Instalacija Linux Ubuntu 11.04

Instalacija Linux Ubuntu 11.04

offline
 • Brok  Male
 • Moderator foruma
 • Mihajlo Bogdanović
 • Linux driver - fighter - warrior
 • Pridružio: 04 Maj 2005
 • Poruke: 3238

Instalacija Ubuntu 11.04

1. Ubacite CD i restartujte računar. Moglo bi se desiti da je računar podešen da se pokreće direktno sa hard diska. U tom slučaju biće potrebno ili da pritisnete kombinaciju tastera za pojavljivanje boot menija ili da promenite redosled medija sa kojih se podiže operativni sistem.

2. Ako je sve ispravno podešeno, Ubuntu će se dignuti sa CD-a. Trebalo bi da vidite nešto poput ovoga:

3. Ukoliko je vaš računar priključen na internet i ukoliko je mrežni adapter ispravno prepoznat, instalacioni program će automatski omogućiti konekciju sa internetom.4. Nakon toga će se pojaviti dijalog u kome možete izvršiti izbor jezika (leva strana) ili izabrati jednu od dve akcije:
* Isprobavanje Ubuntua bez instalacije na hard disk
* Instalacija Ubuntua na hard diskSlobodno izaberite prvu opciju, ako želite da probate Ubuntu pre instalacije. U suprotnom izaberite drugu opciju i pokrenite instalaciju.

5. Ako ste izabrali instalaciju, pojaviće se dijalog sa proverom sistema. Preporučljivo je da imate bar 2,6 Gb slobodnog prostora. Ako je u pitanju laptop, preporučljivo je da bude uključen na strujni adapter. Poslednja preporuka se tiče internet veze kako bi se primenila najnovija ažuriranja. U ovom dijalogu takođe možete izabrati da li da se instaliraju najsvežije zakrpe i da li želite da se instalira vlasnički MPEG Layer 3 (MP3) kodek.6. Nakon ovoga će se pojaviti dijalog sa izborom opcija particionisanja. Ukoliko vam je disk prazan, on (dijalog) će izgledati poput ovoga:7. U ovom primeru radićemo ručno particionisanje sa zasebnom home particijom.
Prema tome čekiramo opciju "Something else".Nakon toga, instalacioni program će prepoznati prisutne disk uređaje. Uzet je primer veličine diska od 21.5 GB.


Potom, idemo na "Add..."


Da bi dobili naredni prikaz


Gde određujemo veličinu sistemske particije i tip particije, u ovom slučaju 10 GB.

Pa na "Ok", naredni prikaz stanja diska


Opet idemo na "Add..." na ali u delu koji je pod free space, pa zadajemo swap koji će u ovom slučaju biti 1536 MB (1.5 puta više nego sistemska memorija)

Opet na "Ok", naredni prikaz stanja diska


Na deo free space idemo opet na "Add..." i zadajemo home particiju

Pa na "Ok" gde opet dobijamo stanje particija na disku


Pošto se uverimo da je sve kako smo isplanirali idemo na Install Now.

8. Sledeći korak je podešavanje vremenske zone. Ako imate vezu sa internetom, podešavanja sata će biti automatski preuzeta. Ako je nemate, moraćete ručno izabrati vaša podešavanja.

9. Sledeći dijalog je vezan za raspored tastature. Ovde možete izabrati srpski raspored ili ostaviti engleski (ovo ćete moći podesiti i nakon instalacije). Nakon izbora, pritisnite taster "Forward" ili "Napred".10. U sledećem dijalogu unosite korisničke podatke. Ovde će biti u mogućnosti da podesite korisničko ime, lozinku i ime računara (u lokalnoj mreži). Ukoliko želite da budete automatski prijavljeni pri pokretanju računara, čekirajte opciju "Log in Automatically" ili "Automatsko prijavljivanje".11. Zatim se zavalite u stolicu i uživajte u vizualnoj prezentaciji koja će vam dati nekoliko zanimljivih informacija o mogućnostima i opcijama Ubuntua. Takođe se možete kretati kroz slajdove koristeći strelice na levoj, odnosno desnoj strani prikaza.12. Nakon što se instalacija završi, iskočiće mali dijalog koji će vas obavestiti da je instalacija završena. Kliknite na "Restart now" ili "Restartuj sada".13. Ukoliko ste odabrali automatsko prijavljivanje u dijalogu za unošenje korisničkih podataka, pojaviće se vaš novo-instalirani Ubuntu desktop:Video prikaz instlacije:::::::::::::::::::
Uputstvo napisao Bocke, osim dela particionisanje.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 14 Feb 2011
 • Poruke: 941

Sme li ovde da se postavljaju pitanja? Smile
Ako sme...

Hoću da stavim ubuntu 12.10. Instalacija je ista.

Ja sad imam dve particije: C (windows) i D (moji fajlovi). Kada pokrenem instalaciju, dođem do particionisanja i šta dalje? Kako da obrišem (formatiram) SAMO C gde mi je Windows i tu instaliram Ubuntu?
Jednom sam instalirao 10.10 i podelio mi C na 3 dela pa posle sam imao problem pri instalaciji Windowsa.offline
 • Rade Jekić
 • Pridružio: 05 Okt 2005
 • Poruke: 3005
 • Gde živiš: Valjevo

Ispratiš uputstvo do slike pod rednim brojem 8. Pre nego što nastaviš dalje, u listi particija na tvom hdd-u videćeš i particiju koju želiš da obrišeš (particije su obeležene kao /dev/sdXY a ne kao C: ili D: ). Ovde treba da dobro povedeš računa jer su promene ireverzibilne (da ne bi izgubio dragocene podatke). Najbolja orijentacija je veličina particije (to proveri u windows-u pre početka instalacije). Dakle, klik na tu particiju i odaberi opciju "Delete". Posle toga samo nastavi sa uputstvom Smile

offline
 • Pridružio: 14 Feb 2011
 • Poruke: 941

C mi ima mnogo manje mesta nego D (oko 60gb). Dakle samo obrišem tu što ima manje mesta (C: ) i onda nju delim na 3 dela kao u uputstvu (pravim 3 nove particije: Primary, Swap i Home)? A ovu što mi je ostala (D: ) ne diram, kao da ne postoji.
I onda, kada jednoga dana želim da se vratim na Windows, pri instalaciji ću imati 4 particije (ove 3 sto sma delio pri instalaciji Ubuntu, plus ona D sa mojim fajlovima). Onda samo te 3 formatiram, obrišem i spojim u jednu i tu instaliram Windows7 ?

Nadam se da sam dobro ukapirao Smile

offline
 • u administraciji
 • Pridružio: 16 Okt 2010
 • Poruke: 3468
 • Gde živiš: KRAGUJEVAC

A zasto na Ubuntu 13.04 nema opcija Add, ima samo ( - i + ) i change i sa desbe strane revert.
I sada me nešto buni, na primer kada izaberem moju particiju i kliknem na install now izbaci mi no root definied itd, e sada ja kliknem na + i ono se izmeni i imam mogućnost instalacije kada dodam /, ali mi izbaci za Swap da potvrdim, ali nemam tu mogućnost kao na slici što je prikazano za Swap.

offline
 • Brok  Male
 • Moderator foruma
 • Mihajlo Bogdanović
 • Linux driver - fighter - warrior
 • Pridružio: 04 Maj 2005
 • Poruke: 3238

To što umesto Add ima plus i minus moraćeš da pitaš Ubuntu developere na e-mail adresi ubuntu-devel@lists.ubuntu.com
I verujem ako ima minus da su pored Add izbacili i Delete.

Što se tiče drugog pitanja, ako si išao na varijantu ručnog particionisanja, moraš odrediti File System particiju kojoj je tačka monitranja kosa crta tj. /.
Za swap te nisam baš najbolje razumeo.

Probaj ovako, da zadaš prvo swap particiju, pa onda File System.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 850 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 0 sakrivenih i 842 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bigfoot, MikeHammer, Milometer, Mixelotti, opt1, suton, vladom6, W123