Kuleri, Popravka/Čišćenje i montaža kulera.[Clanak]

Kuleri, Popravka/Čišćenje i montaža kulera.[Clanak]

offline
 • mcrule  Male
 • Legendarni građanin
 • Michael
 • Spy[Covert OPS], Gathering Intel/Info & The Ultimate Like Master[@ MyCity]
 • Pridružio: 21 Feb 2010
 • Poruke: 16934
 • Gde živiš: 43.6426°N 79.3871°W

Sadržaj

1) Uvod
2) Čišćenje kulera
3) Popravka neispravnog ventilatora
4) Montaža kulera
5) Zaključak
6) Extras [Link-ovi ka Download-u pojedinih programa tipa Everest, SpeedFun i sl.]
7) Credits & Sources


1. Uvod

Mišljenje mnogih ljudi je da su najvažnije komponente računara: Maticna ploca, Grafička kartica, Procesor, Napajanje, RAM memorija i Hard Disc(tvrdi disk), međutim kuler(Eng. Cooler) je takođe veoma važan deo računara.
Pre mnogo godina veliki hladnjak i ventilator kombinacije nisu bile neophodne,jednostavno u kućištima nije bilo toliko toplo da bi se stavljale dodatne mere hlađenja, ali stvari su se znatno promenile, sada je brzina procesora u mnogo većem opsegu(čak ima i vise jezgra), zagrevanje je vece i zato je hlađenje jedno od najbitnijih stvari, takođe struja bolje teče u hladnom okruženju.
Sve unutar računara generiše toplotu. Bilo to matična ploča, Hard Disc, RAM moduli, grafička kartica ili procesor - To samo zavisi od stepena.
Vrste hlađenja:
1)Vazdušno hlađenje(Najrasprostranjenije)
2)Tečno hlađenje(Voda, freon)

Verovatno najveći izazov u hlađenju jeste hlađenje računarskog procesora. U pitanju je komponenta koja prozivodi najviše toplote u računaru i time nam treba i najveći i najbolji kuler za procesor.
Sad se postavlja pitanje: Kakav treba da je kuler da bi odgovarao svim korisnicima?
Pre svega kuler treba da zadovoljava 2 glavna uslova, a to su sledeca: Kuler treba da ima sjajno hlađenje i ne treba da pravi previse buke, znači da bude sto tiši, a istovremeno da pruža najbolje hlađenje.
Takođe možemo doći do zaključka da sto je veći ventilator to je hlađenje bolje, odnosno ventilator od 120x120mm će naravno bolje hladiti od ventilatora od 50x50mm. Sto se buke tiče naravno sto se brže vrti ventilator logično je da će praviti i veću buku. Takođe je bitan i kvalitet kulera, zato korisnici često kada kupuju kulere obraćaju pažnju i na proizvođača, jedan od najpoznatijih, najjačih ali i najskupljih proizvođača je Cooler Master.
Kod kupovine kulera vrlo je bitno obratiti pažnju pre svega na našu konfiguraciju, odnosno komponente koje posedujemo, posto, sto je procesor jači, odnosno brži, time se stvara veća toplota i onda nam treba naravno i kuler koji sjajno hladi.
Danas procesori(naročito), graficke kartice i ostale komponente su većinom jake i brze, inace do toga je došlo pojavom Gaming-a, radi bolje grafike i okruženja napravljeni su procesori sa 2 pa čak i 4 i vise jezgra čiji je radni takt i do 3 GHz i grafičke kartice rade u CrossFire režimu(spojene su) time je toplota neopisivo veća nego što je to bilo pre. Zato je uloga kulera, pogotova danas veoma bitna.


Prvo poglavlje obuhvata postupak čišćenja kulera, to jest prevenciju od potencijalnog kvara, i otklanjanje potencijalno opasnog kvara-Neispravni ventilator.
Drugo poglavlje obuhvata zamenu i montazu kulera. Wink


2. Čišćenje kuleraNajčešći uzrok pojave poznatije kao pregrevanje procesora predstavljaju prljavi kuleri, a to se najčešće javlja kod računara s otvorenim kućištem.Sad sledi demonstriranje postupka čišćenja kulera koji je inače poslednji put čišćen pre nešto manje od godinu dana.
Kao sto možemo videti na Slici 1 navatalo se mnogo prašine.Za to čišćenje može se upotrebiti i najobičnija četka za farbanje(Slika 2)

Slika1:


Slika2:


Potom treba oboriti računar na bok da bismo izvadili napajanje(Na slici 3 je napajanje gore ali ono može biti i dole,zavisi od kućišta) i time obezbedili pristup kuleru bez skidanja matične ploče,mada postoji i drugi način koji baš zahteva skidanje matične ploče, ali u principu je isto jednostavno(Slika 3).

Slika3:Mehanizam kojim se kuler montira na podnožje procesora uglavnom zavisi od samog podnožja. U našem slučaju radilo se o Socket A podnožju na koje se kuler montira „šnalom” od čeličnog lima.Šnala s jedne strane ima poseban prorez kao stvoren za ravan šrafciger širine do 6 mm, što smo i iskoristili kako bismo skinuli hladnjak. Ovo je ujedno i prvi korak u kojem treba biti pažljiv. U zavisnosti od termo-paste koja je korišćena, može se desiti da se hladnjak zalepio za procesor. Ovo se obično dešava kada je u pitanju parafinska termo-pasta (tzv. Thermal Pad, poznatiji kao „žvaka”) i kada procesor ima svoje kućište (svi Pentium 4 i Athlon64 procesori). Ukoliko se javi ovaj problem, potrebno je otkačiti i drugi kraj šnale i zatim malo po malo uvrtati i mrdati kuler dok se sam ne odvoji od procesora. Primena veće sile se ne preporučuje jer može doći do oštećenja procesora.


Da bismo kuler očistili dovoljno dobro, moramo da ga rasklopimo. Ventilator je pričvršćen za hladnjak pomoću četiri šrafa koji se lako skidaju šrafcigerom(Slika 4).

Slika4:


Po skidanju ventilatora, vidimo koliko je zapravo kuler prljav. Prašina se zavukla i zapušila dobar deo prostora između rebara hladnjaka, a takođe je formirala i poseban sloj između ventilatora i hladnjaka koji sprečava dotok vazduha(Slika 5).

Slika5:Četkom prvo treba očistili naslage prašine s ventilatora, a posebno sa krilaca propelera. Zatim treba čulnom metodom proveriti i ispravnost ventilatora. Ispravan ventilator je moguće zavrteti duvanjem u propeler, a od osovine motora se pri tom ne sme čuti nikakav zvuk koji podseća na struganje.
Pažnju, potom, treba posvetiti hladnjaku. Četkom treba pažljivo očistiti prašinu koja se nataložila među rebrima hladnjaka.
Rezultat je bila zavidna gomilica prašine.
Potom hladnjak treba „produvati” kako bismo uklonili prašinu koja je izmakla četki. Za ovo se može koristiti širok dijapazon alata: namenski kompresori, izduvna strana usisivača itd. Ili jednostavno dunuti.
Skidanjem limenog osigurača može se odvojiti šnala i dodatno nateći kako bismo bili sigurni da će nakon vraćanja kulera on dobro nalesti na procesor(Slika 6).

Slika6:Nakon ovoga možemo da sklopimo kuler i posvetimo pažnju termo-pasti. U opštem slučaju, preporučuje se promena paste svaki put kada se skida kuler pošto pasta može da se zaprlja, ili je jednostavno suviše stara pa se stegla. Za skidanje stare paste poželjno je koristiti papirne maramice, salvete ili krpu koja ne ostavlja vlakna. Od hemijskih sredstava moguće je koristiti koncentrovani alkohol, čist aceton ili medicinski benzin.

Dok skidanje paste sa hladnjaka zahteva jednostavno trljanje, pri skidanju paste sa procesora treba paziti da pritisak ne izazove ceđenje sredstva za čišćenje iz maramice(Slika 7).

Slika7:


Nakon skidanja, treba naneti novu pastu.Titanova Nano Blue pasta je jedna od boljih, i to zbog njenih termoprovodnih karakteristika(Slika Cool.

Slika8:


Prvo pastu treba naneti na hladnjak, razmazati je maramicom i ukloniti višak. Ovim smo osigurali da je pasta lepo popunila sitne neravnine na površini hladnjaka koja će naleći na procesor(Slika 9).

Slika9:


Za nanošenje paste na procesor potreban je dodatni alat – „špahtla”. Kao špahtlu je moguće koristiti neku plastičnu karticu ili parče plastificiranog kartona (npr. kreditne kartice, vizit-karte i sl.), u ovom slučaju je to parče kartona isečeno sa pakle cigareta(Slika 10).

Slika10:


Na karton treba istisnuti malo paste(otprilike kao pola zrna pirinča) i razmazati je u tanak sloj po procesoru(Slika 11 i 12).

Slika11:


Slika12:


Nakon toga montirati kuler, vratiti napajanje i proveriti da li sve radi(Slika 13).Hlađenje procesora se može testirati opterećivanjem procesora programima kao što je CPUBurn

Slika13:


3. Popravka neispravnog ventilatora


Ovo je još jedan dosadan ali i potencijalno opasan kvar.
Uzrok ovog kvara je, kao i u prethodnom slučaju, prašina koja se nahvatala u ležajevima ventilatora(Slika 14).Posledice ovoga su sporiji rad ventilatora i njegovo brže habanje.
Kako se ova pojava manifestuje? Najupadljiviji simptom je promena zvuka koji računar proizvodi u toku rada iz nečeg krajnje podnošljivog u nešto veoma iritirajuće. U zavisnosti od toga koji je ventilator u pitanju, ovi zvuci mogu varirati od oštrog konstantnog zujanja do sporadičnog tandrkanja. Kao dodatni simptom, može se javiti i promena zvuka sa temperaturom sistema.

Slika14:Pre svega, moramo da napomenemo da je najefikasnije rešenje ovog problema zamena ventilatora, pa čak i celog kulera. Međutim, stvari nisu uvek jednostavne – pristojni ventilatori čijom se brzinom može upravljati slabo se nalaze na tržištu, dok kvalitetni kuleri i dalje predstavljaju skupu robu. Problem je utoliko veći ako se radi o starom računaru koji još uvek služi svrsi, ali se za njega ne mogu nabaviti odgovarajući ventilatori ili ako je u pitanju ventilator grafičke kartice ili čip-seta na ploči.
Bilo kako bilo, ovaj problem je moguće rešiti jednostavnim podmazivanjem ventilatora ili zamenom kugličnih ležajeva. Iako je sam zahvat veoma jednostavan, potrebna je izvesna doza spretnosti i malo iskustva u radu s ovakvim uređajima.
Pre svega opis mehanike prosečnog ventilatora u računaru:
Ventilator je u suštini običan elektromotor i kao i svaki drugi, sastoji se od statora koji se izrađuje od posebno motane lake žice i rotora koji je u stvari običan magnet. Dok se stator nalazi pričvršćen na kućištu ventilatora, rotor se nalazi na osovini koja nosi i propeler. Pored ovoga, ventilatori poseduju i ležaj koji omogućava ujednačeno kretanje bez mnogo trenja, a cela šklopocija se drži na okupu zahvaljujući prstenastim osiguračima, u narodu poznatijim kao „zegeri”.
U zavisnosti od toga kako je izveden ležaj, ventilatori se dele na ventilatore s rukavcem (sleeve bearing) i ventilatore s kugličnim ležajevima (ball bearing). Ova razlika utiče i na postupak remonta jer je ventilatore s rukavcem dovoljno očistiti i podmazati, dok je kod ventilatora s kugličnim ležajevima neophodno zameniti ležajeve koji su standardnih veličina i mogu se naći na buvljacima i u prodavnicama šrafovske robe.Takođe još jedna velika razlika je u tome što su ventilatori s kugličnim ležajevima skuplji,duže traju ali su i glasniji od ventilatora s rukavcem.Pre svega, treba utvrditi koji ventilator je zaribao. Ovo je krajnje jednostavno: Otvorimo kućište i dok računar radi i ispušta iritirajuće zvuke, na trenutak zaustavimo jedan po jedan ventilator guranjem npr. olovke u propeler. Ukoliko zaustavljanje ventilatora prekine „tandrkanje”, našli smo krivca i prvo što treba da uradimo jeste da ga izvadimo. U nekim slučajevima, ovaj postupak podrazumeva skidanje celog kulera, a u ovom slučaju, treba razmontirati ventilator prečnika 6 cm s rukavcem, koji služi za hlađenje procesora.
Ventilator skinuti sa hladnjaka odvrtanjem četiri zavrtnja pomoću kojih je pričvršćen(Slika 16).Nakon čišćenja spolja, potražiti „pristupnu tačku”, to jest gumeni ili plastični čep ispod kog se nalazi osigurač(Slika 17).Čep i osigurač se nalaze na gornjoj ili donjoj strani ventilatora, često i ispod nalepnice.Ventilatori s kugličnim ležajem često imaju po jedan osigurač sa svake strane.Čepovi se jednostavno uklanjaju pomoću malog šrafcigera.
Nakon toga, sledi najpipaviji deo posla, skidanje osigurača. Osigurač je najvažniji deo ventilatora jer on zapravo drži osovinu u određenom položaju u odnosu na kućište. Osigurači mogu biti metalni i plastični i svaki ima svoje prednosti i mane.Metalni osigurači su izdržljivi i u slučaju deformacije mogu se vratiti u približno isti oblik, ali zbog svoje elastičnosti prilikom skidanja umeju da odskoče i zagube se.Plastični osigurači, s druge strane, ne vole toliko da skaču, ali su krti pa mogu lako da se polome, tako da u oba slučaja treba paziti. Princip skidanja je u oba slučaja isti: Osigurač se sa dve strane podglavi šrafcigerima ili sličnim alatom i polako se smakne s osovine(Slika 1Cool. Poseban problem umeju da budu osigurači na ventilatorima za grafičke kartice i čip-setove jer postoje primerci na kojima se osigurači ne mogu skinuti. Kako bismo ustanovili da li imamo ovakav ventilator, treba pogledati sam osigurač.Ukoliko je on u obliku prstena isečenog na jednom mestu,može se skinuti,u suprotnom ne može(Slika19).
Ispod osigurača se obično nalaze gumice koje sprečavaju da mazivo izađe iz ventilatora i uprlja ili ošteti druge uređaje.Ove gumice se jednostavno uklanjaju pincetom ili drmanjem ventilatora. Nakon ovog dela, moguće je razdvojiti stator i rotor prostim izvlačenjem propelera(Slika 20).Sledi čišćenje od prašine i uklanjanje starog maziva.
Ukoliko bismo imali ventilator s kugličnim ležajevima, oni bi verovatno sami ispali bez mnogo mehaničkog ubeđivanja. Pri nabavci treba obratiti pažnju na to da se dimenzije novih ležajeva podudaraju sa dimenzijama starih.Ukoliko, međutim, imamo ventilator s rukavcem, treba pristupiti izboru maziva.Izbor maziva zavisi od materijala od kojih su izrađeni osovina i rukavac kroz koji ona prolazi.Ukoliko se radi o kombinaciji plastike i metala ili samo plastike, treba koristiti silikonsko ulje ili slično mazivo.Ukoliko su oba dela metalna (što je uglavnom slučaj s novijim ventilatorima), može se koristiti i grafitna mast(Slika 21).I silikonsko ulje i grafitna mast su kvalitetna maziva, otporna na habanje i prljanje, tako da mogu znatno da produže radni vek ventilatora.
Nanošenje masti se vrši mazanjem male količine na samu osovinu i eventualno stavljanjem malo masti na jedan kraj rukavca. Kada je tečno mazivo u pitanju, treba ga kanuti na osovinu i pustiti da se ocedi višak. Sada je ventilator zreo za sklapanje i montiranje u računar.Vraćamo rotor na mesto, a ukoliko je u pitanju ventilator s kugličnim ležajevima, treba da namestimo i njih. Potom vraćamo gumice i na kraju osigurače.Ukoliko su se metalni osigurači deformisali, kleštima ih treba „popraviti” u nešto što makar malo liči na torus.Pri vraćanju osigurača treba biti pažljiv jer je verovatnoća da se plastični polome, a metalni zagube još veća.


Kao i kod skidanja, za ovaj posao se preporučuju dva šrafcigera ili sličan alat kao sto je pinceta(Slika 15).Ostalo je još samo da ga pričvrstimo za hladnjak.
Kao rezultat, imamo ventilator koji je ponovo tih u radu, a ukoliko je intervencija izvršena pravovremeno, ventilator će moći da radi još nekoliko godina(Slika 22).

Slika15:


Slika16:


Slika17:


Slika18:


Slika19:


Slika20:


Slika21:


Slika22:


4. Montaža kuleraMontaža kulera i nije toliko teška kao što se čini.
U 12 kratkih koraka se može montirati kuler:
1) Ukloniti šrafove i retencioni ram(okvir)-Slika 1
2) Ukloniti zadnji tzv. Tanjir-Slika 2
3) Staviti montažne delove u montažne rupe-Slika 3
4) Zateći šrafove na montažnim delovima na zadnjem delu matične ploče-Slika 4
5) Staviti termalnu mast podjednako na CPU odnosno na procesor-Slika 5
6) Zavrnuti ostale šrafove-Slika 6
7) Staviti kuler na procesor-Slika 7
8 ) Opet Šrafcigerom zateći šrafove podjednako da bi kuler i karika bili osigurani-Slika 8
9) Instalirati kontroler za brzinu u PCI slot(ako matična ploča ne poseduje PCI slot onda u agp slot)-Slika 9
10) Spojiti tzv. ženski konektor od kulera sa tzv. Muskim konektorom od kontrolera za brzinu-Slika 10
11) E sad spojiti tzv. ženski konektor od kontrolera za brzinu sa matičnom pločom-Slika 11
12) I to je to,ovako izgleda kad se sve to završi-Slika 12

Slika23:Kako izvršiti zamenu kulera na CPU/GPU/chipset-u1.Prvo i osnovno pravilo kod zamene CPU/GPU/Chipset kulera je: Pre same operacije, potrebno je ostaviti računar uključen bar 30 minuta. Razlog je sledeći: Često se dešava da, ako na hladno pokušamo da odvojimo kuler od čipa, on ostane zalepljen ili još gore, iščupamo kuler zajedno sa procesorom. Tu može doći i do nepopravljivih oštećenja hardware-a.Stoga, uvek računar ostaviti uključen neko vreme.
2.Nakon što smo propisno “zagrejali” mašinu, kreće se u postupak skidanja kulera. Postoje dve opcije, sa i bez demontiranja matične ploče.
U većini slučajeva, kod montaže CPU/chipset kulera je potrebno izvaditi matičnu ploču iz kućišta.
Koristi ćemo AMD-ov procesor na DFI maticnoj ploči koje su poznate po problematičnim chipset kulerima.Na njegovom primeru ćemo demonstrirati skidanje CPU kulera(koji u ovom slučaju ne zahteva demontažu), zamenu chipset kulera (koji je zahteva) i promenu termalne paste na istim.
Konkretno na ovoj ploči, sam chipset kuler i nije toliko loš i bučan, ali se chip
prilično greje (izmedju 48C-50C u idle-u).

Zbog specifičnosti same ploče, t.j. pozicije chip-a, kao što se može videti na
slici (a i kasnije u tekstu), nije bilo moguce montirati standardne cooler-e tipa
ZM-NB47J, ZM-NBF47, CM, jer 1/3 chipa prekriva graficka kartica

Slika24:


Slika25:


Slika26:


Rešenje je pronađeno u Thermalright HR-05-SLI. Zbog specifičnog oblika, moguće ga je montirati na ovakve tipove ploča.

Slika27:U pakovanju, osim kulera, stižu adapteri za montažu na više vrsta ploča, korisno uputstvo i termalna pasta u velikom špricu.Sam kuler je glomazan, ali njegova montaža je relativno jednostavna.Kvalitet izrade je na vrhunskom nivou, kao i završna obrada.
3. Sledeći korak je vađenje ploče iz kućišta, kako bi mogli da skinemo chipset kuler. Njegovo skidanje nije komplikovano, samo je potrebno biti pažljiv da ne bi došlo do fizičkog oštećenja matične ploče.Od alata su Vam potrebna samo ova tanka kljesta kao na Slici 28.Naravno moguće je to izvesti i bilo kojim drugim kljestama ili mozda nekim drugim alatom.


Slika28:


Njima se polako stisne kapica sa zadnje strane ploče, koja drži kuler i nakon toga se laganim pritiskom izgura dotični, plastični “šraf” sa federom.Ovde treba biti takođe pazljiv, da ne bi posle bilo traženja šrafa/federa po prostoriji.Pošto je računar prethodno držan uključen neki vremenski period, ne bi trebalo da bude problema prilikom skidanja kulera sa čipa, t.j. neće se zalepiti za njega, jer je pasta popustila

Slika29:


4..Kada smo uklonili kuler sa chipset-a, krećemo u čišćenje samog čipa i dela kulera koji je bio na njemu, od zaostale paste.Kao što se vidi na slici gore(Slika 29) pasta je bele boje i nije baš najboljeg kvaliteta.Količinski je ima dovoljno.
Za čišćenje je najpoželjnije koristiti neko od sredstava koje u najmanjoj meri sadrže vodu, t.j. brzo isparavaju, kao na primer apotekarski benzin, izopropil alkohol itd.
Nije preporučljivo koristiti sredstva kao sto su skidač laka za nokte, jer sadrži različita ulja.U ovom slučaju, korišćen je izopropil-alkohol (99% čistoće), toaletni papir i standardni štapići za uši.
5. Kada je sve očišćeno kako treba, sledeći korak je montaža novog kulera na chipset.
Naravno, pre početka same montaže poželjno je da se pročita uputstvo, da ne bi došlo do nepredviđenih situacija.
Kada smo se upoznali sa tehnikom montaže, prelazi se na postavljanje/mazanje termalne paste.Na očišćcen chipset se nanosi tanak sloj paste. Ovo je veoma bitna stavka, jer u slučaju da stavimo više ili manje paste nećemo postići željeni efekat, t.j. temperature će biti značajno više.Tehnika koja će se koristiti je sledeća: Chip/CPU se premazuju po celoj površini u tankom sloju i zbog specifičnog CM kulera je korišćena baš ova tehnika, ali to sve zavisi od tipa procesora.Preporuka za svakog korisnika je da obavezno pročita uputstvo za njegov tip procesora .
Za razmazivanje paste, može se koristiti parče plastike (nesto kao deo od kreditne kartice), dok je u ovom slučaju korišćena “prostija” metoda, prstima.Uz ovu metodu poželjno je koristiti hirurške rukavice, a u nedostatku istih i kesa za zamrzivač ce da posluži(Slika 30). Ujedno ćemo i sprečiti prljanje paste raznim česticama koje nam se nalaze na šakama/prstima.

Slika30:


Završna faza je montaža kulera, koja je u ovom slučaju jednostavna.Potrebno je postaviti kuler na čip (poželjno je imati pomoć, da ne bi došlo do klizanja istog dok montirate plastične šrafiće na plocu), postavi se drzač, koji se osigura sa šrafićima (oni sa federima) i to bi bilo to.Kod montiranja kulera takođe treba obratiti pažnju na fiksiranje kulera na matičnu ploču da ne bude lufta.
O tome kako izgleda vidi se iz Slika 31 i 32:

Slika31:


Slika32:


Iz raznih programa kao što je Everest, dobijene su temperature za CPU,GPU i Chipset(Slika 33).U ovom slučaju postavljen je CM Hyper TX na maksimalni broj obrtaja (~1800 rpm) tako da je prilično dobro odradio posao hlađenja CPU-a.

Slika33:

5. Zaključak


Dakle, vidi se da je kuler i te kako bitan deo računara koji hladi ostale komponente, bitno je njegovo čišćenje, njegova popravka, sve to da bi se sprečilo ono najgore - Najčešće to biva kod procesora.
Ako se kuler ne čisti redovno(Pogotovo ako se ne čisti na duže vreme) procesor može da otkaže i onda nam to izađe mnogo skuplje naravno, zato je bolje uvek voditi računa o kulerima i redovno ih čistiti, ”Bolje sprečiti nego lečiti”.
Niti je komplikovano, niti oduzima vlasniku mnogo vremena, samo ne treba biti lenj.
Ako već imamo i koristimo računar onda bi trebalo bar i da vodimo računa o njemu.
Ja lično mislim da je vazdušno hlađenje najbolje i to odgovara svakom korisniku, a to tečno hlađenje, to je samo za one koji non-stop igraju one zahtevne video igre koje neverovatno greju računar i za one "naprednije korisnike".
Zaključak je da su trenutno kuleri mnogo popularniji nego pre, pre je bio dovoljan samo 1 sićušan kuler u kućištu što uopšte nije čudno uzevši u obzir koliko su komponente bile slabije nego u današnje vreme.
Na primer, pre je svima bio poznat samo procesor sa jednim jezgrom, odnosno jezgro se nije ni pominjalo(to je na neki način bila nepoznata reč što se procesora tiče), svi su govorili samo reč procesor, dok je danas sasvim drugačija situacija, naravno tehnologija se menja i danas kad god se kupuju procesori postavlja se pitanje sa koliko jezgra uzeti procesor, po meni, a verujem i po mnogima, procesori sa 2 i sa 4 jezgra su maltene isključivo namenjeni za mlađu populaciju, odnosno za one koji igraju video igre ili eventualno za naprednije korisnike, one koji se bave zahtevnim programima, za obradu muzike, filmova, slike(Audio & Video & Photo obrada) ili za programiranje, inače je nepotrebno imati procesor sa 4 ili sa 2 jezgra koji ima radni takt 2 GHz ili 3 GHz, pogotovo za korisnike koji koriste računar prvenstveno za internet i recimo Office paket...
Procesor nije jedina komponenta koja se razvila toliko, već je tu i grafička kartica koja od kada se pojavio CrossFire režim greje duplo(Što je inače logično s obzirom da su to dve kartice spojene) i time i ta komponenta zadaje muke kulerima, pošto zahteva još više hlađenja.
Pojavom tih ”moćnih” komponenti koji naravno stvaraju veliku toplotu, pojavili su se na tržištu i ”moćni” kuleri koji smanjuju tu silnu toplotu koju stvaraju Procesor, Hard Disc ili Grafička kartica.
Dakle bez kulera u suštini računar ni ne bi mogao redovno da radi i komponente bi otkazale jedna po jedna zbog silnog grejanja.
Zato po meni su kuleri jedni od bitnijih delova računara.


6. Downloads

Programi za merenje temperature komponenti racunara:

* AIDA64(Bivsi Everest)
* SpeedFan
* Core Temp7. Credits & Sources:

Uvod, zaključak i još po neke text-ove sam ja lično pisao.
A slike i ostatak text-a su preuzeti sa ova 2 link-a(Svet Kompjutera) :
http://www.sk.rs/2005/08/skse01.html
http://www.sk.rs/2005/11/skse01.htmlRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Spy
 • Pridružio: 21 Jul 2007
 • Poruke: 9424
 • Gde živiš: Kako kad

Sve je ovo lepo, a jesi li pitao gospodina Zivkovica za dozvolu da prenes clanak?

Za sve clanke koje sam svojerucno napisao, a koji su preneti negde, sam pitan i dao sam dozvolu ( osim na serbianforumu gde je postavljen jedan clanak bez dozvole ).Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 797 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 8 sakrivenih i 747 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, aramis s, crnitrn, Cufo, Denaya, djboj, djordje92sm, dragon986, dule10savic, Filip Marinković, goranperović66, goxin, Insan, joca83, kaisarevic1, komkom, krkalon, krlebgd77, Markoni29, MB120mm, miodrag, Mirage 2000N, Miskohd, Miškić, mnn2, mushroom, Neutral-M, novator, oldtimer, Oscar, raskoljnikov, RecA, Recce, ssekir75, Toni, vasaw, vladom6, vlvl, VP6919, willie