Pretvaranje pomoćnog prostora u stambeni ili poslovni

2

Pretvaranje pomoćnog prostora u stambeni ili poslovni

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2005
 • Poruke: 2408

Vidim ja da me ceka igranka bez prestanka ako meni bude zapalo da se bakcem tim "pretvaranjem" kao najmladjoj i "najpismenijoj" u familiji. Hvala vam ljudi, al' ko me ter'o na sve ovo.

Citat:Sta su, zapravo, zajednicke prostorije i moraju li one biti predvidjene projektima o kolektivnom stanovanju?

Pitanje je idiotski formulisano, ali jasno vam je da nisam mislila na hodnike, stepeništa i liftove. Naprosto sam pitala šta sve ulazi u tu kategoriju. Dobila sam odgovor od tuzora i još jednom zahvaljujem na tome.

Prva asocijacija, kad je reč o tzv. pomoćnom prostoru, mi je bila na mali stan za domara (možda je i to relikt iz nekog ranijeg vremena). Takođe, baš u mom naselju imala sam priliku da vidim zajedničku prostoriju u prizemlju, koja služi za sednice skupštine stanara, razna okupljanja, druženje i sl. Čemu je ona prvobitno bila namenjena i služila, ne znam.

Da se vratim na glavnu temu. Radi se o novom stambeno-poslovnom objektu - dakle, u prizemlju je, u načelu, poslovni prostor, a na spratovima su stanovi. Problem je u tome što taj prostor u prizemlju nije imenovan, označen, definisan ili kako god kao poslovni u papirima. Eto, to je ono što me zbunjuje.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 25 Okt 2010
 • Poruke: 1

Pozdrav svima!

Zanima me, ako neko zna da li je moguće i koja je procedura uraditi prenamenu garaže u stambeni prostor?

Takođe, ako kupim "garažu" u zgradi koja je prošla tehnički pregled, pa je onda investitor tu garažu adaptirao u stan - da li mou da imam nekih problema sa građevinskom inspekcijom?

Hvala svima na odgovorima Smileoffline
 • Mr D 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 14 Nov 2010
 • Poruke: 2

Mislim da je pretvaranje garaže u stan veoma teško i neizvesno.
Na sajtu grada Beograda piše:

Jedan od problema sa kojim se možete sresti kao kupac stana u izgradnji jeste da predmetni stan u prvobitnom projektu, za koji je izdato odobrenje za izgradnju, nije bio predviđen kao stan, već kao zajednička prostorija (ostava, tavan, vešernica, podrum i sl.) ili kao garaža. Uknjižba ovakve prostorije kao stana neće biti moguća ukoliko investitor prethodno ne izvrši prenamenu ove prostorije, a da bi se takve prostorije pretvorile u stan, pored saglasnosti ostalih vlasnika stanova potrebna je i potvrda da je prenamena u skladu sa urbanističkim uslovima, kako bi moglo biti izdato odobrenje za pretvaranje ovih prostorija u stan. Prema tome, potrebno je imati u vidu da je rizično kupiti prostoriju koja u glavnom projektu nije bila predviđena kao stan. Ko se upušta u takvu kupovinu, mora uzeti u obzir da će pribavljanje dokumentacije za prenamenu iziskivati dodatne troškove, a može se desiti da se odobrenje za prenamenu i ne dobije, naročito kada su u pitanju garaže, jer prema važećim zakonskim propisima, objekat u gradskim zonama mora imati određeni broj garaža ili garžnih mesta. Glavni projekat se izrađuje prema postojećim urbanističkim uslovima, pa je potrebno uzeti u obzir činjenicu da odstupanje od projekta može predstavljati i odstupanje od urbanističkih uslova, naročito ako dolazi do izmena u dimenzijama, što je obično slučaj kod potkrovlja.

Kompletan tekst:
nekretnine-srbija.info/poslednje-vesti/.....stana.html


Zaključak: garaža u stan - možda može u nekom slučaju, ali samo pod uslovm da zgrada ima više garaža i garažnih mesta nego stanova... što mislim da je veoma malo verovatno... A i tada treba uraditi novi Glavni projekat i ići na sve saglasnosti i dozvole kao da gradiš kuću...

offline
 • Pridružio: 17 Apr 2012
 • Poruke: 1

Posedujem lokal od 30 m2 u stambenoj zgradi, gde je projektnom dokumentacijom zgrade predvidjen lokal i izgradjen kao lokal. Interesuje me da li mogu i sta mi je potrebno da se pretvori u stambeni prostor, nikakve radove ne bi izvodio ni spolja ni iznutra jedino tus kabinu da se postavi.Lokal poseduje trofaznu struju, wc, telefon, centralno grejanje.Trazio bi dozvolu jer su troskovi rezije daleko nizi kao stambeni prostor.Unapred hvala.

offline
 • plavii  Male
 • Zaslužni građanin
 • Zoran - Plavi
 • elektronicar , ing. informatike,PENZOS
 • Pridružio: 07 Jun 2010
 • Poruke: 623
 • Gde živiš: BGD

[quote="tuzor"]

Odluka iz stava 1. ovog člana donosi se saglasnošću vlasnika stanova odnosno, drugih posebnih delova zgrade kojima pripada više od polovine ukupne površine stanova i drugih posebnih delova zgrade.

Da li je dovoljna odluka "vise od polovine" ili svih vlasnika kako kaze ZAKON O PLANIRANJU I IZGRADNJI (SL. GLASNIK RS BR72 OD 3 SEPTEMBRA 2009).
zadnji pasus u prilogu

3. Zahtev za izdavanje građevinske dozvole
Član 135.
Uz zahtev za izdavanje građevinske dozvole prilaže se:
1) lokacijska dozvola;
2) glavni projekat u tri primerka sa izveštajem o izvršenoj tehničkoj kontroli;
3) dokaz o pravu svojine, odnosno pravu zakupa na građevinskom
zemljištu;
4) dokaz o uređivanju odnosa u pogledu plaćanja naknade za uređivanje
građevinskog zemljišta;
5) dokaz o uplati administrativne takse.
Za izgradnju linijskih infrastrukturnih objekata, kao dokaz u smislu stava 1.
tačka 3. ovog člana služi konačno rešenje o eksproprijaciji i dokaz da je krajnji
korisnik eksproprijacije obezbedio novčana sredstva u visini tržišne vrednosti
nepokretnosti, odnosno ugovor o ustanovljavanju prava službenosti sa vlasnikom
poslužnog dobra.
Za izgradnju ili izvođenje radova na građevinskom zemljištu ili objektu koji je u
vlasništvu više lica, uz zahtev iz stava 1. ovog člana, prilaže se i overena saglasnost
tih lica, a ako se radovi izvode na pripajanju ili pretvaranju zajedničkih prostorija u
stan, odnosno poslovni prostor u stambenim zgradama, odnosno nadziđivanju
stambene zgrade, prilaže se i ugovor zaključen u skladu sa posebnim zakonom.

offline
 • Pridružio: 29 Okt 2012
 • Poruke: 1

Kupio sam stan u izgradnji, tj. Zajednicki tavanski prostor. Investitor poseduje urednu dokumentaciju. Tavan je u gabaritu gradjevinske dozvole, svi vlasnici stanova su polklonili investitoru svoj deo vlasnistva tavana. Investitor podnosi zahtev za prenamenu a troskovi padaju na kupca tavana. Kakav je postupak u prenameni i koliki i koji troskovi ocekuju kupca takve nepokretnosti?

offline
 • Pridružio: 09 Mar 2013
 • Poruke: 6

u kući gde stanuje moja sestra.Dorćol,u zajedničkom dvorištu sa potpuno izdvojenim objektima,pretvorila bih tavan iznad njihovog stana u stambneni prostor koji bi bio povezan unutraŠNJIM STEPENICAMA,Krov,kuća ostaju u istum gabaritima,ulaz isti..kaKlve su dozvole potrebne pored ugovorA DA KUPUJEM Tavan

offline
 • Pridružio: 10 Mar 2013
 • Poruke: 4

Moje pitanje je slično kao i od forumašice "Sorelag"! Naime, ja bih hteo moju šupu, koja se nalazi odmah pored ulaznih vrata mojeg stana, pretvorim u mali magacin rezervnih delova za motocokle! Prostorija o kojoj je reč ima edan prozor koji gleda na dvorište. Moja namera je da prozor pretvorim u vrata, kako bi kolicima robu donosio s ulice! Ziveli

offline
 • Pridružio: 10 Dec 2013
 • Poruke: 1

sta je potrebno uraditi da se stambeni prostor koji je prodat kao tavanski prostor, pretvori u stambeni? Reč je o garsonjeri veličine 25m2! Prvi vlasnik je istu kupio od investitora i u papirima stoji da je to podrumski prostor (iako je na 2 spratu) i on to sada prodaje. Ako ja to kupim, sta treba da radim da pretvorim u stambeni prostor i koliko to kosta i da li je uopšte to moguće uraditi.
Pozdrav

offline
 • Pridružio: 08 Jul 2015
 • Poruke: 1

testamentom moja supruga i njen brat su dobili suturen. ja sam fizicki to podelio na ravne delove jedan bratu jedan njoj.on je nekako preveo sat brojilo na njeghovo ime al nema veze i ovako radim sve iz korena .suvo malterisanje zidova nova instalacija vode i ocu novi sat t.j strujomer samo za taj prostor.prostor ima 25 m-kv.da li je moguce dobiti papire za prenamenu objekta u stambenu jedinicu i sta raditi prvo .odakle krernuti jer ja hocu to da sredim da bi rentirao i kasnije ostavio ćerci.vodu uradio ,struju ću uraditi iynutra komplet i ostaviti kabal dovoljno dugačak da udje u novi orman koji će biti napolju posto je sada unutra kao sto nesme biti..medjutim nema to nikakve veze nego da li mogu da uradim prenamenu objekta tog novog ,legalno u stambeni propstor mnogo bi mi začilo ako neko nesto zna o takvom slučaju.inace sam vec oformio na svoju ruku kako će biti i gde ce doci kupatilo,kuhinja d.boravak ujedno i spavacan i otvorio gde je bio prozor ulazna vrata.znam da je prvo trebao izaći statičar ali sredićemo sve to srbija je ovo moze da ser podmaze gde treba dok mneskupim pare za novu liniju dvofaznu ako ttreba za struju i orman i sat ima tu i neka vezica i tako samo prenamena da li moze .HVALA

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 317 korisnika na forumu :: 2 registrovanih, 0 sakrivenih i 315 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 39mm, kayvan6079