Pileci sote sa prilozima

Pileci sote sa prilozima

offline
  • Miloš
  • Pridružio: 26 Jan 2011
  • Poruke: 1390
  • Gde živiš: Beograd, Zvezdara

Ovo je jedan od lepsih jela koje smo pravili na praksi. Smile

Pileci sote
Neznam tacan normativ, ali idemo sve otprilike:
-2 dl. ulja
-biber u zrnu
-lovorov list
-100 gr. crnog luka(rebarca)
-300-400gr. Pileceg belog mesa(vece kocke)
-200 gr. sargarepe (kolutovi)
-100 gr. pastrnka (kolutovi)
-100 gr. celera (moze se i seci samo kora celera, ali ukoliko se koristi kora, 50gr. najvise, zbog prejake arome)
-70-80 gr. brasna
-1-1,5 litra fonda(jedna kocka za supu u 2l vode, najbolja opcija je pileci fond-pileca kocka, ali neutralni je od povrca, koji se moze koristiti za svaku vrstu Sotea od bilo koje vrste mesa).
-100 ml. neutralne pavlake
-so po ukusu
Nacin rada:
Na maloj kolicini ulja prosotiramo pilece meso koje smo prethodno obrasnjavili, samo da dobijemo koricu. Vadimo meso iz posude i stavljamo sa strane. Na istoj masnoci sotiramo crni luk, dodajemo biber u zrnu, lovorov list. Luk sotiramo dok ne dobije zlatno zutu boju i omeksa, i zatim dodajemo povrce(sargarepa, pastrnak, celer), nalijemo fondom i cekamo da sargarepa omeksa oko 50-60%.
Zatim dodajemo meso koje smo prethodno prosotirali, promesamo sadrzaj, dodamo brasno, promesamo sadrzaj, nalijemo fondom, smanjimo temperaturu, poklopimo pusudu i pustimo da se lagano dinsta.
Kada meso omeksa 80-90%, vadimo meso sa strane, procedimo ceo sadrzaj(Ne pasirati), sos koji smo dobili stavimo na plotnu, dodamo neutralnu pavlaku(zbog gustine i boje), ako je neslan sos dodati soli. Kada prokljuca sos dodamo piletinu, promesamo sadrzaj i ostavimo na plotni jos jedan do dva minuta. Imamo napravljeni pileci sote.
NAPOMENA: Fond sluzi za nalivanje. Kada nestane tecnosti u posudi, potrebno je naliti.


Prilozi(za prilog uz svaki sote moze ici svaka vrsta knedli, pirea, nekih vrsta kuvanih krompira), evo za pire od graska, krompir i luk.

Pire od graska:
-100 gr. graska
-15 gr. suve mente(opcija)
-so po ukusu
Nacin rada:
U prokljucalu vodu dodamo grasak i suvu mentu, kada grasak omeska 90-95% propasiramo sadrzaj i dodamo so po ukusu.

Krompir kuvan u rerni:
-100 gr. krompira(krompir se sece u obliku valjka)
-2-3 dl. fonda(moze da se koristi onaj sto smo koristili za pileci sote).
-malo ulja
Nacin rada:
Krompir sa gornje i donje strane proprziti na ulju, da dobije boju.
Zatim stavimo u neku manju posudu krompir, nalijemo fondom(do polovine krompira) i stavimo u rernu da se kuva. Proverimo cackalicom da li je skuvan.

Luk Lionez:
-20 gr. crnog luka(secemo na prstenove )
-3-4 dl. ulja
-10 gr. brasna
Nacin rada:
U dubokoj masnoci przimo luk koji smo prethodno obrasnjavili.

Evo i slika kako moze da se servira




Preko sotea je pobacan konzervisan ananas koji smo kratko proprzili na ulju, pa ga iseckali kao na slici.


Nadam se da cete uzivati u ovako dobrom jelu, meni se mnogo svideo. Prijatno Ziveli



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 756 korisnika na forumu :: 50 registrovanih, 8 sakrivenih i 698 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., ajo baba, anbeast, Apok, babaroga, bankulen, Ben Roj, bigfoot, bojcistv, BORUTUS, brundo65, bufanje, cenejac111, cifra, darios, darkojbn, djboj, djo97, DonRumataEstorski, dragoljub11987, Georgius, ILGromovnik, Istman, ivicasimo, Joja2, kihot, Klecaviks, Kriglord, kunktator, kybonacci, loon123, Lord Nem, m0nstrum_, MB120mm, mgolub, milenko crazy north, milos.cbr, Nemanja.M, nemkea71, nextyamb, NoOneEver Dreams, nuke92, opt1, pacika, Sićko, Tvrtko I, vaso1, Vlajman1957, vrag81, zixmix