Cerebralna paraliza

15

Cerebralna paraliza

offline
 • Pridružio: 22 Nov 2010
 • Poruke: 91

Hvala puno na odgovorima.Elongacija jeste izduzavanje Ahilove tetive..Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Jocić Stevica
 • policajac
 • Pridružio: 09 Maj 2009
 • Poruke: 24
 • Gde živiš: Apatin

Svakako da su uspesi u terapiji veći kada se ranije počne medjutim to ne znači da u tvojim godinama nije moguće napredovati. Na prezentaciji ABR-a videli smo ljude koji su preko 20 godina starosti i koriste ABR tehnike.
Svakao bi se trebala detaljnije informisati. Ako si zainteresovana lako ćeš se povezati sa nekim ko će ti to lepo objasniti.

Pozz.offline
 • Pridružio: 22 Nov 2010
 • Poruke: 91

Vazi hvala na informacijama poslusacu Vas savjet...Sve najbolje ..pozzzz

offline
 • Pridružio: 05 Feb 2010
 • Poruke: 26

Odgovor za blog 25.

Ako vas interesuje nesto novo na polju rehabilitacije osoba sa posebnim potrebama, a svakako i CP-a. Mozete otici na abrsrbija.blogspot.com

Mozete me pitati sta god vas zanjima.

S druge strane zeleo bih da vam dam odgovor vezano za proceduru elongacija tetiva i za mogucnost spustanja peta neinvazivnim putem.

Ako posmatramo ahilovu tetivu izolovano, necemo dugorocno postici rezultat. Zasto?

Vidite, noge ne vise u vazduhu same za sebe. Ako posmatrate kosti koje cine lanac u telu pocevsi od stopala, prosto se moze reci ovako:

Stopalo sa svim svojim sitnim kostima povezano je skocnim zglobom za potkolene kosti,a one kolenim zglobom za butnu kost. Butna kost je preko zglobova kuka povezana sa karlicom, a karlica direkto sa kicmenim stubom itd.

Zatim,ako posmatramo sva tkiva,bilo da su: fascije, misici, ligamenti ,zglobne kapsule, potkozna tkiva i koza. Sva ta tkva su medjusobno povezana od stopala,do glave na razlicite nacine (tu povezanost naucnici koji se bave izucavanjem fascija nazivaju ANATOMSKI VOZOVI).

Recimo: Misic koji se narodski zove list se ahilovom tetivom pripaja za petu,koja pripada kostima stopala,a drugim pripojima se pripaja za potkolenicu i natkolenicu. Na taj nacin su sva tri segmenta noge (stopalo, potkolenica i natkolenica) povezani pomocu misica. Pa onda butni misic se pripaja za potkolenicu,pa ide preko casice, svojim telom se pripaja i naleze na natkolenicu ,a pripaja se i za karlicu.To su samo dva primera. Povezanost svih segmenata medjusobno je jos daleko kompleksnija. Ta povezanost prisutna je u vise slojeva tkiva. I ostala tkiva na neki nacin "prelaze" sa jednog segmenta na drugi.

Zasto sam vam ovo ispricao? Moja zelja je da shavtite da to sto je peta podignuta,nije "lokalni" problem. Uzrok skracenja ahilove tetive ne lezi u samoj tetivi, vec u poremecenom lancu misica i tkiva koji su povezani sa misicima lista. Ne treba gledati u stopalo! Treba gledati u KARLICU! Kada kosti karlice izgube svoju normalnu poziciju,proporcije,razmak itd. onda se pomeraju i pripoji svih misica koji se pripajaju za karlicu (a mnogo ih je koji se pripajaju za karlicu). Kada se pripoji misica na karlici pomere,pomerice se pripoji na butnoj kosti,potkolenici itd. To ce dovesti dalje do rotacije kostiju (recimo kod CP-a je klasicna prica rotacija butnih kosti ka unutra, pa noge cesto izgledaju kao da idu u X ili su prekrstene)
Kada dodje do rotacije butne kosti , to ce sa sobom povuci pripoje misica koji se pripajaju tu i za potkolenicu. To ce dalje dovesti do lose pozicije kolenog zgloba i same potkolenice. Misici koji se pripajaju za potkolenicu i stopalo,takođe će se pomeriti i eto vam ceo lanac misica i tkiva iskrivljen i ispomeran,a problem će se najevidentnije videti na stopalu jer je poslednji segment u nizu.

Hteo sam da vam objasnim kako promene na nivou karlice utiču na segmente koji se nalaze ispod nje. Sva problematika potice od struktura koje se nalaze u sredistu, KARLICA, TRBUSNA DUPLJA, GRUDNI KOS; KICMENI STUB, VRAT I GLAVA. Ekstremiteti su najmane bitni u celoj priči.
Elongacija tetiva,dugoročno ne rešava problem. Sečenje tkiva dovodi do nastanka ožiljnog tkiva koje nema iste karakteristike kao originalno tkivo (drugim rečima ožiljno tkivo nikada neće imati sposobnost da vrši funkciju originalog tkiva).

Treba pre svega delovati na karlicu u smislu da se polako povrati volumen, veličina (pogledajte malo bolje karlicu dece sa CP-om i videćete da je najčešće veoma uska i ravna sa bočnih strana - sa strana kukova)
Karliici nedostaje prostor unutar nje.Nedostaje joj volumen.
Laganim vraćanjem proporcija same karlice, postižu se i povoljniji odnosi svih segmenata koji se nalaze ispod karlice, pa na kraju i bolja pozicija mišića i tetiva.Ako imate neko pitanje rado ću vam odgovoriti.

Pozdrav!

offline
 • Pridružio: 22 Nov 2010
 • Poruke: 91

Hvala na opsirnom odgovoru
Pozzz

offline
 • Pridružio: 05 Feb 2010
 • Poruke: 26

Postovanje,

Treba razjasniti dve različite stvari. Cerebralna paraliza ,svakako nije bolest ,već se definiše kao stanje.
Kada se govorio o neprogresivnoj prirodi CP-a,misli se na moždano oštećenje. Samo oštećenje nije progresivno.

Međutim, stanje osobe sa CP-om može da se pogorša,ali ne kao posledica moždanog oštećenjea, već kao posledica,rasta i razvoja.

I sami znate da kod osoba sa CP-om, vremenom nastaju kontrakture,povećava se krutost mišića itd.

Kosti i tkiva rastu, a tkivima fali kvalitet, što dovodi do toga da ona ne mogu da isprate rast celoga tela. Često osobe sa CP-om izgledaju neuhranjeno,što je posledica lošeg kvaliteta tkiva i loše resorpcije hranjivih materija.

Želim opet da istaknem da je pozicija vaših nogu tj. X hod,zapravo posledica ispomeranih elemenata počev od kičmenog stuba, pa karlice, pa na dalje dole! Pozicija karlice je uslovila rotaciju natkolenica, a to je dalje dovelo do pomeranja svih elemenata ispod.

Kada se stopalima oslonimo na podlogu dolazi do prenosa sila od podloge na stopala i te se sile prenose kroz telo u smeru na gore. Stopala jedan deo tih sila amortizuju tj. upiju i koriste za pokret, za održavanje zdravlja tkiva, a drugi deo tih sila se prenese na sledeći segment u lancu tj. na potkolenice. One upiju deo sila i ostatak prenesu na sledeću kariku u lancu, tj. kolena i natkolenice i tako redom.

Te sile se delom prenose kroz tkiva (najviše fascije,pa onda mišiće itd), a delom reko kostiju.

Sečenje tetiva dovelo je do toga da sile ne mogu više da se prenesu ravnomerno kroz tkiva, već se najveći deo mehaničkog stresa nakuplja u određenim mišićnim grupama. Takođe sama činjenica da imate X noge dovodi do nepravilnog razlaganja sila po telu.

Činjenica da vas bole kolena i kičma, a da ste imali elongaciju ahilovih tetiva, pokazuje koliko su delovi tela u smislu mehanike međusobno povezani. To govori u prilog onoga što sam vam rekao da je problem pre svega u centralnim delovima tela.

Moguće je da je pogoršanje posledica obe stvari, i operacije i nakupljanja mehaničkog stresa u tkivima.

Pozivam vas da dođete 28. novembra u 14h u hotel Hiljadu ruža na AVali i probaću da vam odgovorim na sva pitanja koja imate.

Pozdrav

Kolena vas bole kao i kičma, zato što je sečenjem tetiva došlo do drugačijeg rasporeda sila

offline
 • Pridružio: 22 Nov 2010
 • Poruke: 91

Confused Confused Confused

offline
 • Pridružio: 05 Feb 2010
 • Poruke: 26

Napisano: 25 Nov 2010 16:20

Na to pitanje je vrlo teško odgovoriti u smislu da to zavisi od mnogo faktora.
Sa kog nivoa kvaliteta tkiva i biomehanike krećete u proces poboljšanja. Koliko ste spremni da radite, na šta ste spremni u procesu. To su pitanja na koja se ne može dati paušalan odgovor. Potrebno je izvršiti pregled,zatim odrediti prioritete, šta bi ste prvo želeli da poboljšate,koja su vam očekivanja.Sve ovo je jako bitno.
Neko želi prvo da sredi problem sa bolovima, a nekome to nije bitno hoće bolju posturu itd..

Recimo samo da ABR omogućava poboljšanje strukture tela i funkcije. I može svakome da pomogne. Zavisi od same osobe koliko će da radi,šta je na kraju za vas napredak?

Neki ljudi recimo očekuju da dete mnogo napreduje za kratko vreme, pa ako se to ne desi oni nisu zadovoljni. S druge strane neki su spremni na polagano poboljšanje i svaka nova stvar koju primete da se menja smatraju velikim uspehom. Ako se ikada odlučite da dođete na ABR,izvršićemo pregled i do detalja objasniti šta možete da očekujete od poboljšanja u nekom periodu od 6 meseci.

Molim vas da odete na abrsrbija.blogspot.com

Tamo pišem i objašnjavam naučnu osnovu ove metode

iščitajte to možda vam pomogne da dobijete jednu drugačiju sliku o motorici tela i strukturama tela.

Pozdrav

Dopuna: 25 Nov 2010 16:36

Možete i na fejsbuku naći grupu ABR Srbija -grupa za podršku pa se učlaniti u nju. Tamo ima slika dece koja su napredovala koristeći ABR. Često postavljam različita objašnjenja.

Ali morate naći baš grupu. Mora da piše group, a ne community

Pozdrav

offline
 • Pridružio: 22 Nov 2010
 • Poruke: 91

Clan sam grupe nadam se da cemo u buducnosti saradjivati..
Pozdrav

offline
 • Pridružio: 05 Feb 2010
 • Poruke: 26

Napisano: 26 Nov 2010 19:51

Naravno i ja se nadam, pozdrav!

Dopuna: 20 Dec 2010 22:55

Informaciono predavanje o ABR metodi


Hotel Hiljadu ruža pored Avale, Bulevar JNA 4,Beograd,Srbija

Želim da obavestim sve zainteresovane da će se 29. januara 2011. godine održati informaciono predavanje o ABR metodi. Predavanje će se održati u vremenu od 9:00h do 10:30h.

Predavanje će se održati u Hotelu Hiljadu ruža pored Avale, Bulevar JNA 4,Beograd,Srbija
Ulaz je slobodan, međutim ako želite da prisustvujete potrebno je da se registrujete na mejl adresu vladapablozemun@yahoo.com ili na
mob. tel. 062 86 73 731

Puno pozdrava svima!
ABR KURS


Želim da obavestim sve zainteresovane da će se ABR kurs održati od 28.-31. januara 2011.

U Hotelu Hiljadu Ruza kod Avale-ulica Bulevar JNA 4,Srbija,Beograd

Za više informacija možete me kontaktirati na gore pomenuti mejl i mob.tel.

Dopuna: 26 Dec 2010 20:17

Na ovoj adresi možete čuti iskustvo porodice Jocić, sa klasičnim sistemom, sa drugim terapijama i ABR-om.

Evo linka: abrsrbija.blogspot.com/p/iskustva-roditelja-sa-abr-om.html

Pozdrav svima!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 388 korisnika na forumu :: 7 registrovanih, 2 sakrivenih i 379 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: havoc995, HrcAk47, Kruger, misa1xx, pacika, vasa.93, Wisdomseeker