Sta zovemo ljubavlju

5

Sta zovemo ljubavlju

offline
 • Pridružio: 19 Jun 2005
 • Poruke: 2673
 • Gde živiš: u pokretu...

@Silija, cini se da zavisi mnogo od toga ko voli -kazem u odnosu na "ljubav je najzdravija stvar na svetu" (i sad to napisah i nisam sigurna da zaista tako mislim..)

a i to ludilo i opsesija nisu ona iz "standardne" price o zaljublijvanju Smile

malo darela:
"sad ce ona da srusi njegov svet kao sto moze nepaznjom da se prevrne mastionica ii akvarijum sa zlatnom ribicom. smeseci se pri tom stalno sa puno ljubavi. stojeci tu u oblacima pare kao andjeo koji se pojavjuje na nebu na nekoj graviri iz 17. veka."

"(lice) nije bilo ni ruzno ni lepo, vec obnazeno kao sama noc. ta ljubav kao da je pripadala istom dobu kao faustovska ljubav svetaca koji su savladali ledenu umetnost zaustavljanja semena da bi utoliko jasnije spoznali sebe - jer njeni modri plamenovi nisu ulivali u telo vrelinu, nego hladnocu. ...bila je to prava culnost, bez trunke civilizovanih otrova koji od nje cine narkotik kakav prija ljudskom drustvu izgradjenom na romanticnom shvatanju istine. zar je zbog toga manje imala karakter ljubavi? paracelzus je opisao takve odnose medju kabalistima. u svemu ovom nazire se strogo, besvesno, iskonsko lice afrodite."Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 18 Feb 2008
 • Poruke: 987
 • Gde živiš: na putu za jedno ostrvo

I opsesije mogu da budu zdrave Smile. Pozuda uvek sobom nosi jednu dozu opsesije. Sve je to prirodno. Sustina je da tu ima jako mnogo emocija i strasno je sto se izvlaci pojedinacno osecanje i dize mu se spomenik. Sasvim je prirodno da se prilikom otvaranja pred drugom osobom osecamo krhko i kao da moze da nam srusi sve ama potezom cackalice, a onda se opet posle osecamo jakim. To sve ide zajedno. Ne kaze se uzalud da je orgazam mala smrt. A znamo koliko je ta "mala smrt" lekovita za coveka i u fizickom i u psihickom smislu.

Ponovicu nesto sto sam negde pisala: da li su se Barton-Tejlor voleli? Oni su odlican primer za opsesiju. Cak su je i sami priznavali. Meni to nije ljubav. Njima jeste. To je to. Secamo se ama bas svi Pikca iz Roda. Da li je njegova ljubav zdrava? Pikac mozda jeste bio ozbiljno bolestan, ali je njegova ljubav bila itekako zdrava.offline
 • Pridružio: 01 Sep 2007
 • Poruke: 292

mala smrt coveka u fizickom smislu smozdi i cini ga iscrpljenim dok ne spozna 'zakon kundalinija" dok to za zenu ne vazi...no duga je to prica

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2008
 • Poruke: 987
 • Gde živiš: na putu za jedno ostrvo

tagore ::mala smrt coveka u fizickom smislu smozdi i cini ga iscrpljenim dok ne spozna 'zakon kundalinija" dok to za zenu ne vazi...no duga je to prica

pa kad nemate joni Smile... nije to nikakva duga prica, to je bavljenje sobom, tantra je tako obicna stvar

Dopuna: 11 Okt 2008 12:25

Napomena: ovo je potpuno novi post posle 2-3 meseca, da se ne pomisli da je odgovor na gore napisano.

Postoji jedna fina anegdota na ovu temu (sta zovemo ljubavlju). Rekao muskarac zeni da je voli i jos dodao: da bih ti dokazao svoju ljubav, oplovicu svet. Kad se vratio, opet joj je rekao da je voli i dodao: da bih ti dokazao svoju ljubav, popecu se na najvisi vrh na svetu. Kad se vratio, opet joj je rekao da je voli i dodao: da bih ti dokazao svoju ljubav, otici cu na Mesec. Kad se vratio, ona ga je napustila. Rekla mu je da je ona samo htela da provode vreme zajedno.

Elem, bila sam prilicno iznenadjena, kad sam ovo ispricala u jednom chatu, i taj muskarac je kao iz topa rekao da to nema veze s ljubavlju vec sa dokazivanjem njegovom ega. Da je istina istina je, nego nisam bas ocekivala da ce da prizna. Ispade da ni reci ni dela nisu dovoljni da se dokaze ljubav. Smile

offline
 • Pridružio: 01 Sep 2007
 • Poruke: 292

ljubav je kada dve osobe vode samo i iskljucivo sebe do samog sebe, sustinskog bica a jedno drugome su pomocnici na tome putu.....

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2005
 • Poruke: 2408

Silija ::Postoji jedna fina anegdota na ovu temu (sta zovemo ljubavlju). Rekao muskarac zeni da je voli i jos dodao: da bih ti dokazao svoju ljubav, oplovicu svet. Kad se vratio, opet joj je rekao da je voli i dodao: da bih ti dokazao svoju ljubav, popecu se na najvisi vrh na svetu. Kad se vratio, opet joj je rekao da je voli i dodao: da bih ti dokazao svoju ljubav, otici cu na Mesec. Kad se vratio, ona ga je napustila. Rekla mu je da je ona samo htela da provode vreme zajedno.


Tako su, dakle, oni Ameri stigli na Mesec! Mr. Green Možda se to nikad ne bi dogodilo da je dama iz fikcije odgovorila, "važi, idemo na Mesec zajedno." Very Happy

offline
 • Pridružio: 07 Avg 2008
 • Poruke: 2528
 • Gde živiš: VII kat

"-I te noći uoči puta, dok sam se pakovala u bakinoj kući na ostrvu Nans, začuh udarac kamenčića o prozor. Ali prozor je bio zamagljen i nisam mogla ništa da vidim pa sam strčala dole i iskrala se na zadnja vrata u vrt, gde ugledah njega, jadnička, kako tamo stoji i sav se trese od zime.

- Zar mu nisi rekla da se vrati? upita Gabrijel.

- Prekljinjala sam ga da odmah ide kući jer će inače umreti na toj kiši. Rekao je da ne želi da živi. Vidim te oči kao sad, kao sad! Stajao je na kraju ograde, uz jedno drvo.

- I... je li otišao kući? upita Gabrijel.

- Da, otišaoje. I samo nedelju dana posle toga - ja sam bila u zavodu - umro je i sahranili su ga u Uterardu, odakle su njegovi. O, taj dan kad sam čula da je umro!

Ona ućuta gušeći se od plača a zatim, savladana uzbuđenjem, baci se licem na krevet i zajeca u pokrivač. Gabrijel je još trenutak neodlučno držao njenu ruku, a onda, postidevši se što ometa njen bol, pusti da joj ruka lagano padne, i tiho ode do prozora.

Čvrsto je spavala.
Naslonjen na lakat, Gabrijel je bez ljutnje neko vreme posmatrao njene zamršene uvojke i poluotvorena usta, slušajući njeno duboko disanje. Tako znači, doživela je tu romantičnu ljubav u mladosti: jedan čovek umro je zbog nje. Jedva da ga je sad dirnula pomisao na to kakvu je on, njen muž, bednu ulogu igrao u njenom životu. Posmatrao ju je dok je spavala kao da nikad i nisu živeli kao muž i žena. Njegov ispitivački pogled dugo je prelazio preko preko njenog lica i kose: pomisao na to kakva mora da je bila onda, u cvetu devojačke lepote, probudi mu u duši neobičnu prijateljsku samilost. Jedva da je i sebi mogao da prizna da joj lice više nije lepo, ali je znao da to više nije ono lice zbog koga je Majkl Fjuri prkosio smrti.
......

Gabrijelove oči ispuniše se iskrenim suzama. On nikad tako nešto nije osetio prema nekoj ženi ali znao je da to mora biti ljubav. Suze mu još jače navreše na oči i učini mu se da u polumraku vidi neku priliku kako stoji ispod drveta s kog se sliva kiša. Pridružiše joj se i druge prilike. Njegova duša zašla je u područje gde prebiva neizmerna vojska mrtvih. Bio je svestan njihovog čudnog i treperavog postojanja, ali nije mogao da ga shvati. I njegovo sopstveno biće poče da iščezava u tom sivom nedokučivom svetu: postojani svet koji su ti isti mrtvi nekada gradili i u njemu živeli, rastakao se i iščezavao.
Nekoliko laganih udara o prozorsko okno nagnaše ga da se okrene prozoru. Ponovo je počelo da veje. Pospano je posmatrao pahuljice, srebrnaste i tamne, kako ukoso padaju u svetlosti fenjera. Vreme je da se i on uputi ka zapadu. Da, novine su u pravu: sneg pada u čitavoj Irskoj. Pada na svaki delić tmurne centralne ravnice, na ogolela brda, lagano pada i na močvaru Alen, i još dalje, na zapadu, zavejava mračne buntovne talase Šenona. Veje i po svakom deliću pustog crkvenog groblja na brežuljku gde je Majkl Fjuri pokopan. Debeli nanosi leže po nagnutim krstačama i madgrobnim spomenicima, po šiljcima na maloj kapiji, po ogolelom trnju. I dok je slušao kako tiho kroz vaseljenu pada sneg, čitavo njegovo biće se rasplinjavalo, i tiho je padao sneg, kao što tiho dođe poslednji čas, na sve što živi i na mrtve."
Džejms Džojs, Mrtvi

Ja ne znam šta je ljubav, ali ovako to zamišljam: da su ljubav duhovi. Opet nadam se, da ljubav postoji, makar se svela na to držanje ruke dok ona plače i na tu samilost.
Kažu da postoje oni koji vole i oni koji su voljeni. Ja nikako da pređem iz jedne kategorije u drugu, ne znam da li je to uopšte moguće.

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2008
 • Poruke: 987
 • Gde živiš: na putu za jedno ostrvo

Sorelag ::Silija ::Postoji jedna fina anegdota na ovu temu (sta zovemo ljubavlju). Rekao muskarac zeni da je voli i jos dodao: da bih ti dokazao svoju ljubav, oplovicu svet. Kad se vratio, opet joj je rekao da je voli i dodao: da bih ti dokazao svoju ljubav, popecu se na najvisi vrh na svetu. Kad se vratio, opet joj je rekao da je voli i dodao: da bih ti dokazao svoju ljubav, otici cu na Mesec. Kad se vratio, ona ga je napustila. Rekla mu je da je ona samo htela da provode vreme zajedno.


Tako su, dakle, oni Ameri stigli na Mesec! Mr. Green Možda se to nikad ne bi dogodilo da je dama iz fikcije odgovorila, "važi, idemo na Mesec zajedno." Very Happy


e, da su zajedno isli na mesec, gde bi im bio kraj! Wink

Citat:Ja ne znam šta je ljubav, ali ovako to zamišljam: da su ljubav duhovi. Opet nadam se, da ljubav postoji, makar se svela na to držanje ruke dok ona plače i na tu samilost.
Kažu da postoje oni koji vole i oni koji su voljeni. Ja nikako da pređem iz jedne kategorije u drugu, ne znam da li je to uopšte moguće.


uopste ne razumem ovo da su ljubav duhovi. ljudi ljubav opisuju na razne nacine, ne brini, znaces kad ti se desi. ono sto svi spominju je da ti daje neverovatnu snagu i zelju za zivotom, da si spreman da uradis stvari koje ti ranije ne bi pale na pamet, da ti se desava prirodna transformacija.

offline
 • Pridružio: 07 Avg 2008
 • Poruke: 2528
 • Gde živiš: VII kat

Moja baka se razvela sa tridesetak godina, moja mama se razvodila 2,5 puta. Ostatak familije, više razvedenih nego srećno spojenih. Možda je to nešto genetski, ali meni je teško da prepoznam pravu ljubav oko sebe. Mislim da je većina pravih ljubavi nesretna, da ljubav boli. Ne bih da uvredim ljude koji su srećni i koji su našli svoju srodnu dušu, naravno da ima i takvih primera. Samo mi se čini da ih je manje, i da većina brakova opstaje iz ko zna kojih razloga, a ne iz ljubavi. A da se prava ljubav krije u nekim duhovima iz prošlosti, iz mladosti. Ja se sada frljam sa pojmovima sreća, prava ljubav, bol, a da ne znam zaista šta znače. Znam da je voleti divno, da nas ljubav čini pravim ljudima, samo ne znam šta se dešava kada nije uzvraćena? Kada taj osećaj ispunjenosti i zadovoljstva preraste u ogorčenje? Valjda sve zavisi od toga kakav je neko čovek. Ima baksuza koji ne umeju da vole, ima onih koji se mogu zaljubiti u svakoga. Mislim da ovi drugi ne smeju dozvoliti sebi da ih savlada osećaj uzaludnosti u potrazi za ljubavlju, ali to uopšte nije lako. Baksuzima je svejedno, možeš ih voleti, oni će uvek biti razočarani. Ne bih da širim defetizam ovde, nisam baš mlada, ali nemam ni dovoljno godina da svodim račune i donosim zaključke u svom životu. Bumo vidli šta će biti.

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2005
 • Poruke: 2408

Moja porodica zna suviše o bolu, gubicima, lišavanjima, neljubavi, previše za jedan običan ljudski život. To me navodi na pomisao da su možda ljubav i odsustvo ljubavi, kategorije voleti i biti voljen deo nekog šireg plana, transgeneracijskog porodičnog skripta koji upravlja ljudskim životima, uprkos individualnoj slobodi volje i mogućnosti izbora. Možda su i naši pojedinačni izbori limitirani sadržajem tog skripta. Možda je to lanac patnje koji treba raskinuti, ali ne znam kako se to radi. Znam samo da moći voleti i biti voljen mogu biti kao dve odvojene planete koje se kreću u različitim orbitama.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 689 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 5 sakrivenih i 652 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Boris90, crnitrn, dac, djordje92sm, DonRumataEstorski, dragon986, Drug pukovnik, Duh sa sekirom, Fog of War, havoc995, HrcAk47, Lucije Kvint, LUDI, Milan A. Nikolic, milimoj, miodrag, moldway, Nebo_M, Pohovani_00, Profica, proka89, sakota79, ss10, stegonosa, tanakadzo, Toni, Toper, vasa.93, vathra, virked, Vlada1389