Zakljucivanje ugovora o radu

Zakljucivanje ugovora o radu

offline
  • Pridružio: 18 Okt 2007
  • Poruke: 2

cao svima,
evo i ja da se ubacim ali sam pitanjima, pa ako ima neko da mi pomogne bila bih mu zahvalna.
da li lica koja rade u nevladinim organizacijama mogu da zakljucuju ugovor o radu, da li ima neko da mi posalje sablon tog ugovora sa nevladinom organizacijom?
Cula sam da samo lica koja rade u stucnoj sluzbi nevladine organizacije potpisuju taj ugovor ali ne znam nista vise od toga.
Da li se na ta lica primenjuju odredbe Zakona o radu ili sta drugo?
plssssssssss ako ima neko da mi pomogneeee. hvalaRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 29 Mar 2006
  • Poruke: 2215
  • Gde živiš: in the heart of the city

Citat:OBAVEZE PO PROPISIMA O RADNIM ODNOSIMA

Nevladina organizacija koja ima zaposlene ili povremeno angažuje radnike za obavljanje određenih poslova ima, prema propisima kojima su regulirani radni odnosi, sva prava i obaveze kao i svaki drugi poslodavac. Naime, prema zakonima kojima su regulisani radni odnosi8, poslodavac je svako domaće ili strano pravno i fizičko lice koje ima zaposlene. To znači da se sve obaveze koje su zakonima i drugim propisima (na primer, onima kojima su regulisani porezi i doprinosi) predviđene za poslodavca odnose i na nevladinu organizaciju kao poslodavca. Naravno, lica koja su angažovana za obavljanje tih poslova imaju takođe sva prava i obaveze predviđene tim propisima.

Angažovanje lica za obavljanje određenih poslova moguće je putem zasnivanja radnog odnosa ili radom van radnog odnosa.

Radni odnos

Radni odnos je zakonom definisan kao odnos po osnovu rada izmedju zaposlenog i preduzeća, drugog pravnog ili fizičkog lica (tj. poslodavca), koji se zasniva ugovorom o radu.

Radna mesta i uslovi za rad na tim mestima (potrebne kvalifikacije, radno iskustvo i sl.) utvrđuju se aktom poslodavca i prijavljuju se organizaciji nadležnoj za poslove zapošljavanja, koja je dužna da iste oglasi. Međutom, radni odnos može da se zasnuje i bez javnog oglašavanja, u slučajevima predviđenim zakonom (na primer, ako je poslodavac stipendirao ili kreditirao neko lice za vreme školovanja, na osnovu sporazuma o preuzimanju – uz saglasnost zaposlenog, zbog hitnosti posla – ali na određeno vreme koje ne može biti duže od 90 dana, i dr.).

Radni odnos se zasniva ugovorom o radu, koji se zaključuje u pismenom obliku, pre početka rada. Zakonom je propisan i sadržaj ugovora o radu. Ugovor mora da sadrži: odredbe o danu početka rada, zaradi, uslovima rada, radnom mestu za koje se zasniva radni odnos, mogućnosti raspoređivanja na drugo radno mesto u toku trajanja radnog odnosa i o drugim pitanjima, obavezama i odgovornostima na radu i u vezi sa radom. Zaposleni ostvaruju prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa danom početka rada.

Osnovna prava iz radog odnosa su sledeća: pravo na odgovarajuću zaradu,materijalno obezbeđenje za vreme privremene nezaposlenosti, zaštutu na radu, zdravstvenu zaštitu i druga prava u slučaju bolesti, smanjenja ili gubitka radne sposobnosti i starosti, kao i prava na druge oblike zaštite u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom. Pored toga, zaposlena žena ima pravo na posebnu zaštitu na radu za vreme trudnoće, porođaja i materinstva, a zaposleni mlađi od 18 godina i zaposleni invalid imaju pravo na posebnu zaštitu na radu.

8 Zakon o osnovama radnih odnosa – "Slu žbeni list SRJ", br. 29/96, Zakon o radnim odnosima – "Slu žbeni glasnik RS", br. 55/96.

Svako rešenje o ostvarivanju prava, obaveza i odgovornosti dostavlja se zaposlenom u pisanom obliku, sa obrazloženjem i poukom o pravnom leku. Zakonom je predviđeno i pravo na pokretanje spora kod nadležnog suda radi zaštite prava radnika, kao i obaveza poslodavca da izvrši pravnosnažnu odluku suda donetu u tom postupku.

Poslodavac je takođe dužan da odmah prijavi zaposleno lice organizacijama nadležnim za poslove zapošljavanja i penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja, u skladu sa zakonom.

Ugovor o radu ili drugi akt o zasnivanju radnog odnosa, odnosno drugi akt o radnom angažovanju, kao i prijavu na obavezno socijalno osiguranje moraju se čuvati u poslovnim prostorijama poslodavca.

Zakonom je takođe propisano da zaposleni ima radnu knjižicu, koju izdaje nadležni organ opštinske uprave. Radna knjižica je javna isprava, koju čuva poslodavac, a dužan je da istu, uredno popunjenu, vrati zaposlenom na dan prestanka radnog odnosa.

U pogledu utvrđivanja dužine radnog vremena, rasporeda radnog vremena, odmora i otsustava, kao i isplate zarada, naknada i drugih primanja, kao i prestanka radnog odnosa, poslodavac je takođe dužan da poštuje odgovarajuće zakonske odredbe, a radnik ima pravo na zaštitu od strane nadležne inspekcije, kao i na sudsku zaštitu.

Pored toga, za nepoštovanje većeg broja obaveza propisanih zakonima o radnim odnosima predviđena je i prekršjna odgovornost.

Izvor i opširnije: http://www.linux-beograd.org.rs/?q=pravni_vodic_za_nvo

A sutra ću pogledati da li na poslu slučajno imam šablon ugovora.Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 717 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 7 sakrivenih i 673 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Boris90, Cirkon, Despot1, DH, djo97, Drug pukovnik, Georgius, helen1, ivan1973, Klecaviks, krkalon, kybonacci, LeGrandCharles, louderick, Lucije Kvint, mercedesamg, misa2, moldway, ninareflex, nobutado, oddsock, powSrb, renoje2, S2M, sakota79, shone34, Srki98, Stanlio, Taso, Toper, trundle, Vlad000, vlvl, vobo, Wisdomseeker, zixmix