, ne znam zasto.
Mislim da sam ja pravila odvojeno, red karfiola, red sunkarice i red pavlake ( sa jos necim zaboravila sam), ali uglavnom slicno je. Lagano i ukusno mmmm

Mutjo hvala, i svaka preporuka za ovu ukusnu musaku !

offline
  • Pridružio: 05 Maj 2006
  • Poruke: 568

MUSAKA OD KARFIOLA I PIRINČA

Potrebno je: 2 glavice karfiola, 200 gr pirinča, 1 glavica crnog luka,, u lje, 500 gr mlevenog mesa, 3 jajeta, ½ l mleka, so, biber.

Očišćen i opran karfiol obariti u slanoj vodi, a zatim izdeliti na cvetiće. Posebno obariti pirinač u posoljenoj vodi. Na ulju kratko propržiti seckani crni luk, pa dodati mleveno meso. Na kraju posoliti i pobiberiti. U podmazan sud redjati naizmenično pirinač, meso i karfiol. Odozgo treba da ostane pirinač. Penasto umutiti jaja i dodati mleko, a zatim preliti musaku. Peći u pećnici.

MUSAKA OD PATLIDŽANA

Potrebno je: 400 gr mešanog mlevenog mesa, 100 gr luka, so, biber, 50 gr svežeg paradajza, 2 patlidžana, 4 jaja, 4 dl mleka, peršunovo lišće, ulje ; za testo: 1 jaje, nekoliko kašika brašna.

Mlade patlidžane samo ogulite, a veće namočite 30 minuta u hladnoj vodi da se izgubi gorčina. Narežite ih na krugove, posolite. Umutite testo od jaja, brašna, gušće nego za palačinke, umočite patlidžane i ispržite sa obe strane. Ispržite naseckani crni luk i meso. Umešajte na kockice isečen paradajz, posolite i pobiberite.
U zemljanu ili vatrostalnu posudu redjajte patlidžan i meso. Na vrhu treba da bude patlidžan. Pecite 15 minuta na 150 stepeni. Zatim, umutite mleko i jaja i dosta peršuna, prelijte i ponovo vratite u rernu da e zapeče. Odozgo možete posuti i narendanim kačkavaljem.

MUSAKA OD POVRĆA

Potrebno je: 200 gr pirinča, 500 gr pileće džigerice, 1 glavica crnog luka, 1,5 kg povrća (tikvice, karfiol, brašak i boranija), 100 gr rendanog kačkavalja, biber, so.

Ispržiti sitno seckan crni luk i dodati prokuvan pirinač. Posebno izdinstati povrće da malo omekša. Džigericu sitno iseći, ispržiti na ulju, posoliti i pobiberiti. U vatrostalnu činiju redjati redom sloj pirinča, sloj povrća i džigerice i tako redom. Poklopiti i staviti u rernu da se ispeče. Na kraju posuti struganim kačkavaljem.

Dopuna: 14 Nov 2006 21:27

MUSAKA OD BORANIJE

Potrebno je: 1 kg boranije, 500 gr mlevenog mesa, 2 glavice crnog luka, 2 jajeta, 2,5 dl pavlake, 2 kašike seckanog peršuna, biber, so.

Boraniju očistiti i izdinstati na ulju sa malo vode, da omekša. Posebno ispržiti crni luk, dodati mleveno meso i izdinstati. Dodati so, biber i peršunov list. Po želji i 2 čena seckanog belog luka. U podmašćen sud redjati red boranije i mesa, na kraju treba da bude boranija. Umutiti jaja sa pavlakom, dodati malo mleka, preliti boraniju i zapeći u rerni.

MUSAKA OD PIRINČA

Potrebno je: 400 gr pirinča, 500 gr mlevenog mesa, 3 glavice crnog luka, 4 jajeta, 1 kašičica aleve paprike, ulje, biber, so.

Pirinač skuvati u slanoj vodi i isprati u hladnoj. Sitno seckan crni luk propržiti na ulju, dodati meso, alevu papriku i biber. Promešati i posoliti. U vatrostalnu činiju redjati red pirinča i red mesa. Završiti pirinčem. Preliti razmućenim jajima i peći u rerni oko 20 minuta.

MUSAKA OD KROMPIRA I KUPUSA

Potrebno je: 1 kg krompira, 1 kg kupusa, veza mladog crnog luka, čen belog luka, šolja paradajz pirea, biber, so, ulje.

Krompir oljuštiti, oprati i iseckati na kolutove. Kupus iseckati kao za salatu, a crni luk sitno. U vatrostalnu činiju redjati naizmenično krompir i kupus izmešan sa lukom, posoliti i pobiberiti. Musaku preliti umućenim paradajz pireom, začinjenim belim lukom i biberom. Peći u rerni na umerenoj temperaturi.

MUSAKA OD KROMPIR PIREA

Potrebno je: ½ kg krompir pirea, ½ kg kuvane govedine, 2 glavice crnog luka, 2 paradajza ili 5 kašika paradajz pirea, 50 gr putera, 50 gr parmezana, biber i so.

Na puteru propržiti sitno seckan crni luk i kada postane staklast dodati naseckano meso, oljušten i na komade isečen paradajz (ili paradajz pire razmućen u malo mlake vode), posoliti, pobiberiti i i zmešati da se sastojci sjedine. Kalup za musaku dobro premazati maslacem, dno prekriti polovinom krompir pirea, posuti polovinom parmezana i preko toga rasporediti meso, zatim drugu polovinu krompir pirea i na kraju posuti ostatkom parmezana. Peći u rerni dok parmezan ne porumeni.

Dopuna: 25 Dec 2006 15:54

MUSAKA OD KELJA
Potrebno je: 1 kg kelja, ½ kg mlevenog mesa, šolja kuvanog pirinča, 4 jajeta, 2 dl pavlake, glavica crnog luka, ulje, biber, so, prezle.

Na ulju propržiti iseckan crni luk, kada postane staklast dodati meso, kuvani pirinač, biber i so. Skloniti sa vatre i umešati 2 jajeta. Kelj oprati, izdeliti na listove, preliti vrelom slanom vodom i ocediti. Kalup za musaku pomastiti,, dno posuti prezlama, preko toga redjati listove kelja i meso. Na kraju treba da bude kelj. Musaku preliti jajima umućenim sa pavlakom i zapeći u rerni.

MUSAKA OD KARFIOLA.

Potrebno je: veća glavica karfiola, 400 gr mlevenog pilećeg mesa, glavica crnog luka, 3 kašike putera, 3 kašike b rašna, ¼ l mleka, biber, so, sok od limuna.

Karfiol skuvati u slanoj vodi, kojoj je dodati malo limunovog soka. Kada je na pola kuvan, izvaditi ga iz vode i ostaviti da se ocedi. Pileće meso prokuvati i samleti, pa izmešati sa nastruganim crnim lukom i struganim muskatnim oraščićem. U podmašćen kalup redjati naizmenično karfiol, izdeljen na cvetiće i pileće meso. Posebno na maslacu propržiti brašno, naliti mlekom, posoliti i pobiberiti i ukuvati srednje gust bešamel sos. Tim umakom preliti musaku i zapeći u rerni.

PROLEĆNA MUSAKA

Potrebno je: 4 glavice crnog luka, 500 gr krompira, 150 gr pirinča, 500 gr svinjskog mesa, so, biber, ulje, aleva paprika, 5 kašika paradajz pirea.

Luk i krommpir iseći na kolutove i pomešati sa pirinčem. Po ukusu posoliti i pobiberiti. Polovinu mase staviti u podmazan pleh. Meso izlupati i posoliti, pobiberiti i posuti alevom paprikom. Ostaviti da malo odstoji i redjati preko krompira i pirinča. Prekriti drugom polovinom mešavine krompira i pirinča. Preliti sa ½ l mlake vode i peći u rerni. Kada je jelo u pola pečeno, preliti paradajz pireom i dopeći.

MUSAKA OD ZELJA

Potrebno je: 1 kg zelja, 350 gr mlevenog mesa, 350 gr topljenog sira, tuba paradajz pirea, 2 čena belog luka, pola veze mirodjije, 2 jajeta, malo mleka, biber, so, ulje.

Na ulju propržiti seckan beli luk, dodati mleveno meso, posoliti, pobiberiti i dinstati desetak minuta. Skloniti sa šporeta i dodati paradajz pire razmućen u malo mlake vode. U pomašćen sud redjati oprano, popareno i ocedjeno zelje, preko mlevenog meso, posipati seckanom mirodjijom i gde-gde stavljati komade topljenog sira. Ponovo prekrivi zeljem. Kada se svi sastojci utroše (na kraju treba da bude zelje), musaku preliti umućenim jajima i mlekom i zapeći u rerni.

MUSAKA SA PEČURKAMA

Potrebno je: 200 gr pirinča, 500 gr šampinjona, 2 jajeta, čaša pavlake, veća glavica crnog luka, vegeta, biber, peršun.

Popržiti sitno seckan luk, dodati na listiće isečene pečurke, vegetu i lagano pržiti dok ne uvri sav sok.
Pirinač obariti u dosta slane vode i isprati hladnnom vodom. U podmazan vatrostalni sud sipati sloj pirinča, posuti biberom i vegetom, rasporediti pečurke, ostatak pirinča, pa zaliti jajima umućenim sa pavlakom. Zapeći u rerni dok ne dobije lepu koricu.

MUSAKA OD SPANAĆA I KROMPIRA

Potrebno je: 500 gr spanaća, 500 gr krompira, velika glavica crnog luka, 100 gr kačkavalja, 20 gr prezli, čaša kiselog mleka, 3 jajeta, peršun , so, biber, ulje

Luk sitno iseći i propržiti na ulju, dodati sitno seckan spanać i dinstati ga da omekša. Posuti solju, biberom, seckanim peršunom i skloniti sa vatre.
Krompir skuvati u ljusci, oljuštiti i iseći na kolutove. U podmazanu vatrostalnu posudu redjati nekoliko slojeva krompira i spanaća, pri čemu se krompir posipa solju i biberom, a spanać prezlom i struganimm kačkavaljem. Pirpremljena musaka se peče pola sata a zatim prelije umućenim jajima i kiselim mlekom. Vrati se u pećnicu da se dopeče i porumeni.

VESELA MUSAKA

Potrebno je: 400 gr tikvica, 4 paradajza, po jedna žuta i crvena paprika, 4 kašike ulja, so, biber, pola veze bosiljka, 2 glavice crnog luka, čen belog luka, 500 gr mlevene junetine, 60 gr putera, 60 gr brašna, 500 ml mleka, 150 ml pavlake, 80 gr parmezana.

Tikvice o9prati, očistiti i iseći na režnjeve. Paradajz oguliti i odstraniti semenke. Papriku očistiti i zajedno sa paradajzom iseći na režnjeve. Propržiti papriku i tikvice na dve kašike ulja, a zatim dodati paradajz, pa sve kratko propržiti i na kraju začiniti. Bosiljak sitno iseckati i dodati masi.
Crni i beli luk iseckati i dinstati na 2 kašike ulja, dok ne postane staklast. Umešati mleveno meso, sve propržiti i začiniti.
Rernu zagrejati na 180 stepeni. Na otopljenom puteru propržiti brašno, pa čim počne da dobija tamniju boju umešati i mleko. Dodati pavlaku, 40 gr parmezana i začine, pa sve kuvati oko 10 minuta.
Poredjati meso i povrće u podmazan pleh, preliti sosom i parmezanom. Peći 40 minuta.

MUSAKA OD PEČURAKA

Potrebno je: 200 gr integralnog pirinča, 50 gr raži, 2 glavice crnog luka, 300 gr pečurki, 2 jaja, 2 dl pavlake, peršun.

U ekspres loncu skuvati prvo raž, ,a zatim pirinač. Luk iseći i izdinstati na ulju, dodati pečurke iseckane na listiće i dinstati. Pečurke i luk ocediti od u lja, po ukusu pobiberiti i posoliti. U vatrostalni sud redjati red pirinča, red raži, red pečurki, posuti peršunom. Ispeći u rerni, a pred kraj preliti umućenim jajima i pavlakom.

MUSAKA OD ZELJA

Potrebno je: 600 gr mešanog mlevenog mesa, 4 veze zelja, 100 gr masnoće, 100 gr crnog luka, 60 gr pirinča, 2 jaja, 1 pavlaka, 20 gr brašna, peršun, malo aleve paprike, biber, so.

Na masnoći proporžiti crni luk, dodati o pran pirinač. Posoliti, pobiberiti i dodati alevu papriku. Mleveno meso i peršun dodati na kraju i dobro promešati.

Oprane listove zelja popariti vrelom vodom. U podmašćen sud redjati red zelja, red nadeva. Poslednji red treba da bude zelje. Preko musake preliti pavlaku sa jajima i brašnom. Zapeći u rerni.

offline
  • Pridružio: 29 Nov 2012
  • Poruke: 368

LOMBARDIJSKA MUSAKA

Musaka koja se razlikuje od ostalih. Priprema se od patlidžana i sira, preliva umakom od paradajza i peče 30 minuta na umerenoj temperaturi.

- 1 kg plavih patlidžana isečena na kolutove, uvaljani u mešavinu od origana, prezli i rendanog sira
- 2 šolje prezli
- 4 šolje rendanog sira
- origano i so
- 300 gr punomasnog sira
- 2 šolje retkog kuvanog paradajza
- bosiljak
- peršun
- so.

Naizmenično ređati kolutove patlidžana i sir, preliti umakom od paradajza, bosiljka i peršuna i peći u rerni.


LIČKA MUSAKA

Musaka od krompira sa filom od uprženog mlevenog mesa, crnog i belog luka; prelivena uljem, posuta prezlama i belim lukom; pečena u pećnici 40 minuta.

- 1 kg krompira isečenog na kolutove
- oko 700 gr mlevenog mešanog mesa
- 200 gr crnog luka
- nekoliko čenova belog luka
- so, biber, peršun, prezle, ulje.


KRUŠEVAČKA MUSAKA

Ova musaka se priprema od karfiola, kuvane govedine, pirinča sa paprikom i lukom; sa dodatkom paradajza, prelivena pavlakom i pečena.
U pouljanu posudu poređati sloj mesa, red karfiola, red pirinča sa paprikom, završiti slojem mesa i u musaku utisnuti glavice crnog luka i paradajz. Preliti mešavinom ulja i pavlake i peći 30 minuta.

- 1,5 kg kuvanog karfiola
- 300 gr paprika
- 100 gr pirinča
- oko 600 gr kuvane govedine isečene na komade
- 4 glavice crnog luka, manje glavice
- 4 paradajza isečena na polovine ili četvrtine
- 2 dl kisele pavlake
- so, biber, ulje.

offline
  • Pridružio: 18 Jun 2013
  • Poruke: 22

a musaka sa tikvicama? Very Happy red pohovanih tikvica, red dinstanog zacinjenog belog mesa, red pohovanih tikvica i u rernu. njam Razz

offline
  • Pridružio: 29 Nov 2012
  • Poruke: 368

MAROKANSKA MUSAKA

Musaka od plavog patlidžana i fila od uprženog mesa, luka, pečuraka, paradajza i jaja; prelivena umakom od paradajza i pečena 1 sat u rerni.

- 1 kg plavih patlidžana isečenih na kolutove
- za nadev: 2 kašike ulja, 600 gr kuvane jagnjetine, 150 gr pečuraka, 100 gr crnog luka, so, biber, peršun, 3 jaja, 3 paradajza
- za preliv: 3 čena belog luka, 500 gr paradajza, bosiljak, biber, so.



FRANCUSKA MUSAKA sa pireom od krompira

- oko 500 gr mlevenog mesa
- 130 gr putera
- 3 glavice crnog luka
- so i biber
- peršun
- krompir pire

Ova musaka se priprema na klasičan način, ali sa krompir pireom koji se priprema od kuvanog krompira, mleka, margarina, soli, bibera. Postupak pripreme fila i ređanje je isto kao i kod prethodnih. Musaku peći oko 20 minuta.

offline
  • Jana05 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 29 Jan 2014
  • Poruke: 9

A musaka s mljevenim purećim mesom, patdlidžanom i rajčicama sa žara? Izvrsno i bez klasičnog krumpira, kao osnovnog sastojka.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1066 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 7 sakrivenih i 1014 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aleksandarbl, antonije64, bladesu, BRATORIII, darkangel, debeli, Dimitrije Paunovic, Dimitrise93, dragoljub11987, drimer, FileFinder, FOX, Georgius, goxin, ikan, Insan, jackreacher011011, Karla, Kibice, kokodakalo, kybonacci, Marko Marković, milenko crazy north, Ne doznajem se u oružje, nebidrag, nemkea71, Nobunaga, novator, ObelixSRB, offman, ozzy, Pikac-47, procesor, rajkoplje, rasok, RJ, robertino, Rogan33, sasa87, slonic_tonic, Srle993, Stoilkovic, vladulns, 125