Zaštita proizvoda

2

Zaštita proizvoda

offline
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 1514

Citat:Napravimo nešto svoje, pa onda neka postavljamo pravila o nazivima.
gibanica i belmuž
mada ii cicvara, proja, i palenta, komova rakija, šumadijski čaj...domaći seoskii somun hleb, i domaće lepinje sa kajmakom i prelivom, pašteta od čvaraka
slatko, kompoti, med sa orašastim plodovima, orahovača, kajmak, sir, ovčiji čačkavalj, razne travarice i lekovito bilje domaće , presovani kolačići od suve šljive, suve šljive ,biljna ulja i tinkture itd

SVe bi ovaj off mogao u posebnu temu počevši od one fotke sa burekom...
U fazonu pod naslovom Zaštita proizvoda-marka proivoda, zaštitimo domaće isl.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • ... i pozdravite Vašu mamu!
  • Pridružio: 20 Mar 2006
  • Poruke: 3356

_Sale ::Ostala pića mogu imati svoje ime u zavisnosti od čega se prave: dunjevača, kajsijevača, jabukovača, pečurkovača ... je l’ ...Treba kestenjaču registrovati! Mr. Green

Ima jedan lik u mom selu, imao je neku svoju "foru", u kafani naruči: "Donesi mi rakiju, znaš koju, onu moju, onu od kestenja, 11 komada". Kad konobar donese (zna šta znači šifra), on kaže: "e sad, prvu i 11-u vrati. Prva uvek traži drugu, a 11-a mi je previše, olešim se". Very Happy

No, da se vratim na temu. U Dalmaciji se pod rakijom podrazumeva loza. Sve ostalo zovu liker. To nije rakija... Tako je u Srbiji šljiva, u Vojvodini su popularnije gore nabrojane. Šljiva i loza se slabije piju. Bar u mom okruženju važi neko uverenje, da šljiva "smrdi", tj. da je osetiš na 5 metera, dok je loza za pijandure ispred prodavnice... E, al zato prava kajsija, dunja, vilijamovka, to je već piće, da ne kažem za "elitu". Tako da, svaki region ima svoje, valjda prema tome šta tamo najviše rađa, uspeva, itd...

I kulena ima raznih. Ima svinjski, konjski, juneći, magareći... Pa ondak Bački, Slovački, Mađarski... U Bačkom Petrovcu su patentirali, registrovali, ili kako se već kaže "Petrovački kulen", što je u stvari tzv. Slovački, ali Petrovčani ne bi bili Petrovčani da ne svojataju, no to je već druga priča. Ko Slovenci i Hrvati što se sude oko vina Teran! Tamo valjda granica nije rešena, Teranski zaliv, pa svako svojata...



offline
  • Pridružio: 13 Maj 2012
  • Poruke: 1264
  • Gde živiš: Karlmarksland

Попара.Једино наше јело!

offline
  • _Sale  Male
  • Prijatelj foruma
  • Pridružio: 30 Jul 2010
  • Poruke: 12644
  • Gde živiš: Z-moon

Hleb, mast i aleva paprika sa malo soli ...

offline
  • Pridružio: 27 Feb 2013
  • Poruke: 2247
  • Gde živiš: Zapadna Srbija

Panonsky ::
I kulena ima raznih. Ima svinjski, konjski, juneći, magareći... Pa ondak Bački, Slovački, Mađarski... U Bačkom Petrovcu su patentirali, registrovali, ili kako se već kaže "Petrovački kulen", što je u stvari tzv. Slovački, ali Petrovčani ne bi bili Petrovčani da ne svojataju, no to je već druga priča. Ko Slovenci i Hrvati što se sude oko vina Teran! Tamo valjda granica nije rešena, Teranski zaliv, pa svako svojata...

I pršuta ima raznih, a ta raznolikost zavisi od tehnologije sušenja. Recimo u okolini Kraljeva, pršuta se suši par dana i gotovo. Međutim, takva pršuta je pre pečenica. Pršuta se suši duže vreme, malo na dimu, malo na mrazu. Znači, ne loži se svaki dan, po neki dan je suši i ''mraz''. Što hladnije vreme, to ukusnija pršuta. Ovo pričam o vrsti pršute mog kraja...(definitivno jedina i prava pršuta Mr. Green )
Što se tiče kajmaka, na primer ''romanijski skorup-kajmak'' je zaštićen proizvod. Hrvati su zaštitili ''čvarke''...a i staru ''slovensku šljivovicu'' itd.....
Slovenci su zaštitili ajvar (ovo već znamo ...bile su polemike oko ovog zaštićenog proizvoda, odnosno njegovog porekla).
A mi imamo:pirotski kačkavalj, pirotsku peglanu kobasicu, zlatarski sir, sremski kulen, futoški kupus....

offline
  • _Sale  Male
  • Prijatelj foruma
  • Pridružio: 30 Jul 2010
  • Poruke: 12644
  • Gde živiš: Z-moon

Napisano: 14 Dec 2020 10:43

Evo jedno zanimljivo viđenje o bureci i pljeskavice LOL

https://streamable.com/n9wbg6

Dopuna: 14 Dec 2020 11:29

Evo dobrog recepta za burek sa sirom, verovali ili ne - pravo iz Turske cap cap

offline
  • vampire and philosopher
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 6671

Panonsky ::... Treba kestenjaču registrovati! Mr. Green ...Crni Panonski, nadam se da je to bilo namerno... LOL

Sad ozbiljno, znate li šta je + kestenjača?

offline
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 1514

Bila je priča kad je aktuelan Egzit, da su se starije žene setile upravo domaćeg hleba, masti i aleve, i to prodavale sa prozora svojih kuća. I to je bio hit među strancima.

Mi smo odrasli na čvarcima, tamo gde ima masti ima i čvaraka, i onda ih ćapi kao marku neko drugi. GUZ - Glavom U Zid
Ili ajvar, a dole na jugu je osnovna namirnica, skoro je bila priča da je to albanski proizod...
Ili sušena tucana slatka i ljuta paprika, i to može biti proivod zaštićen sa juga.

Evo sad mogu da patentiraju spravu za mešenje ajvara, umesto ručno da se radi, i bubanj za pečenje paprike koji su isto smislili da bi im bilo lakše..

Mislim ako ćemo o domaćoj zimnici, slatkoj i slanoj.
Svašta nešto su smislili kad je to u pitanju.


Krompir pečen u ljusci kao zaštićeni proizvod Mr. Green

offline
  • ... i pozdravite Vašu mamu!
  • Pridružio: 20 Mar 2006
  • Poruke: 3356

Skywhaler ::Panonsky ::... Treba kestenjaču registrovati! Mr. Green ...Crni Panonski, nadam se da je to bilo namerno... LOL Jeste. Samo sam čekao i pitao se da li su svi skontali... Mr. Green

offline
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 1514

-Kolač na kuruzovinu, naš domaći koji se mota oko stabljike kukuruza.
Ne onaj kao mađarski dimnjak, a nije ni mađarski. I on može da se pakuje i nekoliko dana može da ostane svež-

-Sitni domaći kolači.
Npr. za najbolji sitan kolač na svetu upravo je proglašen naša, valjda je naša, Laughing vanilica, sa džemom.
-Šapice sa mašću i mlevenim orasima, pravljene u modlama.
-kitnikez od dunja
-sok od nane, matičnaka, i lista smokve

-somun u obliku pileta i u sredinu stavi jaje u ljusci, kad baba izvuče iz furune to nam je bio doručak na selu, kad smo bili deca, i uz to kajmak.

-hekleraj, štrikani pončo, ručno tkani i bojeni prekrivači, koje su babe čuvale za svoje unuke po škrinjama

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 748 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 7 sakrivenih i 698 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, A.R.Chafee.Jr., Apok, Bojan5150, celeron, damirZR, darios, darkangel, djo97, EmilKovac, Filip Marinković, Gama, Georgius, GreenMan, havoc995, ivicasimo, Khaless, Krusarac, KS, Libertas, madza, Markoni29, MB120mm, Mercury, milekNS, milenko crazy north, milos.cbr, Misirac, nikolapetkovic, Pavac, piton, Polemarchoi, raso76, Regrut Boskica, RiV, shaja1, Strahor, Van, virked, VJ, vladas87, wolf431, zajcev1