Cerebralna paraliza

14

Cerebralna paraliza

offline
 • Pridružio: 05 Feb 2010
 • Poruke: 26

Napisano: 17 Sep 2010 20:05

Probacu da objasnim sto plasticnije moguce poreklo spasticiteta.

Nase telo ima duboke slojeve fascija (vrsta vezivnih tkiva),koje su ujedno omotaci koji obavijaju sve,od misica,do kostiju,nerava,krvnih sudova,unutrasnjih organa,unutrasnjih telesnih supljina (abdominalne, grudne itd). U isto vreme uloga tih omotaca je da svojim tonusom i pritiskom koji vlada u njima iznutra da potporu svim ostalim tkivima.
Fascije moze se reci zahvaljujuci svom tonusu daju oblik,volumen (zapreminu) proporcije ljudskom telu. U isto vreme pored uloge"drzaca celog tela" fascije su medjusobno povezane kroz celo telo i cine neprekidni omotac.tj. Fascije su u stvari jedna velika fascija koja se prostire kroz celo telo. Ta fascija je razdvojena "savovima" na manje segmente. Zahvaljujuci tome fascija trupa je razdvojena od fascije karlice,fascija glave od fascije trupa itd. To nam omogucama da pokrecemo delove jednog dela tela nezavisno od drugih delova. Stavicu sliku da bi ste bolje shvatili o cemu pricam.

Posto se najdublji slojevi VISCERALNE FASCIJE nalaze najdublje, gledano po slojevima. Ako zamislite ljudsko telo kao luk presecen na pola tako da vidite krugove jedan ispod drugog. Kad vidite sve one slojeve, prvi sloj bi bio koza,pa potkozno tkivo,pa masno,pa misici ,pa kosti pa ispod njih visceralna fascija(omotac) koja kao balon potiskuje ka upolje sve ove gore spomenute slojeve koji se nalaze iznad njega.

Kada dodje do mozdanog ostecenja dolazi do pada tonusa fascija i one vise ne drze telo kako bi normalno trebalo. One gube svoj unutrasnji potisak i ne pruzaju podrsku svim ostalim tkivima, ni kostima,ni misicima izmedju ostalog.

Sad zamislite da se onaj balon (visceralna fascija)koji je iznutra sve one elemente gurao upolje na svoje mesto,jednostavno izduvao. To znaci da su svi ti elementi izgubili fizicku podrsku i poceli da se urusavaju. Doslo je do pomeranja kostiju,njihovog uvrtanja,menjanja uglova pod kojim su postavljene itd. Posto su misici sa svojim pripojima prikaceni za kosti,pomeranje kostiju dovodi, logicno i do pomeranja pripoja misica. Dolazi do pomeranja pravca kojim se misic prostire,do smanjivanja razdaljine izmedju dva pripoja istog misica. Ove promene u razdaljini izmedju pripoja jednog misica dovode i do promene u elektricnoj aktivnosti samog misica. Na osnovu tog promenjenog uzlaznog signala,naravno i odgovor mozga u vidu silazeceg signala je promenjen.
Medjutim, akcenat nije na signalima,iz prostog razloga sto cak i da su signali potpuno uredu, misici ne bi mogli da obavljaju svoju normalnu ulogu skracivanja i izduzivanja jer nemaju vise stabilne fiksne tacke.

Ako zamislite dva rebra,jedno iznad drugog. Izmedju ta dva rebra (u normalnim uslovima kada fascije obavljaju svoj posao pruzanja potpore) postoji odredjeni prostor,razdaljina. Izmedju ta dva rebra pripajaju se medju-rebarni misici,tako sto imaju pripoje na "gornjem rebru" i na "donjem rebru". Jedna od uloga tih misica je da se skracuju prilikom
izdaha i da se izduzuju prilikom udaha. E sad, ako se desi kolaps fascija i dodje do pomeranja samih rebara,recimo da rebra padnu jedno preko drugog i da se smanji prostor izmedju ta dva rebra ili se promeni ugao kako su ta dva rebra pozicionirana jedno u odnosu na drugo, doci ce i do pomeranja pravca prostiranja ovih medjurebarnih misica jer imaju svoje pripoje na tim rebrima.Logicno ti misici vise nece moci da obavljaju svoju uobicajenu ulogu skracivanja i izduzivanja. Dovoljno je da se odnos izmedju pripoja promeni i u manjem obimu i da se onemoguci normalno funkcionisanje tih misica. To bi bio razlog nastanka spasticiteta. Biomehanickog porekla...Kolaps struktura tela dovodi do spasticiteta.

Teorija po kojoj je mozdano ostecenje krivo za nastanak spasticiteta direktno,ne daje jasno objasnjenje karika,kako dolazi do spasticiteta. Vec samo kaze mozak salje signale zato sto je ostecen...Kako li su se samo setili tako komplikovanog naucnog objasnjenja...???


Dopuna: 17 Sep 2010 20:43

Cao Peco...ma samo sam hteo da ispoljim svoje ne slaganje sa klasicnim pogledom na spasticitet...i da dam ljudima malo drugacija i logicnija objasnjenja.Hteo sam da dam uvid u mehanizam nastanka spasticiteta.

Ono sto ljudi dobijaju kao objasnjenje spasticiteta u klasicnom sistemu u sustini im ne pomaze da zaista dubinski shvate problematiku.

To je vise kao da vam nako kaze to je tako ,mi ne znamo sto je to tako,ali je tako. Ako pitate da vam objasne zasto mozak salje lose signale i da udju u detalje da vam objasne mehanizam ,zasto mozak kad je ostecen salje "lose signale"" nisam siguran da bi znali da vam objasne. Hocu reci da ta teorija ima mnogo rupa.
Mozda bi vam rekli da je mozak nedovoljo istrazen i da niko to ne zna..cak i ako je istina da nije dovoljno istrazen , malo je cudno da su tako sturo naucno objasnjenje prihvatili obe rucke....mislim da je razlog za tako nesto jednostavnost te teorije...ne moras da se zamaras da objasnjavas sve karike izmedju. A upravo te karike izmedju otkrivaju jednu potpuno drugaciju sliku...i zaboravio sam da kazem..kada se radi na popravljanju struktura tela, dolazi lagano do popustanja spasticiteta i to trajno. I sve to bez botoxa i secenja tetiva i bez agresivnih istezanja. REKONSTRUKCIJA FASCIJA MORA DOCI NA PRVO MESTO.Kada one polako vracaju svoj potisak iznutra,onda svi elementi pociju da se pozicioniraju sve normalnije i normalnije jedni u odnosu na druge i spasticitet polako popusta.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Peca  Male
 • Glavni Administrator
 • Predrag Damnjanović
 • SysAdmin i programer
 • Pridružio: 17 Apr 2003
 • Poruke: 23158
 • Gde živiš: Niš

a kako uspeti rekonstruisati fascije? Smileoffline
 • Pridružio: 05 Feb 2010
 • Poruke: 26

Sva tkiva u ljudskom organizmu se remodeluju pod uticajem mehanickih sila (inputa). Prostije receno,ako hoces da ojacas obican misic moras da dizes odredjeni teret.Za obican misic teret je mehanicki stimulus. Mozak pokrece proces u kojem pokusava telo tj.misic da prilagodi na novo nastalu situaciju tj uslove.
Mozak kao da kaze: misic podize teret,ajde da ga povecam i ojacam kako bi sledeci put taj isti teret podizao sa manje napora.Onda kroz proces jacanja mozak prilagodjava misic. Ako sledeci put podizes isti teret moraces da ulozis manje napora jer je misic postao jaci. Ako povecas tezinu,mozak ce se truditi da u nekoliko narednih navrata prilagodi taj misic novom teretu.

Sto se tice fascija,mozak koristi isit mehanizam prilagodjavanja fascija na mehanicki input. Razlika je u tome sto fascije nisu pod voljnom kontrolom kao misici sto znaci da ne mozemo da ih kontrahujemo da bi smo ih ojacali. Ono sto moramo da ucinimo jeste da mehanicki input ubacimo spolja,direktno u duboke slojeve fascija. Fascije ce onda u gore opisanom procesu da jacaju. Ubacivanje kineticke energije pritiska u sloj fascija vrsi se procesom koji se naziva mehanotransdukcija. Ovaj proces zahteva zadovoljenje odredjenih zakona fizike. U ABR metodi ovi zakoni su oslikani kroz principe kvazi-staticnog pokreta,kvazi-svericnog oblika i kvazi-izotropicne forme tela tkzv. 3Q principi. Uz sve to koristi se efekat kupole koji ima uvecavajuci efekat kaoi efekat ravnomernog rasporedjivanja pritiska na velikoj povrsini. Znam da ovo mozda ne znaci previse jer nisi upucen u ABR metodu,medjutim ne mogu otkriti vise jer su ovo stvari koje se uce na kursevima. Uglavnom,koristeci zakone fizike i spoznajom o funkciji fascija u telu moguce je raditi na rekonstrukciji struktura tela i polako na vracanju funkcija motornog sistema

Pozdrav

offline
 • Peca  Male
 • Glavni Administrator
 • Predrag Damnjanović
 • SysAdmin i programer
 • Pridružio: 17 Apr 2003
 • Poruke: 23158
 • Gde živiš: Niš

hvala, ovo ce me vec naterati da se ozbiljnije informisem o ABR-u Smile

offline
 • Pridružio: 17 Jul 2010
 • Poruke: 10

Halo svima. Rekla sam javicu se kad budem kod dr Tasica-bili smo. Moram da kazem da je bio super. Moj mali 3 god nocu ne spava, budan je 3-4 sati. Zna da ne spava samo 4 sati za 2 dana. Lekari kazu sve ok. Bila u bolnici 4 dana da ga pregledaju i nisu nasli nista. Mali mi se smeje, hoce da se igra sa mnom nocu, al ne dam. Kad sam posetila dr Tasica, od prvoga dana mi je mali prespavao noc i to 2 nedelje dok smo odlazili kod njega. I poslepodne mi je spavao 2,5 sati. Cim smo se vratili, opet smo sad na starom - ne spavati. Za dve nedelje idem opet kod dr Tasica, probacu jo

offline
 • Pridružio: 05 Feb 2010
 • Poruke: 26

Napisano: 08 Okt 2010 17:45

Zelim samo da obavestim sve da ce se sledeci ABR kurs odrzati 0d 27-31. januara 2011. Koga zanimaju detalji moze me kontaktirati mejlom ili preko telefona..

Pozdrav

Dopuna: 05 Nov 2010 17:43

Poceo je sa radom blog ABR Srbija na strani abrsrbija.blogspot.com

Na blogu cu pisati o samoj metodi,rezultatima koji su postignuti kod dece do sada. Roditelji ce predstaviti svoje vidjenje napretka svoje dece kao i kakve poteskoce su imali prilikom rada sa svojom decom,svoja ocekivanja itd.
Takodje na fejsbuku je otvorena grupa ABR Srbija.Ko se interesuje moze slobodno da pristupi.

Dopuna: 05 Nov 2010 17:59

Cerebralna paraliza jeste poremecaj koordinacije pokreta i stava i nastaje kao posledica ostecenja mozga.Skola koja je danas dominantna u svetu je ona koja kaze da je potpuni oporavak nemoguc upravo zbog ostecenja mozga.To je ono sto bi se reklo mejn strim u strucnim krugovima.Tacno je da za sada nije moguce oziveti mrtve nervne celije.
Danas se u svetu koristi GMFCS skala Gross Motor Functional Classification scale za postavljanje dijagnoze i za predvidjanje neapretka dece sa CP-om. Kod nas ta skala jos nije u upotrebi,bar ja nisam upoznat..mozda je neki doktori koriste,ali nije rasireno i opste prihvaceno.Po toj skali deca sa CP-om se svrstavaju u 5 grupa po stepenu ostecenja,koje se procenjuje na osnovu sposobnosti deteta u odnosu na njegov kalendarski uzrast.Postoji niz testova i smernica za ocenivanje sposobnosti deteta. Dete sa prvim stepenom ostecenja je najlaksi oblik,dok je 5 stepen najtezi oblik.Kada ga svrstaju u odredjenu grupu,na osnovu toga mogu sa prilicno velikom preciznoscu da odrede prognozu u smislu sta ce dete postici u smislu funkcija uspravljanja. Postoje odredjeni grafikoni koji su razradjeni na osnovu pracenja dece i istrazivanja duzi niz godina...izvucen je prosek i to su otprilike pokazatelji.Ovo sto pricam moze se naci na internetu ako u guglu ukucate GMFCS,izacice vam nesto o tome. Naravno,za 5 stepen,prognoze su prilicno lose,za 4 bolje i naravno za prvi stepen najbolje. Po njima deca koja su 4 i 5 stepen ostecenja ostaju najcesce na onome sto su postigli do 3 godine zivota,u smislu funkcija.
U februaru 2009 godine,odrzan je svetski simpozijum o CP-u,gde su se skupili svi eminentni strucnjaci iz ove oblasti.Jedan holandski doktor je imao predavanje pod naslovom URADITE SVE POTREBNE STVARI U PRAVOM TRENUTKU. Na tom predavanju je predstavio tako zvani OPTIMALNI MENADZMENT za dete koje je 5 stepen CP-a.
Poceo je da nabraja u kom periodu detetovog zivota koje intervencije treba izvrsiti.Pa je tu naveo inekcije botoxa radi opustanja misica adduktora(primicaca) buta i ruku.Zatim operacije radi derotacije kostiju buta,zatim produzavanje tetiva misica koji su skraceni,zatim ugradjivanje metalnih plocica koje kicmeni stub drze pravim.Zatim ugradjivanje baklofen pumpe. To je pumpa koja se ugradjuje u zid stomaka i u njoj se nalazi doza baklofen leka za 6 meseci..ta pumpa je povezana sa kanalom u kojem se nalazi kicmena mozdina.Pumpa lagano otpusta ovaj lek.kap po kap u toku 6 meseci.Taj lek sluzi za opustanje spasticiteta misica.Bilo je tu jos stvari al ne mogu se svega setiti.Inace na kraju je ispalo da sve to kosta oko 130 000 dolara.

Ovo sto sam napisao je nacin na koji se radi sa decom koja imaju tesko ostecenje . Po mom misljenju ovo je nemoc savremene medicine da pruzi perspektivu i da pomogne ovoj deci.Ovo dete ce do kraja zivota ostati prikovano za kolica,a potrosili su toliko novca,a ne mogu ni da pretpostavlim kroz sta su psihicki prosli prilikom svih ovih intervencija na njihovom detetu.

Od nedavno se pojavila metoda koju je razvio ruski matematicar koji se zove Leonid Blyum.Razvijala se u poslednjih 10 godina. Zove se Advanced Biomechanical Rehabilitation ili ABR.Metoda se bavi najvise 3,4 i 5 stepenom CP-a,ali i drugim bolestima i stanjima koje za posledicu imaju motoricki deficit.Metoda je ne invazivna,od deteta ne zahteva nikakav napor,mnogo je laksa za nauciti od recimo Bobath metode koja je vrlo komplikovana za roditelje.ABR je zamisljen i koncipiran tako da teoriju i praksu ove metode nauce i sprovode roditelji u svom domu.Laka je za ucenje i jednostavna i zbog toga se meni jako svidela. Nacelo ove metode je SVE DOK JE PRISUTNA LOSA STRUKTURA TELA<BICE PRISUTAN LOS POKRET ILI CE ON BITI ODSUTAN. Za razliku od strucnjaka koji tvrde da je ostecenje mozga prepreka za znacajan motoricki napredak deteta,Leonid tvrdi da je to moguce. U cemu je razlika izmedju ABR-a i ostalih metoda.Kao sto verovatno znate,culi ste,da recimo Bobath pokusava da putem pokreta i vezbi,tj. treninga utice na mozak,da inhibira abnormalne reflekse i obrasce I da promovise pravilne obrasce i reakcije uspravljanja.Sve to pomocu pokreta.Bobath je priznat u svetu i ima rezultate,to se ne spori,medjutim kod dece koja su 4 i 5 stepen ostecenja cesto nema nekih velikih rezultata i napretka. zasto? Zato sto potencijal za napredak lezi u kvalitetu strukture fascija. Prema ABR-u kada mozak biva ostecen,fascije su prva zrtva ostecenja mozga.

Sta su fascije—fascije se nastavljaju na zglobne kapsule I predstavljaju njihov sastavni deo ,dubokim slojevima fascija,koje se nalaze u najdubljem sloju tela,vezivnom tkivu,zatim glatki misici daju cvrstinu i oblik unutrasnjim organima,pa tako i celom telu.da bi bilo jasnije,ovde ne pricamo o obicnim,skeletnim misicima,onim koji su spasticni.Po ABR-u gltki misici imaju potpuno drugaciju funkciju od obicnih misica.Da bi slikovito objasnio-zamislite da je telo automobil.Glatka muskulatura su amortizeri na kojima se celo telo drzi,a obicni misici su samo volan kojim se telo upravlja.Kad automobil ostane bez amortizera,onda vi morate da auto podignete svojim rukamai da ga nosite obicnim misicima jer su glatki otkazali,a u isto vreme morate da upravljate volanom.To je ono sto se desava kod CP-a Obicni misici preuzimaju funkciju glatkih i zbog toga kretanje ne moze biti efikasno.KOd CP-a obicni misici obavljaju funkciju koja im nije sudjena.Obicni misici obavljaju fine motorne radnje kao sto su balans tela i pokreti,dok glatki misici nose tezinu i strukturu tela.Kad se ostecenje mozga desi,ono prvo pogadja glatku muskulaturu.

Kako glatka muskulatura nosi telo--Shematski prikazano moze se reci da telo ima vise slojeva.Prvi sloj je koz i potkozno tkivo,drugi obicni misici,treci kosti na koje se obicni skeletni misici pripajaju,ispod tog sloja se nalaze duboki slojevi fascije,a ispod njih unutrasnji organi.Kao sto rekoh Fascija i unutrasnji organi u svojoj gradji i strukturi sadrze vlakna glatkih misica.Na primer u vezivnom tkivu kada se udje kamerom u njega i kad se uvelica do mikroskopskog nivoa,vide se mehurici.Ono sto hocu reci je da se u slojevima glatkih misica nalaze gasovi koji stvaraju pritisak koji daje cvrstinu ovim misicima.Kada njihov tonus padne zbog ostecenja mozga ovi misivci postaju nesposobni da zadrze gasove u slojevima i to dodatno kompromituje njihovu funkciju.

Sta zapravo ABR tvrdi- kod CP dece i druge sa motorickim deficitima zapazicete da strukture tela nisu normalne.To je iz razloga koji sam naveo gore.Recimo videcete da je grudni kos ili upao ili bacvast,da je karlica mala.da kljucne kosti nisu skoro paralelne kao kod zdravih osoba,nego su vise podignute i idu u nazad.Lopatice cesto proklizavaju i mnogo se pomeraju.nisu dovoljno stabilne kao kod zdravihKoza cesto ima los kvalitet,razvlaci se kao zvaka.itd.. To Se zove kompresivna slabost.

Kompresivna slabost-Zamislite globus koji ima uspravne i vodoravne linije. Kada pocnete da ispumpavate globus ove linije ce poceti da s krive i izvijaju.To se desava sa telom kod CP-a. Kod zdravih ljudi glatka muskulatura je dovoljno jaka da tezinu struktura slojeva koji su iznad nje,kao i da daju telo oblik i volumen.Kada tonus glatkih misica padne,telo se bukvalno izduva kao onaj globus,a svi slojevi koji su iznad se ispomeraju.

Zasto je ovakav pogled na CP bitan,sta se zapravo dobija time..? Slojevi koji su iznad glatkih misica,sto znaci kosti...pocinju da se pomeraju,da se rotiraju,menja se normalan odnos izmedju njih.Cim se to desi menja se i pravac prostiranja obicnih misica jer se misici pripajaju za kosti (najvecim delom).Recimo.uzmimo dva rebra..jedno iznad drugog.Za ta dva rebra pripaja se jedan medjurebarni misic.ON ima jedan pripoj na gornjem rebru i jedan pripoj na donjem rebru.Njegova jedina funkcija je da se kontrahuje(skupi) prilikom izdaha i da se de kontrahuje(izduzi) prilikom udaha.Ako dodje do pomeranja rebara na bilo koji nacin,recimo da se smanji prostor izmedju ta dva rebra,ugao pod kojim stoje jedno u odnosu na drugo,jedno rebro se preklopi preko drugog,posto misic ima svoja dva pripoja na tim rebrima,pomerice se ti pripoji zajedno sa rebrima i promenice se pravac prostiranja misica ili ce se recimo misic skratiti,pripoji ce biti blizi jedan drugom,ako se prostor izmedju rebara smanji.To znaci da ti misici vise ne mogu da obavljaju normalno svoju funkciju,jer jednostavnonisu na svom mestu.Ovaj fenomen ABR naziva POGRESNO MESTO,POGRESAN POKRET. ABR smatra da je ovo jedan od najbitnijih faktora spasticiteta.

Zasto je to bitno? Po ovoj teoriji ABR se ne bori protiv spasticnog misica jer je on simptom,KOMPRESIVNE SLABOSTI dubokih slojeva glatkih misica.!!!! ABR ne deluje direktno na obicne misice,vec jaca glatke misice i time vraca formu i kvalitet strukturi. U klasicnoj medicini sigurno ste culi da se koriste aparati da bi se segment tela na silu doveo u odredjeni polozaj,koriste se istezanja spasticnih misica i jacanje suprotnih misicnih grupa. Klasicna fizikalna medicina se koristi tim sredstvima,Bobath pokusava da opusti spasticne misice jer je ostecenje centralnog karaktera,pa to znaci da se mora delovati na mozak. ABR deluje na jacanje slabih glatkih misica i povecava njihovu sposobnost da nose tezinu tela.Bukvalno se moze reci da ponovo napumpava onaj globus i pokusava da one uspravne i vodoravne linije vrati na svoje mesto.Kada dodje do oporavka strukture do tog nivoa funkcija se spontano vraca.

Kako ABR radi? Pritisak ruke se preko odredjenih materijala prenosi do dubokih slojeva glatke muskulature.Taj pritisak pretstavlja kineticku energiju koja se ubacuje u strukture.

Zasto ovako? Posoji jedna bitna razlika izmedju glatke i obicne muskulature i jedna zajednicka osobina. Obicna muskulatura je pod uticajem volje a glatka nije.
To znaci da obicne misice mozete jacati u teretani podizanjem tereta,jer te misice mozete kontrolisati. S druge strane do glatkih misica ne mozete lako doci.To je Navelo Leonida da istrazuje i da pronadje nacin da deluje na glatke misice i tako je nastao ABR.
Zajednicko je to da obe vrste misica reaguju na spoljasnji mehanicki nadrazaj.To znaci upravo kada dizete tegove obicni misici jacaju kao odgovor na opterecenje. I glatki misici jacaju kad ih opterecujemo,ali ne mozemo doci do njih i ne mozemo ih kontrolisati tj ne mozemo ih kontrahovati kao obicne misice. Upravo zbog toga se koristi spoljasnji pritisak,naravno na odredjen nacin i odgovarajucom tehnikom koja se naziva KVAZI-STATICKI POKRET RUKOM.

Rezultati sa najtezim oblicima CP-a su zaista fantasticni,bolji nego sa ijednom metodom sa kojom sam ja upoznat. Metoda zahteva dosta rada,nije carobni stapic,ali garantuje konstantan napredak po fazama,sto se meni jako svidelo,jer do sada ja sam se naslusao prica ne znamo,videcemo itd. Svako dete koje ode na procenu,biva slikano i snimljeno kamerom da bi napredak mogao da se uporedi.Napredak se meri u broju sati sprovedene terapije na odredjenom delu tela.

Sve sto sam rekao ,nisu moje reci nego stavovi ABR-a. Imaju centre u Rusiji,Kanadi,Belgiji,Grckoj itd Usluzno dolaze u SAD,Britaniju,Spaniju,Svedsku,Austriju.
Mozete pogledati ovo sto sam rekao na web sajtovima abr-denmark.com abrbelgium.com blyum.typepad.com blyum.com Na ABR belgija mozete otici na odeljak ABR Progres,tamo postoje klipovi koji pokazuju napredak neke dece.Abr Danska je dobar izvor informacija.

Oni koji su zainteresovani da saznaju vise mogu me kontaktirati preko mejla vladapablozemun@yahoo.com Pozdrav svima!!

Dopuna: 10 Nov 2010 21:33

Zeleo bih da vas pozovem da 28.novembra-nedelja 14h dodjete na sastanak roditelja koji su u ABR programu. Na sastanak moze doci svako ko je zainteresovan. Prisustvo na sastanku je 500 din po porodici.Mozete povesti svakoga ko zeli da cuje o ABR metodi.

Razlozi za odrzavanje sastanka su:

1.Povezivanje roditelja dece sa posebnimpotrebama i razmena iskustva.Jedni drugima mozete pruziti puno korisnih informacija.

2.Roditelji dece sa posebnim potrebama imaju slicne probleme, sto cini da se lako povezu i predstavljaju podrsku jedni drugima.

3.Informisanje i edukacija roditelja.
Roditelji mi cesto postavljaju pitanja vezano za metodu i za nove promene koje su primetili radeci sa decom.

Recimo: da li ABR metoda moze pomoci da dete spusti pete prilikom oslanjaja na noge?
Na takva i mnoga pitanja zelim da odgovorim svima kako bi roditelji saznali sto vise i da bi naucili vise od onoga sto dobijaju kao objasnjenje u bolnicama. Pitanja zelim detaljno da objasnim kako bi roditelji dobili istinsko znanje koje ce im pomoci da budu samostalniji u donosenju odluka. Naravno,to ne moraju biti pitanja vezana samo za metodu.

4.Pomoc roditeljima da nauce o samom procesu napretka i poboljsanja koja nastaju kod dece kako bi mogli da primete i razumeju promene nastale primenom ABR metode.

5.Roditelji ce moci sa svima da podele informacije o tome koja su poboljsanja zapazili kod svoje dece.Seminar i sastanak ABR roditelja

Nedelja, Novembar 28 at 14:00h
Hotel Hiljadu Ruza kod Avale-ulica Bulevar JNA 4,Srbija,Beograd - Tel: +381 11 390 7491; +381 11 3906 779; +381 11 39 08 417

offline
 • Pridružio: 22 Nov 2010
 • Poruke: 91

gdje mogu da se informisem o novim metodama lijecenjA CP

offline
 • Jocić Stevica
 • policajac
 • Pridružio: 09 Maj 2009
 • Poruke: 24
 • Gde živiš: Apatin

Ne znam šta znači pojam ''elongacija'' ali pretpostavljam da ima veze sa skraćivanjem s obzirom da se radi o ahilovoj tetivi. Ako je to onda bi trebali da razmislite o zahvatu zvani fibrotomija koji izvode lekari iz Rusije iz grada Tula. Oni dolaze u Srbiju u grad Ćuprija i tamo se radi operativni zahvat koji se radi u totalnoj anesteziji i veoma je učinkovit pogotovo na tetivama. Ako ste zainteresovani poslaću vam kontakt telefon gde se bliže možete informisati. Ja sam vodio moju devojčicu i zadovoljan sam učinjenim.

Pozz.

offline
 • Pridružio: 08 Jul 2007
 • Poruke: 2024

Elongacija znači izduživanje. Ima veze sa tetivama, naravno.

offline
 • Jocić Stevica
 • policajac
 • Pridružio: 09 Maj 2009
 • Poruke: 24
 • Gde živiš: Apatin

Kontakt za fibrotomiju u Ćupriji je Dejan 064-282-79-46, ako ste u mogućnosti bilo bi jako dobro da posetite Hotel 1000 ruža u Beogradu gde će se sastati roditelji koji koriste ABR terapiju, možda bi i tamo našli neke odgovore koji vas ''muče''. Mi ćemo svakako doći u Beograd, skup je 28.11.2010 godine u 14 časova.

Pozz.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 381 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 1 sakriven i 375 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: arsa, cole77, Duško, nikolaus112, yufighter