TE "Nikola Tesla" peti zagađivač u Evropi

3

TE "Nikola Tesla" peti zagađivač u Evropi

offline
  • Pridružio: 10 Feb 2005
  • Poruke: 3549

Ovako na ovoj temi mozete do sutra da raspredate, a konstatacija koja stoji i stajace su novci ( to jest hronican nedostatak i alavost ). Pazite na politicki kontekst postova.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • MRKY 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 22 Nov 2004
  • Poruke: 2138

@Stane
Svaka čast što si primetio.



offline
  • Stane 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 13 Jan 2004
  • Poruke: 3590
  • Gde živiš: Niš

S druge strane, šta bilo ko od nas zna o nuklearkama zapravo? Odrastao sam s pričom kako su kuga neviđena i najveće zlo na svetu. Sad odjednom (i na istoku i na zapadu) razni (pa čak i ekolozi) pričaju kako su za okolinu zdravije čak i od hidroelektrana (koje jel jeguljama ne daju da plivaju uzvodno uz dunav i uznemiruju male bele čaplje)...

Poenta priče je da su isti mediji (ili makar ista vrsta medija) godinama pričali jednu priču da sad udare u drugu. Iskreno nemam predstavu više šta da mislim.

Nezavisno od naše političke priče EU/Ruje/Deripaska etc., dve stvari sam uspeo da natuknem do sada.

1. TE zagađuju mnogo i konstantno, svaki bogovetni dan.
2. Nuklearke zagađuju samo, povremeno, tj. kada dođe do katastrofe, ali onda je zagađenje gigantsko.

Dođe mu izbor između side i ebole :-/

offline
  • ZoNi  Male
  • Free Your Mind!
  • Pridružio: 26 Feb 2005
  • Poruke: 5757
  • Gde živiš: Singidunum

leonard ::1. A ja bi te molio da mi kazes u kojoj zemlji alternativni izvori energije cine vise od 3 ili 4%.

2. prica o malim elektranama nije losa samo ti njima ne mozes napajati industriju i velike gradove...

1. ima ih, naravno Smile

http://ec.europa.eu/energy/res/index_en.htm

eto, naš sused - Mađarska - je već stigla do solidnih 5%...

naravno, plan EU je da do 2020. prosek cele EU bude 20%

2. pa, to i nije poenta Smile industriju možeš napajati malim elektranama, zašto ne bi mogao? Npr. neka velika klanica može da koristi svoj otpad za dobijanje energije, umesto da ga ispušta direktno u reke i kanale i da tima izaziva ekološku katastrofu. Dalje, industrija može da koristi više prirodnog gasa, kao zamenu za veoma ekološko-neprijateljski mazut (da, to nije obnovljivi izvor, ali je ipak prelazak na bolje gorivo)... Gradovi mogu da koriste svoje deponije za dobijanje ne baš zanemarljive količine struje... Takođe, farme mogu da koriste svoj otpad za dobijanje energije.

Srbija ima sasvim solidan potencijal za proizvodnju energije iz vetra (naravno, ne cela zemlja, ali pojedini delovi svakako), sunca (opet pojedini delovi) i reka (isto) --- svaki od tih potencijala možda jeste relativno mali, ali Srbija je toliko siromašna zemlja, da jednostavno ne sme da dopusti ni najmanje rasipanje energije! A što se tiče geotermalnih izvora - ima ih sasvim dovoljno u Mačvi npr, tako da bi ona mogla da bude naš Island (koji se znatno greje na taj način)... S druge strane, potencijal energije iz biomase i biogasa je sasvim pristojan i gotovo neophodan - time se na ekonomski prihvatljiv način rešavaju ekološki problemi!

a što se tiče nedostatka novca Smile naravno, to jeste problem, ali i on se delimično može rešiti na razne načine. Jedan od tih načina je Kjoto protokol i mogućnost da Srbija prodaje svoja prava na emitovanje ugljen dioksida razvijenim zemljama! Naravno, od toga još nema ništa, jer Vlada još nije formirala nadzorno telo, koje bi odobravalo takve projekte i prosleđivalo ih Ujedinjenim nacijama...

--------------------

više o obnovljivim izvorima energije: http://en.wikipedia.org/wiki/Renewable

offline
  • Daktilograf 21. veka
  • Pridružio: 17 Maj 2007
  • Poruke: 2766
  • Gde živiš: Apsurdistan

@Stane
Svaka cast. Nemam sta dodati sem mozda da postoji odredjeni lobi koji gura nuklearke. Da su tako dobre ne bi ih gasili u Bugarskoj s obzirom da neke ne ispunjavaju evropske standarde...

Stane zaboravio si samo jedno - konstantan radioaktivni otpad Wink .

@ZoNi
Znaci procenat je oko 5% kad uzmes teritorije i populaciju odredjene zemlje.

Mala elektrana kao sto je rekao Stane moze napajati neko naselje ali ne i industriju. Ipak mi tu govorimo o 3MW a ne recimo o 120MW (snaga).

Dosto toga dobrog govoris. Opet kad sam govorio o termalnim izvorima nisam se bavio pitanjem grejanja vec pokretanja gasne turbine u nekoj TE.
Sve to sto pises je dobro ali skaces sa jednog na drugog. Ja sam se striktno drzao velikih izvora.
Sto se tice biodizela i slicnih programa znam da se na tome radi. Sad treba vremena da zazivi.

Opet da naglasim trenutno ne postoji neko ozbiljnije alternativno resenje koje je bezbedno po prirodu.
Ono sto se spomenulo na ovom forumu su nove zgrade koje se pojavlju u NY. Gde se voda prociscava u zgradi... Znaci prica moze ici u nedogled.

Morate jos jedno shvati da se elektricna energija ne moze skladistiti. Odnosno proizvodnja je jednaka potrosnji. Kad dodje do porasta potrosnje sistem mora da odgovori. Ti ne mozes zavisti od vetrenjacica i solarnih panelcica. Nema sunca i vetra ko pokriva potrosnju?
Pa ne studira se enrgetika IX semestara iz zajebancije... a da ne govorim o radnom iskustvu koje je potrebno...

offline
  • Stane 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 13 Jan 2004
  • Poruke: 3590
  • Gde živiš: Niš

Električna energija se "skladišti" tako što dok imaš veliku proizvodnu višak prodaješ, globalnom elektroenergetskom sistemu, a kad imaš manjak onda kupuješ. Ovo već radimo na državnom nivou.

offline
  • Daktilograf 21. veka
  • Pridružio: 17 Maj 2007
  • Poruke: 2766
  • Gde živiš: Apsurdistan

Stane ::Električna energija se "skladišti" tako što dok imaš veliku proizvodnu višak prodaješ, globalnom elektroenergetskom sistemu, a kad imaš manjak onda kupuješ. Ovo već radimo na državnom nivou.
Da bi ljudi shvatili o cemu se radi. Unapred ugovaras kupovinu ili prodaju. Posto postoje periodi u toku godine kad ocekujes vecu a kad manju proizvodnju. Isto vazi i za potrosnju - zimi je veca nego leti kod nas. Tamo gde se masovno koriste klime leti a zime su blage (bliski istok) vazi obrnuto. Ovo se sve bazira na iskustvu prikupljanom 50 godina unazad - odnosno govorimo o planiranju gde je jedna od stavki i potrosnja.
Posto su elektroenergestski sistemi (EES) medjusobno povezani (npr. Srbija i Madjarska) ukoliko bi doslo do manjka proizvodnje u Srbiji nas sistem bi povukao elektricnu enrgiju iz Madjarske. I sad oni lepo pogledaju da li postoji ugovor o kupovini, ako ga nema skidaju te ili napacuju penale...

offline
  • Pridružio: 01 Maj 2003
  • Poruke: 1300
  • Gde živiš: Kragujevac

A svako od nas moze da uradi ono sto je u njegovoj moci - stednja energije. A industrija da zameni stare elektromotore (i slicne uredjaje) novim, kao i da se koriste uredjaji koji mogu da se pogone na gas. Ne mora se za sve struja koristiti.

Ne kazem da ce se na ovaj nacin resiti problem sa energo-snabdevanjem, ali lako je pricati sta drugi treba da uradi a zasto da ne uradimo prvo ono sto je do nas? Pokojni Djindjic je lepo rekao: "Ne pitaj sta ce Srbja da uradi za tebe, vec sta ces ti da uradis za Srbiju".

I da, slozicu se sa Stanetom...

offline
  • Pridružio: 09 Jan 2006
  • Poruke: 1882
  • Gde živiš: Beograd

Ja nesto malo znam o nuklearkama, pa svojevremeno sam ucio sta su one i kako treba da funkcionisu, kako se kontrolisu i sl. Vecina onoga sto je napisao Stane i neki ovde stoji. Problem je sto danas mi vise nemamo izbora.
Prostije receno, male hidroelektrane daju ukupno malo snage, gledano na globalnom nivou. Pitanje je i koliko mesta je pogodno za takve elektane. Usput receno, sve one moraju biti vezane u sistem EPSa, ne zato sto je takav zakon vec zato sto na nekim mestima ce mozda biti viska struje a na nekim mestima ce sigurno biti manjka. I to sve treba kompezovati. Dalje, te elektrane su obicno na malim vodotokovima koji su po svojoj definiciji vrlo podlozni vremenskim desavanjima pa zimi imas proizvodnju koja moze biti veca, leti je obicno manja i sl. mislim da shvatate poentu. One su sa stanovista celog sistema i njegove pouzdanosti malo problematicne da bi se na njih oslonio. Velike hidroelekltrane traze i velike vodotokove, takvih mesta danas ima malo, trebalo bi iskoristiti ih do kraja, ali opet je to relativno malo. O ostalim izvorima elektricne energije je jos manje pozeljno govoriti jer su tek oni nestabilni snabdevaci. Ne kazem da nisu potrebni i pozeljni, ali nisu resenje za zemlju i stanovnistvo.

Drugi problem je u onome sto je napisao i Zoni, ugalj je vrlo prljava tehnoogija, po svom dizajnu sve termoelektrane imaju malu korisnost, plus kod nas se racunalo na bazen Kosova i Metohije gde su najvece zalihe uglja u nasoj zemlji. Sada je to nepristupacno nama, a i ono sto tamo postoji radi sa velikim problemima, jednostavno nema strucnjaka na tom prostoru koji bi to pokrenuli kako treba. Danas treba i velikih ulaganja posle svog tog javasluka da bi to uopste pocelo da funkcionise. Ovde, uglja ima za ogranicen period. A svi hoce ovde struju, neka se javi onaj ko nece. Plus, potrosnja struje ovd stalno raste, i ne samo ovde. Uzmite samo leto i koliko klima uredjaja danas radi. A u okolini je ista situacija. Dakle, kako god okrenemo struje fali. Modernizacija moze da se odradi na filterima, nesto na povecanju efikkasnosti, ali najveci problem za ljude ostaje pepeo koji ostaje posle dobijanja struje, sta sa njim?

Resenje problema imate u dve solucije: prva je elektrane na gas. Cena takvih postrojenje nije mnogo manja po kilovatu od nuklearne energije. Problem koji se etu javlja je pitanje cene energenta, ne danas vec u buducnosti. Koliko ce gas da kosta za recimo 10 godina? Isto? Tesko je reci, razlozi su u stalnom opadanju tih resursa, to vodi ka porastu cene. To znaci porast i cene krajnjeg proizvoda, a to je struja. Dali neko moze da pravi nesto sto ce da snabdeva stanovnistvo na bazi vrlo nestabilnih proracuna, pogotovu kod nas kada treba ne 10 godina da se otplati investicija tog nivoa, vec je pitanje dali ce se ikad otplatiti? Mislim da ne moze. Plus, treba da se uzme u obzir i globalno zagrevanje koje je veliki problem a one tome doprinose.

Druga solucija je nuklearke. Problem je u pitanju sta ako dodje do havarije. Jeste da je verovatnoca velikih havarija tipa Cernobiil vrlo mala. U cernobilu se desilo nesto sto je bila greska dizajna elektrane ( poznato odavno, pravljena da se moze koristiti i kao izvor plutonijuma za vojsku) i greska ljudi koji su napravili elektranu ( nije skroz zavrsen sistem zastite i kontrole koji je bio i u kompletu manjkav) i onih koji su vodili proces na elektrani ( provera kako da se radi u slucaju rata, van svih propisanih procedura i dovoljne kontrole). Stavi sve na gomilu i eto recepta za havariju. Kada se pogleda koliko nulearki radi u svetu, i koliko dugo, pokazuje se da su one dosta stabilna postrojenja. Pitanje otpada niej nesto sto danas se nemoze resiti, u vecini slucajeva gradnje to su medjudrzavni ugovori u kojima drzava iz koje dolazi elektrana preuzima odgovornost da se pobrine za radioaktivni otpad, tacniej da ga uskladisti. Rusi to lepo ssalju kod njih, a usput rade na novim nuklearnim elektranama koje bi koristile taj "otpad" da bi dobile struju i njega pretvorile u visoko radioaktivni otpad kod koga je znatno manje vreme poluraspada. Ali to je njihov problem, ne nas. Nas ej dali takav sistem je za nas prihvatljiv i isplatljiv. Danas je cena kilovata struje koja dolazi iz nuklearki najmanja, urana postoji za dovoljno dugo vreme eksploatacije i rada elektrana sto razumno garantuje da ce cena sirovine biti prilicno stabilna.

Pitanje skladistenja struje ne mora da se resava samo na nacin prodaje i kupovine na trzistu. Mogu da se rade i reverzibilne elektrane koje u doba viska struje skladiste vodu na odredjenim prostorima, a kada zafali struja rade ko elektrane i pustaju tu vodu. Ima kod nas nekoliko mesta koja sigurno bi bila dobar kandidat za takve projekte i koja bi obezbedila vecu stabilnost sistema snabdevanja strujom.


Treca stvar koja treba je da se pocne na drzavnom nivou da radi na smanjenju potrosnje struje svuda, racunajuci i industriju i domacinstva. A za to treba neko da donese zakone o kontroli kvaliteta pa da ne prodaje se svakakvo djubre kod nas, da industrija bude naterana i stimulisana da unapredi proizvodnju i sl. E tu dolazimo na pricu koja se danas kosi sa izjavama politicara koji kazu da oni ne treba da rade nista u industriji vec da tu treba da radi trziste. Dakle, svi treba malo da unapredimo poglede i nesto naucimo, pa da vidimo sta je za nas najbolje i sta zelimo da platimo i koliko. Tek tada cemo moci da kazemo sta zelimo i kako da radimo.

offline
  • Daktilograf 21. veka
  • Pridružio: 17 Maj 2007
  • Poruke: 2766
  • Gde živiš: Apsurdistan

@vasiljevic
E prijatelju moj ti si bas lepo produbio ovu temu.

Nego Cernobil je prvenstveno ljudska glupost. Malo su se deca igrala.

Sto se tice tih reverzibilnih elektrana zar ih nema u Srbiji? I pitnje broj dva. Gde bi ih jos mogli graditi?
Koliko sam ja upoznat mi smo zavrsili sa planiranjem izvora. Barem tih velikih. Mislim da se tim problemom bavilo svega nekoliko ljudi u nasoj bivsoj zemlji, a jedan profesor sa mog fakulteta sad radi u Engleskoj.

Mislim da ce se preci na gas.

Kad je rec o reverzibinim elektranama na predmetu planjira, ekspoatacija i upravljanje ees njih smo uvek gurali u vrh potrosnje. Znaci u periodima najveceg opterecenja, a niposto u toku cele godine zbog toga sto jedan deo dana, nedelje pune bazen a drugi deo dana rade...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 835 korisnika na forumu :: 26 registrovanih, 4 sakrivenih i 805 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: babaroga, bbogdan, Bubimir, drimer, FileFinder, Kibice, Koridor, Lazarus, MaksicZoran, Marko Marković, marsovac 2, Milometer, Milos ZA, mrav pesadinac, nedeljkovici, panzerwaffe, raketaš, repac, S2M, shaja1, Srki94, Trpe Grozni, vathra, W123, Zimbabwe, šumar bk2