Pomoc - recept za normandijski kolac

Pomoc - recept za normandijski kolac

offline
  • yes-no 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 05 Apr 2006
  • Poruke: 24

Najlepse vas molim ako neko zna recept za Normandijski kolac (sa jabukama) da mi ga napise.
Zahvaljujem unapred

[smod edit by leggy]Ne pisi VELIKIM slovima![/edit]
edit by MoscowBeast: sredjena velika slova



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7912
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

Moras da samo malo preciziras na sta mislis. Imam neke recepte za norveske kolace sa i bez voca, ali to su vise keksi nego pravi kolaci. Znas li bar nesto, da li je testo sipkavo, lisnato, polulisnato...? Da znam sta da jurim...



offline
  • yes-no 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 05 Apr 2006
  • Poruke: 24

Najlepse hvala na ponudjenoj pomoci.
Naime videla sam taj recep u emisiji "Svet u boji" ali nisam uspela da zapisem sve kolicine namirnica a nalazim se u inostranstvu tako da nema sanse da pozovem redakciju i da nekako dodjem do originalnog recepta. Uspela sam da zapisem sledece:

120gr secera se karamelizuje sa 3 kasike vode i ta se masa sipa u okrugli pleh sa mobilnim stranicama. Odozgo se stave oljustene jabuke isecene u krugove.
Testo:
jaja (3), secer?gr., margarin 100gr. brasno ?gr
Problem je sto nisam sigurna da li se stavljaju samo zumanca ili cela jaja i sto ne znam kolicine secera i brasna?!
To se testo stavi preko jabuka i pece.
Odozgo treba da se stavi slag odnosno pena od ona 3 belanceta???
A pokusati napraviti otprilike, mislim da ne bi to bilo to. Razlika je velika ako se koriste za testo cela jaja ili samo zumanca, a da ne govorimo u ukusu slaga i onog "sne" koji se pravi od belanaca.

Izvini na ovako detaljnom objasnjenju "problema" ali mi se cini da je taj kolac zaista interesantan i drugaciji sto zbog jabuka sto zbog "karamela na dnu. Zhavaljujem na trudu i strpljenju da mi pomognes.
Pozdrav

offline
  • Pridružio: 07 Avg 2005
  • Poruke: 400
  • Gde živiš: Zemun

Ja imam recept za francuski kolac sa ananasom, pa mozda ti pomogne:
Karamel (oni koriste gotov) se sipa u okruglu tepsiju za tart, poredja se ananas i prelije testom od 2 jaja, 100g secera, 200 g brasna, 1/2 praska za pecivo, 2 male kasike pavlake i 100g rastopljenog maslaca.
Mislim da bi slag, kada se kolac prevrne na tacnu, sve pokvario jer je stavljen karamel. Smile

offline
  • Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7912
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

Znam kolac o kom pricas, ali imam verziju bez karamela na dnu. DAjem ti takvu verziju, a ti dodaj karamel ako volis:

Mi taj kolac u kuci zovemo "Dadin", jer smo saznali za recept od nase kume Very Happy

Oprati, oguliti i iseci 2 kg nakiselih jabuka i poredjati ih u dublji pleh (kao za djuvec), prethodno podmazan puterom (ili karamelom, ali kazem - ovo nisam probao). Preko njih posuti 6 velikih kasika secera i pola kasicice cimeta (ovo nije potrebno ako se stavi karamel pretpostavljam). Staviti u toplu rernu (225 stepeni) i ostaviti da se pece 15-20 minuta. Za to vremee umutiti 4 zumanca sa 4 kasike secera, dodati u masu postepeni 1dl hladnog mleka i tri pune kasike mekog brasna. Mutiti dobro mikserom da se razbiju sve grumuljice. Zagrejati 6dl mleka do vrenja pa ga tako vrelog usuti u mucena zumanca. Vratiti sve na sporet i na tihoj vatri mutiti dok se ne zgusne (5-10 minuta). Preliti ovaj 'puding' preko jabuka i vratiti u rernu da se pece sledecih 15-20 minuta. Za to vreme umutiti 4 belanca sa 5 kasika secera i posle tih 15tak minuta pecenja zutog krema preliti sne od belanaca preko kolaca i vratiti sve u iskljucenu (ali ne i ohladjenu) rernu i ostaviti u njoj 15-20 minuta da se sne tek malo osusi. Ohladiti prvo na sobnu temperaturu, a onda staviti pleh u frizider. Kada se dobro ohladi seci na krupnije komade. Sluzi se iz pleha.

offline
  • yes-no 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 05 Apr 2006
  • Poruke: 24

Zahvaljujem na receptima.
MyLada probacu tvoj recept, ali samo da pojasnim da ovaj sto sam ja videla nije tart jer kolacse ne prevrce posle pecenja, vec karamel ostaje na dnu.
Ali nema veze i ova dva recepta sto ste mi ti i MoscowBeast napisali ce pomoci da promenim vrstu slatkisa za moje ukucane.
Hvala jos jednom.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 622 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 2 sakrivenih i 589 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., AC-DC, Albin0, aljosa7, amaterSRB, Apok, babaroga, Belac91, Boris90, BSD, Buzdovan, cvrle312, Djole, dragon986, ekser222, FOX, MarKhan, Milan.1976, Milos ZA, Mixelotti, Oluj2.1, Polemarchoi, Rakenica, stegonosa, Toni, Vlada1389, vobo, xJeremijAx, YU-UKI, zlaya011