In Memoriam - Saparmurat Nijazov

In Memoriam - Saparmurat Nijazov

offline
  • nbuda 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 20 Jan 2005
  • Poruke: 791
  • Gde živiš: Kovin

Sa podebelim zakasnjenjem i vest da je 21.decembra preminuo dozivotni predsednik Turkmenistana, Saparmurat Nijazov, diktator koji je bio u senci Sadama, Kim Dzonga, Fidela Kastra,i ostalih ali je zbog svoje mastovitosti prilikom apsolutisticke vladavine svakako zasluzio pomen na ovom sajtu.

Saparmurat Nijazov (ili "Turkmenbasi" - otac svih Turkmena kako je sam sebe krstio) dosao je na vlast raspadom SSSR-a kao poslednji predsednik CK KP Turkmenke SSR s pocetka devedesetih. 1999. je od strane parlamenta izabran za dozivotnog predsednika i oca nacije! On je ujedno bio predsednik parlamenta, komandant oruzanih snaga i predsednik Demokratske partije, jedine registrovane partije u Turkmenistanu.
Spisak njegovih bisera je sledeci:
- Ukinuo je balet, cirkus, muziku na plej bek, sve bolnice i biblioteke izvan prestonice Ashabada.
-Zabranio je nosenje duge kose i ugradjivanje zlatnih zuba.
- Preimenovao mesece u godini, pri tome nazvavsi januar svojim imenom, a april imenom svoje majke, koju je ujedno proglasio narodnim herojem.
- Mnoge fabrike, aerodromi, lucki gradovi nose njegovo ime, pa cak i jedan meteor!
- ukinuo je penzije osobama koje imaju decu stariju od 18 godina vodeci se geslom da "o starim roditeljima treba da brinu deca, a ne drzava"
- Sirom zemlje postavio kipove sa svojim likom (i svoje majke), od kojih je najveci (od cistog zlata) u prestonici Ashabadu, na postolju koje se rotira tako da lice vodje bude uvek okrenuto prema suncu! ("Znam da je nukusno, ali narod to voli" - govorio je u vezi sa tolikim brojem svojih statua)
- Doneo je dekret kojim je zivotni ciklus podelio na 12 delova, pa je tako detinjstvo po njemu trajalo do 13. godine, adolescencija do 25.,mladost do 37, zrelost do 49.,ciklus proroka do 62.,inspiracije do 73.,doba sede brade do 85.,starost do 97., i na kraju sledi doba Oguz Kana osnivaca Turkmenistana.
-Resio je da promeni klimu Turkmenistana i zasadi sumu cempresa na preko 1000 km2, s tim da ce svako ministarstvo dobiti odredjenu povrsinu koju ce morati da zasadi! (inace pustinja prekriva 80% teritorije Turkmenistana, a temperature se leti penju i preko 50 stepeni celzijusovih!)
- Televizijskim voditeljima je zabranio da se sminkaju, jer nije razlikovao muskarce od zena dok citaju vesti, a i lepse je kad je ten prirodan!
- Sve ulice u prestonici je zamenio brojevima umesto naziva, osim ulica koje nose njegovo ime i imena njegovih roditelja.
- Napisao je sopstveno delo o moralu ("Ruhnama" ili "Knjiga duse") koje je uvrsceno u skolsku lektiru i iz kojega su drzavni cinovnici imali polaganje jednom godisnje, a cak su i lekari umesto Hipokratove zakletve, polagali zakletvu nad svetim delom Turkmenbasija. Licno se zalozio kod Alaha da svako ko tri puta procita to delo ide direktno u raj!
- Zabranio slusanje radija u kolima.
-Naterao sve ministre u Vladi da nauce engleski jezik, po cenu gubitka fotelje.
-Dan dinje proglasio nacionalnim praznikom.
- Zatvorio sve biblioteke van glavnog grada uz izgovor "Da seosko stanovnistvo iaonako ne zna da cita"
- zabranio pusenje na javnim mestima 1997. nakon sto je i sam morao prestati s pusenjem zbog teske operacije srca.
- Stanovnici su dobijali besplatno zemni gas i so.
...i da ne nabrajam dalje...
...
Inace ono sto je zapadne zvanicnike drzalo podalje od svrgavanja Nijazova sa vlasti je velika kolicina rezervi prirodnog gasa (30% svetskih rezervi iliti 5. u svetu), kao i opiranje radikalnom islamizmu koji je pretio da se iz susednih zemalja (Avganistan, Iran i dr.) preko SSSR-a prosiri u Evropu. Dozvoljene religije u drzavi su sunitski Islam i rusko Pravoslavlje.
...
Dakle, jedan je bio Saparmurat Nijazov!



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 729 korisnika na forumu :: 7 registrovanih, 2 sakrivenih i 720 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Dannyboy, Darko001, deimos25, havoc995, kybonacci, M1los, slonic_tonic