Rokenrol- nekad i sad...

5

Rokenrol- nekad i sad...

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17949
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Napisano: 05 Mar 2012 13:28

Хајде нешто о салама. Нови талас у Београду имао је неупоредиво више места за афирмацију неафирмисаних, али и за комбо-свирке већ увелико устоличених ансамбала. СКЦ, КСТ, Дом омладине, Дадов, Дом културе Студентски град...Било је за свакога места. У Загребу је то био чувени ''Кулушић''. Негде године 1979 (или 1980) направљен је чувени новоталасни-нововални дупли концерт Загреб-Београд. Прво су београдске групе отишле у ЗГ и тамо направиле ршум од свирке. Мада их је предводио Бора Чорба (који није имао много концептуалне везе са ''Елрогом'', ''Шарлом'', па ни ''Заном'', ''Идолима'', ''Џакартом''), концерт је био громогласно пропраћен насловима ''у сигурним, длакавим рукама''.
Онда су Загрепчани дошли у Дом омладине у скоро пуном саставу. Нашло се ту места чак и за једну 'рокабили' групу ''Кадилак''. Међутим, шта се догодило? Џони ладно изјави да не долази јер ''не јебе београдске педере'' и неће да им прави рекламу (био је ваљда огорчен што нису послали неку београдску групу, његове љубимце, у Загреб). И није дошао. Ладно. Зато је дошао после две недеље и двапут напунио салу Дома. То је тако радио Џони. Наравно, свој живот су у то време живели и класични рокери , али нико није био гадљив на панкере, шминкере, па чак и реге имитаторе. Било је пара и било је места за све. Е, онда је рикнуо Тито и све је отишло у хондурац...Мање - више.

Нови вал (нови талас) био је погодан по својој толеранцији. Без обзира што му је иницијална каписла била изазвана панкерским епицентром, сви су се примили тог цунамија и свима је било лепо.

Шта се догађало у свету? Панкери су брзо продали душу ђаволу (читај - дискографској индустрији) и мало њих је остало на аутентичном покрету. Пример су ''Клеш'' који су врло брзо почели да пливају поп-водама и да јуре места на топ-листама. Наравно, светом су кружиле диносаурус групе (круже и данас), али се крај седамдесетих дефинитивно везује и за распад највећих светских концертних атракција: Цепелини су се разишли после Бонамове смрти, Deep Purple су последњи концерт одржали у БГ...слично је било и са Џетроталом, Чикагом, Хуовцима, Јесом, итд, итд...Наравно, увек су се правиле неке Б-поставе ових група које су још мало хтеле да испумпају леш, али то је друга прича...Једина права величина, али она мастодонтска, остали су Ролингси који ће путовати светом док не умру...јер не умеју другачије. Нико не зна где се искључују.

Dopuna: 05 Mar 2012 16:40

Предлажем да променимо назив теме. Имам неколико предлога:

1. R&R još nije umro...

2. Long live to R&R

3.Kako je propao rokendlol...

4. Mali je svet - veliki je R&R

Može i nešto peto, šesto, kako bismo mogli ovu interesantnu temu da proširimo, ali i usmerimo ka istorijatu rokendola.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • saten  Female
 • Legendarni građanin
 • Zvezdočtec... :)
 • Pridružio: 05 Jan 2008
 • Poruke: 3185
 • Gde živiš: Montmartre Quarter :)

Možemo da stavimo naslov na primer Rokenrol, nekad i sad?

Ako neko ima neki predlog još, šaljite mi na pp. Pa ćemo da izglasamo u pričaonici koje ime najbolje pristaje. Smileoffline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17949
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Kupljeno.

offline
 • Pridružio: 12 Okt 2010
 • Poruke: 10813

saten ::Možemo da stavimo naslov na primer Rokenrol, nekad i sad?

Ako neko ima neki predlog još, šaljite mi na pp. Pa ćemo da izglasamo u pričaonici koje ime najbolje pristaje. Smile


slazem se Smajli

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17949
 • Gde živiš: I ja se pitam...

За ово нам не треба причаоница. Ти си овде мод, ти решаваш.

offline
 • saten  Female
 • Legendarni građanin
 • Zvezdočtec... :)
 • Pridružio: 05 Jan 2008
 • Poruke: 3185
 • Gde živiš: Montmartre Quarter :)

Ja htela da budem demokratski nastrojena i da dozvolim da se bira izmedju vise predloga. Very Happy Ali, nećemo sad o tome, Sirius, slobodno nastavi. Smile

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17949
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Неколико речи о опреми. Сва опрема овог света се, у принципу дели на аматерску и професионалну. До појаве дигитализације аналогна бинска озвука, разглас и инструменти били су драстично испод нивоа квалитета професионалне опреме. Аматерској опреми је место, углавном, у кући, па чак и када има високе перформансе . Она је, по правилу, куповна, али може да се и ручно прави у радионичким условима (да не кажем гаражама). Много бинске опреме за аматерске бендове настало је као плод рада и залагања инжињера и техничара који су запослени у великим електроенергетским системима. Сећам се да су групе из Костолца и Обреновца увек имале своје ''буџевине'' јер је за доброг електро-инжињера појачло мање-више дечја игра.

Са гитарама је већ други проблем јер су оне ''извођачи'' радова. Код нас су, како већ написах, прве гитаре прављене ручно (мајстори нам бар никад нису недостајали), а када су се појавиле чешке и италијанске електричне гитаре (у продавници ''Ноте'' на Теразијама и на Булевару) то је била сензација.

Зашто је публика толерисала аматерску опрему на сцени? Разлог је једноставан - боље није било! Систем је био - дај шта даш, по сваку цену.

Битно је да подсетим на такође важну опрему: сва опрема на сцени се дели на три дела - инструменте , бинску озвуку и разглас. Инструменти - знамо шта су, наравно и ту се ред зна : гитаре су ''гибсонке'' или ''фендерице'' , а бубњеви ''премијер ''или ''лудвиг''. После су стигле и ''Таме''. Бинска опрема је онај део озвуке који се користи за појачавање инструмената . Често су то била интегрисана појачала као што су ''Фендер'' или ''Холивуд'' (у једној кутији налазила се и глава појачала и звучник), а популарна су и модуларна : најпознатији је свакако ''Маршал'' који је имао засебну главу. Његова предност је била та што је могао да ''потера'' две или више звучних кутија, или да на једној шлепује двојицу гитариста. Није то било добро, али опет је било - дај шта даш.

Разглас је трећа компонента и он служи за гласове. То је потпуно различит систем са рангирањем звучника (нискотонци, средњаци, високотонци - хорне), мада сви иду у једну миксету. У принципу, све што прође кроз микрофон мора да изађе на разгласне звучнике. Најпознатији су ''Вем'', ''Вокс'', ''Електровојс'' а последњих година и ''Динакорд'' и сви јапански произвођачи.

Често се дешавало да ,услед скромне ''инсталисане снаге'' (Смаковци су први пут код мене свирали на укупној снази од 500 вати) тонци додатно озвучују микрофонима бубњеве или бинске машине. Онда долази до микрофоније, надјачавања и буке, али све је то део рокеске приче.

Зашто је првих година још било споредно на чему се свира (мада је увек било важно - и због квалитета и због пресижа)? Наши певачи су до појаве групе ''220'' углавном били репродуктивци! Нико није певао своје ствари, већ се ''муљало'' на лошем енглеском. Лош енглески нико није примећивао на лошем разгласу.

Поред тога што су се разликовали у цени и квалитету, аматерска и професионална опрема су се наравно, разликовале и по начину складиштења, превоза, истовара, па и по изгледу, трајности, људима који их сервисирају, итд. Аматерски бенд би седао у комби и кретао на тезгу и тако се радило шездесетих година. Узети лову и бити професионалац још увек није значило исто.

Тек са појавом правих, великих концертних група какве су биле ''Силуете'', ''Елипсе'', ''Црни бисери'', ''220'', ''Динамити'', а затим и с другим таласом с краја шездесетих (комплетна сарајевска школа са ''Индексима'', ''Дугметом'',итд, итд), почиње да се поставља виши стандард у наступу. Пре рокера долази камион са опремом, а рокери почињу да личе на оно што сада знамо.

Е, ајд мало да се одморим...

offline
 • Pridružio: 12 Okt 2010
 • Poruke: 10813

svirali na 500 vati o.O
moj zvucnik radi na 230 Shocked Smile

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17949
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Управо тако. Кад су се појавили разгласна ''ФБТ'' интегрална појачала од 240 вати (крајем шездесетих) она су били чудо! То је била некакава италијанска машина која је глумила појачала ''Холивуд'' . Била је позната по томе што се на горњој страни главе (''машине'', лампаша, наравно), налазило кућиште са стакленим поклопцем - као нека врста витринице, плитке кутије. У њој се налазио мини-магнетофон, односно трака која је имала једну једину функцију - само да придодаје ехо ефект!

Први пут смо видели ''праве звучнике'' АР (acustic research) када нам их је донео неки лекар из Гане који се природио у Србији и ту и остало. Гледали смо у звучну кутијицу која је била величине 3о центиметара а грувала двапут по 80 вати!

Бинска опрема и разгласна опрема су, као што рекох, два појма. Могла је да дође група са ''маршалима'' или ''оранжима'' и ''фендерима'' за гитаре, а да има неко фбт или динакорд озвучење за певача, па чак и глупе ''Искраће'' (производ словеначке фирме ''Искра''). Почетком седамдесетих почели су да се појављују и ''оргуљаши'' , односно клавијатуристи, и значајно обогатили звук. Оргуље су биле марке ''Фарфриса'', а само најбогатији су могли да приуште себи ''Хејмонд'', претечу електричног клавира. Е, ко је то имао, звучао је као ''Yes'' на челу са Риком Вејкменом...
Нагли развој дискотека тражио је мала, а јака, робусна појачала која су морала да издрже ужасне услове српских дискотека - влагу, вибрације, дим, кондензацију и промене температуре, аљкав и нестручан рад, итд. Све то су могла да издрже појачала (''главе'') фирме ''НН'', односно ''Ејџ-ејџ'' које смо ми почели да довлачимо из Лондона. Мали, пљоснати, компактни и - неуништиви! Што је најважније, из тих појачала (са типичним ручицама са стране за ношење које су биле део тела појачала) грувало је својски. И сада, после тридесетак година, нама се по граду вуку та појачала која су имала и лепо својство да могу да се редно повежу и тако удвоструче или утроструче снагу.

Дискотеке су донеле још једну компоненту коју рокери до тада нису много марили - расвету! Преко ноћи смо сазнали за мешаче боја, ''топове'', ''хеликоптере'', оне прелепе кугле са огледалцима (скупе као ватра!), машине за дим, бацаче разних конфета и - као врхунац - стробоскопе. Уз њих су као нормални део опреме ишле спот-лајт (специјализовани рефлектори средње снаге који су трпели нагле, стробоскопске промене светла тако што су везани за ритам машине) и сва друга скаламерија. Дискотека је била незамислива без појаве чије смо име брзо научили - lightshow и посебно рекламирали пре наступа. То су рокери преузели, и не само они. Сада, уз сваку бину коју монтирају Јан и његова екипа (или они Крагујевчани), као неодвојиви део бине иде и рампа са електромоторима на којој се налазе батерије рефлектора које имају сопствени, независни погон.

rip
 • argus  Male
 • Anti Malware Fighter
  Rank 2
 • Pridružio: 27 Apr 2008
 • Poruke: 9160
 • Gde živiš: Prokuplje

Morate da razumete da je postojalo jedno vreme, nazalost, koje se vise nece vratiti.
Sve je bilo drugacije, nemoguce je to opisati.
Prvo, zivelo se bezbrizno, u bukvalnom smislu te reci. Imalo se para, ne mnogo, ali se imalo za sitnice koje zivot cine uzbudljivim.

A sad rock & roll Smile

Ljude koji su voleli ono sto rade i znali, niko nije delegirao. Da me ne shvatite pogresno, ili shvatite, kako god.

Recimo, jedna od glavnih ulica u Nisu, Dusanova, zatvori se za saobracaj, postavi se bina i eto svirke za masu. To su finansirali kafici iz te ulice, privatnici.

U mom gradu, Prokuplju, postojalo je samo jedno mesto za svirku, dom JNA.
Ja ne znam bend koji nije tu svirao, pocev od Dugmeta, Parnog Valjka, Niskih bendova, Corbe, itd itd.

Sada imamo halu sa 3 000 mesta i zadnji bend koji je tu nastupao je Van Gog pred koncert u Areni.

Zasto, prosudite sami.


Ubedjen sam da bi i sada, ma ko napravio dobar koncert, bio rasprodat.
Razlog zasto verujem u to je skorasnji koncert kamerne muzike, koji je odrzala cerka mog dobrog prijatelja u zgradi Narodnog Muzeja, bio krcat, ljudi su stajali napolju i slusali.

A sad odmor Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 837 korisnika na forumu :: 49 registrovanih, 9 sakrivenih i 779 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, A.R.Chafee.Jr., Alibaba1981, arzak, b_z_b, Bane_RS, bojank, botta, cavatina, doklevise, dragan_mig31, draganl, Hektor, helen1, ILGromovnik, Istoricar2015, kairos, Kordon, Lazarus, Leonov, Lord Nem, m0nstrum_, MarKhan, Marko Marković, mercedesamg, neko_drugi, Nemanja.M, Nobunaga, pein, promajauglavi, Rakenica, raykan, repac, S2M, shone34, sickmouse, StefanopuloZ, Sterilizacija, tmanda323, Toni, trajkoni018, vaso1, Vatrogasaccc, vlad4, vlad84, Yonesky, zixmix, zlaya011, 187