Musake

1

Musake

offline
  • Pridružio: 05 Maj 2006
  • Poruke: 568

MUSAKA OD BLITVE

Potrebno je: 3-4 veze blitve, 250 gr mlevenog mesa, šolja pirinča, 3 jaja, glavica crnog luka, pola šolje mleka, malo soli, bibera, vegete i ulja.

Meso prodinstati sa iseckanim crnim lukom, dodati pirinač i začine. Blitvu preliti vrelom vodom, ocediti, pa u podmazanu šerpu staviti polovinu, odozgo pripremljen nadev, pa ostatak blitve. Sve preliti jajima umućenim sa mlekom i zapeći. Poslužiti uz kiselo mleko.

MUSAKA OD PEČURAKA

Potrebno je: 200 gr integralnog pirinča, 50 gr raži, 2 glavice crnog luka, 300 gr pečurki, 2 jaja, 2 dl pavlake i veza peršunovog lista.

U ekspres loncu skuvati prvo raž, a zatim pirinač. Luk iseći i dinstati na ulju, dodati pečurke isečene na listiće i dinstati 15 minuta. Pečurke i luk izvaditi i ocediti od ulja, po ukusu staviti bibera i soli. U vatrostalnu činiju redjati red pirinča, red raži, red pečurki, posuti peršunovim listom. Sve to peći 20 minuta. Pre kraj preliti umućenim jajim i pavlakom.

MUSAKA OD ZELJA

Potrebno je: 600 gr mešanog mlevenog mesa, 4 veze zelja, 100 ml ulja, 100 gr crnog luka, 60 gr pirinča, 2 jaja, 1 pavlaka, 20 gr brašna, peršun, malo aleve paprike, so, biber.

Na vreloj masnoći propržiti crni luk, pa dodati opran pirinač. Posoliti, pobiberiti, dodati alevu papriku, malo vode i na kraju mleveno meso. Peršun dodati na kraju, promešati dobro i skloniti sa vatre.
Oprane listove zelja popariti vrelom vodom. U pomašćen sud redjati red zelja, red nadeva. Poslednji red treba da bude zelje. Preko musake preliti umućenu pavlaku sa jajima i brašnom. Jelo staviti u rernu i zapeći.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7911
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

Musaka od plavih patlidzana

Pisem iz glave, ne zamerite sto je dat samo postupak, domacice znaju svoje plehove pa ce na osnovu njih da odrede kolicinu.

Dva-tri-cetiri patlidzana (u zavisnosti od velicine samih patlidzana ali i pleha) se oljuste, operu i iseku uzduz na 'snicle' debljine oko 1cm. Posole se i redjaju u dublji sud (soliti svaki sloj!) i ostaviti da se ocedi onaj gorki sok. Ako je potrebno, ocediti jos malo rukama, uvaljati svaku 'sniclu' u brasno i jaja i ispohovati na vrelom ulju. U drugom tiganju proprziti crni luk, dodati mleveno meso, zacine i jedno jaje i isprziti meso. U uljem dobro pomazan dublji pleh (npr. onaj za djuvec) poredjati red pohovanih patlidzana, pa sipati red mesa, zaliti mesavinom jaja i mleka, pa ponoviti redosled dok se ne potrosi spremljen materijal. Odozgo treba da ostanu patlidzani. Zaliti sve mlekom sa jajima, izbuskati celu musaku na par mesta viljuskom i peci u rerni na srednjoj temperaturi. Moze se jesti vruce, ohladjeno, pa cak i ledeno hladno (iz frizidera), najbolje uz dodatak ovcijeg kiselog mleka (ko ne voli moze i kravlje).

Podvarijanta: zameniti patlidzane pecenim paprikama i oduseviti se ukusom! Very Happy



offline
  • Pridružio: 11 Sep 2006
  • Poruke: 60
  • Gde živiš: Beograd

Ufff, kume, instant sam ogladneo kad sam ti procitao recept.

offline
  • Sneg 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 29 Sep 2005
  • Poruke: 527

MUSAKA OD KARFIOLA

Sastojci:
- bešamel
- jaja (4 kom.)
- kisela pavlaka (2 kom.)
- karfiol (500 g)
- šunka (100 g)

Obariti karfiol tako da ne bude raskuvan. Umutiti fil od jaja, pavlake i sitno seckane šunke. Po zelji se moze dodati i malo kackavalja (ko voli). Dodati zacina po zelji - biber, so, vegeta. Redjati u posudu red karfiola, red fila, red karfiola... Na kraju preliti bešamel sosom i staviti u rernu da se zapece.

offline
  • Pridružio: 24 Feb 2004
  • Poruke: 3013

Jaoooh, bla bla, svaka cast!

Procitala sam naslov "Musake" i setila se te koje si ti napisao-la, kako sam zagubila recept a jako mi se dopada! Recept "nalazim" vec drugi put, hah nemam obicaj da pamtim kako se koje jelo pravi, cak i ona jednostavna, ne znam zasto.
Mislim da sam ja pravila odvojeno, red karfiola, red sunkarice i red pavlake ( sa jos necim zaboravila sam), ali uglavnom slicno je. Lagano i ukusno mmmm

Mutjo hvala, i svaka preporuka za ovu ukusnu musaku !

offline
  • Pridružio: 05 Maj 2006
  • Poruke: 568

MUSAKA OD KARFIOLA I PIRINČA

Potrebno je: 2 glavice karfiola, 200 gr pirinča, 1 glavica crnog luka,, u lje, 500 gr mlevenog mesa, 3 jajeta, ½ l mleka, so, biber.

Očišćen i opran karfiol obariti u slanoj vodi, a zatim izdeliti na cvetiće. Posebno obariti pirinač u posoljenoj vodi. Na ulju kratko propržiti seckani crni luk, pa dodati mleveno meso. Na kraju posoliti i pobiberiti. U podmazan sud redjati naizmenično pirinač, meso i karfiol. Odozgo treba da ostane pirinač. Penasto umutiti jaja i dodati mleko, a zatim preliti musaku. Peći u pećnici.

MUSAKA OD PATLIDŽANA

Potrebno je: 400 gr mešanog mlevenog mesa, 100 gr luka, so, biber, 50 gr svežeg paradajza, 2 patlidžana, 4 jaja, 4 dl mleka, peršunovo lišće, ulje ; za testo: 1 jaje, nekoliko kašika brašna.

Mlade patlidžane samo ogulite, a veće namočite 30 minuta u hladnoj vodi da se izgubi gorčina. Narežite ih na krugove, posolite. Umutite testo od jaja, brašna, gušće nego za palačinke, umočite patlidžane i ispržite sa obe strane. Ispržite naseckani crni luk i meso. Umešajte na kockice isečen paradajz, posolite i pobiberite.
U zemljanu ili vatrostalnu posudu redjajte patlidžan i meso. Na vrhu treba da bude patlidžan. Pecite 15 minuta na 150 stepeni. Zatim, umutite mleko i jaja i dosta peršuna, prelijte i ponovo vratite u rernu da e zapeče. Odozgo možete posuti i narendanim kačkavaljem.

MUSAKA OD POVRĆA

Potrebno je: 200 gr pirinča, 500 gr pileće džigerice, 1 glavica crnog luka, 1,5 kg povrća (tikvice, karfiol, brašak i boranija), 100 gr rendanog kačkavalja, biber, so.

Ispržiti sitno seckan crni luk i dodati prokuvan pirinač. Posebno izdinstati povrće da malo omekša. Džigericu sitno iseći, ispržiti na ulju, posoliti i pobiberiti. U vatrostalnu činiju redjati redom sloj pirinča, sloj povrća i džigerice i tako redom. Poklopiti i staviti u rernu da se ispeče. Na kraju posuti struganim kačkavaljem.

Dopuna: 14 Nov 2006 21:27

MUSAKA OD BORANIJE

Potrebno je: 1 kg boranije, 500 gr mlevenog mesa, 2 glavice crnog luka, 2 jajeta, 2,5 dl pavlake, 2 kašike seckanog peršuna, biber, so.

Boraniju očistiti i izdinstati na ulju sa malo vode, da omekša. Posebno ispržiti crni luk, dodati mleveno meso i izdinstati. Dodati so, biber i peršunov list. Po želji i 2 čena seckanog belog luka. U podmašćen sud redjati red boranije i mesa, na kraju treba da bude boranija. Umutiti jaja sa pavlakom, dodati malo mleka, preliti boraniju i zapeći u rerni.

MUSAKA OD PIRINČA

Potrebno je: 400 gr pirinča, 500 gr mlevenog mesa, 3 glavice crnog luka, 4 jajeta, 1 kašičica aleve paprike, ulje, biber, so.

Pirinač skuvati u slanoj vodi i isprati u hladnoj. Sitno seckan crni luk propržiti na ulju, dodati meso, alevu papriku i biber. Promešati i posoliti. U vatrostalnu činiju redjati red pirinča i red mesa. Završiti pirinčem. Preliti razmućenim jajima i peći u rerni oko 20 minuta.

MUSAKA OD KROMPIRA I KUPUSA

Potrebno je: 1 kg krompira, 1 kg kupusa, veza mladog crnog luka, čen belog luka, šolja paradajz pirea, biber, so, ulje.

Krompir oljuštiti, oprati i iseckati na kolutove. Kupus iseckati kao za salatu, a crni luk sitno. U vatrostalnu činiju redjati naizmenično krompir i kupus izmešan sa lukom, posoliti i pobiberiti. Musaku preliti umućenim paradajz pireom, začinjenim belim lukom i biberom. Peći u rerni na umerenoj temperaturi.

MUSAKA OD KROMPIR PIREA

Potrebno je: ½ kg krompir pirea, ½ kg kuvane govedine, 2 glavice crnog luka, 2 paradajza ili 5 kašika paradajz pirea, 50 gr putera, 50 gr parmezana, biber i so.

Na puteru propržiti sitno seckan crni luk i kada postane staklast dodati naseckano meso, oljušten i na komade isečen paradajz (ili paradajz pire razmućen u malo mlake vode), posoliti, pobiberiti i i zmešati da se sastojci sjedine. Kalup za musaku dobro premazati maslacem, dno prekriti polovinom krompir pirea, posuti polovinom parmezana i preko toga rasporediti meso, zatim drugu polovinu krompir pirea i na kraju posuti ostatkom parmezana. Peći u rerni dok parmezan ne porumeni.

Dopuna: 25 Dec 2006 15:54

MUSAKA OD KELJA
Potrebno je: 1 kg kelja, ½ kg mlevenog mesa, šolja kuvanog pirinča, 4 jajeta, 2 dl pavlake, glavica crnog luka, ulje, biber, so, prezle.

Na ulju propržiti iseckan crni luk, kada postane staklast dodati meso, kuvani pirinač, biber i so. Skloniti sa vatre i umešati 2 jajeta. Kelj oprati, izdeliti na listove, preliti vrelom slanom vodom i ocediti. Kalup za musaku pomastiti,, dno posuti prezlama, preko toga redjati listove kelja i meso. Na kraju treba da bude kelj. Musaku preliti jajima umućenim sa pavlakom i zapeći u rerni.

MUSAKA OD KARFIOLA.

Potrebno je: veća glavica karfiola, 400 gr mlevenog pilećeg mesa, glavica crnog luka, 3 kašike putera, 3 kašike b rašna, ¼ l mleka, biber, so, sok od limuna.

Karfiol skuvati u slanoj vodi, kojoj je dodati malo limunovog soka. Kada je na pola kuvan, izvaditi ga iz vode i ostaviti da se ocedi. Pileće meso prokuvati i samleti, pa izmešati sa nastruganim crnim lukom i struganim muskatnim oraščićem. U podmašćen kalup redjati naizmenično karfiol, izdeljen na cvetiće i pileće meso. Posebno na maslacu propržiti brašno, naliti mlekom, posoliti i pobiberiti i ukuvati srednje gust bešamel sos. Tim umakom preliti musaku i zapeći u rerni.

PROLEĆNA MUSAKA

Potrebno je: 4 glavice crnog luka, 500 gr krompira, 150 gr pirinča, 500 gr svinjskog mesa, so, biber, ulje, aleva paprika, 5 kašika paradajz pirea.

Luk i krommpir iseći na kolutove i pomešati sa pirinčem. Po ukusu posoliti i pobiberiti. Polovinu mase staviti u podmazan pleh. Meso izlupati i posoliti, pobiberiti i posuti alevom paprikom. Ostaviti da malo odstoji i redjati preko krompira i pirinča. Prekriti drugom polovinom mešavine krompira i pirinča. Preliti sa ½ l mlake vode i peći u rerni. Kada je jelo u pola pečeno, preliti paradajz pireom i dopeći.

MUSAKA OD ZELJA

Potrebno je: 1 kg zelja, 350 gr mlevenog mesa, 350 gr topljenog sira, tuba paradajz pirea, 2 čena belog luka, pola veze mirodjije, 2 jajeta, malo mleka, biber, so, ulje.

Na ulju propržiti seckan beli luk, dodati mleveno meso, posoliti, pobiberiti i dinstati desetak minuta. Skloniti sa šporeta i dodati paradajz pire razmućen u malo mlake vode. U pomašćen sud redjati oprano, popareno i ocedjeno zelje, preko mlevenog meso, posipati seckanom mirodjijom i gde-gde stavljati komade topljenog sira. Ponovo prekrivi zeljem. Kada se svi sastojci utroše (na kraju treba da bude zelje), musaku preliti umućenim jajima i mlekom i zapeći u rerni.

MUSAKA SA PEČURKAMA

Potrebno je: 200 gr pirinča, 500 gr šampinjona, 2 jajeta, čaša pavlake, veća glavica crnog luka, vegeta, biber, peršun.

Popržiti sitno seckan luk, dodati na listiće isečene pečurke, vegetu i lagano pržiti dok ne uvri sav sok.
Pirinač obariti u dosta slane vode i isprati hladnnom vodom. U podmazan vatrostalni sud sipati sloj pirinča, posuti biberom i vegetom, rasporediti pečurke, ostatak pirinča, pa zaliti jajima umućenim sa pavlakom. Zapeći u rerni dok ne dobije lepu koricu.

MUSAKA OD SPANAĆA I KROMPIRA

Potrebno je: 500 gr spanaća, 500 gr krompira, velika glavica crnog luka, 100 gr kačkavalja, 20 gr prezli, čaša kiselog mleka, 3 jajeta, peršun , so, biber, ulje

Luk sitno iseći i propržiti na ulju, dodati sitno seckan spanać i dinstati ga da omekša. Posuti solju, biberom, seckanim peršunom i skloniti sa vatre.
Krompir skuvati u ljusci, oljuštiti i iseći na kolutove. U podmazanu vatrostalnu posudu redjati nekoliko slojeva krompira i spanaća, pri čemu se krompir posipa solju i biberom, a spanać prezlom i struganimm kačkavaljem. Pirpremljena musaka se peče pola sata a zatim prelije umućenim jajima i kiselim mlekom. Vrati se u pećnicu da se dopeče i porumeni.

VESELA MUSAKA

Potrebno je: 400 gr tikvica, 4 paradajza, po jedna žuta i crvena paprika, 4 kašike ulja, so, biber, pola veze bosiljka, 2 glavice crnog luka, čen belog luka, 500 gr mlevene junetine, 60 gr putera, 60 gr brašna, 500 ml mleka, 150 ml pavlake, 80 gr parmezana.

Tikvice o9prati, očistiti i iseći na režnjeve. Paradajz oguliti i odstraniti semenke. Papriku očistiti i zajedno sa paradajzom iseći na režnjeve. Propržiti papriku i tikvice na dve kašike ulja, a zatim dodati paradajz, pa sve kratko propržiti i na kraju začiniti. Bosiljak sitno iseckati i dodati masi.
Crni i beli luk iseckati i dinstati na 2 kašike ulja, dok ne postane staklast. Umešati mleveno meso, sve propržiti i začiniti.
Rernu zagrejati na 180 stepeni. Na otopljenom puteru propržiti brašno, pa čim počne da dobija tamniju boju umešati i mleko. Dodati pavlaku, 40 gr parmezana i začine, pa sve kuvati oko 10 minuta.
Poredjati meso i povrće u podmazan pleh, preliti sosom i parmezanom. Peći 40 minuta.

MUSAKA OD PEČURAKA

Potrebno je: 200 gr integralnog pirinča, 50 gr raži, 2 glavice crnog luka, 300 gr pečurki, 2 jaja, 2 dl pavlake, peršun.

U ekspres loncu skuvati prvo raž, ,a zatim pirinač. Luk iseći i izdinstati na ulju, dodati pečurke iseckane na listiće i dinstati. Pečurke i luk ocediti od u lja, po ukusu pobiberiti i posoliti. U vatrostalni sud redjati red pirinča, red raži, red pečurki, posuti peršunom. Ispeći u rerni, a pred kraj preliti umućenim jajima i pavlakom.

MUSAKA OD ZELJA

Potrebno je: 600 gr mešanog mlevenog mesa, 4 veze zelja, 100 gr masnoće, 100 gr crnog luka, 60 gr pirinča, 2 jaja, 1 pavlaka, 20 gr brašna, peršun, malo aleve paprike, biber, so.

Na masnoći proporžiti crni luk, dodati o pran pirinač. Posoliti, pobiberiti i dodati alevu papriku. Mleveno meso i peršun dodati na kraju i dobro promešati.

Oprane listove zelja popariti vrelom vodom. U podmašćen sud redjati red zelja, red nadeva. Poslednji red treba da bude zelje. Preko musake preliti pavlaku sa jajima i brašnom. Zapeći u rerni.

offline
  • Pridružio: 29 Nov 2012
  • Poruke: 366

LOMBARDIJSKA MUSAKA

Musaka koja se razlikuje od ostalih. Priprema se od patlidžana i sira, preliva umakom od paradajza i peče 30 minuta na umerenoj temperaturi.

- 1 kg plavih patlidžana isečena na kolutove, uvaljani u mešavinu od origana, prezli i rendanog sira
- 2 šolje prezli
- 4 šolje rendanog sira
- origano i so
- 300 gr punomasnog sira
- 2 šolje retkog kuvanog paradajza
- bosiljak
- peršun
- so.

Naizmenično ređati kolutove patlidžana i sir, preliti umakom od paradajza, bosiljka i peršuna i peći u rerni.


LIČKA MUSAKA

Musaka od krompira sa filom od uprženog mlevenog mesa, crnog i belog luka; prelivena uljem, posuta prezlama i belim lukom; pečena u pećnici 40 minuta.

- 1 kg krompira isečenog na kolutove
- oko 700 gr mlevenog mešanog mesa
- 200 gr crnog luka
- nekoliko čenova belog luka
- so, biber, peršun, prezle, ulje.


KRUŠEVAČKA MUSAKA

Ova musaka se priprema od karfiola, kuvane govedine, pirinča sa paprikom i lukom; sa dodatkom paradajza, prelivena pavlakom i pečena.
U pouljanu posudu poređati sloj mesa, red karfiola, red pirinča sa paprikom, završiti slojem mesa i u musaku utisnuti glavice crnog luka i paradajz. Preliti mešavinom ulja i pavlake i peći 30 minuta.

- 1,5 kg kuvanog karfiola
- 300 gr paprika
- 100 gr pirinča
- oko 600 gr kuvane govedine isečene na komade
- 4 glavice crnog luka, manje glavice
- 4 paradajza isečena na polovine ili četvrtine
- 2 dl kisele pavlake
- so, biber, ulje.

offline
  • Pridružio: 18 Jun 2013
  • Poruke: 22

a musaka sa tikvicama? Very Happy red pohovanih tikvica, red dinstanog zacinjenog belog mesa, red pohovanih tikvica i u rernu. njam Razz

offline
  • Pridružio: 29 Nov 2012
  • Poruke: 366

MAROKANSKA MUSAKA

Musaka od plavog patlidžana i fila od uprženog mesa, luka, pečuraka, paradajza i jaja; prelivena umakom od paradajza i pečena 1 sat u rerni.

- 1 kg plavih patlidžana isečenih na kolutove
- za nadev: 2 kašike ulja, 600 gr kuvane jagnjetine, 150 gr pečuraka, 100 gr crnog luka, so, biber, peršun, 3 jaja, 3 paradajza
- za preliv: 3 čena belog luka, 500 gr paradajza, bosiljak, biber, so.



FRANCUSKA MUSAKA sa pireom od krompira

- oko 500 gr mlevenog mesa
- 130 gr putera
- 3 glavice crnog luka
- so i biber
- peršun
- krompir pire

Ova musaka se priprema na klasičan način, ali sa krompir pireom koji se priprema od kuvanog krompira, mleka, margarina, soli, bibera. Postupak pripreme fila i ređanje je isto kao i kod prethodnih. Musaku peći oko 20 minuta.

offline
  • Jana05 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 29 Jan 2014
  • Poruke: 9

A musaka s mljevenim purećim mesom, patdlidžanom i rajčicama sa žara? Izvrsno i bez klasičnog krumpira, kao osnovnog sastojka.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 696 korisnika na forumu :: 50 registrovanih, 8 sakrivenih i 638 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1567 - dana 15 Jul 2016 19:18

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _commandos_, _Sale, AMCXXL, aramis s, Arhiv, bojank, cikadeda, Dorcolac, Dragan Mačak Damljanović, drdoca, Drug pukovnik, dude111, Duh sa sekirom, Filodendron, frenki1986, Futurama, Gama, Gargantua2, hyla, ibssa, ilpadrino991, krkalon, Kubovac, Lieutenant, ltcolonel, lukac, Marko Marković, milanstankovic087, Miskohd, MORAVA1, nenad812, pavlo2, pein, RADOVAN.S, Recce, shone34, slonic_tonic, snop, Sr.Stat., Srki94, stokanovicm, vasa.93, vathra, versus, Vik, vladetije, vlvl, voja64, vojnik švejk, wizzardone