Rakija

18

Rakija

offline
  • dosta sam radio
  • Pridružio: 16 Feb 2012
  • Poruke: 271
  • Gde živiš: tu i tamo

Secer se dodaje vocu sa manjim procentom secera.
Obicno dodam 2 kila po kazanu.Dodaju i vise,ali ja izbegavam.
Upravo sam ispekao krusku,mesavina divljih i domacih,vodencii jos par njih,zaboravim ime.
Mada je bila susa,problem,neke su bile kao sasusene.
Prava secerusa je kada se iskoriscena komina ne baca,vec ide ponovo,ali sa dodatim secerom.Dodaju i druge stvari,da ne pisem.
Kako napisa Ikan,napijes se,ne bas previse,pa ujutru vidis.
Ili kako sam cuo,protrlja se izmedju ruku,da li se lepi....
I obavezno odstoji u drvenom buretu.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 274

Napisano: 26 Nov 2022 21:07

Neće ni jedna da lepi kad se protrlja između dlanova, sem likera.
Sipa se malo na dlan i trlja da ispari, tj dok dlanovi suvi budu. Onda se miriše. Ako se oseti voćka to znači da je od voća, a ako ne, onda je dodata aroma u špiritus....

Dopuna: 27 Nov 2022 10:03

Da dodam i ovo.
Sipa se, recimo, četvrtina zapremine čašice ili bar kolko dno da prekrije, i ostavi se da prenoći. Ako ujutru nije promenila miris, onda je verovatno čista. A inače ujutru može i da smrdi.



offline
  • Pridružio: 12 Feb 2012
  • Poruke: 899

ikan ::Napisano: 26 Nov 2022 21:07

Neće ni jedna da lepi kad se protrlja između dlanova, sem likera.
Sipa se malo na dlan i trlja da ispari, tj dok dlanovi suvi budu. Onda se miriše. Ako se oseti voćka to znači da je od voća, a ako ne, onda je dodata aroma u špiritus....

Dopuna: 27 Nov 2022 10:03

Da dodam i ovo.
Sipa se, recimo, četvrtina zapremine čašice ili bar kolko dno da prekrije, i ostavi se da prenoći. Ako ujutru nije promenila miris, onda je verovatno čista. A inače ujutru može i da smrdi.


Ja koristim nešto drugačiji sistem (nasledio ga od odavno preminulog dede). Ovlažim središte levog dlana, pa prstima desne ruke snažno (da baš prasne) raspalim 2-3 puta po vlažnjikavom delu. Krv navre u raspaljeno mesto, alkohol ekspresno ispari, posao identifikacije sastojaka dalje preuzima osetljivo čulo mirisa.
Nema ni mesec dana kako sam na pijaci morao da odbijem čoveka koji mi je nudio kruškovaču i do slave rastegao šljivu "Podruma Palić" kupljenu zimus. Usta kažu "šljivkasto", ali metoda šamaranja nepogrešivo izvlači na površinu lozu sa kojom je mešana (i koju ne pominju na etiketi).

offline
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 274

To je to.
Samo to nije loza. Otočeno je vino i u onaj gustiš što je ostao stipa se šećer i voda da provri. Kad se ispeče doda se aroma kruške, dunje, kajsije, šljive...

offline
  • Pridružio: 17 Mar 2020
  • Poruke: 35
  • Gde živiš: Srbija


Domaće grožđe.
Travararica od loze jačine 67 stepeni spuštena na 46.
Možda još stepen-dva i to je to.
Šećer,nikada.
Prvenac odbačen.
Vrenje (zatvoreno) trajalo 15-ak dana.
Korišćen kvasac uvaferm cm i enovitis univerzalna hrana za kvasce.
Sada mi je na vrenju kruška kaluđerka.
Inače sam ove godine pravio i nešto kajsije,kruške trevuške i šljive.
Manje količine.

offline
  • Pridružio: 12 Feb 2012
  • Poruke: 899

Neka dodatna informacija o tome koliko su loše "Simex"-ove rakije? Znam da je pre nekoliko godina otvoreno govoreno da to videlo voća nije.

offline
  • Pridružio: 18 Maj 2022
  • Poruke: 39

Napisano: 29 Nov 2022 6:16

torivoje ::Neka dodatna informacija o tome koliko su loše "Simex"-ove rakije? Znam da je pre nekoliko godina otvoreno govoreno da to videlo voća nije.

Brko ali onaj 100 ml bude u puno slučajeva kvalitetan.
Počesto ga nema na policama. Mr. Green

Dopuna: 29 Nov 2022 6:18

Ovo je bila nekad najbolja rakija.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 798 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 1 sakriven i 792 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: MilosKop, opt1, S-lash, Sumadija34, zziko