Glavni grad će biti pokriven kamerama

Glavni grad će biti pokriven kamerama

offline
  • DR  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Okt 2004
  • Poruke: 5450
  • Gde živiš: Beograd

Preventivni protivteroristički pregled osoba, vozila, stanova i objekata jedna je od najvažnijih novina predviđenih nacrtom zakona o policiji o kome će na jesen raspravljati poslanici Skupštine Srbije.

Da bi se bezbednosna situacija držala pod kontolom i da bi se na vreme sprečila teroristička dela, predviđeno je i snimanje javnih mesta, što znači da će ceo glavni grad, kao i sva sumnjiva mesta, biti pokriven kamerama, objašnjava za „Blic“ načelnik Odeljenja za kontrolu zakonitosti rada beogradske policije, docent dr Željko Nikač, predavač na Višoj školi unutrašnjih poslova u Zemunu.

Nove odredbe nacrta, koji je urađen po preporuci OEBS-a i Saveta Evrope, posebno su značajne za kriminalističku policiju.

- Predviđeno je javno raspisivanje novčanih nagrada građanima za informacije o krivičnim delima. Poligrafsko testiranje, koje je do sada bilo u podzakonskim aktima i nije bilo dokaz za sud, sada je, iako dobrovoljno, regulisano zakonom... Policajcima je i dalje zabranjeno političko angažovanje, ali sada dobijaju pravo na štrajk i sindikat - navodi Nikač.

Unutrašnja kontrola policije, prema nacrtu zakona, znatno se pojačava jer predložene odredbe predviđaju da će dosadašnja Služba generalnog inspektorata, koja će dobiti novi naziv - Sektor unutrašnje kontrole, osim na Resor javne bezbednosti, moći da deluje na sve radnike MUP-a, odnosno i na pripadnike Resora finansija.

- Odgovornost rada biće podeljena između budućeg načelnika tog sektora i ministra policije. Sektor unutrašnje kontrole će biti veoma osnažen i imaće velika ovlašćenja. Svi u policiji biće dužni da im na uvid daju dokumenta, a jedino što je drugačije i, što jeste dobro, jeste što će policajci, protiv kojih je ova služba podnosila prijave, sada na to moći da podnesu žalbu, što do sada nije bio slučaj. Načelnik te službe podnosiće izveštaj o radu ministru - kaže Nikač.

Kako on kaže, prema nacrtu zakona, način na koji će se birati načelnik sektora je depolitizovan.

- Za tu funkciju biće raspisan konkurs, a uslov za izbor biće stručne stvari, među kojima i devetogodišnje radno iskustvo u policiji. Tu funkciju može da obavlja samo osoba iz policije, koja ima autoritet, znanje i zvanje - navodi Nikač.

Za Odeljenje za kontrolu zakonitosti koje praktično kontroliše postupanje svih beogradskih policajaca najvažnije novine jesu u vezi sa upotrebom takozvanih sredstava prinude.

- Fizička snaga, palica, lisice i vatreno oružje koriste se u svakodnevnom radu policije, ali uvek po gradaciji od lakšeg ka težem i srazmerno potrebi.

Upotrebe vatrenog oružja u praksi ima veoma malo i o svakoj upotrebi se piše izveštaj, koji ide na ocenu opravdanosti. Ta procedura je sada pooštrena i u slučaju neopravdane upotrebe, protiv policajca, u zavisnosti od posledica, primenjuju se disciplinske i krivične mere. U slučaju smrtne posledice, ocena opravdanosti je, prema novom pravilniku, na načelniku Resora javne bezbednosti - objašnjava Nikač.
Tamara Marković-Subota

www.blic.rs



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 805 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 7 sakrivenih i 759 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aleksmajstor, babaroga, cavatina, ccoogg123, cenejac111, dankisha, Denaya, DPera, GenZee, goxin, Griffon vulture, hatman, hyla, Karla, Leonov, Marko Marković, Mcdado, mercedesamg, Mercury, milenko crazy north, Milos ZA, MiroslavD, nebkv, NoOneEver Dreams, raketaš, Shinobi, Srle993, stalja, stegonosa, theNedjeljko, tubular, vaso1, Vatreni Zmaj, Vlad000, wizzardone, YugoSlav, zeo, Zerajic, 1107