pozoriste

48

pozoriste

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17159
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Darsi,

Čoveče, nema te sto godina i jedan dan. Lepo je pročitati ovako jasno promišljanje jednog profesionalca. Šteta što na ovaj forum ne svraćaju kritičari da se nauče jasnoći izražavanja. CoolRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 24 Feb 2007
 • Poruke: 117
 • Gde živiš: Tamo gde je sve po mom...

Poštovanje, kolega kulturni radniče... Zagrljaj
Pa, eto, sezona se bliži kraju, pa se ima više vremena. A što se kritičara tiče, pa oni se sad oporavljaju od Pozorja, možda malo više od "Treme", pa ne stižu. Hajd, da im ne zamerimo, nije to lako... Bebee Dol
Inače, žao mi je što ove godine nisam bila na Pozorju. Kod nas se nešto odužila priprema jedne predstave, pa su eto provincijski izvođači glumačkih radova bili sprečeni da vide druge na delu. Pogotovo mi je žao kad propustim predstave iz inostranstva, kad bar malo na našim scenama zamirise svet. A koliko znam, sinoć je valjda trebalo biti proglašenje, no šta mi vrede rezultati, kad sam od cele selekcije videla samo dve predstave...offline
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17159
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Evo ti iz prve ruke jedna lepa vest: kao što znaš Kulturni centar Novoga Sada organizuje INFANT. Ove godine, izmedju ostalih, gost im je Teatar Ostrovski iz Kostrome na obali Volge. Kostroma je mestašce na obodu ''Zlatnog prstena'' Moskve koje je od Novog Sada veće skoro dvaput (imaju metro, dva aerodroma, itd. Oni igraju predstavu ''Kameni gost A. Puškina'' pri kraju juna (26 . ili 30). Kod mene treba da gostuju 28. juna, baš na Vidovdan. Dakle, blizu su ti pa nemoj propustiti priliku. Taj poziv važi i za ostale ''prečane'', a pogotovo za sugradjane MC koji žive u Novom Sadu.

offline
 • Pridružio: 24 Feb 2007
 • Poruke: 117
 • Gde živiš: Tamo gde je sve po mom...

Vest jeste lepa, i nadam se da ćeš ti, ili neko od "prečana" Smile napisati koju reč posle njihovog izvođenja, jer ja idem na odmor i neću biti u prilici.
A objavljena je i odluka žirija o učesnicima Pozorja:
Žiri 53. Sterijinog pozorja – Branka PETRIĆ, glumica, Beograd (predsednik), Novica ANTIĆ, prevodilac, Beograd, Primož BEBLER, reditelj, Nova Gorica (Slovenija), Boško MILIN, teatrolog, Beograd, Goran PETROVIĆ, književnik, Kraljevo – video je od 26. maja do 4. juna 2008. devet predstava u Selekciji nacionalne drame i pozorišta i pet predstava u Programu Krugovi.

Na završnoj sednici, održanoj 4. juna 2007, Žiri je doneo

ODLUKU

Sterijina nagrada za najbolju predstavu – ĆEIF Mirze Fehimovića, adaptacija i režija Egon Savin, Beogradsko dramsko pozorište. Odluka je doneta većinom glasova.

Sterijina nagrada za tekst savremene drame – BILJANA SRBLJANOVIĆ za tekst BARBELO, O PSIMA I DECI, režija Dejan Mijač, Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd. Odluka je doneta većinom glasova.

Sterijina nagrada za režiju – EGON SAVIN za predstave ĆEIF Mirze Fehimovića, adaptacija Egon Savin, Beogradsko dramsko pozorište i TAKO JE MORALO BITI Branislava Nušića, adaptacija Egon Savin, Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd. Odluka je doneta većinom glasova.

Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje:

ANITA MANČIĆ za ulogu Jele u predstavi TAKO JE MORALO BITI Branislava Nušića, adaptacija i režija Egon Savin, Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd. Odluka je doneta jednoglasno.

DUŠANKA STOJANOVIĆ za ulogu Esme Halilović u predstavi ĆEIF Mirze Fehimovića, adaptacija i režija Egon Savin, Beogradsko dramsko pozorište. Odluka je doneta jednoglasno.

ARON BALAŽ / Bálazs Áron za ulogu Dr Frenka-N-Furtera u predstavi ROKI HOROR ŠOU Ričarda O'Brajana, režija Viktor Nađ / Nagy Viktor, Novosadsko pozorište–Újvidéki Színház. Odluka je doneta jednoglasno.

BORIS ISAKOVIĆ za ulogu Dropca u predstavi PUTUJUĆE POZORIŠTE ŠOPALOVIĆ Ljubomira Simovića, režija Tomi Janežič, Pozorište Atelje 212, Beograd. Odluka je doneta jednoglasno.

Sterijina nagrada za scenografsko ostvarenje – EVA SENDRENJI / Szendrényi Éva za predstavu ROKI HOROR ŠOU Ričarda O'Brajana, režija Viktor Nađ / Nagy Viktor, Novosadsko pozorište–Újvidéki Színház. Odluka je doneta jednoglasno.

Sterijina nagrada za kostimografsko ostvarenje – ANGELINA ATLAGIĆ za predstave TAKO JE MORALO BITI Branislava Nušića, adaptacija i režija Egon Savin, Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd i BARBELO, O PSIMA I DECI, režija Dejan Mijač, Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd. Odluka je doneta jednoglasno.

Sterijina nagrada za originalnu scensku muziku – ZORAN ERIĆ za predstavu CAR EDIP Sofokla, adaptacija i režija Vida Ognjenović, Narodno pozorište, Beograd. Odluka je doneta jednoglasno.

Sterijina nagrada za koreografiju – ILDIKO LAVRO-ĐENEŠ / Lavro-Gyenes Ildikó za predstavu ROKI HOROR ŠOU Ričarda O'Brajana, režija Viktor Nađ / Nagy Viktor, Novosadsko pozorište–Újvidéki Színház. Odluka je doneta jednoglasno.

Specijalna Sterijina nagrada – projekat u celini, INSTANT SEKSUALNO VASPITANJE Đorđa Milosavljevića, režija Jug Radivojević, Pozorište "Boško Buha", Beograd. Odluka je doneta većinom glasova.


Nagrada iz Fonda "Dara Darinka Čalenić" za najbolju mladu glumicu i mladog glumca u Selekciji nacionalne drame i pozorišta

MARTA BEREŠ / Béres Márta za ulogu Moni u predstavi URBI ET ORBI Janoša Pilinskog / Pilinszky János, režija Andraš Urban / Urbán András, Pozorište "Deže Kostolanji" / Kosztolányi Dezső Színház, Subotica. Odluka je doneta jednoglasno.
NIKOLA RAKOČEVIĆ za ulogu Zorana/Marka u predstavi BARBELO, O PSIMA I DECI Biljane Srbljanović, režija Dejan Mijač, Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd. Odluka je doneta jednoglasno.


Počasni krug, nagrada za najbolju predstavu u Programu Krugovi – EDIP U KORINTU Ive Svetine, režija Ivica Buljan, Slovensko narodno gledališče, Drama, Ljubljana (Slovenija). Odluka je doneta većinom glasova.

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17159
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Hvala za ovu informaciju. Anita je posle ''Milivoja Živanovića'' ponela i ''Steriju''. To je lepo i videti i čuti.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 973

Dobro ženo Darsi gde si ti? Zagrljaj
Hvala za informacije, ali nećeš nam se valjda javljati jednom godišnje posle Sterije? Wink
Kad spomenu predstave iz inostranstva, žao mi je što nisam gledala Narodno pozorište iz Bukurešta, predstavu "Senziana i Pepelea", reditelja Dana Tudora, koja je otvorila Joakim fest. Mnogi su pobrkali lončiće povezujući ih sa Piteštijem( Rumunija i jedno i drugo, nije važno što je drugi grad u pitanju Bebee Dol ) koji je prošle godine gostovao, pa naučeni negativnim iskustvom ne dođoše na predstavu. Čula sam da su igrali za nešto više od 50- tak ljudi, no, važno je da je i tih pedesetak ostalo bez daha. Kažu da su glumci bili sjajni, ujednačeni, sposobni za sve vrste scenskih( glumačkih, akrobatskih, plesačkih, pevačkih...) veština. Radni, svestrani ljudi igraju bez napora, sa lakoćom i uživanjem...a ja to propustih. Sad

Darstellerina ::
Inače "Seobe" nisam gledala, ali sam mnogo slušala o njima. Za Kragujevac je tipično da mnogo rade, mnogo putuju, i mnogo pričaju o svojim predstavama. Nije svaka za reklamu, ali je to zapravo dobar marketing jedne kuće. Mogli bi svi da o tome učimo od njih. Jakovljević je svakako ambiciozan direktor, i uspeo je da u ansambl udahne energiju, da ih zaposli, da učini da kuća živi. To je tako važno. Nema tužnije slike od mrzovoljnog ansambla koji igra predstave koje ne voli, koji se ne slaže s repertoarskom politikom, koji je neiskorišten zarad nekih interesnih priča koje s pravim pozorištem nemaju veze... Kad se te stvari saberu, Kragujevac je super...

Heh, zaboravila sam da ti poznaješ i poštuješ Jakovljevića. smešak
Slažem se povodom ambicioznosti i dobrog marketinga, ali...ono što sam tamo videla je upravo mrzovoljan, nezadovoljan ansambl(kao da je glumcima i tehničkom sektoru moguće ugoditi bilo gde pa i u Kragujevcu). smešak
Ključ za dobro funkcionisanje jeste zaposlenost, međutim šta imamo ovde- oni što rade žale se kako izgaraju na sceni, idu iz predstave u predstavu, iz autobusa u autobus, pritom nemajući suštinsko zadovoljstvo prilikom stvaranja kreacije. Glavni problem je, po većini, taj što imaju malo vremena da se posvete svakoj ulozi jer većina predstava nastaje za 2, 3 nedelje. Oni koji su u "nemilosti" pa ne igraju tako često, imaju problem sa kolektivom, favorizovanim izvođačima glumačkih radova i tako u nedogled. Nisam čula nikoga ko je rekao: super je, radimo dosta, putujemo...već samo jedno isto- dokle više ovakvi tekstovi, jedno te ista glumačka ekipa, kvantitet nasuprot kvalitetu.
Tvoja završna rečenica je ipak najvažnija- kada se sve sabere, Kragujevac je super.
Ne može se nama ugoditi. Very Happy

offline
 • Pridružio: 24 Feb 2007
 • Poruke: 117
 • Gde živiš: Tamo gde je sve po mom...

Poštovanje, koleginice! Zagrljaj
Znaš kako, kad čovek zaviri u tuđe dvorište, sve mu se nekako čini da su krave bolje i mlečnije... Very Happy Ja bih jako volela da posle neke sezone kažem, ajao što smo se naradili i naputovali. Ne kažem da se ne radi, ali ne radi se dovoljno. Pogotovo se u mom ansamblu oseti nezadovoljstvo zbog repertoarske politike koja skoro nikom od nas nije priuštila zadovoljstvo...hehe...poniranja u istraživačke glumačke dubine, ili rad sa kakvim rediteljem koji će te pomeriti, doneti nešto novo... Najgore je što se posle cele sezone osetimo u skladu sa onom groznom izjavom "napravili smo predstavu", pa imam utisak da je cela sezona "napravljena", a ne doživljena, proživljena...
Eto, sad ti se jadam, ali mnogo je tužno kad u pozorište kreneš kao na posao, "odradiš" šta se traži i čekaš platu za to. Retko se desi da se sve zvezde poklope, pa da svi okupljeni oko projekta budu na visokom energetskom nivou koji izaziva onu maksimalnu posvećenost i davanje, koje na kraju proizvodi ono najbolje iskustvo zbog kojeg se svi na kraju i vrtimo oko pozorišta. Ali desi se i to nekad, pa onda kao gladni jurimo za tim osećajem i razočarani smo kad ga nema. Zato valjda i taj jed na upravu i jadikovka - dajte da bismo dali. Tako želim da kad otvorim neki tekst shvatim da ja to ne znam, da moram da tražim, da kopam, da se zabunim, da grešim, da onda te greške ispravljamo timski, da me reditelj nadahne svojim indikacijama, da se oznojim... A sve što smo dobili ove sezone su reditelji kojima smo mi foršpilovali ono što oni trebaju da urade i kažu, a o izboru tekstova da i ne pričam... Čak mi i taj kragujevački kvantitet sad zvuči idilično, daj da je bar nečega puno.Very Happy
Ma jesmo razmaženi, ne sporim, al bilo bi lepo da nas bar tu i tamo pomaze... Zagrljaj

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 973

Izbor tekstova- nemoj me samo sa tim gađati jer ću se zaplakati. Very Happy
U toku ove sezone sam prvi put bila u situaciji da odbijem ulogu zbog osećaja gađenja prema tekstu, njoj, tako bezličnoj, nikakvoj, dosadnoj...Em me ima u svakoj predstavi, em treba i te poštapalice repertoara ( pod parolom: prava predstava za publiku Bebee Dol ) da radim. Došlo mi bilo do nosa: Srećom, direktor je imao razumevanja za moje argumentovane razloge, pa me i pre nego što sam završila izlaganje poštedeo dalje sramote što moram da kažem- ne.
Izašla je jadna premijera još pre tri meseca, igrali su je svega 5 puta. Eto, koliko je to predstava za publiku. Pitam se dokle će je više potcenjivati i servirati joj svakojake gluposti. Ne može to ni ona najješnija da svari.

Baš skoro razgovaramo u klubu, nas nekoliko koji jedini u pozorištu o pozorištu razgovaramo Very Happy...kaže stari: Eh, ljudi moji, nekada se posle proba sedelo u kafani, pričalo o tekstu, raščlanjivalo, tražio se savet od kolege, polemisalo na krv i nož o različitim pristupima, a danas- svi jedva čekaju kada će kraj probe da pobegnu i prvo pitanje koje se postavlja je: kada će premijera?
Ipak, imam nekoliko istomišljenika i sagovornika, mojih najčešćih partnera, sa kojima delim ponekad lepotu ovog zanata inače, da nije njih moj komentar bi se sveo verovatno na citat pokojnog kolege: Jeste lepo pozorište, samo da nije ovih proba i predstava. Mr. Green

Ma kakvi, ne mogu mi ništa ni napravljene sezone, ne dam se ugušiti. Zagrljaj

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17159
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Citat: i prvo pitanje koje se postavlja je: kada će premijera?

Nije tačno. Prvo pitanje je : ''Kad će plata...'', a za primijeru, ko se seti - seti. Ko se ne seti, obavestiće ga inspicijent. Mr. Green

offline
 • Pridružio: 24 Feb 2007
 • Poruke: 117
 • Gde živiš: Tamo gde je sve po mom...

Lomova ::Izbor tekstova- nemoj me samo sa tim gađati jer ću se zaplakati. Very Happy
U toku ove sezone sam prvi put bila u situaciji da odbijem ulogu zbog osećaja gađenja prema tekstu, njoj, tako bezličnoj, nikakvoj, dosadnoj...Em me ima u svakoj predstavi, em treba i te poštapalice repertoara ( pod parolom: prava predstava za publiku Bebee Dol ) da radim.

U istoj smo situaciji, jer me ima u svemu, osim u muškim duodramama. Smile Ali nisam se još bila odlučila na vraćanje uloge, iako sam se poprilično dvoumila. Samo sam užasnutija od toga da ne radim ništa, spram rada na bilo čemu, pa sam ostajala u priči. I kako smo samo smešni, pa čak i kad smo sve vreme ubeđeni u to da je predstava promašaj još od starta, opet posle premijere očekujemo da čujemo blagonaklon komentar. A pokazatelja za to da predstava neće imati dug život ima mnogo. Jedan od njih je svakako i reakcija naše rekviziterke koja ne da "finije" rekvizite za predstavu, čim ne razume naslov. Very Happy
Lepo je kad publika izlazi s predstave "zapitana" i zamišljena, ali svakako nije dobro ako se najčešće pitaju - šta im je ovo trebalo...
Inače, mi imamo miks što se predstava na repertoaru tiče, pa sa dvema podilazimo publici, a sa druge dve je "vaspitavamo". I slažem se s tim da je taj pristup potcenjivački što se publike tiče, a neinspirativan kao motiv za izvođače. Mora da gori iznutra da bi i druge ogrejalo. Zato mislim da je neophodno pri izboru teksta poći od ansambla, prepoznati šta je to što bi animiralo ljude da daju najbolje od sebe, što bi podiglo stvaralačku tenziju, jer samo to daje rezultate. Jesmo svi mi profi, i odgovorni smo ljudi, radimo makar iz razloga da se sami ne bi brukali na sceni, ali jedno je disciplinovano raditi na zadatku, a drugo je poroditi ga. Kada se naopako radi, bez obzira na trud, ponekad se jednostavno vidi da trudni nismo ni bili... Very Happy

Dopuna: 10 Jun 2008 8:45

Sirius ::Citat: i prvo pitanje koje se postavlja je: kada će premijera?

Nije tačno. Prvo pitanje je : ''Kad će plata...'', a za primijeru, ko se seti - seti. Ko se ne seti, obavestiće ga inspicijent. Mr. Green


Ne, ne... Plate su redovne i stižu u dan, tako da nisi u pravu. Mada su rasprave tipa ko je u kojoj kategoriji, i one o koeficijentima dominantne u odnosu na druga ćaskanja. Very Happy

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 415 korisnika na forumu :: 17 registrovanih, 3 sakrivenih i 395 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Acaks88, Arhiv, BraneS, Denaya, djo97, dule clio, goxin, ILGromovnik, Japidson, manda87, Mercury, milekNS, milos97, nemkea71, Sale.S, saputnik plavetnila, VJ