Otvoreno svratište za decu ulice

Otvoreno svratište za decu ulice

offline
  • RIA  Male
  • Prijatelj foruma
  • Pridružio: 20 Feb 2005
  • Poruke: 2841
  • Gde živiš: Around Belgrade

Otvoreno svratište za decu ulice

Beograd -- Svratište u Beogradu i zvanično je otvoreno, tako da će od danas sva deca sa ulice utočište moći da pronađu u ovom objektu u Krfskoj 7.

sluge Svratišta koristiće oko 200 maloletnika. Prvi nestrpljivi korisnici već su stigli u Svratište. Posle zatvaranja objekta u Drinčićevoj i privremenog smeštaja u Kulturnom centru Reks, deca sa ulice konačno će imati svoj prostor u Beogradu.

Svraćamo svaki dan, tu dolazimo veoma često. Interesantne su nam radionice", kaže Muharem Kurteši, korisnik Svratišta.

Pojedini donatori prijavili su se da volontiraju i lično pomognu ovaj projekat. Neki od njih decu su obilazili i na beogradskim ulicama.

"Toj deci koju sam video bila je dovoljna lepa reč. Često okrećeo glavu od te napuštene dece. Teško, tužno i dirljivo. Obaveza svih nas je da im pomognemo", kaže Slavko Carić, potpredsednik Erste banke.

Direktor B92 Veran Matić istakao da je ovakvih svratišta mora biti više i da je neophodno da se za ovakve projekte obezbedi šira podrška društva.

"Svako dete oteto od ulice je veliki podvig i ljudi čine veliku stvar. Ja sam video šta rade dok su bili u Reksu. To nije samo humano, to je nacionalna stvar", kaže on.

Otvaranje svratišta inicirala je nevladina organizacija Centar za integraciju mladih. Koordinatorka Centra za integraciju mladih Milica Đorđević rekla je da deca mogu da dolaze 24 sata dnevno, da prespavaju, učestvuju u kreativnim radionicama, a na raspologanju će im biti stručni tim psihologa, socijalna radnica i medicinska sestra.

Kanadski ambasador u Beogradu, zemlje koja je pomogla otvaranje svratišta, Robert Mekdugal, zadovoljan je što je prikupljen novac iz Kanade bio dovoljan za kupovinu opreme za kuhinju, trpezariju i vešernicu u svratištu.

On je naglasio da Kanada pomagala humanitarne projekte u Srbiji i podsetio da je ta država donirala izgradnju sigurnih kuća, centara za osobe sa posebnim potrebama, beskućnike i stare osobe.

"Nastavićemo da pronalazimo načine kako dalje da pomognemo onima kojima je to najpotrebnije u Srbiji", rekao je Mekdugal.

Svratište za decu ulice otvoreno je u avgustu prošle godine u stambenoj zgradi u Drinčićevoj ulici, ali je zbog negodovanja komšiluka krajem godine privremeno radilo u Kulturnom centru "Reks".

Projekat koji je realizovao Centar za integraciju mladih, između ostalih, podržali su ambasada Kanade, RTV B92, MTS, Fond za socijalne inovacije i grad Beograd.

Svečanom otvaranju prisustvovali su donatori, predstavnici diplomatskog kora, nevladinih organizacija i gradske uprave.

Ministarstvo za rad je uz podršku Erste banke rekonstruisalo objekat, ambasada Kanade obezbedila je novac za kuhinju i trpezariju, a u martu je u isto vreme u Otavi i Beogradu organizovan koncert mladih.

I dalje traje akcijaB92 i MTS-a kojom se prikupljaju sredstva slanjem poruke na broj 1019.

Takođe, Centar Kvirija (Queeria centar) poklonio je simbolični ček od 100.000 dinara Svratištu za decu i mlade koji žive i rade na ulici.

Novac je prikupljen od prodaje unikatnih torbi, na kojima se nalaze reprodukcije radova Alise Matović, Aleksandra Maćaševa, Biljane Cincarević, Biljane Rakočević i Jelene Jelače.

Ovaj novac može da obezbedi dva meseca hrane ili četiri meseca psihološke podrške ili sedam meseci učenja pisanja, navodi se u saopštenju tog centra.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&....._id=300097



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 12 Apr 2008
  • Poruke: 452

Lepa vest. Posle onoliko negativnih hvala bogu da ima i nekih pozitivnih vesti. Ovo je stvarno humani podvig. Svaka cast ljudima koji su uspeli da sakupe novac.



Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1347 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 7 sakrivenih i 1301 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, Apok, Atomski čoban, Bobrock1, Brana01, BRATORIII, Bubimir, Djokkinen, DonRumataEstorski, Excalibur13, FileFinder, flash12, frenki1986, gmlale, goxin, Insan, Istman, kolle.the.kid, krkalon, Kubovac, kunktator, Mi lao shu, Mikulino, milenko crazy north, mnn2, pein, raptorsi, raso7, samsung, ser.hill, Smajser, StepskiVuk, suton, Trpe Grozni, vathra, voja64, wolf431, žeks62, 79693