Cerebralna paraliza

18

Cerebralna paraliza

offline
 • Pridružio: 04 Okt 2011
 • Poruke: 1

Imam dijete kojem je dijagnosticirana cerebralna paraliza.Zivimo u Belgiji,dodjeljen nem je terapeut koji dolazi tri puta sedmicno i naravno vjezbamo sa njim ali jako me zainteresirala ta ruska metoda lijecenja i molila bih ako mi netko moze proslijediti kontakt u Rusiji ili u Srbiji .Od srca zahvalna majka.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 14 Feb 2011
 • Poruke: 679

za Stevicu 1974: u Srbiji ne znam ko to proizvodi i ugrađuje, a u Italiji postoji ova firma koja proizvodi razne rampe, specijalna sedišta i slično:

http://www.dispositividisabili.com/dispositivi/Sedile_Girevole.htmloffline
 • Jocić Stevica
 • policajac
 • Pridružio: 09 Maj 2009
 • Poruke: 24
 • Gde živiš: Apatin

Hvala na ovoj adresi za rampe, to će biti rezervna varijanta ako se kod nas nešto ne pronađe.
Pozz.

offline
 • Pridružio: 23 Okt 2011
 • Poruke: 4

Dugo sam lutala po netu tražeći više informacija o cerebralnoj paralizi, i učlanila sam se i na još jedan forum osoba OSI, ali tamo CP nije primarna bolest.
Pročitala sam sve postove u ovoj temi, i mislim da je red da se predstavim i iznesem svoje loše iskustvo.
Imam 39 godina i rođena sam u osmom mesecu, pri porođaju se desila povreda. Prema maminoj priči znam da sam sutradan preneta na Institut za neonatologiju. Mamu su posle par dana pustili kući, a ja sam na Institutu provela prva dva meseca života. Tek tamo su mami i tati rekli da imam cerebralnu paralizu, i to kao posledicu povrede na samom porođaju i bila sam u rizičnoj grupi sa malim težinom. Progovorila sam sa dve i po godine, a prohodala nestabilno sa 16-17 meseci. Tada su me roditelji vodili na fizikalnu terapiju u " Dr Zotović" i posle možda par meseci su rekli da me ne dovode jer sam lak slučaj. Nisu spomenuli Specijalnu bolnicu za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju i da tamo nastavim lečenje.
Obzirom da sam imala ograničenja u hodu, i nisam mogla da se normalno igram sa ostalom decom, postala sam asocijalna.
Ipak, završila sam osnovnu školu i gimnaziju po redovnom programu, jer to asocijalno ponašanje i blaga depresivnost pripisivani su pubertetu.
Ortropedski problemi -iskakanje čašice kolena počinju u 12-toj godini i traju do dana današnjeg. Pored problema sa kolenima, imam i koksartrozu, gonatrozu, oseoporozu, ozbiljne degenerativne promene oba skočna zgloba i sigurno sam 15-16 puta imala gips na nogama.
Vežbe, banje, operacija 2007 na VMA ( artokospija oba kolena) nisu pomogle. Pri redovnom ginekološkom pregledu konstatovano mi je da je i levi jajnik slabiji i nerazvijeniji u odnosu na desni. Cela leva strana tela mi je oštećena. Uh...na Institutu za reumatologiju prošle godine potvrđeno je i oštećenje karlice.
Uporedo sa ovim ortopedskim problemima javljaju se i psihički-jer sama činjenica da se razlikujem od drugih i da ne mogu da nosim npr. fine cipelice sa štiklama budi depresiju.
Krajem prošle godine, na inicijativu firme u kojoj radim, išla sam u Institut za medicinu rada "Dr Karajović" gde je konstatovano da ne postoji profesionalno oboljenje ali da postoji telesno oštećenje zbog lokomotornog sistema i neuroloških bolesti u ukupnom iznosu od 80 procenata.

Kod psihijatra se lečim od 2006.godine i zbog problema sa čašicama kolena imam trajni poremećaj ličnosti, depresiju, i po nalazu psihologa kognitivni poremećaj koji poslednja dva meseca postaje sve izraženiji -sporije kucam, gutam slova, mnogo zaboravljam, ne mogu da se setim reči u sred razgovora, lošije pišem.
Preko Interneta sam našla Udruženje obolelih od cerebralne paralize i učlanila se. Po njihovom savetu počela sam lečenje u Specijalnoj bolnici za cer.paralizu i razvojnu neurologiju. Par meseci ranije počela sam da se saplićem po kući, da padam, da padam i na ulici, i neurolog u domu zdravlja je rekao da moram da koristim štap-a to su me savetovali i na Institutu za med. rada.
Teško se krećem i sa štapom.
Na drugom pregledu u navedenoj bolnici, urađen je pregled neuropsihijatra. Prvi pregled je bio kod fizijatra i socijalnog radnika.
Neuropsihijatar me je pregledala skoro sat vremena i konstatovala da pored problema leve strane imam problem i sa desnom stranom tela ali u slabijoj meri i uputila me je na invalidsku komisiju zbog teškog neurološkog stanja, pogoršanja ortopedskih bolesti i pogoršanja psihičkih poremećaja ( pregledala je svu dokumentaciju koju sam donela, od ortopeda i psihijatra ).

Da li će me penzionisati sa 18 godina radnog staža i kao lice sa CP sa 80 posto tel.oštećenja-ne znam.

Ovaj post sam napisala kao upozorenje-najdobronamernije, svim roditeljima čija deca boluju od CP. Pogoršanja mogu da nastanu u pubertetu i pored tvrdnje da je CP samo stanje. Jeste, to je stanje ali to stanje utiče na ceo organizam.

Kada sam ja bila mala nije bilo ruskih lekara, kiselina, matičnih ćelija, raznih metoda za lečenje CP osim klasične fizikalne terapije ili je to tako mojim roditeljima rečeno...ne znam. Znam samo da i ortopedske probleme i tremor i f dijagnoze imam kao posledicu glavne bolesti CP.
Probajte sve! Uradite na vreme sve što možete za svoju decu!
Svim članovima koji su redovni na ovoj temi želim puno sreće i sve najbolje.

Izvinjavam se što je post bio predug.

offline
 • Pridružio: 05 Feb 2010
 • Poruke: 26

Napisano: 30 Okt 2011 19:14

Poštovane ABR porodice i svi zainteresovani roditelji,


Šaljem Vam nove priče učesnika u ABR programu.

Dubravka Polonijo Juriša, majka Lukasa
abrsrbija.blogspot.com/p/iskustva-roditelja-sa-abr-om.html

Irina- majka Vida
abrsrbija.blogspot.com/p/iskustva-roditelja-sa-abr-om.html

Priča majke čije je dete u ABR programu
abrsrbija.blogspot.com/p/iskustva-roditelja-sa-abr-om.html

Uživajte u čitanju.


Napomena: kao što vidite svi tekstovi su na istoj stranici, samo su poređani jedan ispod drugog.

Sve najbolje želim,

Vladimir

Dopuna: 05 Nov 2011 19:10

Dragi ABR roditelji i svi koji ste zainteresovani,

Šaljem Vam najnovije tekstove sabloga ABR Srbija.

Uloga fascija u cerebralnoj paralizi..ovo ne treba propustiti!
abrsrbija.blogspot.com/2011/11/uloga-fascij.....ziovo.html

Trenerov ugao-vraćanje osnovnim principima
abrsrbija.blogspot.com/2011/11/trenerov-ugao-vracanje-osnovnim.html

Komentari Stiva Kolinsa-POST 7 i 8
abrsrbija.blogspot.com/p/iskustva-roditelja-sa-abr-om.html

Napomena: Komentari Stiva Kolinsa se nalaze u donjem delu stranice, tako da neće automatski izaći njegovi postovi. Morate mišem da skrolujete na dole.

Naravno Vaši komentari su više nego dobrodošli. Uz Vaše komentare imao bih više povratnih informacija o pitanjima koja Vas zanimaju i na koje bih mogao da odgovorim.

Pozdrav svima!

Vladimir

Dopuna: 26 Jan 2012 10:14

Izveštaj o napretku Maja Posinjak-mart 2011- septembar 2011- NA SRPSKOM JEZIKU

abrsrbija.blogspot.com/2012/01/izvestaj-o-n.....-mart.html


Izveštaj o napretku Arđun Zlamalik-mart 2011- septembar 2011- NA SRPSKOM JEZIKU

abrsrbija.blogspot.com/2012/01/izvestaj-o-n.....-mart.html


Izveštaj o napretku Stefan Stajić-jun 2010-jun 2011-NA SRPSKOM JEZIKU

abrsrbija.blogspot.com/2011/12/izvestaj-o-n.....un_12.html


Izveštaj o napretku Mari Tjigesen, oktobar 2009- NA SRPSKOM JEZIKU

abrsrbija.blogspot.com/2011/11/izvestaj-o-napretku-mari-tjigesen_28.html
Uskoro će biti još izveštaja!

offline
 • Pridružio: 22 Nov 2010
 • Poruke: 91

Zanima me da li je hod na prstima poslijedica spazma ili pogresan impuls dolazi iz mozga?Kako kontrolisati nesto sto je prirodno poput disanja ili rada srca?

offline
 • Pridružio: 05 Feb 2010
 • Poruke: 26

Pozdrav blog 25.

Danas postoje dve teorije koje gledaju različito na poreklo spasticiteta.
Prva, dominantna i prihvaćena naširoko u medicinskoj zajednici je čisto neurološka.

Druga,nije dominantna i tek u poslednje vreme sve više terapeuta prihvata ovu teoriju.
Ova druga teorija je proistekla iz intezivnih istraživanja na polju vezivnih tkiva u ljudskom telu. Ovo polje istraživanja se "zahuktalo" u poslednjih 10-12 godina tako da su saznanja relativno nova i ne toliko poznata. Ova teorija je objašnjena kroz biomehaniku, odnosno kroz mehaniku ljudskog tela.

Prva, neurološka kaže da mozak određenim mehanizmima reguliše tonus mišića. Kada mozak ili nervni putevi bivaju oštećeni mišići ne podležu više regulatornim mehanizmima na isti način.
Do mišića stiže previše impulsa ili signala i mišić je prenadražen.Tada nastaje spasticitet to jest prevelika napetost mišića koji su non-stop bombardovani signalima iz mozga.
Suprotno od toga je kada mišići ne dobijaju dovoljno signala i podražaja pa su mlitavi tj. flakcidni.

Prema drugoj biomehaničkoj teoriji oštećenje mozga ne dovodi direktno do spasticiteta, tako što mozak šalje previše signala do mišića.
Smatra se da oštećenje mozga dovodi do oštećenja slojeva vezivnih tkiva koji su odgovorni za pružanje potpore telu.Znači i kostima i mišićima. Ovi slojevi vezivnih tkiva (koji se zovu fascije) oblažu bukvalno sve u telu, od organa do mišića i kostiju.
Pošto fascije drže telo i daju mu oblik i proporcije, kada se oštete više ne vrše dobro ovu ulogu.
Prestaje dobra potpora kostima i one počinju da se pomeraju u čitavom telu. To pomeranje ne mora biti veliko,ali svako pomeranje remeti normalnu mehaniku tela.
Mišići se pripajaju za kosti, pa pomeranjem i rotacijom kostiju, dolazi i do pomeranja samih mišića.
Pošto se kosti pomeraju, one mogu da se udalje jedna od druge ili da se približe. Mišići koji su pripojeni za te kosti će da se zategnu ili da se omlitave. Smatra se da ova pomeranja dovode do spasticiteta ili do mlitavosti.

Ista stvar je i sa hodom na prstima.
Prva teorija kaže da je problem u signalima i da je neurološki. dete hoda na prstima jer su mišići prenadraženi.
Druga teorija kaže da su vezivna tkiva ispomerana u čitavom lancu kroz telo i da je hod na prstima samo posledica problema koji se mogu pronaći u regijama kičmenog stuba i karlice.
Znači problem se manifestuje na stopalima, jer je to kraj mehaničkog lanca, ali potiče od pogođenih struktura u kičmenom stubu i karlici.

Zakačiću Vam i par slika

Eto nadam se da sam Vam pomogao da saznate nešto više o ovoj temi, a ako vas zanimaju detalji pišite mi.

Pozdrav

offline
 • Pridružio: 22 Nov 2010
 • Poruke: 91

Hvala na odgovoru.
Sve ovo mi je dosta jasno i logicno.Mada mislim da bi se mnogo moglo postici kad bi postojao nacin da se poveca svijesnost pri izvodjenju pokreta tj. neka vrsta signalizatora ili upozorenja pri hodu koji bi nas obavijestio svaki put kada ucinimo pogresan korak.Ne znam koliko je to i da li ce biti ikad moguce bar ja do sad nisam cula za tako nesto.Mislim da je kod dosta ljudi sa slicnim problemom ukljucujuci i moj nije nemogucnost pravilnog pokreta vec naprosto navika loseg ili nepravilnog hoda.

offline
 • Pridružio: 05 Feb 2010
 • Poruke: 26

Napisano: 06 Feb 2012 19:04

Postoje metode koje uče ljude da koriste pažnju prilikom izvođenja pokreta. Uz pomoć korišćenja pažnje, sporosti pokreta i često ponavljanje, moguće je organizovati pokrete i koristiti ih na mnogo lakši način.
Takve metode su Feldenkrajst i metod Anat Banijel koja je bilia Feldenkajstova učenica i nadogradila je Feldenkrajst metod.

Sa druge strane, pokrete je moguće bolje organizovati do mere koliko to struktura tkiva dozvoljava.
kada se govori o skoro zdravim idividuama, onda se na ovom procesu organizacije pokreta može mnogo učiniti. Od lokomotornog aparata se može napraviti mnogo precizniji i organizovaniji sistem.

Međutim, kada postoje ograničenja u strukturi tela koja ne dozvoljavaju normalnu pokretljivost, onda treba prvo popraviti strukturu tela, kako bi se omogućila normalna pokretljivost, a tek onda se kroz rad na organizaciji pokreta može dosta napraviti.

Danas je takve stvari moguće napraviti kroz proces "oslobađanja" vezivnih tkiva, a nakon toga i jačanja ovih tkiva.

Pokušaj da spustite petu na podlogu ne treba da bude svesna aktivnost. Mi ne razmišljamo mnogo o tome kako da izvedemo neki pokret, jedino razmišljamo o tome šta želimo da uradimo. Recimo da, uzmemo šolju sa kafom ili da upalimo svetlo.Međutim, mi ne razmišljamo o svim pokretima koje treba da uradimo da bi smo uzeli šolju, jer to bi bilo previše informacija. Prosto vršimo te pokrete nesvesno. Tek kada neka aktivnost postane preteška i zahtevna, počinjemo da uključujemo svest u to. recimo kada treba da provučemo konac kroz iglu.Tada je potreban fokus i svest plus pokret.
Sve u svemu spuštanje pete treba da bude nešto prirodno o čemu ne treba da razmišljate. Ako ne možete to da izvedete, postoji ograničenje u strukturama o kojima sam vam pisao. Rad na tim strukturama doneo bi spuštanje peta.

Pozdrav

Dopuna: 11 Feb 2012 19:28

ABR kurs u Srbiji će se održati u Beogradu od 05.06.2012. trajaće do 10.06.2012.


Kurs će se održati u Hotelu Hiljadu ruža Bulevar JNA br.4 - Avala - Tel: +381 11 390 7491; +381 11 3906 779; +381 11 39 08 417

Za sve informacije i prijave možete da kontaktirate korisnika Uradi sam na njegov e-mail vladapablozemun@yahoo.com ili ga možete pozvati na broj : 062 86 73 731.

Pozdrav svima

offline
 • Pridružio: 05 Mar 2012
 • Poruke: 1

Pozdrav svima, htela bih da iznesem problem svog brata, pa ako neko ima bilo kakvo misljenje, nek ga iznese, bila bih Vam zahvalna... Naime, on ima 16 godina, i na porodjaju je ostao bez vazduha, zbog cega je doslo do ostecenja mozga. Dijagnoza je tripareza, tj samo desnu ruku koristi manje vise normalno, ima otezano hodanje (hoda na prstima,ne moze da spusti petu,takozvani X hod), govor(moze da kaze mama, cao, da, i to je to, komunicira putem gestova), ne zna da cita niti pise, svakog dana ima te nagle promene raspolozenja da odjednom bez ikakvog povoda pocne da vristi i place i to moze satima da traje a da niko ne moze da ga smiri, nekad bude i agresivan takodje bez razloga, ili da ne dozvoljava mami da prica sa bilo kim(stavi joj ruku na usta), i pravi scene manje vise kad god nije u centru paznje, i koliko god bio napolju, ili ga izvodili napolje i obavljali svakakve aktivnosti sa njim koje mu prijaju, posle toga je uvek neprijatan i takodje pravi scene plakanjem.takodje jedan od najvecih poblema je to sto i dalje koristi pelene a kad ga stavimo na wc solju ima blokadu, makar na njoj sedeo 1-2h nista se nece desiti dok mu ponovo ne obuku pelene, isao je u Paracin na tu operaciju kod Rusa, ali napretka skoro nikakvog nije bilo. Takodje i balavi, tj-nema refleks gutanja pljuvacke. Pretpostavljam da je vec star za to presadjivanje maticnih celija. Ne znam koji je ovo stepen paralize posto on bez obzira na stanje hoda, cak skoro trci, moze da sutira loptu, igra igrice i napamet uci,pamti svake stinice-npr u GTA igrici zna sve puteve napamet, savrseno se snalazi u prostoru... Ako neko ima bilo kakav savet nek ga podeli samnom, ako ti Peco znas bilo sta sto bi moglo da pomogne, recite. Hvala svima unapred.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 832 korisnika na forumu :: 62 registrovanih, 5 sakrivenih i 765 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _commandos_, A.R.Chafee.Jr., AK - 230, Aleksa-, AleksSE, aljosa7, bankulen, Belac91, Cirkon, Cranium, cvrle312, dac, DENIRO, djboj, DJORDJE-NO-1, dogodine, doom83, Drug pukovnik, DucicM, DzoniHN, Gama, Georgius, h8propaganda, hatman, HrcAk47, ikan, JOntra, kolateralnasteta, Konda, kovinacc, leptirleptir, liman, madza, Marko Marković, Matrix84, MB120mm, mercedesamg, Mercury, Milan A. Nikolic, mile, milos.cbr, mnn2, mrav pesadinac, nikolapetkovic, pein, prekodrinski, Regrut Boskica, repac, S-lash, Sale.S, Smiljke, Srki94, suton, Toni, Vlada1389, vlvl, voja64, VP3987, Wiesel092, wolf1, xgx, zillbg