SEO problemi

2

SEO problemi

offline
 • PHP programer
 • Pridružio: 26 Okt 2007
 • Poruke: 1064
 • Gde živiš: u Apache

Od prvog posta u ovoj temi pišem kako sam već promenio adresu. U svakom slučaju, stvari su krenule na bolje,pozdrav.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • PHP developer
 • Pridružio: 22 Mar 2006
 • Poruke: 3665
 • Gde živiš: 127.0.0.1

Dusan.cz ::A to da li ce se prikazivati www ili ne mozes sam da podesis

Ovo je, najblaze receno, neistina.

Dovoljno je da u .htaccess dodas sledece:

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.webdynamics\.rs [NC] RewriteRule ^(.*)$ http://webdynamics.rs/$1 [L,R=301]

Ispred pravila koja je dodao WP a posle RewriteEngine On, i niko vise nece moci da poseti sajt sa www (odnosno, moci ce, ali ce automatski biti redirektovan na sajt bez www uz HTTP 301 Moved permanently status).

Ovo se ne samo preporucuje, vec je skoro pa neophodno - s obzirom da za pretrazivac ti fakticki imas dva sajta sa istim sadrzajem, pa mozes da popijes i penale za duplicated content.offline
 • PHP programer
 • Pridružio: 26 Okt 2007
 • Poruke: 1064
 • Gde živiš: u Apache

@Rastafarii,
hvala za uključivanje u problem i htaccess.

Znam za duplirani kontent i koje su posledice ali mi reci sledeće.

Ispoštovao sam proceduru u webmaster tools da bih mogao da promenim url da bude bez www tako što sam dodao novi sajt bez www, tom prilikom sam takođe morao da verifikujem oba i onda sam za sajt www.webdynamics.rs čekirao da bude bez www.
u prilogu slika


Pogledaj sledeću sliku, prvi sajt na njoj je novododati bez www.. sajt ispod je stari sajt kome sam ukinuo www.


Meni sad indeksira ovaj koji sam dodao bez www.

Za novododati sajt piše mi sledeće
Citat:HTML Improvements Last updated Feb 28, 2013 We didn't detect any content issues with your site. As we crawl your site, we check it to detect any potential issues with content on your pages, including duplicate, missing, or problematic title tags or meta descriptions. These issues won't prevent your site from appearing in Google search results, but paying attention to them can provide Google with more information and even help drive traffic to your site. For example, title and meta description text can appear in search results, and useful, descriptive text is more likely to be clicked on by users. More Information
Last updated Feb 28, 2013


Da li sad treba da podešavam u htacces iako sam ovo odradio i šta misliš za koji sad treba da šaljem sajtmap?

Deluje konfuzno ali je situacija sledeća, stari www je sad novi bez www, a da bih sve to odradio, morao sam da dodam još jedan sajt bez www. GUZ - Glavom U Zid

offline
 • PHP developer
 • Pridružio: 22 Mar 2006
 • Poruke: 3665
 • Gde živiš: 127.0.0.1

Ukratko - ti sam moras da odlucis hoces li sa ili bez www. Sta god da odlucis - toga moras da se pridrzavas ubuduce.

Ono sto sam primetio - dodao si (ne znam na koji nacin) redirekciju sa www na bez www. Ako ne verujes, probaj da otvoris http://www.webdynamics.rs Wink

Cela prica je konfuzna zato sto se donekle podrazumeva da je www i non-www isti sajt, samo sto manje - vise niko ne obraca paznju da su to dva sasvim razlicita domena (jedan TLD i jedan subdomain - www).

offline
 • PHP programer
 • Pridružio: 26 Okt 2007
 • Poruke: 1064
 • Gde živiš: u Apache

@Rastafarii,

bio sam u gužvi pa tek sad videh da si odgovorio drugog marta, inače bih ranije pisao.

Kad sam dizao moj WP sajt pre 6 meseci, u wordpress-u mi je ostao url bez www. Kad dodajem sajtove na google, u webmasters tools kao po default-u, kao po navici upisujem www.blablasajt.nesto.
Odavno znam za duplicated content ali sam totalno bio smetnuo sa uma da imam 2 različita sajta dok se časa nije prelila a sve vezano za seo.

Pošto mi je u WP bio skraćen url, na webmasters tools sam pročitao kako da redirektujem www na non www ili može i obratno sa non www na www.

Pitaš me kako sam redirektovao http://www.webdynamics.rs

Pa upravo tako , preko webmasters tools a da bi to uradio , moraš odraditi sledeće.

Ako imaš sajt u Google Webmaster tools prijavljen kao www,

dodaješ još jedan sajt bez www ali oba moraš da verifikuješ i tek onda u prvom koji je www,

čekiraš opciju da bude bez www ili ako je bio bez www a hoćeš www, čekiraš tu opciju.

E sad, na to što sam uradio, dodao sam i redirekciju u htaccess koju si mi ti dao.

Pošto mi je za novododati sajt (bez www) u webmasters tools Google bio indeksirao neku drugu stranicu koju sam postavio za početnu, pretpostavljam da za taj sajt sad šaljem sajt map? Ovo pitanje inače provlačim od samog početka ove teme.

Još nešto,

Pre nedelju dana sam totalno izmenio dizajn a i sadržaj index strane i još nekih stranica za koje je full odrađena optimizacija. Zbog toga sam slao i novi sitemap i fetchovao ( Fetch as Google ) stranice meni bitne počev od index stranice.

Ono što je jako čudno za rezultate pretrage je sledeće.

Pre otprilike 2 nedelje dok mi još bio stari sadržaj i dizajn, pošto za najvažniju ključnu reč me nije bilo nigde, reših da probam nešto drugo, pa sam u wordpresu zadao da mi kao index stranu prikazuje stranicu izrada web sajtova.

Posle pola sata , nađem sajt u rezultatima pretrage ( za ključnu reč izrada web sajtova ) na 42-oj strani a posle još pola dana, sajt ej bio na 26-oj strani. Bio sam dogurao do 9-te strane.

Onda namerno vratim defaultnu index stranu, nakon čega me nema nigde , pa me ima , nema i sve tako..

Sada za stranice koje sam fetchovao, kešira stari sajt, mislim na dizajn, a stranice za koje mu nisam tražio, indeksira ih sa novim dizajnom i sve tako neke nebuloze.

Ako ukucaš u google pretragu webdynamics.rs , videćeš linkove i šta kešira za svaki od njih , npr.,

stranica O nama , to mi izbacuje sa novim dizajnom iako mu to nisam ni tražio niti je ta strana uopšte SEO optimizovana.

Koristim kao najbolji WP plugin, Yoast WP SEO.

Za neke stranice koje su mi najbitnije i za koje je optimizacija urađena 70-98% uspešno, i dalje tapkam u mestu.

offline
 • Web Designer, PHP Developer; HTML, CSS, SQL, jQuery Programmer
 • Pridružio: 13 Jun 2010
 • Poruke: 307
 • Gde živiš: Subotica

Izvini kolega ali zašto ne uradite neki svoj CMS sistem ili statično/dinamični sajt za svoju firmu a posle se igrajte sa CMS sistemima za druge korisnike.

Vidi: ja sam imao svoj sajt koji me je prezentovao do pre 3 godine, uradio sam nekoliko statičkih HTML stranica koje neću menjati (na primer: o nama, kontakt, itd...) a ostale su dinamične PHP stranice koje je .htaccess prepisao sa PHP na HTML. Te dinamične stranice su bile index.php gde su bili blogovi, radovi i forme, tips $ trick, FAQ itd.. Sve je prolazilo preko index.php?content=tralala, a htaccess je radio svoje preko rewrite.

URL-ovi su mi bili direktni i vezani za naslov, metapodatci keyword i description sam pažljivo i ciljano pisao. Naravno imam i svoj SEO generator koji pregleda tekst i pravi automatske ciljane ključne reči koji radi lepo svoj posao. Bio sam među prvih 10. Sada radim drugačije, taj sajt sam ugasio jer nemam potrebe za time ali je imao jak SEO. Pogledaj neke moje sajtove u mom potpisu, svi imaju SEO generatore i lepo se kotiraju na Googleu. Sada sam unapredio taj generator ali nisam još postavio na net, to će ići sa jednim mojim CMS sistemom koji ću plasirati do kraja meseca na američkom tržišu.

SEO ti je važniji od poznavanja PHP, HTML, CSS, JS, itd. Moraš znati šta je SEO i razmišljati o njemu dok programiraš. Svaka slika i naziv slike mora biti po SEO standardu, naslovi, URL, metapodatci, itd. Nije baviti se webdizajnom ubacivati Joomlu, WP, Dupral, phpBB ili šta ja znam kakve CMS sisteme i eto biznisa i sajta. Gde su izrade tema, kvalitetan SEO, komponente, socialmarketing, potrebe korisnika?

PREDLOG:
Ako imaš problema sa SEO, nađi nekog eksperta za to područije i neka ti pomaže.

offline
 • PHP programer
 • Pridružio: 26 Okt 2007
 • Poruke: 1064
 • Gde živiš: u Apache

@Fox Vanis, tek sam sad video,

Slažemo se u svemu što kažeš. Ja sam isprva postavio custom php sajt, da bih posle prešao na WP, zato što sam izučavao WP, zato što je WP perfektna platforma i radim na njemu mnoge stvari.

Ja ovde nisam tražio ni od koga da mi uradi optimizaciju jer se to ne radi za džabe, da se razumemo.

FoxVanis ::Nije baviti se webdizajnom ubacivati Joomlu, WP, Dupral, phpBB ili šta ja znam kakve CMS sisteme i eto biznisa i sajta. Gde su izrade tema, kvalitetan SEO, komponente, socialmarketing, potrebe korisnika?

PREDLOG:
Ako imaš problema sa SEO, nađi nekog eksperta za to područije i neka ti pomaže.


Da li misliš da sam ja tebe bilo gde prozvao pa se ti osećaš prozvanim ili misliš da bih ja sad trebao da se osećam prozvanim?

Ne osećam se prozvanim jer nemam zbog čega, pa zbog toga neću ni odgovoriti na ovo što sam citirao, ali sam naveo citat jer mislim da na nešto konkretno poentiraš itd.

Pošto kažeš da si expert za seo imam samo jedno pitanje.

Zamisli da si radio optimizaciju za oblast gde je najveća konkurencija a za ključnu reč tamo neku npr. "danas je lep dan".

Posle mesec dana od optimizacije, za ključnu reč si na 4 strani google-a, a onda preksinoć vidiš da si PRVI na PRVOJ strani google-a, sinoć vidiš da si opet na 4-oj strani google-a , a na današnji dan si na desetoj za tu istu ključnu reč.

Samo mi reci , imaš li blagu predstavu šta Google radi kad ti tako šeta sajt i da li to može biti normalno?!!

Hvala.

offline
 • Pridružio: 16 Jan 2010
 • Poruke: 241
 • Gde živiš: Zemun

Nisam neki SEO ekspert, ali sam čuo od ljudi koji to poznaju, da rezultati pretrage sa istim ključnim rečima nisu uvek isti. U to sam se uverio mnogo puta. Ima tu dosta parametara koji utiču. Ako si neki sajt posećivao u nekom browser-u i ukucao ključnu reč koju on sadrži, pre će ti se on pojaviti nego neki drugi sajt, ali ako u nekom drugom browseru (gde nisi otvarao taj sajt), ukucaš istu ključnu reč, dobićeš drugačije rezultate pretrage.

offline
 • PHP programer
 • Pridružio: 26 Okt 2007
 • Poruke: 1064
 • Gde živiš: u Apache

cvrlebg ::Nisam neki SEO ekspert, ali sam čuo od ljudi koji to poznaju, da rezultati pretrage sa istim ključnim rečima nisu uvek isti. U to sam se uverio mnogo puta. Ima tu dosta parametara koji utiču. Ako si neki sajt posećivao u nekom browser-u i ukucao ključnu reč koju on sadrži, pre će ti se on pojaviti nego neki drugi sajt, ali ako u nekom drugom browseru (gde nisi otvarao taj sajt), ukucaš istu ključnu reč, dobićeš drugačije rezultate pretrage.

I ovo sve što kažeš je na mestu jer i sam znam da postoji hiljadu parametara i takođe i ovo što si rekao za browser-e u kojima je otvarano i tamo gde nije otvarano i takođe znam da često postoji različito pozicioniranje u npr 2 browsera, recimo FF i Chrome, retko kad bude jedan te isti sajt pozicioniran na istoj strani u ova 2 pretraživača + još ako gledaš IE , to je onda opet neka druga strana itd.

Ovde se radi o tome da google iz nekog razloga tako šeta sajt, ali poenta Fox Vanisa je nešto drugo, tako da ovde lagano skrećemo sa teme. Wink

Hvala @cvrlebg na učešću u temi. Zagrljaj

offline
 • Dušan
 • Pridružio: 18 Jun 2012
 • Poruke: 986

Rastafarii ::Dusan.cz ::A to da li ce se prikazivati www ili ne mozes sam da podesis

Ovo je, najblaze receno, neistina.

Dovoljno je da u .htaccess dodas sledece:

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.webdynamics\.rs [NC] RewriteRule ^(.*)$ http://webdynamics.rs/$1 [L,R=301]

Ispred pravila koja je dodao WP a posle RewriteEngine On, i niko vise nece moci da poseti sajt sa www (odnosno, moci ce, ali ce automatski biti redirektovan na sajt bez www uz HTTP 301 Moved permanently status).

Ovo se ne samo preporucuje, vec je skoro pa neophodno - s obzirom da za pretrazivac ti fakticki imas dva sajta sa istim sadrzajem, pa mozes da popijes i penale za duplicated content.


Mozda je mali off ali se izvinjavam smešak
Kako mogu da namestim da mi se sajt otvara sa www.
U .htaccess mi je ovako
Citat:# BEGIN WordPress
<IfModule>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
</IfModule>

# END WordPress

Sada je sajt bez www.
Da li trebam tu nesto da izmenim
Ili moze u wordpresu da se namesti

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 861 korisnika na forumu :: 50 registrovanih, 8 sakrivenih i 803 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, babaroga, Battlehammer, Belac91, Boris90, brufen, celik, cenejac111, Cirkon, Despot1, Djokkinen, Drug pukovnik, Georgius, gorozup, havoc995, Insan, ivan1973, kljift, Krusarac, lavi, Marko Marković, MB120mm, mean_machine, Mercury, mikrimaus, MilosKop, Miškić, mustangkg, nenad81, Neo BetOnBit, panonski mornar, Petar35, repac, riva, rovac, Snorks, spektorsky, Srki98, stegonosa, suton, trajkoni018, VJ, voja64, wizzardone, yamato, yufighter, zodiac94, zoranis, |_MeD_|