offline
- dobri covek
- Novi MyCity građanin
- Pridružio: 06 Nov 2010
- Poruke: 26
- Gde živiš: Vranje
|
Tajna vojnickog pasulja je u kolicini. (ovo govorim iz vojnickog iskustva dugog 31 godinu. Ako tome dodas i deset godina planinarenja, 30 godina braka, onda je to 70 godina). Tajna pasulja tip vojska je, takodje, u gladi.
Secate li se sta su vam svi, koji se vrate iz vojske pricali - o marsevanju, kisi, gadjanju, poludelom staresini koji ih ganja svuda naokolo, blatu... Kada se sve to doda, ubacis u to i malo mladosti (ipak su nasi vojnici imali po dvadesetak godina), nema tog kuvanog tocila koje ne biste pojeli.
A da kuvar moze da upropasti jelo - moze. Neverovatno, ali istinito.
Evo, od reci do reci, kako je kuvanje pasulja vojnickog sa mesom, predvidelo "Uputstvo za pripremanje jela u ratu":
Priblizne kolicine artikala: pasulj 120-130 gr, meso sirovo 100-120 gr, brasno psenicno 8 gr, crni luk sv ezi 20 gr, beli luk svezi 1 gr, paradajz ukuvani 3 gr, mrkva sveza 10 gr, mast ili ulje 20-25 gr, paprika u prahu (aleva paprika) 0,3-0.5 gr, biber crni 0.1 gr, lovorov list 0,01 gr, persunov list 0,1 gr, dodatak jelima 1gr, so po ukusu. (kolicine su za jednog vojnika)
Normativom je prdvidjeno 6-7 dl jela.
Prebran, opran iprethodno potpoljen pasulj staviti u kazan sa hladnom vodom i kuvati 10-15 minuta. Ocediti vodu, pa dodati lovorov list, ociscenu i isecenu mrkvu i polovinu predvidjene kolicine crnog luka, nalititi toplom vodom i kuvati. U toku kuvanja dolivati toplu vodu. Kada se pasulj skuva, posoliti, dodati dodatak jelima, paradajz ukuvani, zaprsku od brasna masnoce, paprike u prahu i kuvati jos 10-20 minuta. U posebnoj posudi meso iseceno na kocke izdinstati sapreostaih polovinom luka, pa sastaviti sa pasuljem, dobro promesati, po potrebi dosoliti, dodati mleveni biber i secani persun, iskljuciti toplotu i deliti.
Napomena: ako se pasulj priprema sa mesnim konzervama, prethodno podgrejane konzerve gulasa ilipaprikasa sastaviti sa kuvanim pasuljem i deliti.
Tako kaze pravilo. Moje planinarsko i kampersko iskustvo kaze da je pasulj najbolji ako se ovako priprema, sa mesom, konzervama (cuvene devetke i gulasi), SA suvom slaninom, SA svinjskim suvim rebrima i kolenicom, SA dosta kupus salate.
Obavezno, da bi jelo bilo ukusno, drustvo u toku kuvanja, ljuta rakija (3-4 casice po osobi), sir, suvo meso i kiseli krastavci za kuvare, pomocnike i posmatrace.
Ko voli i zeli, neka se javi, kotlic je spreman. Radili smo ovo i usred zime.
|