Rakija

13

Rakija

offline
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 274

U Šumadiji od 12 do 18, požegača i do 20.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • pein 
  • Super građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 1251

Prekosutra će da se zahukta stroj za proizvodnju maksuzije Mr. Green ima skromnih 10 kotlova 4 šljive, 4 jabuke i 2 kruške. Smile



offline
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 274

Браво. Ziveli
Ја ћу од сутра па до понедељка. Два казана микс јабука, крушка шљива, остало шљива, па колко успем за 3 дана да испечем.
Ако не заборавим апарат, ставићу и неку фотку, да не буде да лажем Mr. Green

offline
  • Pridružio: 10 Okt 2012
  • Poruke: 479

Sin jutros ispekao nešto preko 230kg šljiva a domaća Itebejska sorta izdala čisto kad se odbije ušur za kazan 26l a ušur je tradicija 10%.Jačina 21 grad uz temperaturu od 21-22 stepena celzijusove skale.
Uskoro će biti i pečenja jedne ture voćne mix jabuka,kruška i ostatak šljiva koje nisu stale u ovaj kazan..

offline
  • pein 
  • Super građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 1251

Dogodine investiramo u manji kazan 10l za pečenje rakije od drenjina, zove/bazge i ostalih bobičavih biljki inače smo ispekli jedan kotao zove/bazge plan je bio za ovu godinu je bio da se ispeče i prava medovača no nismo imali dovoljnu količinu meda a i rizik je veliki da bi se razbacivali ionako malim količinama tako d aće mo nagodinu probati manju količinu. Ja pokušao da nas malo reklamiram kod Rumuna kad smo ispekli rakiju od zove/bazge reče lik da je jedna od skupljih rakija u Rumuniji al im je draži bio liker od orasa i drenjina.
Ove godine sam probao neke Mađarske i Rumnske rakije i ne ide prejake. Smile Mr. Green

offline
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 274



Мало се пекло, ал ухеба киша у понедељак, па иде наставак опет за викенд.

offline
  • pein 
  • Super građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 1251

Ikane kakva ti je ovo kapa na kotlu Mr. Green vidim da je stari kiper kad ga lepiš okolo tijestom???
Kakva ti je tabarka spirala ili cilindar???
Ja sinoć istaio poslednji kotai i završio sa ečenjem za ovu sezonu sreća pa sam pod krovom pa me kiša nije omela.

offline
  • Pridružio: 10 Okt 2012
  • Poruke: 479

Mi smo ispekli prvu turu od jabuka i lrušaka mešano 50:50 iz dva kazana izašlo poprilično rakije ali nije odmah vršen prepek jerimam još dosta jabuka pa će sena kraju sve u jedan kazan prepeći da sva bude ista i istog šmeka.
Najviše mi pravi problem što u bašti imam desetak sorti jabuka i šest sorti krušaka pa ni jedna nemože da se sama odvoji i tako peče ,te smo već godinama ovako uparili a u trećoj će turi ići čisto grožđe .
Šljive sam počeo da podižem iz početka ali sa novim sortimentom jer su mi stare na ulici jesenas sve do jedne naglo počele da se suše kao da ih jenešto opeklo pa su proletos ostale i nisu ni olistale-umrle načisto..

offline
  • pein 
  • Super građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 1251

Ja sam ispekao 4 kotla jabuke pa prepekao pa onda ispekao krušku i na kraju ostavio 2 kante kruške i sve pomešao i prepekao ponovo sa jabukom tako da dobijem miris i ukus kruške ponovo. Mr. Green
Šljiva je išla solo bilo 70% cimburica i 30 crnica a ovo malo dorgulja što ima ostaje za pekmez. Mr. Green
I ja sam imao Vojo sličnih gubitaka međ mladim šljivama prvo krenuo list da žuti a potom da se suši e evo je šljivica kao da sam vatru pod njom potpalio. Crying or Very sad

offline
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 274

pein ::Ikane kakva ti je ovo kapa na kotlu Mr. Green vidim da je stari kiper kad ga lepiš okolo tijestom???
Kakva ti je tabarka spirala ili cilindar???
Ja sinoć istaio poslednji kotai i završio sa ečenjem za ovu sezonu sreća pa sam pod krovom pa me kiša nije omela.

То је поклопац, око 25-30 кила и чупа се само на горе. Ми јужно од Београда фурамо само такве казане, превртаче.
Табарка је "аутомат". Сад шта је тачно унутра, то не знам, ал се тако зове.
Само 10 казана сам испеко, прва три ишло мешано јабука, шљива и нешто крушка, а остало иде чиста шљива.
Сам радим на казану, па немам баш времена да сликам, али ако се сетим сликаћу "аутомат".


Отфикарио сам флашу и у њу иде метил алкохол (првенац) око 200мл од казана и после за препек одвојим још бар пола литра. Тако да се хвата око 1-1.5% од казана како књиге кажу.
А ложим на грање

тако да је мука тешка.
Препек радим на дрва, да не зезнем нешто.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 547 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 1 sakriven i 538 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bigfoot, Boris90, Dorcolac, goxin, Parker, ruma, sasa76, Shilok