Rapid application development - RAD - brz razvoj aplikacija

Rapid application development - RAD - brz razvoj aplikacija

offline
 • konsultant
 • Pridružio: 27 Avg 2015
 • Poruke: 7

Zbog nekih sopstvenih ideja a sa ne bas puno znanja iz programiranja ali sa zeljom da nesto novo naucim i da radim sa uslovno receno nestandardnim programskim jezicima a koji omogucavaju brz razvoj aplikacija i da lakse i brze uradim ideje koje imam susretao sam se vise puta sa raznim RAD aplikacijama zadnjih par godina li zbog nedostatka vremena nisam mogao preterano da se posvetim toj temi a sada bi zeleo da izeberem neku od aplikacija za koriscenje od onih koje su na trzistu pa bi zeleo da u ovoj temi podelimo iskustva preporuke i slicno sve u skladu sa temom iz naslova.

Ono sto mene interesuje ako neko ima nekog iskustva i sretao se i radio je u nekom apliakcija koje imaju RAD okruzenje je preporuka aplikacija koja bi zadovoljila sledece kriterijume:

-radi na desktop platformi (nije rad u njoj zasnovan samo na radu u oblacima - da nije iskljucivo cloud aplikacija)
-podrzava HTML5
-ima mogucnost paralelnog izvoza za IOS, Android, Windows i WEB(neki server linux pozeljan) bez potrebe za dodatnim programima ili prepravljanjem koda - multiplatformska aplikacija za razvoj mi je must have.
-barata sa bazama tako sto omogucava kreiranje baze u okviru RAD aplikacije bez potrebe za eksternim programima i programiranjem a pri izvozu kreira bazu na zeljenoj platformi a po potrebi moze da se zada standardne SQL naredbe radi upita
-potrebna mi je mogucnost da moze da se u njoj napravi koriscenja krajnje apliakcije istovremeno od strane vise korisnika logovanjem - prijavom korisnika
-mogusnost da se napravi da korisnik moze da ima odredjena administraciona prava slicno kao neki CMS tipa Joomla, Drupal te moze da se napravi mogucnost da korisnik ostavlja svoj sadrzaj u obliku podataka raznog tipa ukljucujuci na primer tekstove, komentare, slike, video i slicno

Dosta mi se dopao koncept aplikacije WAG ali je cloud pa mi ne odgovara da je dalje razmatram.
Posto imam dosta iskustva sa basic-om Xojo mi dodje nekako logican izbor ali nisam siguran kakve su mu sve mogucnosti oko izrade web aplikacija.

Jedan kratak spisak RAD aplikacija od mnogih koje sam pregledao do sada(mozda bude interesantan svima koji se prvi put susrecu sa ovom temom a mozda i nekima koji su ih do sada koristili):

Codecharge
yessoftware.com
Wavemaker
wavemaker.com
Nekadasnji real basic a sada Xojo
xojo.com/
Livecode
livecode.com/
RAD studio Xe8
embarcadero.com/products/rad-studio
WAG
webappgenerator.com
Adobe Flex
adobe.com/products/flex.html
Adobe Air
adobe.com/products/air.html
Adobe ColdFusion
adobe.com/products/coldfusion-standard
Lazarus
lazarus-ide.org/

i mnogi drugi

Naravno u ovu grupu spadaju i aplikacije koji su prvenstveno namenjeni za izradu igara a sustinski su RAD alati za razvoj poput:

Construct 2
scirra.com
Gamemaker
yoyogames.com
Gamesalad
gamesalad.com
Monkey X
monkey-x.com
Game Builder studio
gamebuilderstudio.com


Sustina RAD alata tj. aplikacija je da omoguci da na jednostavan, lak i razumljiv nacin nekome ko nema preterano programerskog iskustva i znanja (kao ja Zagrljaj npr) a ima ideje ili potrebe da napravi zeljenu aplikaciju.

Danasnje RAD razvojne aplikacije u najvecem broju slucajeva podrazumevaju da se razvoj u okviru aplikacije za jednu platformu (npr pravite aplikaciju za Android) moze ista lako u okviru razvojnog alata pri izvozu prebaciti i na drugu platformu.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Programer
 • Pridružio: 23 Maj 2012
 • Poruke: 4571

Baci pogled i na ColdFusion:
http://www.adobe.com/products/coldfusion-family.htmloffline
 • konsultant
 • Pridružio: 27 Avg 2015
 • Poruke: 7

Ok, hvala na odgovoru...

Medjutim CF(Coldfusion) a pre njega samo da napomenem i Flex i Adobe Air kao RAD okruzenja koja sam pogledao ima par stavki koje me odvracaju:
1. Cena od min 1500USD - na stranu druge varijante "instaliranja" bez update-ova sto samo po sebi je problem kod CF-a zbog sigurnosnih propusta ali cena je velika i odmah utice i na brojnost bilo koje zajednice koja bi ga koristila za rad samim time i neku jacu podrsku van zvanicne
2.Nedovoljan broj raznih tutoriala - ima ih ali ni priblizno kao za neke druge programske jezike
3.Serveri na koje se apliakcija mora instalirati su ili Coldfusion serveri gde je hosting u principu skup u odnosu na Apache PHP MySQL varijante i svega dve free varijante serverskih operativnih sistema koje po meni prvo nisu nesto posebno podrzane te samo jedna izgleda kao dovoljno pouzdana a ne sve to ne planiram da ucim i serversko izdanje OS-a da bi imao stabilnu serversku aplikaciju - sa te strane trazim nesto jednoistavno tj. klik i instalirano je na serveru uz mozda par sitnih podesavanja koja su potrebna za rad ali nikako neke vece glavobolje

Da se vratim na temu, tragajuci za odgovarajucim RAD alatima naletim na jednog starog znanca (Blitz) za izradu video igara koji je dosta napredovao a koji bi mogao biti interesantan sviam koji razmisljaju o pravljenju video igara:
monkey-x.com/

Vrlo interesantan RAD zasnovan na BASIC-u koji je open source i naravno dolazi u placenim varijantama za profesionalnu upotrebi, nije preterano skup i mislim da ima dobru buducnost barem se meni dopalo ono sto sam video.

Razmisljajuci tako o onome sto zelim da napravim u nekoj RAD aplikaciji juce se podsetim kako je bar za mene neke stvari lako uraditi u Express-a 2010 medjutim nostalgiju mi odmah me presece to sto nije multiplatforski i sve ostalo sto zelim i trazim.

I tako na kraju danasnjeg dana rekoh da vidim sta je cika Microsoft radio na tom planu imajuci u vidu daje sada krenuo sa Win 10 logicno je da developerska platforma pre njega gotova i ono sto sam video dopalo mi se dosta - Visual Studio Community 2015 je mozda odgovor na moje zelje.

Sta mi se na prvi pogled dopalo:
1. Besplatan je za individualno koriscenje
2. Universal Windows Platform (UWP) - moguce je raditi aplikacije za sve platforme - selektujes Any CPU u radu i kasnije izvezes na zeljenu platformu
msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/apps/dn609832.aspx
3.Responsive na razlicite ekrane
msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/apps/mt210475.aspx
4.Izbor programskog jezika u kome zelis da radis, izmedju ostalih: C++,C#, Pyton, Basic - ova dva zadnja su meni barem bitna kao izbor
5.Mogucnost izvoza na IOS, Android, Windows sve iz jednog koda uz emuliranje rada uredjaja
visualstudio.com/en-us/features/msft-android-emulator-vs.aspx
6.Podrska za HTML 5
visualstudio.com/features/cordova-vs.aspx
7. Krosplatformski rad sa Unity engine - meni nije preterano bitno ali nekome ova karakteristika ce se mozda nekome jako dopasti

Moguce mane na prvi pogled:
1.Potrebna instalacija na win 10 platformi da bi program radio i sve funkcije bile dostupne(nisam stigao ovo da testiram ali veoma moguce recimo Visual Express 2012 ne radi na Visti i XP-u)
2.U zavisnosti od izbora jezika za rad nisu dostupne sve opcije oko izvoza na razlicite platforme

XOJO iako dosta obecava i svidja mi se kao platforma na zalost ima neka ogranicenja poput koriscenja HTMLViewer kontrole sto je u stvari browser a koja je ogranicena na dva izbora Native i WebKit pri cemu su oba zastarela u odnosu na danasnje standarde za browser-e sto moze dovesti do problema prilikom prikaza nekog sadrzaja na desktop aplikaciji a koji je vezan za web a ona mi je recimo potrebna za jednu aplikaciju koju planiram dok je recimo kod Visual Express-a to manji problem jer je noviji engine u pitanju cak i ColdFusion to bolje resava ali naveo sam neke njegove mane koje me odvracaju u koriscenju. Mozda ce u nekim novim instancama ovakvi zaostaci starih tehnologija (XOJO je nov naziv za RealStudio pre toga zvan ReaBasic pre toga Cross - neke stvari bez unapredjenja vuce od starih verzija biti unapredjeni trenutno nisu.

Narednih dana cu probati funkcionalnost novog Visual Studio Community 2015 sto se tice multiplatformkog rada i izvoza za razlicite platforme a u koriscenje Visual Basica(moze se reci tacnije da je to jedan diajlekat basic-a) pa ako mi se mogucnosti dopadnu a posebno imajuci u vidu da je free mislim da sam time zakljucio moj izbor za RAD alat.

U medjuvremenu nastavicu da osvezavam moj prvi post sa dopunjavanjem spiska sa raznim RAD aplikacijama na koje naidjem jer potrebe svakoga su su razlicite te treba isprobati sto vise pre donosenja nekog suda o onome sta odgovara sopstvenoj potrebi.

offline
 • Programer
 • Pridružio: 23 Maj 2012
 • Poruke: 4571

Danielviral ::1. Cena od min 1500USD - na stranu druge varijante "instaliranja" bez update-ova sto samo po sebi je problem kod CF-a zbog sigurnosnih propusta ali cena je velika i odmah utice i na brojnost bilo koje zajednice koja bi ga koristila za rad samim time i neku jacu podrsku van zvanicne

Imaš i open-source varijante poput Railo.

Danielviral ::2.Nedovoljan broj raznih tutoriala - ima ih ali ni priblizno kao za neke druge programske jezike

To što za PHP recimo ima više literature je mač sa dve oštrice, a navika na pisanje neorganizovanog i nebezbednog koda se teško ispravlja.

Danielviral ::3.Serveri na koje se apliakcija mora instalirati su ili Coldfusion serveri gde je hosting u principu skup u odnosu na Apache PHP MySQL varijante i svega dve free varijante serverskih operativnih sistema koje po meni prvo nisu nesto posebno podrzane te samo jedna izgleda kao dovoljno pouzdana a ne sve to ne planiram da ucim i serversko izdanje OS-a da bi imao stabilnu serversku aplikaciju - sa te strane trazim nesto jednoistavno tj. klik i instalirano je na serveru uz mozda par sitnih podesavanja koja su potrebna za rad ali nikako neke vece glavobolje

To zavisi od toga na kom tipu projekta radiš. Instaliranje na klik - na šta tačno misliš? Ako misliš da se PHP instalira 'na klik', grešiš, za svaku serverski jezik je potrebno da se podesi okruženje, naročito ako radiš sa nekim radnim okvirima.

Citat:Zbog nekih sopstvenih ideja a sa ne bas puno znanja iz programiranja ali sa zeljom da nesto novo naucim i da radim sa uslovno receno nestandardnim programskim jezicima a koji omogucavaju brz razvoj aplikacija i da lakse i brze uradim ideje koje imam susretao sam se vise puta sa raznim RAD aplikacijama zadnjih par godina li zbog nedostatka vremena nisam mogao preterano da se posvetim toj temi a sada bi zeleo da izeberem neku od aplikacija za koriscenje od onih koje su na trzistu pa bi zeleo da u ovoj temi podelimo iskustva preporuke i slicno sve u skladu sa temom iz naslova.

Već smo pisali na ovu temu pre jedno dve/tri godine, čini mi se u temi za VB.NET (nema veze sa njim ovo što ću sada da ti kažem). Ako hoćeš što jeftinije da prođeš nauči neki programski jezik - da, oduzeće ti vremena, ali ćeš moći da budeš nezavisan od platforme i tih RAD okruženja. Moćna RAD okruženja poput Delphi XE su skupa i nisu za manje, početničke projekte.

Game Maker omogućava razvoj igara putem drag & drop sistema i akcija, imaš seriju članaka u delu Programiranje igara / 3D programiranje o njemu ako te zanima. Da bi napravio neku napredniju igru neophodno je da poznaješ GML, osim ako nećeš da koristiš već gotove biblioteke što sam ja lično izbegavao jer volim sam da uklopim celu igru kako meni odgovara.

Za Unity je takođe potrebno da poznaješ C# za neke naprednije stvari, i o njemu možeš da nađeš članke u delu Programiranje igara / 3D programiranje.

offline
 • konsultant
 • Pridružio: 27 Avg 2015
 • Poruke: 7

Mislim da nisi najbolje razumeo moj prethodni post i neku sustinu oko ColdFusiona pa malo da pojasnim neke stvari...

Jedno je RAD alat(aplikacija za brz razvoj programa) u kojoj ces razvijati svoj program a sasvim drugo je server na kome ces postaviti svoju aplikaciju-program ili okruzenej da bi mogao da testiras web aplikaciju.

ColdFusion postoji u prosto receno dve izvedbe ColdFusion builder kao RAD alat za razvoj aplikacija i ColdFusion serverska aplikacija koju koristis da na web-u pokreces aplikaciju koju si prethodno razvio.

Ralio je serverska aplikacija koja se vise ne razvija te kao takav sigurno nije ni dobar primer za neki buduci rad sa ColdFusion-om vec su to Lucee i BlueDragon a Lucee(bazirana je u osnovi na jednoj verziji Ralio) a Lucee je jedna od dve free varijante ciji naziv nisam napisao ali ih jesam spomenuo "i svega dve free varijante serverskih operativnih sistema" u mom postu. BlueDragon ima nekih nekompatibilnosti sa originalnim CLFM koji koristi ColdFusion RAD otuda sam napisao "te samo jedna izgleda kao dovoljno pouzdana " odnosno Lucee je ta jedna.

Ralio, Lucee i BlueDragon nisu lokalni RAD alati i ne sluze na taj nacin za razvoj aplikacija vec su to serverske aplikacije(mozda kada sam napisao operativni sistemi sam se lose izjasnio ali sam hteo da onima koji manje razumeju kako funkcionise podela kod softvera da napravim veci otklon u u razlikovanju serverskih apllikacija od ostalih koje se izvrsavaju na lokalnim racunarima u odnosu na one na serverima.

ColdFusion builder RAD se instalira u lokalu na necjem desktop ili laptop racunaru npr a omogucava nam da napravimo izmedju ostaloga i web aplikaciju.

Da bi Web aplikacija radila i na serveru na kome zelimo da je pokrenemo moramo imati prethodno instalirano odgovarajuce softversko okruzenje tj. treba nam ili ColdFusion Server ili npr Lucee da bi se na serveru izvrsavao CFML (ColdFusion Markup Language) kod koji je napravljen u ColdFusion RAD aplikaciji slicno kao sto Zend Server omogucava da se izvrsava PHP i da bi se povezali na bazu podataka recimo MySQL. Naravno sve to radi pod nekim serverom kao sto je Apache HTTP server.

Serverski pogled na Lucee


ColdFusion builder 3 - RAD deo ColdFusion Standard paketa


Da bi Lucee pocela da radi i da bi se na njoj da bi se izvrsila web aplikacija napravljena u ColdFusion Builder-u treba dosta podesavanja otuda nije nista u par klikova kao recimo XAMMP za lokalni server ili web hosting na koji recimo instaliras i pokreces Joomla-u ili Drupal iz Fantastica u par klika i par podataka.

Sve ovo isticem jer ja zelim RAD okruzenje tj. aplikaciju u kojoj je to sve oko eksporta kao web aplikacija maskimalno pojednostavljeno, npr izabers server(hosting koji si platio) uneses login informacije i eksportujes web aplikaciju koju si razvio i ona pocne da radi znaci nesto prosto i jednostavno bez glavobolja da li nesto radi jer nisam dobro podesio sto parametara za server o kojima nemam pojma.

Da poznato mi je sta game maker i kako radi znam otuda sam ga i naveo i znam da ovde ima par tutsa video sam u spisku tema ali me nisu interesovali trenutno isto tako i Unity mi je u osnovi poznat kako radi ali te aplikacije sam samo dotakao zato sto predstavljaju RAD aplikacije.

U u svakom slucaju Unity i Game Maker nisu ono sto ja trenutno trazim kao RAD alat a zasta sam dao neki opis zelja u prvom postu. Sustina mog prvog clanka je pored ostaloga i da upznam zainteresovane koji se prvi put susrecu sa RAD aplikacijama sa mogucim izborom u zavisnosti od potreba te koje sve RAD aplikacije postoje na trzistu a izbor za koriscenje je kao sto sam rekao individualna stvar svakog korisnika u zavisnosti od potreba.

offline
 • Programer
 • Pridružio: 23 Maj 2012
 • Poruke: 4571

Citat:Sve ovo isticem jer ja zelim RAD okruzenje tj. aplikaciju u kojoj je to sve oko eksporta kao web aplikacija maskimalno pojednostavljeno, npr izabers server(hosting koji si platio) uneses login informacije i eksportujes web aplikaciju koju si razvio i ona pocne da radi znaci nesto prosto i jednostavno bez glavobolja da li nesto radi jer nisam dobro podesio sto parametara za server o kojima nemam pojma.

E pa za to treba da platiš Smile Ništa neće da radi ako ga samo tresneš na server, čak štaviše, mnogo puta mi se desilo da radim na nekim aplikacijama na lokalu, ali da imam problema kada ih prebacim na server. Jednostavno je to tako, u prednosti si samo ako znaš kako to da središ ili da platiš nekog, ali to je dodatni trošak. Za te novce koje si potrošio na razvojno okruženje mogao si otplatiti recimo ASP.NET hosting (koji i nije toliko skup sada, recimo Microsoft Azure).

Poetna ovog što pričam je - pametnije je korisnika prvo uvesti u programersko razmišljanje kroz neki jezik poput C-a pa da on sam kasnije nastavi da to nadograđuje i naravno ako ima novca da koristi sve te vlasničke serverske tehnologije.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 646 korisnika na forumu :: 12 registrovanih, 4 sakrivenih i 630 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, draggan, dragoljub11987, ILGromovnik, kihot, kljift, Krusarac, kybonacci, mercedesamg, opt1, sasa76, Simon simonović