Mira Karanović: Zaustavimo fašizam u Srbiji

Mira Karanović: Zaustavimo fašizam u Srbiji

offline
  • Rogi  Male
  • Mod u pemziji
  • Najbolji košarkaš koji
  • je ikada igrao ovu igru
  • Pridružio: 31 Avg 2005
  • Poruke: 11687

Proslavljena glumica Mirjana Karanović najprizemnije je iskritikovana u delu srpske javnosti samo zato što je prihvatila da u jednom norveškom filmu igra ulogu majke mladog Albanca!?

Posle teksta u "Kuriru", koji je čak stavio vest o tome na naslovnu stranu, uz skandalozan naslov "Ispod Mire Šiptari vire", uz glumicu su stali Ministarstvo kulture, njene kolege, Jugoslovensko dramsko pozorište, novinarska udruženja.

U intervjuu "Večernjim novostima" Mirjana Karanović je izjavila da se Srbija mora boriti protiv fašizma.

"Veoma je ružno to što se dogodilo. Drago mi je što je mnogo onih koji su reagovali protiv tog napada. Bitno je ko vas napada, ali je još važnije ko je u tim trenucima na vašoj strani. I kada sve to sagledam, mogu da kažem da sam srećna osoba, jer su me moje kolege podržale. Kada sam bila mala učili su nas pristojnosti, a to znači da ne cenimo ljude prema poreklu, bogatstvu, boji kože i nacionalnoj pripadnosti. Jako me boli kada vidim da se u mojoj zemlji širi osećaj mržnje. Kao da neki jedva čekaju da se nekome dogodi nešto loše, umesto da gradimo lepe stvari, da se radujemo uspesima u svetu onih koji su na strani dobra. Često govorimo o demokratiji i mnogi se predstavljaju kao velike demokrate, a kriju se iza lažne demokratije. Apsolutno sam na strani slobodoumnih, koji su protiv fašizma. Moramo nešto da učinimo da se takve stvari ne dogadjaju", rekla je srpska glumica.

Ovo nije prvi put da Mirjana Karanović bude prozivana po medijima zbog svog profesionalnog angažmana. Neistomišljenici su pokušali da spreče premijeru filma “Grbavica” Jasmine Žbanić u Centru “Sava”, u kojem je Karanovićeva imala ulogu muslimanke, ali je na sreću sve proteklo u redu.

Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) stalo je u zaštitu Mirjane Karanović i zatražilo poštovanje za
njen umetnički ugled i za njenu poziciju nezavisnog intelektualca.

"Mirjana Karanović, prvakinja JDP, jedna je od naših najvećih glumica, dobitnica značajnih domaćih i medjunarodnih priznanja za izuzetan doprinos pozorištu i filmu, ponovo je meta napada dnevnog lista 'Kurir'. Ovaj list ponovo se na najružniji način difamacijama, uvredama, prostaklucima i direktnim govorom mržnje obrušava na našu veliku glumicu. Time obmanjuje javnost i prlja ugled naše prvakinje, naše kuće, ali i naše celokupne kulturne javnosti. Mirjana Karanović je jedna od naših najvećih umetnica i ponosni smo što je članica naše kuće", saopštilo je to pozorište.

Od raspada stare bivše države i hrvatski i srpski glumci koji su radili sa ove i sa one strane, uvek su bili pod pritiskom javnosti.

Sergej Trifunović je medju prvima pre više od deset godina igrao Albanca u srpskom filmu “Stršljen”, mada to već nije bilo popularno. Ali, tada nije bilo ovakvih reakcija. Glumci su imali veliki zazor, bez obzira na profesionalni izazov, da prihvate uloge sa suprotnih strana.

Rade Šerbedžija je nedavno u intervjuu za “Novosti” izjavio da je odbio da igra Radovana Karadžića u filmu “Lovački izlet” Ričarda Šeparda. Potom je demantovao i da će igrati haškog optuženika Antu Gotovinu.

Posle “Karaule” Rajka Grlića, prve hrvatko-srpske zvanične produkcije, a koji je okupio glumce iz svih eks-republika, saradnja je počela da bude uzajamna. Tako Bogdan Diklić, Dragan Bjelogrlić, spomenuta Mirjana Karanović, pa čak i ministar Vojislav Brajović upravo igraju u hrvatskim i bosanskim filmovima, a protagonisti iz Zagreba Mia Begović, Ivo Gregurović, Ksenija Pajić nastupaju u projektima koji se realizuju u Beogradu.


Izvor: http://www.mtsmondo.com/entertainment/movies/text.php?vest=71399



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • RIA  Male
  • Prijatelj foruma
  • Pridružio: 20 Feb 2005
  • Poruke: 2841
  • Gde živiš: Around Belgrade

Ispravka,Srbija se mora boriti i protiv novina koje pišu krajnje neprikladne tekstove,sa krajnje neprikladnim i nekulturnim rečnikom.



offline
  • Stane 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 13 Jan 2004
  • Poruke: 3590
  • Gde živiš: Niš

Kurir
Press
.
.
.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1325 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 4 sakrivenih i 1289 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 9k38, amaterSRB, antonije64, Batinas, bojank, bokisha253, Boris90, BSD, Dimitrije Paunovic, DonRumataEstorski, drimer, Fabius, Georgius, gorval, JimmyNapoli, Kibice, kihot, kuntalo, Leonov, Mcdado, milenko crazy north, milutin134, novator, sasa87, shadower78, Skywhaler, Srky Boy, stegonosa, Toper, Trpe Grozni, vasa.93, vathra