Zaštita proizvoda

4

Zaštita proizvoda

offline
  • bibliotekar u penziji
  • Pridružio: 19 Jul 2013
  • Poruke: 524
  • Gde živiš: ZR

amstel2 ::Врањска самса - празна пита, преливена киселим млеком и белим луком, због чега је нарочито ароматична и освежавајућа. Углавом се спремала лети управо из тог разлога да окрепи од тешких послова на селу.

https://www.juznasrbija.info/turizam/takmicenje-u-.....samse.html

Лепо је да се аутор потрудио, упутио на порекло, то јест самосу и самсу, који нам као много тога на трпезу стигоше из Индије, Персије, Централне Азије...



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

Korparstvo... pravljenje korisnih predmeta od pruća
Zanat koji izumire..




offline
  • _Sale  Male
  • Prijatelj foruma
  • Pridružio: 30 Jul 2010
  • Poruke: 13392
  • Gde živiš: Z-moon

Da li je neko jeo kačamak i kiseli kupus?

offline
  • Pridružio: 10 Okt 2012
  • Poruke: 479

А качамак са пекмезом од шљива?
Одушевили ме сремци са овом посластицом у Војци почетком 84.г.

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8533
  • Gde živiš: Esgaroth

_Sale ::Da li je neko jeo kačamak i kiseli kupus? LOL

Nećeš verovati, danas smo to imali za ručak! LOL

Uopšte nije loša kombinacija, a ja baš i nisam ljubitelj kiselog kupusa...

offline
  • dosta sam radio
  • Pridružio: 16 Feb 2012
  • Poruke: 271
  • Gde živiš: tu i tamo

Jos ako se ubaci neki cvarak,pa se kacamak prelije mascu....Naravno,od belog brasna.

offline
  • Pridružio: 13 Maj 2012
  • Poruke: 3393
  • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Надалеко чувена сорта грожђа и вина гаји се на још само 200 хектара у свом родном крају

Смедерево је почаствовано смедеревком, познатом домаћом аутохтоном сортом која се некада одавде извозила по свету. Данас, мало је смедеревске смедеревке, и вина и грожђа од којег се оно прави, а Смедеревци често наздрављају рајским пићем произведеним у Грчкој, Турској, Бугарској.

Када у родном месту смедеревке, у некој од кафана, а мало их је остало, пожелите боцу старог доброг вина, као увреда и лош виц може да вас погоди што ће вам послужити ону из Крушевца или Тиквеша, или да вас заболи ако је - бугарска.

Како би се тек увредио римски император Марко Аурелије Проб, чије су војничке легије, баш овде, на обронцима Златног брда, тадашњег Монс Ауреуса, посадиле прве чокоте винове лозе.

Заборављено је и да су на светској изложби у Бордоу 1882. године, смедеревска вина овенчана славом и признањима, и како су крајем 19. века трговци из европских земаља долазили и куповали смедеревско грожђе и вино, а затим га продавали у Швајцарској, Аустрији, Француској.

Краљеви, султани, уметници - овде су уживали у овом белом вину. Домаћа лоза чувала се брижљиво, а виногради ницали један за другом. Смедеревка се пила на свим странама света....


https://www.novosti.rs/c/vesti/reportaze/953679/ka.....dnom-kraju

offline
  • ... i pozdravite Vašu mamu...
  • Mi smo sve podigli u ovom gradu.
  • Pridružio: 20 Mar 2006
  • Poruke: 3895

Svojevremeno je bio jako popularan Pivnički sir. Najbolji trapist, naročito za pizzu. U čitavoj ex-Yu se znalo za njega. Da, postoji i danas, samo su valjda dodali "novi" ispred imena. Proizvodio se u Pivnicama, selo u opštini Bačka Palanka, tačno na pola puta Novi Sad - Sombor. Izuzetno jako poljoprivredno selo u kojem je praktično nastao današnji Novosadski Sajam. Do 1960 i neke se održavao u Pivnicama kao stočni sajam, posle preseljen...

No, da se vratim na sir. Novi Pivnički sir nije to što je bio onaj originalni, stari... Naime, čovek iz Pivnica je otišao u Švajcarsku i radio u mlekari. Nekako, ne znam sad detalje kako, je uspeo da prošvercuje bakterije iz te mlekare u Pivničku mlekaru. I tako su ih uzgajali i pravili čuveni sir. Niko nikada nije uspeo da ukrade tehnologiju ili te bakterije. I nakon čudnih privatizacija, malverzacija i konačno totalnog gašenja te mlekare, bakterije su održavali u životu još neko vreme... Ali mislim da je svemu tome došao kraj. Nikad više! Tužno, ali je tako.

offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

Domaći proizvodi od vune... Zagrljaj

Dok je ovaca biće i džempera...
....u svakom pogledu Mr. Green

offline
  • Pridružio: 13 Maj 2012
  • Poruke: 3393
  • Gde živiš: Kilometar od topolivnice

Далматинска панчета и далматинска печеница добиле су ознаку заштићеног географског порекла у Европској унији .
Тиме се број хрватских производа са заштићеним називом попео на 31, саопштио је данас Министарство пољопривреде.

Како се наводи, далматинска панчета и печеница заштићене су на подручју целе ЕУ уписом у регистар заштићених ознака изворности и заштићених ознака географског порекла.

https://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2021&mm=02&dd=16&nav_id=1812725

Где смо ми у свему томе?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 619 korisnika na forumu :: 10 registrovanih, 1 sakriven i 608 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bojank, darkojbn, draggan, dragoljub11987, Koridor, Milometer, MilosKop, Mixelotti, Shilok, slonic_tonic