Muke sa otpornikom - istinita priča.

Muke sa otpornikom - istinita priča.

offline
  • Pridružio: 26 Jul 2007
  • Poruke: 1077
  • Gde živiš: u blizini

Muke sa otpornikom

Preturajući po starim stvarima, nađoh jedan uređaj, „čudo od tehnike“ koje godinama nisam koristio. Ni danas ne znam kako bih ga nazvao, ali znam da bez jednog otpornika, ta praktična spravica nikada ne bi proradila.
Koristio sam ga kao dodatak klasičnom novinarskom diktafonu (Sony) i bio je neka vrsta „mosta“ između klasičnog telefona i diktafona.

Nezamislivo je da novinari koji rade za radio, šalju izvještaje bez „tonskih izjava,“ bilo da se radi o političarima, oficirima ili običnim građanima.

Za dnevne izvještaje, naročito za radio, nemoguće je na jednom mjestu okupiti sve osobe koje imaju nešto važno da kažu. Zbog toga sam, kao i ostale kolege, koristio telefon i snimao izjave koje su na radiju emitovane istog dana.

Pojavio se jedan krupan tehnički problem, jer je glas snimljen tradicionalnim prislanjanjem na telefonsku slušalicu bio vrlo lošeg kvaliteta, sa mnogo šumova. Tonci (tada su imali posla) mučili su se da izjednače nivo glasa intervjuisane osobe i novinara, a ako bi se koristile dodatne izjave snimljene telefonom, situacija u montaži bi se baš zakoplikovala. Ponekad je bilo nemoguće sve razaznati, pa je nerijetko glas osobe koja daje izjavu telefonom, najčešće ličio na nerazmljivo mrmljanje. Ne treba da naglašavam da su mobilni telefoni tek bili na početku razvoja, i još uvijek su suvereno vladali aparati koji se i danas zovu stabilni ili fiksni.

Kratki kabl sa malom kutijicom u kojoj je bio smješten nekakav otpornik (tako smo ga zvali), a možda i nije bio otpornik, ozbiljno me zainteresovao.
Izgleda da je neko od elektroničara smislio kako da „preuzme“ glas novinara i intervjuisane osobe, pa ga onda direktno iz telefonskog aparata proslijedi g na uređaj za snimanje (zaobilazeći telefonsku slušalicu), u ovom slučaju na diktafon.

Telefonska slušalica i dalje je mogla da se koristi, a poslije okretanja brojeva dovoljno je bilo pritisnuti crveno dugme „record“ i intervju, sa ujednačenim nivoom glasa novinara i sagovornika – bio je na audio-kaseti.

Zamolim kolegu koji je imao tu spravicu da mi pojasni gdje koju žicu i kako treba povezati i dođem do intervjua za rubriku „smijeh do suza.“
Naravno, kako se radi o elektronici, pritisnem „record“ prislonim diktafon uz slušalicu i dobijem ovo:

Ja: Pozdrav druže, evo našao sam majstore koji će mi napraviti onaj uređaj koji ti imaš, samo oni nisu sigurni kako se to povezuje, pa mi ti objasni, gdje ide ona žica iz slušalice i gdje se zalemi?

Kolega: Vidiš, ona jedna ide iz onog džeka gdje je mikrofon.

Ja: Dobro.

Kolega: Direktno ide na otpornik, direktno ide na otpornik, a taj otpornik ide na unutrašnju stranu onog metala za telefon.

Ja: Gdje ti je taj metal, kod mene nema tog metala?

Kolega: Ima na ulazu, ono sitno.

Ja: Aa, ono, znam, znam, ono malo. Slušaj, sada me zanima ovo: tu ide jedna žica, gdje ide druga žica?

Kolega: Druga žica ispod, isto gdje gdje su metali, samo ispod, direktno, direktno sa istog džeka, do, ide pored onog gdje si spojio direktno sa otpornika, samo ide ispod njega. Izvod, gdje se spaja za telefon ono.

Ja: Koje?

Kolega: Drugi priključak ali ovaj za telefon sada i tu ima isto dva kabla. Jedan kabal ide na početku otpornika, samo ga spojiš.

Ja: Slušaj, koliko kablova ide na otpornik?

Kolega: Dva kabla. Jedan sa džeka odakle ideš u mikrofon, a drugi sa ovog priključka na telefon, ovaj gdje ga uključuješ. Pokušaj dva tri puta logički to i pogodićeš.

Ja: Ne mogu ja logički, pokušo sam sto puta i ni jednom nije uspjelo. Ovdje je čovjek koji će mi to da napravi. Da li me čuješ?

Kolega: Čujem te.

Ja: Nije mi jasno gdje treba da zalemim?

Kolega: Pa samo ovo iz džeka što ide direktno kod otpornika, na one metale gdje ulazi u telefon i direktno isto sa džeka što ide isto tamo ispod toga gdje se zalemi ovo sa otpornika, ispod toga nađeš prostor, ima tu prostora i za to ga zalemiš.

Ja: Samo mi reci koliko žica kod tebe ide iz onog džeka, dvije ili četiri?

Kolega: Dvije, dvije!

Ja: Jbg, kod mene četiri.

Kolega: Onda ti izdvojiš......

Poslije pola sata:

Ja: Pokušo sam ono da napravim ali izgleda da otpornik nije dobar.

Kolega: Otpornik ima dva kraja, mora jedan direktno za telefon a jedan ovamo na džek, a džek ima isto dva izlaza i plus ono za telefon ima dva izlaza.

Ja: I plus dva izlaza za ovaj telefon što ulazi?

Kolega: Jeste, jeste...

Ja: A gdje sada ide džek?

Kolega: Džek ide na telefon gdje ulazi ono gdje imaju prorezi, tri-četiri metalna proreza, jedan se tu vezuje a jedan od džeka direktno sa džeka preko otpornika, samo u ono od telefona. A drugi od džeka ide direktno pod to u telefon, pod to, a sa telefona se vezuje jedan za džek pozadi, a jedan na žicu od džeka koji ide, ne na otpornik, nego na telefon direktno tamo.

Ja: Jbg, kod tebe sve ide direktno. Znam šta imam. Imam dva izlaza, jedan ženski, jedan muški onaj. Ovamo imam dvije žice, samo me zanima gdje otpornik da mi majstor zalemi? Ovo ostalo bih nekako spojio.

Kolega: Otpornik visi na žici!

Ja: Na kojoj žici??

Kolega: Na džeku, na jednoj žici od džeka koja je crvena. Crvena i plava, na crvenoj žici je otpornik, na tu žicu se vezuje direktno od džeka otpornik i sa otpornika direktno se vezuje na telefon tamo. Druga žica od džeka ide direktno na telefon tamo, bez dodirivanja otpornika.

Ja: Kod mene nema ništa direktno, kad je svaka žica za sebe jbg...

Kolega: Ne znam kako da ti objasnim.......

Dopuna: 07 Jan 2009 1:37

A evo i kako otpornik izgleda:
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 628 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 0 sakrivenih i 623 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Haryy, havoc995, nuke92, Oluj2.1, sasa76