Informacija.rs - sajt o kompjuterskoj bezbednosti

298

Informacija.rs - sajt o kompjuterskoj bezbednosti

offline
 • dijica  Female
 • Gazdina mezimica :P
 • Lidija Stojčić
 • doktor medicine; urednica Informacija.rs
 • Pridružio: 13 Maj 2009
 • Poruke: 1830
 • Gde živiš: Niš

Samsung negirao da postoji bag zbog koga se fotografije iz galerije šalju kontaktima iz telefona
Citat:Korisnici nekoliko modela pametnih telefona koje proizvodi Samsung žalili su se da njihovi telefoni šalju fotografije iz galerije nasumično izabranim kontaktima sačuvanim na uređaju. Iz kompanije, međutim, kažu da nisu našli nikakve dokaze o takvom bagu, ali su istakli da nastavljaju da istražuju problem.


Lažni (film-za-odrasle)-o sajtovi pokušavaju da prevare posetioce da instaliraju adware, majnere i ekstenzije za Chrome
Citat:Adware, potencijalno neželjeni programi i neželjene ekstenzije reklamiraju se na sajtovima koji se predstavljaju kao (film-za-odrasle)-ografski sajtovi. Kada posetilac pokuša da pusti video, pojaviće se lažni video plejer koji tvrdi da posetilac mora da preuzme i instalira ažurirani plejer da bi video video. Međutim, taj plejer instalira neželjene programe na računaru ili preusmerava posetioce na neželjene dodatke za Chrome.


Američka policija traga za hakerima koji su ukrali gorivo u vrednosti od 1800 dolara sa pumpe u Detroitu
Citat:Policija u Detroitu traži dvojicu ljudi za koje se sumnja da su ukrali gorivo sa benzinske pumpe Maraton koja se nalazi na zapadnoj strani grada. Oni su osumnjičeni da su usred dana hakovali benzinsku pumpu i ukrali gorivo u vrednosti od 1800 dolara.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • dijica  Female
 • Gazdina mezimica :P
 • Lidija Stojčić
 • doktor medicine; urednica Informacija.rs
 • Pridružio: 13 Maj 2009
 • Poruke: 1830
 • Gde živiš: Niš

Ukradeni sertifikat D-Linka korišćen za potpisivanje špijunskog malvera
Citat:Istraživači kompanije ESET otkrili su novu kampanju u kojoj se zloupotrebljavaju validni digitalni sertifikati ukradeni od tajvanskih tehnoloških kompanija, uključujući D-Link, kojima se potpisuju malveri kako bi izgledali kao legitimne aplikacije.


Twitter ugasio 70 miliona sumnjivih i lažnih naloga
Citat:Kako piše Vašington Post, Twitter je od maja ugasio 70 miliona lažnih i sumnjivih naloga. Suspenzije i gašenja naloga su deo napora Twitera da se očisti platforma. Smatra se da su mnoge od ovih naloga koristili trolovi ili daljinski kontrolisani botovi koji zloupotrebljavaju servis.


Najnovija verzija iOS 11.4.1 blokira policijske hakerske alate
Citat:Apple je objavio iOS 11.4.1 ažuriranje, i osim ispravki grešaka i poboljšanja performansi, nova verzija takođe uključuje i već čuveni USB ograničeni režim. Ova funkcija najavljena je ranije ove godine, i bila je dostupna u beta verzijama. Ona bi trebalo da blokira policijske alate za hakovanje, čija je uloga da zaobiđu sistem za zaključavanje iPhonea i da izvuku podatke sa uređaja, čak i kada se koristi lozinka.


Hakovan Timehop, ukadeni podaci više od 20 miliona korisnika
Citat:Timehop, mobilna aplikacija koja izbacuje stare objave sa društvenih mreža iz prethodnih godina, objavila je da je kompromitovana cela korisnička baza sa podacima više od 21 miliona korisnika. Svi korisnici nisu pogođeni u istoj meri ovim incidentom. Kompanija je objasnila da je napadač pristupio njihovoj infrastrukturi i ukrao podatke o njenim korisnicima koji uključuju korisnička imena, email adrese, telefonske brojeve i pristupne ključeve.


Sigurnosna kompanija tužena zbog hakerskog napada iz 2007.
Citat:Dva osiguravajuće kuće tužile su kompaniju Trustwave koja se bavi sajber bezbednošću i zaštitom sa zahtevom da isplati naknadu za osiguranje koje je isplaćeno njihovom klijentu, navodeći da Trustwave mesecima nije otkrio malvere na mreži oštećenog klijenta, što je dovelo do jednog od najvećih incidenata u deceniji posle 2000. godine. Iz Trustwavea su odgovorili da je tužba besmislena.offline
 • dijica  Female
 • Gazdina mezimica :P
 • Lidija Stojčić
 • doktor medicine; urednica Informacija.rs
 • Pridružio: 13 Maj 2009
 • Poruke: 1830
 • Gde živiš: Niš

Facebook kažnjen sa 500000 funti zbog skandala sa zloupotrebom podataka korisnika
Citat:Facebook je kažnjen sa 500000 funti (664000 dolara) u Velikoj Britaniji pošto je državno nadzorno telo za zaštitu podataka zaključilo da je kompanija prekršila zakon o zaštiti podataka u slučaju u koji je umešana britanska firma Cambridge Analytica. Ovo je prva kazna za Facebook zbog ovog skandala.


Google omogućio funkciju ''Izolacija sajta'' za 99% svojih desktop korisnika
Citat:Google je tajno omogućio bezbednosnu funkciju pod nazivom Izolacija sajta za 99% svojih desktop korisnika na Windows, Mac, Linux i Chrome operativnim sistemima. Ovo se desilo u Chromeu 67, objavljenom krajem maja. Izolacija sajta sama po sebi nije nova funkcija - ona je dodata u Chrome 63, u decembru 2017. Međutim, ona je tada bila eksperimentalna i dostupna jedino ako bi je korisnici ručno omogućili u pregledaču.

offline
 • dijica  Female
 • Gazdina mezimica :P
 • Lidija Stojčić
 • doktor medicine; urednica Informacija.rs
 • Pridružio: 13 Maj 2009
 • Poruke: 1830
 • Gde živiš: Niš

Seks ucena: Prevaranti koriste prave lozinke korisnika za ucenu i iznudu
Citat:Korisnici interneta moraju biti oprezni zbog nove fišing prevare koja je zapravo vrsta seksualne ucene, jer prevaranti koriste stare lozinke korisnika i ucenjuju ih zbog gledanja (film-za-odrasle)-ografije. Prevaranti tvrde da su imaju snimke žrtava dok su gledale (film-za-odrasle)-o filmove. Oni takođe tvrde da imaju lozinku žrtve koju su iskoristili da instaliraju špijunski softver na njihovom računaru i kada je žrtva posećivala (film-za-odrasle)-o web sajtove, oni su navodno aktivirali web kameru i tako napravili snimke.


Hakeri zarazili i špijunirali 13 iPhone uređaja: Evo gde se nalaze ti uređaji
Citat:Misteriozni malver zarazio je samo 13 iPhonea u Indiji u sklopu veoma ciljane operacije. Napad je izvršen pomoću MDM-a, servera za upravljanje mobilnim uređajima koji se obično koristi u kompanijama za učitavanje prilagođenih aplikacija zaposlenima, aplikacijama koje nisu ili ne mogu biti dostupne preko zvanične iOS App Store zbog svoje osetljive prirode.


Ukinut Yahoo Messenger, stiže Yahoo Squirrel
Citat:Od danas zvanično nema više čuvenog Yahoo Messenger klijenta za ćaskanje koga su tokom prethodne dve decenije koristili milioni korisnika računara širom sveta. Pre oko mesec i po dana, Yahoo je najavio da će ukinuti aplikaciju Yahoo Messenger, kao i uslugu slanja kratkih poruka koja stoji iza aplikacije. Taj dan je došao.


SAD optužile 12 ruskih obaveštajaca zbog mešanja u američke predsedničke izbore
Citat:Američko Ministarstvo pravde optužilo je 12 ruskih obaveštajnih agenata za hakerske napade vezane za predsedničke izbore 2016. godine. Prema navodima iz optužnice, optuženi su pripadnici Jedinice 26165 i Jedinice 74455 Glavne obavještajne uprave (GRU) ruske vlade, državne vojne obaveštajne službe.


Google Phone aplikacija za Android sada ima filtere za sprečavanje neželjenih poziva
Citat:Google mesecim testira novu funkciju koja može automatski da filtrira pozive za koje otkrije da su neželjeni, šaljući ih direktno na govornu poštu. Vaš telefon neće zvoniti, niti ćete dobiti obaveštenje o propuštenom pozivu za bilo koji poziv koji Google prepozna kao spam.

offline
 • dijica  Female
 • Gazdina mezimica :P
 • Lidija Stojčić
 • doktor medicine; urednica Informacija.rs
 • Pridružio: 13 Maj 2009
 • Poruke: 1830
 • Gde živiš: Niš

EU zbog Androida kaznila Google sa rekordnih 4,3 milijarde evra
Citat:Evropska unija kaznila je Google sa 4,3 milijarde evra zbog monopolskih taktika kojima kompanija pribegava kada je u pitanju Android i kršenja antimonopolskih zakona EU. Google ima dominantan položaj i to niko ne može da ospori. Čak i sa jakom konkurencijom kao što je Apple, Google je i dalje najmoćnija kompanija kada su u pitanju mobilni uređaji, prihodi od oglasa i skoro sve ostalo.


Apple preselio podatke svojih korisnika iz Kine u kineske centre podataka
Citat:Loše vesti za Appleove korisnike u Kini. Appleov partner, kineska kompanija Guizhou-Cloud Big Data (GCBD) preneo je iCloud podatke 130 miliona korisnika iz Kine, servisu za čuvanje podataka u oblaku kojim upravlja državni mobilni operater.


Samsungovi servisi u Italiji napadnuti malverom, cilj napadača nejasan
Citat:Bezbednosni istraživači otkrili su napade na Samsungove servisne centre u Italiji, slične napadima koji su ranije ove godine viđeni u Rusiji a koji su bili usmereni protiv servisa elektronike. Ovakve kampanje same po sebi nisu ništa neobično, jedino što je nejasno je njihova svrha i krajnji cilj napadača.


Instagram radi na novoj dvofaktornoj autentifikaciji da bi zaštitio korisnike od hakovanja SIM kartica
Citat:Instagram radi na dvofaktornoj autentifikaciji, rešenju za potvrdu identiteta korisnika koje ne zahteva telefonski broj korisnika. Instagram je potvrdio da radi na razvoju pouzdanijeg metoda potvrde identiteta korisnika samo nekoliko sati nakon što je sajt Motherboard objavio članak o hakovanju SIM kartica. Kao i druge platforme društvenih mreža, i Instagram će omogućiti korisnicima autentifikaciju pomoću aplikacija za generisanje kodova kao što su Google Authenticator i Authy.


Devojka koja je hakovala email nalog Selene Gomez mogla bi da bude osuđena na 9 godina zatvora
Citat:21-godišnja Suzan Atrik iz Nju Džerzija optužena je za hakovanje email naloga pop zvezde i glumice Selene Gomez, i krađu njenih privatnih fotografija, koje je optužena objavila na internetu. Optužnica koja je podignuta prošle nedelje, u četvrtak, tereti Suzan Atrik za krađu identiteta, pristup i korišćenje računarskih podataka za izvršenje prevare ili nezakonito sticanje novca, imovine ili podataka i pristup računarskim podacima bez dozvole.

offline
 • dijica  Female
 • Gazdina mezimica :P
 • Lidija Stojčić
 • doktor medicine; urednica Informacija.rs
 • Pridružio: 13 Maj 2009
 • Poruke: 1830
 • Gde živiš: Niš

Seks ucena: Prevaranti od prošle nedelje zaradili 50000 dolara od samo 30 žrtava
Citat:Sećate li se vesti koju smo objavili prošle nedelje o prevarantima koji pokušavaju da iznude novac od žrtava koje ucenjuju da će, ukoliko ne plate, objaviti video snimak načinjen tokom njihove posete nekom (film-za-odrasle)-o sajtu? Ovakve pretnje žrtve dobijaju putem emaila. Prevaranti traže od žrtava da plate njihovo ćutanje bitcoinima. Nedelju dana kasnije, situacija je ovakva: žrtve su do sada platile više od 50000 dolara u bitcoinima.


Oprez: Pametni usisivači mogu da vas špijuniraju
Citat:Ako mašate o pametnom usisivaču, možda vam posle ove priče takav uređaj više neće delovati kao dobra ideja. Istraživači iz kompanije Positive Technologies objavili su detalje o dve ranjivosti koje utiču na Dongguan Diqee 360 pametne usisivače. Ove ranjivosti omogućavaju napadaču da pokrene zlonamerni kod na uređaju sa privilegijama superusera i da preuzme kontrolu nad usisivačem.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 261 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 0 sakrivenih i 255 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1567 - dana 15 Jul 2016 20:18

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ALBION101, Dishi68, drasko003, Oluj2.1, Sima zna, White Knight