Problem sa nvidia 2d drajverima (96.xx drajver) [reseno]

1

Problem sa nvidia 2d drajverima (96.xx drajver) [reseno]

offline
  • Pridružio: 20 Feb 2005
  • Poruke: 4505
  • Gde živiš: planeta Zemlja

Imam problem koji me iritira do !#$%!

Elem, imam gf4 ti 4200 (64mb) i desava mi se usporavanje prilikom iscrtavanja 2d gtk aplikacija. Drugim recima: svi prozori, sve slike, svaki video (flash/mp4/avi/realmedia), svaki text editor itd. mi rade kao usporeni i pomeranje prozora tih programa je sporo. Gledanje video snimaka je isto kao i sa "nv" drajverom (znaci nikakvo).

Instalirao sam poslednje vlasnicke nvidia drajvere sa zvanicnog sajta (v96.43.14) i imam Xorg 1.6.3. Evo "isecaka" iz Xorg konfiguracije:

Sama graficka (nebitno je da li pise ime)
Section "Device"
   Identifier     "Videocard1"
   VendorName  "Unknown Vendor"
   BoardName   "Video device"
   Driver     "nvidia"
   BusID       "PCI:1:0:0"
   Option "RenderAccel" "true"
   Option "XaaNoOffscreenPixmaps" "on"
EndSection


Moduli:
Section "Module"
   Load  "synaptics"
   Load  "dbe"
   Disable "dri2"
   Load  "dri"
   Load  "glx"
   Load  "extmod"
EndSection

* dri2 sam ja ugasio zato sto je to nepotreban modul.


takodje evo i sledeceg:
Section "dri"
# Access to OpenGL ICD is allowed for all users:
    Mode      0666
# Access to OpenGL ICD is restricted to a specific user group:
#    Group      100    # users
EndSection


Direct rendering je omogucen!


Kako se ovaj bag javlja na mom racunaru
Interesantno je to da kada pokrenem pc, i kada odradim login preko gdm-a ne pocne da koci odmah. Kako ja to testiram? Pa drzim lefi taster misa i razvlacim ga iz gornjeg levog coska do donjeg desnog. Tako se iscrtavaju efekti same teme (boja, okvir...). Elem, kod nvidia drajvera bi trebalo da ovo radi uvek tecno i to zaista i radi do ucitavanja prve aplikacije. Kada pokrenem prvu aplikaciju tu pocinju kocenja. Cpu usage je normalan ali opet sve koci. Primer: kada pokrenem xfce sve radi lepo. Misem mogu lako da selektujem sve ikonice na desktopu. Kada pokrenem bilo koju aplikaciju (orage, firefox, thunar...) nesto se desi i sistem pocne da sporo iscrtava prozore. Misem se tada jakooooo sporo selektuju sve ikonice na desktopu. Bedak...

Jos zanimljivije od svega toga jeste da 3D aplikacije rade kao i pre. Warsow ide u odlicnom fps-u, defcon i toribash takodje rade.

Probao sam da sam "ulovim" ono sto mi ubija pc ali bez uspeha. Nakon 5s u xfce-u se pokrece samo sledeci proces:
/usr/bin/X :0 -audit 0 -auth /var/state/gdm/:0.Xauth -nolisten tcp vt7

evo kompletnog xorg.conf fajla: https://www.mycity.rs/must-login.png
evo xorg log fajla: https://www.mycity.rs/must-login.png

ne znam koji mu je ali toliko pocinju da me nerviraju neke stvari da me prosto tera da instaliram Windows Neutral

ps. Probao sam sada i sa opcijom
Option "TripleBuffer" "true"
I sa iskljucenim modulom za touchpad (Synaptics)
ali nema poboljsanja Sad

Dopuna: 01 Dec 2009 14:28

za sada sam uspeo da nadjem sledece:
.... bla bla bla

(II) XINPUT: Adding extended input device "Keyboard1" (type: KEYBOARD)
(II) config/hal: Adding input device Genius NetScroll+ Superior
(EE) config/hal: NewInputDeviceRequest failed (8)
(II) config/hal: Adding input device AT Translated Set 2 keyboard
(EE) config/hal: NewInputDeviceRequest failed (8

isecak iz xorg loga.

Posle kopanja po netu naisao sam na sledece:
http://wiki.archlinux.org/index.php/Xorg#Keyboard_Settings
http://wiki.archlinux.org/index.php/Xorg_input_hotplugging

Prvi hack koji cu probati je sledeci:
Section "ServerFlags"
    Option "AutoAddDevices" "False"
EndSection


Tako cu da sprecim Xorg da se igra sa uredjajima i iskljucicu hotplug.
Nastavak sledi... Smile

Dopuna: 01 Dec 2009 15:42

Hackn nije uspeo. Idemo dalje...



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 30 Dec 2007
  • Poruke: 4759
  • Gde živiš: Niš

To bi moglo sa gnomeom da bude nešto u vezi samog gnoma ili gtk
koji poseduje neki double-buffering interno za sam gnome Confused

da li imaš mesta na disku za drugi desktop ?
(ako mogu paralelno ili kde4 ili xfce sa gnomom , tako bi moglo da se proveri - ako u njima ne koči onda je na relaciji gnome-xserver )

ili ako može da se downgraduje x-server na 1.5 ?(ali ne idu oba paralelno tada i komplikovano je )
nisam siguran kako da se dijagnostifikuje Confused

pre ovih zahvata ,probaj da onemog. composite

Section "Extensions"
   Option "Composite" "Disable"
EndSection


ili sasvim suprotno , da ga Omogućiš Confused
http://wiki.debian.org/Compiz


Section "Device"
        Option "AllowGLXWithComposite" "true"
EndSection
Section "Screen"
        Option "AddARGBGLXVisuals" "True"
EndSection
Section "Module"
        #Load "dri"
        #Load "GLcore"
EndSection


ovo se dodaje u device i screen ne da se prave nove sekcije ?

ja bi rek'o da mu ovo treba jer je starija grafička , sa ovim ide na gf4mx Wink
Option "AllowGLXWithComposite" "true"
(mada se one razlikuju dosta ali je drajver isti Very Happy )

glx ti radi i ovako i onako ?


glxinfo | grep direct

glxgears


i ovde 4200 na ubuntu
http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=4107639



offline
  • Pridružio: 20 Feb 2005
  • Poruke: 4505
  • Gde živiš: planeta Zemlja

@FarscapeFan
Bice probano na gnomu uskoro. Probao sam ubuntu 9.10 ali se ne secam jel bilo ovih problema.

Btw kompozitni efeketi su iskljuceni. Inace ovo:
Option "AllowGLXWithComposite" "true"
nisam probao zato sto su compozitni ef. vec iskljuceni. Probacu da ih ukljucim.

Sto se tice kde4-ke mislim da moja kanta to ni ne moze da pokrene. Zanimljivo je da sa Openboxom i dwm-om se ovi problemi ne javljaju. Dakle nesto unutar samog gtk okruzenja ne valja...

Skinuh OpenSuSe 11.2 i Fedoru 12 pa cu da probam. Sada u Zenwalku jos niko nema resenje Neutral

offline
  • bocke  Male
  • Moderator foruma
  • Glavni moderator Linux foruma
  • Veliki Pingvin
  • Guru
  • Pridružio: 16 Dec 2005
  • Poruke: 12251
  • Gde živiš: Južni pol

Kakvu konfiguraciju imaš?

offline
  • Pridružio: 20 Feb 2005
  • Poruke: 4505
  • Gde živiš: planeta Zemlja

Napisano: 01 Dec 2009 23:57

@bocke
amd 2200+, asus avv8x-x (via kt400a cipset), 2x256 Kingson vr, 40 gb hdd maxtor diamond max 8+. Imam i pored toga usb mis, obicnu tastaturu, hp 6l laserski stampac i bluetooth uredjaj (koji ubacujem po potrebi).

btw probao sam OpenSuSe i ladno mi je trazio 500mb update za jedan nvidi drajver od 13mb Bebee Dol . Probacu ja ipak ubuntu 9.10 da vidim da lu su ove greske vezane za gnome.

Dopuna: 02 Dec 2009 0:36

ubuntu 9.10 sa nvidia 96xx drajverima radi bez ikakvog seckanja.
/etc/X11/xorg.conf ne postoji u ubuntuu 9.10 pa je malo zeznuto uporedjivati podesavanja no evo ubuntu 9.10 xorg loga:
https://www.mycity.rs/must-login.png

Zanimljivo zaista. Vidim da nij eproblem u gtk modlima vec u samom xorgu. Vidim da nema sledecih linija koda u ubuntu 9.10 logu Xorg servera:
(II) XINPUT: Adding extended input device "Keyboard1" (type: KEYBOARD)
(II) config/hal: Adding input device Genius NetScroll+ Superior
(EE) config/hal: NewInputDeviceRequest failed (8)
(II) config/hal: Adding input device AT Translated Set 2 keyboard
(EE) config/hal: NewInputDeviceRequest failed (8


Ko zna koliko on tu loopuje i koliko umara sistem. I dalje mislim da je ovo problem pa cu se pozabaviti time...

koliko zamlacivanja samo da bi mi radili filmovi Bebee Dol

offline
  • bocke  Male
  • Moderator foruma
  • Glavni moderator Linux foruma
  • Veliki Pingvin
  • Guru
  • Pridružio: 16 Dec 2005
  • Poruke: 12251
  • Gde živiš: Južni pol

Jeste malo matora i slaba konfiguracija, ali... Ja sam pičio Slackware 11 na sličnoj konfi bez problema i sa samo 256 mb RAMa. Ne znam. Možda je neka greška u Archu... Jesi li probao update?

Imam instaliran Arch na jednoj particiji ali nisam stigao da se poigram. Možda da probaš na njihovim forumima? Možda je neko imao sičan problem?

offline
  • Pridružio: 20 Feb 2005
  • Poruke: 4505
  • Gde živiš: planeta Zemlja

Napisano: 02 Dec 2009 1:03

Ovaj... Nije Arch. Nemam "zivaca da se nerviram" oko podesavanja u istom.
U pitanju je Zenwalk 6.2 (to mu dodje slackware 12 baza ako se ne varam).

Dopuna: 02 Dec 2009 17:19

I tako sam odustao (za sada). Mnogo me nervira to sto ne mogu da gledam klipove pa sam instalirao xubuntu gde sve radi vrlo lepo. Kako je lepo sto postoji >500 aktivnih distribucija pa kada jedna krene da glupi i ne mozete to da sredite onda stavite drugu Razz


Inace postoji teorija o resavanju ovog baga. nakon caksanja na #zenwalk kanalu (irc.freenode.net server) dosli smo do zakljucka da je problem sledece:
(II) XINPUT: Adding extended input device "Keyboard1" (type: KEYBOARD)
(II) config/hal: Adding input device Genius NetScroll+ Superior
(EE) config/hal: NewInputDeviceRequest failed (8)
(II) config/hal: Adding input device AT Translated Set 2 keyboard
(EE) config/hal: NewInputDeviceRequest failed (8)


Kako se cini, hal uporno "usporava" sistem time sto pokusava da doda nekakv novi uredjaj. Problem je u tome sto su svi moji uredjaji dodati i nema novih. I nakon malo diskutovanja smislili smo da je najbolje da se ugasi hal i da se prepusti detekcija hardvera xorgu (ako se ne vara ovako je radio xorg 1.4 po defaultu jel? Mislim da sam negde procitao ovo...). Druga opcija je da se hal ostavi a da se ugasi detekcija u samom Xorgu sledecom komandom:
Section "ServerFlags"
    Option "AutoAddDevices" "False"
EndSection

Nazalost ovo mi se samo usporilo sistem stoga je greska definitivno u halu.

Bebee Dol

offline
  • bocke  Male
  • Moderator foruma
  • Glavni moderator Linux foruma
  • Veliki Pingvin
  • Guru
  • Pridružio: 16 Dec 2005
  • Poruke: 12251
  • Gde živiš: Južni pol

Prvi put čujem za ovaj problem. Smile Možda Zenwalk koristi neku matoru ili neku vrlo nestabilnu verziju HAL-a. Da li postoji mogućnost da uporedimo verzije između XUbuntua i Zen-a?

offline
  • Pridružio: 20 Feb 2005
  • Poruke: 4505
  • Gde živiš: planeta Zemlja

Zen koristi 0.5.11:
-http://packages.zenwalk.org/?q=hal&zversion=current
current se nije menjao od izdavanja zenwalka 6.2

Xubuntu 9.10 koristi 0.5.13 mada vidim da koriste i device kit pa nisam siguran da li hal ima mnogo uticaja na xorg Confused

Nikako mi nije tu logicno to sto je sistem bio usporen na Zenwalku 6.2. Da je hal slao "mnogo" querija za novi uredjaj X serveru (u ovom slucaju Xorgu) valjda bi svaki poksaj bio logova u X server log sto ovde nije slucaj.

Trazio sam na guglu i vidim da hal 0.5.11 ima neki problem sa tastaturom i misem ali nista sto bi meni pomoglo:
http://www.google.com/search?q=hal+0.5.11+issues

Premalo znanja imam da bih odmah zakljucio sta je bio problem Neutral

Ali sve sto je ispisano i predlozeno na ovoj strani sam probao. Nista nisam postigao. Bedak...

offline
  • bocke  Male
  • Moderator foruma
  • Glavni moderator Linux foruma
  • Veliki Pingvin
  • Guru
  • Pridružio: 16 Dec 2005
  • Poruke: 12251
  • Gde živiš: Južni pol

Deinstaliraš HAL koji je došao uz Zenwalk. Skineš source iz Zenwalk repozitorijuma (ili gde je već dostupan). Skineš source novije verzije HALa. Preradiš build skript iz starije verzije za novu. Zatim napraviš novi paket i instaliraš ga. To bih ja uradio da sam u sličnoj situaciji. Wink

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 491 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 0 sakrivenih i 486 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, caesar, Hanifudin, nenad812, zlaya011