Uskoro biometrijske lične karte

Uskoro biometrijske lične karte

offline
  • Rogi  Male
  • Mod u pemziji
  • Najbolji košarkaš koji
  • je ikada igrao ovu igru
  • Pridružio: 31 Avg 2005
  • Poruke: 11687

Beograd -- Izdvanje nove lične karte sa biometrijskim podacima koštaće 1.000 dinara, propisano pravilnikom objavljenim u Službenom glasniku.


Obrazac plastificirane lične karte, nalik na kreditnu karticu, koštaće 774 dinara, a troškovi tehničke izrade biće 224 dinara. To znači da će građani prilikom podnošenja zahteva plaćati ukupno 1.000 dinara - za obrazac Zavodu za izradu novčanica, a za tehničku izradu MUP-u. Nove lične karte trebalo je da se izdaju još od januara prošle godine, ali je primena zakona odložena.

Propisano je da se do daljeg izdaju stare lične karte koje važe do isteka roka, a najduže do jula 2011. godine, odnosno pet godina od usvajanja novog zakona.

Izmenama pravilnika o ličnoj karti, koje su takođe objavljene u novom Službenom glasniku, promenjeni su pojedini zaštitni elementi
na obrascu. Tako će, umesto teritorije Srbije, optički promenljivim bojama biti odštampan štit sa četiri ocila.

Na ličnoj karti preovlađivaće plavi tonovi, biće dimenzija 54x86,6 milimetara, od polikarbonata sa PVC slojevima.

Na prednjoj strani biće fotografija i rubrike, na srpskom ćirilicom i engleskom: prezime, ime, datum rođenja, pol, reg. br, datum izdavanja, do kada važi i ko dokument izdaje.

Zakonom je propisano da se obrazac lične karte štampa i na jeziku i pismu nacionalnih manjina, u skladu sa zakonom, te da se podaci o prezimenu i imenu upisuju u izvornom obliku onako kako su upisani u izvodu iz matične knjige rođenih. Podaci o prezimenu i imenu pripadnika nacionalnih manjina paralelno se upisuju i po srpskom pravopisu i pismu.

Ostali podaci upisuju se na srpskom jeziku, ćiriličkim pismom, i na jeziku i pismu nacionalnih manjina, u skladu sa zakonom.

Na poleđini će biti rubrike JMBG, država rođenja, mesto i opština rođenja, prebivalište i adresa, te prostor za digitalnu sliku otiska prsta, prostor za mašinski čitljivu zonu i prostor gde se, uz saglasnost vlasnika, može ubaciti čip.

Pri uzimanju biometrijskih podataka, navodi se u pravilniku, fotografisanje se može vršiti digitalnom kamerom ili se može skenirati fotografija priložena uz zahtev za izdavanje lične karte.

Otisci prstiju se takođe uzimaju skenerom za otiske, a ako to nije moguće, klasičnom metodom - mehaničkim otiskom na kartonu, koji se naknadno skenira.


Izvor: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&....._id=282553



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 13 Jul 2007
  • Poruke: 363

Sve je to lepo i red je da dobijemo srpske licne karte, ali ne daju tacan datum. Samo da se to uskoro ne ponovi od prosle godine.



offline
  • Pridružio: 17 Okt 2007
  • Poruke: 179

Pa kada ce to vec poceti meni stara istekla u oktobru, i sada nemogu ni ove akcije upisati,bez vazece licne,a ne uzima mi se ova stara,pa da opet moram novu,ima li neki konkretan datum kada ce poceti u celoj srbiji da se izdaje!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 925 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 5 sakrivenih i 875 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, 8u47, Asparagus, babaroga, bokisha253, Boris Bosiljčić, BORUTUS, Brana01, comi_pfc, cvrle312, darcaud, DENIRO, Dimitrise93, DPera, dragoljub11987, dragon986, dule10savic, FileFinder, Georgius, goxin, h8propaganda, hooraay, ikan, JOntra, Kubovac, Lieutenant, mercedesamg, mile23, milenko crazy north, Miroljub1979, novator, opt1, pein, pera bager, repac, Ripanjac, stegonosa, suponik, vathra, Vladko, vladulns, Volkhov-M, VP6919, wolverined4, 125