Pasulj iz JNA...

3

Pasulj iz JNA...

offline
  • Pridružio: 06 Nov 2010
  • Poruke: 26
  • Gde živiš: Vranje

Tajna vojnickog pasulja je u kolicini. (ovo govorim iz vojnickog iskustva dugog 31 godinu. Ako tome dodas i deset godina planinarenja, 30 godina braka, onda je to 70 godina). Tajna pasulja tip vojska je, takodje, u gladi.
Secate li se sta su vam svi, koji se vrate iz vojske pricali - o marsevanju, kisi, gadjanju, poludelom staresini koji ih ganja svuda naokolo, blatu... Kada se sve to doda, ubacis u to i malo mladosti (ipak su nasi vojnici imali po dvadesetak godina), nema tog kuvanog tocila koje ne biste pojeli.

A da kuvar moze da upropasti jelo - moze. Neverovatno, ali istinito.

Evo, od reci do reci, kako je kuvanje pasulja vojnickog sa mesom, predvidelo "Uputstvo za pripremanje jela u ratu":

Priblizne kolicine artikala: pasulj 120-130 gr, meso sirovo 100-120 gr, brasno psenicno 8 gr, crni luk sv ezi 20 gr, beli luk svezi 1 gr, paradajz ukuvani 3 gr, mrkva sveza 10 gr, mast ili ulje 20-25 gr, paprika u prahu (aleva paprika) 0,3-0.5 gr, biber crni 0.1 gr, lovorov list 0,01 gr, persunov list 0,1 gr, dodatak jelima 1gr, so po ukusu. (kolicine su za jednog vojnika)
Normativom je prdvidjeno 6-7 dl jela.

Prebran, opran iprethodno potpoljen pasulj staviti u kazan sa hladnom vodom i kuvati 10-15 minuta. Ocediti vodu, pa dodati lovorov list, ociscenu i isecenu mrkvu i polovinu predvidjene kolicine crnog luka, nalititi toplom vodom i kuvati. U toku kuvanja dolivati toplu vodu. Kada se pasulj skuva, posoliti, dodati dodatak jelima, paradajz ukuvani, zaprsku od brasna masnoce, paprike u prahu i kuvati jos 10-20 minuta. U posebnoj posudi meso iseceno na kocke izdinstati sapreostaih polovinom luka, pa sastaviti sa pasuljem, dobro promesati, po potrebi dosoliti, dodati mleveni biber i secani persun, iskljuciti toplotu i deliti.
Napomena: ako se pasulj priprema sa mesnim konzervama, prethodno podgrejane konzerve gulasa ilipaprikasa sastaviti sa kuvanim pasuljem i deliti.

Tako kaze pravilo. Moje planinarsko i kampersko iskustvo kaze da je pasulj najbolji ako se ovako priprema, sa mesom, konzervama (cuvene devetke i gulasi), SA suvom slaninom, SA svinjskim suvim rebrima i kolenicom, SA dosta kupus salate.
Obavezno, da bi jelo bilo ukusno, drustvo u toku kuvanja, ljuta rakija (3-4 casice po osobi), sir, suvo meso i kiseli krastavci za kuvare, pomocnike i posmatrace.

Ko voli i zeli, neka se javi, kotlic je spreman. Radili smo ovo i usred zime.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 05 Jul 2011
  • Poruke: 82

Glad i ne mogućnost izbora, kod kuće ako ti se ne jede pasulj odeš do frižidera pa uzmeš nešto drugo, a u vojsci to ti je što ti je, pa ako još nemaš para za kantinu ugasio si, jedi i ćuti.
Inače i ja sam bio 2001/2002 u vojsci i pasulj je najčešće bio prazan.



offline
  • Prijatelj i
  • Lutalica
  • Pridružio: 04 Feb 2012
  • Poruke: 98
  • Gde živiš: Ne znam ni ja?

"Dobar grah (pasulj) se daleko cuje."

Vojnicki grah je dobio naziv zbog one vrste koji je sitan i koji se dijelio u "sledovanju" kao dio dodatne opreme, koji se nosio u vojnickom rancu.
Taj grah je bio u konzervama i toga je bilo u izobilju. No, upravo taj grah je bio najukusniji (ukus mu je bio odlican podjednako hladan i topao, odnosno ne podgrejan i podgrejan) i zbog toga je dobio popularnost. Poznati veoma sitan grah - vojnicki grah.
A posuda koja se pocela upotrebljavati sa 1961-ve godine, je i danas najbolja posuda koja je ikada bila napravljena. Sa duplim dnom i ukus hrane zadrzava i nakon dugog godina koristcenja te posude.

"Sastojak" - glad je bila presudna za mene i za jednog vojnika (on je bio sa Vojvodine), kad su kuhari rekli "Repete !". Tog graha kojega su skuhali, je ostalo jos "malo" dole na dnu kazana. A toga "malo" je moglo da nahrani 50 vojnika. Pa nakon te izgovorene "Bozanstvene" rjeci "repete", oko deset vojnika (medju njima i ja) smo se popeli po onim dugackim stolovima na kome su jeli i trcali kao ludi iznad tih stolova u pravcu kuhinje. Ja i taj vojnik sa Vojvodine smo upali u taj kazan sa grahom i zaglavili se u njemu.....jedva nas izvadise iz njega.

Ahh, taj vojnicki grah...
Zagrljaj

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 414 korisnika na forumu :: 0 registrovanih, 2 sakrivenih i 412 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Nema