Pizza - priprema testa i vrste

Pizza - priprema testa i vrste

offline
  • Pridružio: 29 Nov 2012
  • Poruke: 366

Napisano: 09 Feb 2019 15:39

- 1,5 dl mlake vode
- pola kašičice šećera u prahu
- kašičica suvog kvasca
- 225 gr oštrog brašna
- pola kašičice soli
- oko 30 gr maslaca

Ovo je mera za oko 400 gr testa, 2 komada prečnika 23 cm.

U vodu staviti šećer da se istopi, dodati kvasac i umutiti viljuškom. Poklopiti i ostaviti 10 minuta na toplom mestu. Izmešati brašno, so i maslac, dodati tečnost s kvascem i izraditi mekano testo. Izraditi glatko i elastično testo koje se ne lepi. Testo prekriti plastičnom folijom i ostaviti na toplo mesto oko 1 sad dok se ne udvostruči.

Napomena: da bi se testo sporije podizalo staviti ga preko noći u frižider.


Dopuna: 09 Feb 2019 15:42

Napolitana (Napoletana) – kečap, sir, salama, maslinovo ulje

Margarita – kečap, sir, mocarela, malo maslinovog ulja

Vezuvio (Vesuvio) – kečap, kačkavalj, šunka

Kaprićoza (Capriciosa) – kečap, kačkavalj, šunka, pečurke, masline

Sicilijana (Siciliana) – kečaš, mocarela, paprike, kobasica, pečurke

Funđi (Fungi) – kečap, kačkavalj, pečurke, feferone

Četiri godišnja doba (Quattro stagione) – kečap, kačkavalj, pešurke, školjke, rakovi, paprika, čunka, crne i zelene masline




Dopuna: 09 Feb 2019 15:46



Inače, mesim po kućama ... LOL

Najednostavnije spremam sa onim što imam od namirnica.
Na koru nanesem kečap (pomešan kečap za picu i ljuti kečap), odmah poređam dimljenu pečenicu vrlo tanko sečenu, šampinjoni sečeni na listiće (prethodno obareni uz dodatak soli i malo limunovog soka), na kraju narendam kačkavalj, dodam zelene maslinke, origano (ko voli može i bosiljak ukoliko volite i više sosa od paradajza ili kečapa, bosiljak je bolja varijanta), ponekad razbijem jaje po sredini pice i dodam ljute papričice.

Dopuna: 09 Feb 2019 15:51

Pice uvek spremam u raznim oblicima - okrugle, trouglaste, kockaste, čak i urolane.









Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 19 Feb 2007
  • Poruke: 1656

Како печеш пицу? Да ли укључиш и горњи и доњи гријач или само доњи? Како постићи да тијесто по ободу постане добро печено, а да не изгори качкаваљ?



offline
  • Pridružio: 29 Nov 2012
  • Poruke: 366

micoboj ::Како печеш пицу? Да ли укључиш и горњи и доњи гријач или само доњи? Како постићи да тијесто по ободу постане добро печено, а да не изгори качкаваљ?

Ne mogu precizno da odgovorim na ovo pitanje. Kako sam koristio ogroman broj šporeta od električnih do onih na loženje, kako ljudi u Srbiji imaju šporete stare preko 30 godina koji odlično funkcionišu pa sve do ovih najnovijih, mora da se proverava.
Najbitnije je da se testo dobro umesi i razmesi u tanku koru kako ne bi mnogo razmišljali o pečenju. Moj savet je da se rešetka na rerni podigne negde na sredinu, uključe oba grejača (gornji i donji) , uglavnom na 200, nekad i na 250.
Nema šta da se previše razmišlja, pica je tada sasvim dovoljno ispečena što se tiče kore, a što se tiče nadeva (fila) koji se stavlja na testo, uglavnom je takav da se ionako može jesti bez bilo kakve termičke obrade (šunka, pečenica, suvi vrat, salama, bilo koji suhomesnati proizvode ove vrste), kačkavalj takođe; dovoljno je da se istopi uhvati dovoljno ostale sastojke, nema potrebe da porumeni kao kada se spremaju gratinirana jela koja se prelivaju jajima, topljenim sirevima, itd. Dobar kačkavalj kada se istopi postane "prozračan" tako da se odmah zna da je to sasvim dovoljno. Treba voditi računa da se ne izrenda previše jer pica postane jako masna i "teška".
Za one koji vole deblju koru, normalno je proveriti picu u rerni tako što lagano podignete sa jednog kraja koru i proverite koliko je pečena. Ljudi koriste razne plehove tepsije, tako da je svako navikao i zna kako peče ili kad može da zagori.

offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4001

kada se peče pica, rerna se uključuje i donja i gorna i skoro na najjaču temperaturu.

offline
  • Pridružio: 29 Nov 2012
  • Poruke: 366

Neprimetna ::kada se peče pica, rerna se uključuje i donja i gorna i skoro na najjaču temperaturu.

Da, tako bi trebalo...
Stavlja se u rernu tek pošto se dobro zagreje. Zagrljaj

offline
  • Gama  Male
  • Zaslužni građanin
  • istoričar
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 668
  • Gde živiš: Niš, Srbija

Kod mene je šporet na sedmicu, tj. 1 broj za 30 stepeni, pa prema tome oko 210 stepeni.

Inače, ja pravim pizzu po ovoj instrukciji (samo sa uvećanim količinama brašna):
https://www.youtube.com/watch?v=1-SJGQ2HLp8

Znači, isti su sastavi kao i recept na početku samo što suvi kvasac stavljam pola kesice na oko pola kilograma brašna, a cela kesica kada pravim 900+ grama testa. Umesto maslaca maslinovo ulje, hladno ceđeno iz Grčke (kritsko).

Od pizza pravim posebnu varijantu, ja je nazvao "Piroćanka" Smile. Ređanje sastojaka ide (odozdo ka vrhu):
-kečap
-pečenica sečena na tanke listiće
-kačkavalj
-salama (rendana)
-sir (rendani)
-pečurke
-čajna (umesto toga nekad i domaće dimljeno meso)
-ceđeno mleko ili vurda (lokalni proizvodi iz Pirota i okoline - guglati za detalje)
-origano iz Grčke
-listovi peršuna
-masline + prskanje masilinovim uljem na kraju.

Nekad ubacujem i egzotiku, npr. peglana kobasica (lokalni proizvodi iz Pirota i okoline - guglati za detalje).

Namerno je zovem "Piroćanka" jer svi misle da će biti škrta na dodacim Smile.

Za neke koji ne konzumiraju meso i mesne proizvode pravim nešto nalik vegetarijani:
-isceđeni sok od paradajza (domaći) kao podlogu umesto kečapa
-sir
-prokuvani celer (sećen na tanke listiće)
-kačkavalj
-prokuvani brokoli/karfiol (sećen na tanke listiće) - u sezoni stavljam i papriku/paradajz seckan/u na krugove
-ceđeno mleko ili vurda
-pečurke
-origano

Potrebno je da se pazi sa mlečnim proizvodima jer kada se stave puno i kada se peku mogu da se žestoko istope i da umesto pizze ispadne jedan kolač, debljine 5 cm (u tepsiji). Događalo se i ovo, kada sam počinjao.

Uglavnom pravim četvrtaste pizze veličine rerne ili najveće tepsije koja staje u rernu.

offline
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 1003

Prva napravljena, negde srednja škola, bila je debljine kore pet cm i više, posle toga bivala je sve tanja i tanja Mr. Green al nadeva sve više i više... Mr. Green
Margarita, to je i prava pizza radničkih porodica u Italiji, koliko mi se čini
Najgora je ispala sa bukovačama na tračice i lukom
Nije loš ukus kad se ostriga sos al tek malo pomeša sa kečapom
Vegeteriana otkriće,
ovako izgleda pre nego je pečena i sasvim dobra mešavina ukusa /paradajz, maslinke, kukuruz, praziliku, luk, ljuta papričica, bosiljak, al stavim i kačkavalj, ako treba da bude skroz vegeta, onda može i bez ili biljni kačkavalj

offline
  • Pridružio: 29 Nov 2012
  • Poruke: 366

Ima izuzetaka, ali svež paradajz i luk zapečen u rerni sa bilo čim - katastrofalno za većinu...bar što se tiče razmene iskustva. Da ne zalazim u detalje zbog čega i kako. Vegeta, nikako. Mr. Green

offline
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 1003

Najbolja je margarita, najjednostavnija, najstarija.

Al za one koji ne vole pizzu sa mesom a da nije uvek fungi, mora se nešto smisliti, ova ideja je uzet pelcer kad je komšinica naručila vegeta /skraćeno od vegeteriana/ pizzu.

Kod kuće testo u plehu se deli na četiri dela, jedan jede pizzu bez ičega Mr. Green LOL /to postane neka fokača: maslinovo ulje, začini da ne bi bilo prazno testo na koje ne sme ni slučajno ništa od ostalih sastojaka da pređe/, drugi bez maslinki i pečurki, treći bez pečurki, četvrti bez šunkice... pizza demokratija Mr. Green

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 548 korisnika na forumu :: 26 registrovanih, 1 sakriven i 521 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1567 - dana 15 Jul 2016 19:18

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, branko7, celik, darkangel2, Eyes Wide Shut, GreenMan, Hanifudin, ivica976, Klecaviks, Lieutenant, MarKhan, mrkanidja, novator, panzerwaffe, Pippi Langstrumpf, powSrb, r77adder, rovac, sakota79, sevenino, Sonyboy, theNedjeljko, volimpivuvolimrakiju, VP3987, White Knight, zlaya011