Form, databaza, može bez ili savet?

1

Form, databaza, može bez ili savet?

offline
 • ... i pozdravite Vašu mamu!
 • Pridružio: 20 Mar 2006
 • Poruke: 3328

Ni sam ne znam kako ustvari da formulišem naslov ove teme. Pa evo problema, a vi promenite, ako treba i premestite ga u odgovarajući forum...

Pravim jedan sajt, koji je u suštini portal, a ja dodajem stranice koje treba. E sad, problem se javlja u tome, da treba da napravim stranicu čiji sadržaj je delimično statičan, a delimično treba da se kače obaveštenja. Da pojasnim. Sajt je za fakultet i svaki predmet ima svoju stranicu - to nije problem. Ali problem se javlja što treba napraviti ispod tog statičkog sadržaja (recimo opis predmeta) najnovija obaveštenja iz datog predmeta... Znači, treba samo da moderatori imaju pristup pisanju obaveštenja, a ne i obični posetioci. OK, tu mi ne možete pomoći i znam kako to da rešim. Ali, fazon je što je sajt pisan u ASP-u, na kojem znam da pravim izmene, ali ne i baš da napišem skriptu da funkcioniše ono što mi treba... Mada prolazi i PHP... A treba mi opet sledeće.

Da ispod statičkog sadržaja imam formu u koju će se upisati ime asistenta, naslov i sadržaj i da se to prikaže ispod statičkog sadržaja, za odgovarajuću stranicu (za odgovarajući predmet, a ima ih puno). E sad, da li je moguće upisivati te vrednosti forme, bez diranja databaze? Databaza je Access i ja ne znam da radim sa databazama... Znači, da li je uopšte moguće da napravim nešto, da se upiše sadržaj i pojavi ispod statičkog sadržaja, a da se to ne dotiče databaze, da nema veze sa njom? Ili mora postojati databaza tih obaveštenja?

Iskreno, ni ne znam kako da to tražim na netu. Surfovao sam malo, ali ne znam kako uopšte da zadam upit. Ako neko zna, nek mi bar preporuči šta da tražim (nadam se da ste razumeli) ili ideju kako to da izvedem?

Recimo, slično tome imam na sajtu Knjigu Gostiju. I tu svaki član ostavi komentar i ti komentari se pojavljuju jedan ispod drugog. Upiše se ime (ili povuče iz databaze registrovanih korisnika, ako nije član portala/foruma) i pojavi se njegov komentar... Znači, u suštini mi treba nešto na tu foru, ali da se predmeti međusobno ne brljaju, već da ima svaki predmet svoje kometare, koji bi u mom slučaju bili obaveštenja o ispitima i sl... A najbolje bi mi bilo da se ne dira databaza...

Znam da puno tražim. Verujem da je teško izvodljivo. Ali ne znam kako uopšte da nađem rešenje... A pogotovo što ne bih da diram postojeću databazu (a ne znam da pravim databaze). Dakle, ako neko ima nekih ideja (a verujem da ima) ili saveta, da mi pomogne.

Eto problema, pa mi pomognite ili me posavetujte...

I još jedna stvar. Da li za upload fajlova mora da bude instalirana neka upload komponenta tipa: ASP Simple Upload, ASP Smart Upload, Dundas Upload, Persists File Upload i sl.? Ili može upload nekako da se izprogramira preko koda, bez upload komponenti na sajtu?
Koliko sam tražio - ne može bez upload komponente i hosting firma tvrdi da je instalirano nešto od gore pomenutog, ali moj sajt nikako ne radi sa time, ne nalazi ga. Ako treba dodatne informacije, adresa sajta, daću vam.

Unapred zahvalan. I izvinite na podužem postu... SmileRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • lnenad  Male
 • Stručni saradnik
  Web
 • Nenad
 • Arhitetak
 • Pridružio: 16 Jan 2007
 • Poruke: 2860
 • Gde živiš: Bijeljina

E ne znam za asp ali rekao si da moze i php pa evo ti ovo sto sam davno napisao dok sam se i ja bojao baza Very Happy. Ovaj kod radi sa fajlom koji se nalazi u folderu include i zove se posts.php

<?php function writetofile() {  $file=fopen("include/posts.php","r");  $content=fread($file,1000000);  fclose($file);  $file=fopen("include/posts.php","w");  $title = stripslashes($_GET["naslov"]);  $text = stripslashes($_GET["text"]);  $korisnik = stripslashes($_GET["korisnik"]);  $link = $path = str_replace(" ", "-", $title); if ($_GET["date"]=="vreme") {  $write = '<h2>$title</h2><br /> '.$text.' <br /> <h5>Postavio '.$korisnik.' - '.date("Y.m.d - h:i").'</h5> *'; } else {  $write = "<h2>$title</h2> <br /> $text <br /> Postavio '.$korisnik.' "; }  fwrite ($file,$write);  fwrite ($file,"<br />");  fwrite ($file,$content); }

Stim sto variabla "date" ti je ispis ko je napisao ali i kad, sto mozes primjetiti, tj. kad ima vrijednost vreme ispisuje i datum a kad nema ne ispisuje...

Ako zelis i HTML kod za formu, ali sladje ti je da to ti napises Smileoffline
 • igor86  Male
 • Stručni saradnik
  Web programiranje
 • Pridružio: 24 Maj 2006
 • Poruke: 1633

Samo da napomenem za gornji primjer da nije pametno pisati u .php file, posto je on executabilni, znaci recimo .txt, .log bi bilo ok.

offline
 • ... i pozdravite Vašu mamu!
 • Pridružio: 20 Mar 2006
 • Poruke: 3328

Hvala Inenad. Pokušaću da se poigram, da vidim kako to radi, pa se javljam. Wink

Dopuna: 25 Avg 2008 20:37

E ne ide. Baš sam smotan. Pretražio sam internet, googlao i googlao, ali ne mogu da nađem ni tutorial kako da izvedem nešto ovog tipa! Sad Pa, ako može približnije informacije.

Dakle, imam ovaj Inenadov php kod. Kopirao sam ga lepo, ispod napravio form-u i snimio kao php fajl. Form action mi je www.adresa-sajta.rs/include/posts.php. I izbacuje error stranicu.

Da li sam uopste dobro uradio ono sa kombinovanjem Inenadovog koda sa form-om u jedan fajl? Da li treba da napravim taj posts.php fajl i šta treba da stoji u njemu?

Ne mogu da dokučim nikako na koji fazon ovo funkcioniše. Moja pretpostavka je da se informacije iz forme snimaju u neki fajl (php, txt il šta god) i onda ih treba nekako pozvati u stranici da se oni i pojave (što verovatno radi ovaj Inenadov php kod sa "write" naredbom).

Pomozite mi molim vas da rešim ovo. I ako nije na odmet, kažite mi kako da to Googlam, jer sam skontao da bi mi ipak više odgovaralo da je u ASP-u, a ne znam kako se zove ovo? Form save to file? function writetofile? Pokušao sam svašta i izbacuje mi razne primere i svašta, ali kad to kopiram - ne radi! Sad

Unapred hvala.

offline
 • igor86  Male
 • Stručni saradnik
  Web programiranje
 • Pridružio: 24 Maj 2006
 • Poruke: 1633

Evo napisah ti nesto iz glave

<?php    // File    $File = 'data.log';        // Pisanje u File    function WriteToFile(){       global $File;       file_put_contents( $File,          file_get_contents( $File ).          serialize( array( 'POST' => $_POST, 'GET' => $_GET ))."\n" );    }          // Citanje iz filea    function ReadFromFile(){       global $File;       foreach( file( $File ) as $OneFileLine )          $RetData[] = unserialize( str_replace(array("\n", "\r"), '', $OneFileLine ));       return $RetData;    }       /**    *   Koriscenje    *    *   foreach( ReadFromFile() as $Data ){    *      // Ovdje pises sta si prosljedjivao file-u kroz GET, POST    *      print $Data['GET']['firstname'].' '.$Data['POST']['lastname'].'<br>';    *   }    */     ?>

Znaci file na koji ti ti pointuje forma mora da sadrzi, a to moze biti i sam file u kojem je forma
<?php    require('LokacijGornjegFilea');    WriteToFile();       ?>

offline
 • ... i pozdravite Vašu mamu!
 • Pridružio: 20 Mar 2006
 • Poruke: 3328

Ok, isprobaću ovo još noćas, pa se javljam. Hvala ti puno Igore! Smile

Sad jedino mi je frka to uklopiti u moje stranice, zato što radim sa portalom pisanim u ASP-u i tamo stranica ima ASP naredbe za skin stranice. Nešto sam kontao da napravim stranicu bez skina, pa da to uklopim. Pretpostavljam da stranica ne može imati i ASP i php kodove?

offline
 • Pridružio: 25 Maj 2007
 • Poruke: 114
 • Gde živiš: Novi Sad, Sombor

Evo tri procedure napisanih u ASP-u. (nadam se da nije kasno)

<%    Dim FSO    Dim MyFile    Dim Podatak1    Dim Podatak2    ' .......    Dim PodatakN    Sub Ucitavanje_Fajla       Set FSO = Server.CreateObject("Scripting.FileSystemObject")       Set MyFile = FSO.OpenTextFile(server.MapPath(".") & "\NazivFajla.dat",1, true)       Do While MyFile.AtEndOfStream = False          Podatak1=MyFile.ReadLine                   Podatak2=MyFile.ReadLine                   ' .......          PodatakN=MyFile.ReadLine                Loop       MyFile.Close       Set FSO=Nothing    End Sub            Sub Snimanje_Fajla       Set FSO = Server.CreateObject("Scripting.FileSystemObject")       Set MyFile = FSO.OpenTextFile(server.MapPath(".") & "\NazivFajla.txt",2, true)          Podatak1=Request.Form("Naziv1")          Podatak2=Request.Form("Naziv2")          ' .......          PodatakN=Request.Form("NazivN")          MyFile.WriteLine (Podatak1)          MyFile.WriteLine (Podatak2)          ' .......          MyFile.WriteLine (PodatakN)       MyFile.Close       Set FSO=Nothing    End Sub    Sub Dodavanje_U_Fajl       Set FSO = Server.CreateObject("Scripting.FileSystemObject")       Set MyFile = FSO.OpenTextFile(server.MapPath(".") & "\NazivFajla.txt",8, true)          Podatak1=Request.Form("Naziv1")          Podatak2=Request.Form("Naziv2")          ' .......          PodatakN=Request.Form("NazivN")          MyFile.WriteLine (Podatak1)          MyFile.WriteLine (Podatak2)          ' .......          MyFile.WriteLine (PodatakN)       MyFile.Close       Set FSO=Nothing    End Sub               %>

Podatak1, Podatak2, .... , PodatakN - promenljive u koje se smesta sadrzaj iz fajlova (ukoliko se podaci ucitavaju iz fajla), ili iz forme (ukoliko se unose podaci ). Ti ih mozes nazvati drugacije npr: Asistent, Naslov, Sadrzaj, itd.

Naziv1, Naziv2, ... , NazivN - predstavljaju polja name u formi za unos. Takodje i njih mozes nazvati kako hoces.

NPR: ako u formi imas polje

<input name="ImeAsistenta" type="text">

onda je citanje iz forme i snimanje u fajl

Asistent=Request.Form("ImeAsistenta")
MyFile.WriteLine (Asistent)


Za ispis mozes koristiti:

<% Sub Ispis     Response.Write ("Sadrzaj prvog podatka:" & Podatak1 )     Response.Write ("Sadrzaj drugog podatka:" & Podatak2 )     ' ......     Response.Write ("Sadrzaj N-tog podatka:" & PodatakN ) End Sub %>
ili
<%="Sadrzaj prvog podatka:" & Podatak1 %> <%="Sadrzaj drugog podatka:" & Podatak2 %> <%="Sadrzaj N-tog podatka:" & PodatakN %>

Procedure pozivas sa Call Naziv_Procedure
Npr:
Call Ispis
ili
Call Snimanje_Fajla


Procedura Snimanje_Fajla svaki put snima podatke od pocetka fajla preko starih podataka ( stari podaci su obrisani )

Procedura Dodavanje_U_Fajl dodaje podatke na kraj fajla.

Procedura Ucitavanje_Fajla ucitava podatke iz fajla. Prilikom citanja u promenljive ce biti smesteni samo podaci koji su poslednji upisani u fajl.

Npr, ako hoces sve podatke da ispises onda bi funkcija za ucitavanje izgledala ovako:

Sub Ucitavanje_Fajla       Set FSO = Server.CreateObject("Scripting.FileSystemObject")       Set MyFile = FSO.OpenTextFile(server.MapPath(".") & "\NazivFajla.dat",1, true)       Do While MyFile.AtEndOfStream = False          Podatak1=MyFile.ReadLine                   Podatak2=MyFile.ReadLine                   ' .......          PodatakN=MyFile.ReadLine          Call Ispis       Loop       MyFile.Close       Set FSO=Nothing    End Sub

Ako hoces da ispises one podatke koji zadovoljavaju odredjeni kriterijum ( npr: ime asistenta ili odredjeni naslov, tj kljucnu rec u naslovu)


Sub Ucitavanje_Fajla       Dim Ime_Asistenta             Ime_Asistenta="Pera Peric"             Set FSO = Server.CreateObject("Scripting.FileSystemObject")       Set MyFile = FSO.OpenTextFile(server.MapPath(".") & "\NazivFajla.dat",1, true)       Do While MyFile.AtEndOfStream = False          Asistent=MyFile.ReadLine                   Naslov=MyFile.ReadLine                   Sadrzaj=MyFile.ReadLine          If Asistent=Ime_Asistenta Then Call Ispis       Loop       MyFile.Close       Set FSO=Nothing    End Sub


Sub Ucitavanje_Fajla       Dim Kljucna_Rec             Kljucna_Rec="semestar"             Set FSO = Server.CreateObject("Scripting.FileSystemObject")       Set MyFile = FSO.OpenTextFile(server.MapPath(".") & "\NazivFajla.dat",1, true)       Do While MyFile.AtEndOfStream = False          Asistent=MyFile.ReadLine                   Naslov=MyFile.ReadLine                   Sadrzaj=MyFile.ReadLine          If InStr(1,Naslov,Kljucna_Rec,1)>0 Then Call Ispis       Loop       MyFile.Close       Set FSO=Nothing    End Sub

Nadam se da sam ti pomogao, ako ti nije jasno samo pitaj.

offline
 • ... i pozdravite Vašu mamu!
 • Pridružio: 20 Mar 2006
 • Poruke: 3328

Odlično karlos! Smile Ovaj kod u ASP-u mi za sada najviše odgovara. Naravno, imam i dalje problema. Kad je neko tupan, onda je tupan...

Evo lepo mog koda, evo i forme koju sam napravio, pa mi pomozite, molim vas...

<%    Dim FSO    Dim MyFile    Dim ImeAsistenta    Dim Naslov    ' .......    Dim Obavestenje    Sub Ucitavanje_Fajla       Set FSO = Server.CreateObject("Scripting.FileSystemObject")       Set MyFile = FSO.OpenTextFile(server.MapPath(".") & "\obavestenja.dat",1, true)       Do While MyFile.AtEndOfStream = False          ImeAsistenta=MyFile.ReadLine                   Naslov=MyFile.ReadLine                   ' .......          Obavestenje=MyFile.ReadLine                Call Ispis      Loop       MyFile.Close       Set FSO=Nothing    End Sub            Sub Snimanje_Fajla       Set FSO = Server.CreateObject("Scripting.FileSystemObject")       Set MyFile = FSO.OpenTextFile(server.MapPath(".") & "\obavestenja.txt",2, true)          ImeAsistenta=Request.Form("ImeAsistenta")          Naslov=Request.Form("Naslov")          ' .......          Obavestenje=Request.Form("Obavestenje")          MyFile.WriteLine (ImeAsistenta)          MyFile.WriteLine (Naslov)          ' .......          MyFile.WriteLine (Obavestenje)       MyFile.Close       Set FSO=Nothing    End Sub    Sub Dodavanje_U_Fajl       Set FSO = Server.CreateObject("Scripting.FileSystemObject")       Set MyFile = FSO.OpenTextFile(server.MapPath(".") & "\obavestenja.txt",8, true)          ImeAsistenta=Request.Form("ImeAsistenta")          Naslov=Request.Form("Naslov")          ' .......          Obavestenje=Request.Form("Obavestenje")          MyFile.WriteLine (ImeAsistenta)          MyFile.WriteLine (Naslov)          ' .......          MyFile.WriteLine (Obavestenje)       MyFile.Close       Set FSO=Nothing    End Sub      %> <% Sub Ispis     Response.Write ("Asistent:" & ImeAsistenta )     Response.Write ("Naslov:" & Naslov )     ' ......     Response.Write ("Obavestenje:" & Obavestenje ) End Sub %> Opis Predmeta       <form id="form1" name="form1" method="post" action="formular.asp">         <table width="400" border="0">             <tr>               <td width="30%"><div align="right" class="style31">Asistent:</div></td>               <td width="70%"><input name="ImeAsistenta" type="text" size="30" maxlength="30" /></td>             </tr>             <tr>               <td width="30%"><div align="right" class="style31">Naslov:</div></td>               <td width="70%"><input name="Naslov" type="text" size="30" maxlength="30" /></td>             </tr>             <tr>               <td width="30%" valign="top"><div align="right" class="style31">Obave&scaron;tenje:</div></td>               <td width="70%"><textarea name="Obavestenje" cols="40" rows="5"></textarea></td>             </tr>             <tr>               <td width="30%">&nbsp;</td>               <td width="70%"><input type="submit" name="Submit" value="Po&scaron;alji" /></td>             </tr>           </table>         </form>

I da napomenem da sam ovo snimio kao formular.asp stranicu. Šta se dešava, popunim formular, kliknem Pošalji i stranica kao da se samo refrešuje. Ono što mi treba jeste da se pojavi sadžaj forme iznad same forme... A njega nema. I naravno, kad se sledeći put popuni formular, da ostanu prvi podaci ispisani, samo se dodaju novi iznad ovih. A samim tim se povlači i mogućnost izmene nekog "posta" i brisanje istih, zastarelih... E sad, znam da bih puno, ali ako je neko voljan da mi pomogne, bio bih mu beskrajno zahvalan. I častim pivo! Karlose, može na pivo u NS! Smile

offline
 • Pridružio: 25 Maj 2007
 • Poruke: 114
 • Gde živiš: Novi Sad, Sombor

Evo za prvu pomoc. Ima nekoliko izmena i dopuna.
Mogu samo da se unose podaci , bez mogucnosti izmene.
Greska je bila sto se jedan fajl zvao obavestenje.dat, a drugi obavestenje.txt, pa je u jedan pisao a iz drugog citao. Zato je bilo prazno.
Ako ispred reda ima znak ' to znaci da je to komentar. Ovo vazi samo za ASP kod, tj unutar <% i %>.

<html><head><title>Formular</title></head> <body> <%    Dim FSO    Dim MyFile    Dim ImeAsistenta    Dim Naslov    Dim Obavestenje    Dim Dopuna_ImeAsistenta    Dim Dopuna_Naslov    Dim Dopuna_Obavestenje        Call Ucitavanje_Fajla    'Ako smo pritisnuli na taster    If Request.QueryString("OP")="Unos" Then       'Ucitava iz forme podatke       ImeAsistenta=Request.Form("ImeAsistenta")       Naslov=Request.Form("Naslov")       Obavestenje=Request.Form("Obavestenje")       'Ako su sva polja popunjena       If ImeAsistenta<>"" And Naslov<>"" And Obavestenje<>"" Then          'Zamenjuje ENTER, tj. novi red sa <br>. Ovo je obavezno, jer moze doci do grekse          Obavestenje=Replace(Obavestenje,chr(13)+chr(10),"<br>")          Call Dodavanje_U_Fajl          Call Ispis       Else          'Ako nisu sva polja unesena, ispisuje poruku i prosledjuje unesene podatke nazad u formu, da se ne bi moralo ponovo unositi          Response.Write ("<br><center><font face='Verdana' size='3' color='#ff0000'>Gre&#353ka ! Niste uneli sve podatke !</font></center><br><br>")          Dopuna_ImeAsistenta=ImeAsistenta          Dopuna_Naslov=Naslov          Dopuna_Obavestenje=Obavestenje       End If    End If            Sub Ucitavanje_Fajla       Set FSO = Server.CreateObject("Scripting.FileSystemObject")       Set MyFile = FSO.OpenTextFile(server.MapPath(".") & "\obavestenja.txt",1, true)       Do While MyFile.AtEndOfStream = False          ImeAsistenta=MyFile.ReadLine                   Naslov=MyFile.ReadLine                   Obavestenje=MyFile.ReadLine                   Call Ispis       Loop       MyFile.Close       Set FSO=Nothing    End Sub    Sub Dodavanje_U_Fajl       Set FSO = Server.CreateObject("Scripting.FileSystemObject")       Set MyFile = FSO.OpenTextFile(server.MapPath(".") & "\obavestenja.txt",8, true)          MyFile.WriteLine (ImeAsistenta)          MyFile.WriteLine (Naslov)          MyFile.WriteLine (Obavestenje)       MyFile.Close       Set FSO=Nothing    End Sub         Sub Ispis       Response.Write ("<b>Asistent:</b> " & ImeAsistenta & "<br>")       Response.Write ("<b>Naslov:</b> " & Naslov & "<br>")       Response.Write ("<b>Obavestenje:</b><br> " & Obavestenje & "<br>")       Response.Write ("<hr>")    End Sub     %> Opis Predmeta     <form id="form1" name="form1" method="post" action="formular.asp?OP=Unos">         <table width="400" border="0">             <tr>             <td width="30%"><div align="right" class="style31">Asistent:</div></td>             <td width="70%"><input name="ImeAsistenta" type="text" size="30" maxlength="30" value="<%=Dopuna_ImeAsistenta%>" /></td>             </tr>             <tr>             <td width="30%"><div align="right" class="style31">Naslov:</div></td>             <td width="70%"><input name="Naslov" type="text" size="30" maxlength="30" value="<%=Dopuna_Naslov%>" /></td>             </tr>             <tr>             <td width="30%" valign="top"><div align="right" class="style31">Obave&scaron;tenje:</div></td>             <td width="70%"><textarea name="Obavestenje" cols="40" rows="5" ><%=Dopuna_Obavestenje%></textarea></td>             </tr>             <tr>             <td width="30%">&nbsp;</td>             <td width="70%"><input type="submit" name="Taster" value="Po&scaron;alji" /></td>             </tr>          </table>    </form> </body> </html>


Kompletan fajl formular.asp se nalazi ovde:
mycity.rs/must-login.png

offline
 • lnenad  Male
 • Stručni saradnik
  Web
 • Nenad
 • Arhitetak
 • Pridružio: 16 Jan 2007
 • Poruke: 2860
 • Gde živiš: Bijeljina

Ne vezano za asp posto tu nisam strucnjak. Za moj kod

Forma mora da izgleda ovako tj. mora da sadrzi ove podatke.
<form name="input" action="writetofile.php" method="get"> Naslov clanka: <input type="text" name="naslov"> <p><b>Tekst:</b></p> <p><textarea  name="text" rows="20" cols="60">Ovde je tekst</textarea></p> <br /> Korisnik:<input type="text" name="korisnik"> <input name="date" type="checkbox" value="vreme" checked="checked" /> Dodaj vreme <p><input type="submit" name="go" value="Postavi"></p> </form>

Preradjena funkcija, i da li si ti pozivao funkciju kad si koristio kod (zadnja linija ovog koda)?
<?php function writetofile() {  $file=fopen("posts.php","r");  $content=fread($file,1000000);  fclose($file);  $file=fopen("posts.php","w");  $title = stripslashes($_GET["naslov"]);  $text = stripslashes($_GET["text"]);  $korisnik = stripslashes($_GET["korisnik"]);  $link = $path = str_replace(" ", "-", $title); if (isset($_GET["date"])) {  $write = '<h2>'.$title.'</h2><br /> '.$text.' <br /> <h5>Postavio '.$korisnik.' - '.date("Y.m.d - h:i").'</h5> *'; } else {  $write = "<h2>$title</h2> <br /> $text <br /> Postavio $korisnik "; }  fwrite ($file,$write);  fwrite ($file,"<br />");  fwrite ($file,$content); } writetofile(); ?>

Evo testirano radi, znaci ne pravis folder nista samo napravi fajl posts.php ili kako vec zelis da ti se zove fajl u kom zelis da ti stoje podaci.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 368 korisnika na forumu :: 1 registrovan, 1 sakriven i 366 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: panonski mornar