Problem sa instaliranjem linuxa

1

Problem sa instaliranjem linuxa

offline
  • Pridružio: 15 Apr 2012
  • Poruke: 135

Imam problem sa instaliranjem ubuntu-a, problem nastaje kada se sve podesi.
Kada odredim sve particije i kliknem nastavi dolazi do neuspesnog pravljenja particije.




Ista greska se pojavljuje i za root particiju cak i kada je HDD cist i nema drugog OS.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Rogi  Male
  • Rookie
  • Supermoderator tech foruma
  • Najbolji košarkaš koji
  • je ikada igrao ovu igru
  • Pridružio: 31 Avg 2005
  • Poruke: 11602
  • Gde živiš: Niš

Luka Vujcic ::Imam problem sa instaliranjem ubuntu-a, problem nastaje kada se sve podesi.
Kada odredim sve particije i kliknem nastavi dolazi do neuspesnog pravljenja particije.




Ista greska se pojavljuje i za root particiju cak i kada je HDD cist i nema drugog OS.




Može malko veća slika?



offline
  • Pridružio: 15 Apr 2012
  • Poruke: 135

Izvinjavam se,

offline
  • Pridružio: 11 Jul 2015
  • Poruke: 1109
  • Gde živiš: Univerzum br.5

Ima li na tom disku, čist neparticionisani deo ? Ako ga nema, napravi ga. Inače preporučio bih da taj disk kompletno obrišeš, pa tek onda ponovo da pokušaš instalaciju. I pošto je swap particija u pitanju, koliko si je stavio da bude?

offline
  • Pridružio: 15 Apr 2012
  • Poruke: 135

Da upitanju je unlocated space, swap particija je 2000MB, isti problem mi se javlja i za druge particije npr za sistemsku (/)

offline
  • Pridružio: 11 Jul 2015
  • Poruke: 1109
  • Gde živiš: Univerzum br.5

Imaš ovde odgovor kako rešiti to.
Prva solucija kaže da ne kreiraš swap particiju u toku instalacije, nego posle, kada instaliraš Ubuntu (ima u odgovoru link kako se to radi)
Druga solucija predlaže da se iz live moda preko gparteda kreira extended paricija koja će se podeliti na dve logičke za sistem i za swap, pa onda da se instalira.
Predlažem pored svega da skineš ponovo iso sliku Ubuntu-a i da proveriš, pre narezivanja, sha1 ili md5 hash-ove da li su dobri i da opet narežeš CD/DVD na najmanjoj brzini ili da korstiš usb, ako ti bios podržava butovanje sa usb-a.

offline
  • Pridružio: 15 Apr 2012
  • Poruke: 135

Napisano: 30 Sep 2017 17:07

Instalirao sam Ubuntu.

Promenio sam SATA III port na maticnoj na kojoj je ukljucen HDD (pronasao kao jedan od mogucih nacina resenja problema), i nisam kreirao SWAP particiju.

Problem koji mi se pojavio jeste da pod linuxom mi ne funkcioniosu mis i tastatura (na USB 2.0 uopste ne vidi da je ukljuceno, dok na USB 3.0 radi 5 sekundi po ukljucenju i onda prestane)

Ima li neko ideju sta bi moglo biti?

Dopuna: 30 Sep 2017 17:34

Sredio sam XHCI, IOMMU, Legacy, i sad mi rade normalno tastatura i mis. Jedino sto mi ne radi USB 3.0.

Da li treba neki drajver ili tako nesto?

offline
  • bocke  Male
  • Moderator foruma
  • Glavni moderator Linux foruma
  • Veliki Pingvin
  • Guru
  • Pridružio: 16 Dec 2005
  • Poruke: 12193
  • Gde živiš: Južni pol

Citat:Sredio sam XHCI, IOMMU, Legacy, i sad mi rade normalno tastatura i mis.

Šta si radio?

Citat: Jedino sto mi ne radi USB 3.0. Da li treba neki drajver ili tako nesto?

Jok. Trebalo bi da radi odmah nakon instalacije. Kao i ono iznad. To što si morao nešto da naknadno sređuješ govori da instalacija verovatno nije prošla kako treba.

Nisi napisao konfiguraciju (računara) i verziju Ubuntua.

Ako imaš sreće u pitanju je samo loše zapisan instalacioni DVD/USB. To je prva stvar koju možeš da probaš: da napraviš nove instalacione medije sa provereno ispravne mašine.

Što se tiče ostalih mogućnosti, bez dodatnih informacija, teško je reći šta je u pitanju. Može biti i hardverski problem.

offline
  • Pridružio: 11 Jul 2015
  • Poruke: 1109
  • Gde živiš: Univerzum br.5

Luka Vujcic ::... Jedino sto mi ne radi USB 3.0.
Da li treba neki drajver ili tako nesto?


Koja verzija ubuntu je u pitanju? Da li ti je radio taj usb port pod drugim sistemom ? Da li imaš sada dual boot da proveriš radi li taj usb 3.0 pod tim drugim sistemom? Da li možda u bios-u treba da se osolobodi taj usb 3.0 port ?
Koristi
 lsusb -t
da vidiš da li je izlistan taj usb 3.0 i miš.

offline
  • Pridružio: 15 Apr 2012
  • Poruke: 135

Napisano: 30 Sep 2017 21:14

Enable sam XHCI, IOMMU. Legacy only, radi na drugom sistemu. Ubuntu 16.04.3 LTS, gigabyte.com/Motherboard/GA-970A-UD3P-rev-10#ov, fx6300

Ukljucen je usb 3.0 u biosu.

Dopuna: 30 Sep 2017 21:29

 Bus 003 Device 006: ID 04f3:a015 Elan Microelectronics Corp.
Bus 003 Device 005: ID 05e3:0608 Genesys Logic, Inc. Hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 002: ID 0cf3:9271 Atheros Communications, Inc. AR9271 802.11n
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 002: ID 0458:0147 KYE Systems Corp. (Mouse Systems)
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub


Ne pokazuje se nigde USB 3.0

Dopuna: 30 Sep 2017 21:49

ubuntuforums.org :: Here is my updated fix

First enable iommu in the uefi by restarting your computer and pressing delete to enter the uefi

plug your usb mouse, keyboard and thumbdrive in usb 2 ports.

save and exit the uefi

Then In Ubuntu:

press Ctrl+Alt+T to open up a terminal

run the following command: sudo gedit /etc/default/grub

Only edit the empty quotes in this line to read: GRUB_CMDLINE_LINUX="iommu=soft"

save changes to grub and exit gedit and the terminal

Open up a new terminal with ctrl+alt+t

run the following command: sudo update-grub

then exit the terminal using this command: exit

Restart your computer press delete to get back into the uefi

Disable iommu in bios, load optimized defaults and restart.

usb, 2.0 usb 3.0 and networking all work now in Ubuntu, and disabling iommu in bios may also help improve your boot times.

If the above post helps anyone I am happy.


To je resilo problem

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 326 korisnika na forumu :: 7 registrovanih, 0 sakrivenih i 319 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1567 - dana 15 Jul 2016 19:18

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ekser222, Georgius2, goxin, lelemud, MarKhan, Sima zna, vathra