Informacija.rs - sajt o kompjuterskoj bezbednosti

298

Informacija.rs - sajt o kompjuterskoj bezbednosti

offline
 • dijica  Female
 • Gazdina mezimica :P
 • Lidija Stojčić
 • doktor medicine; urednica Informacija.rs
 • Pridružio: 13 Maj 2009
 • Poruke: 1942
 • Gde živiš: Niš

Samsung negirao da postoji bag zbog koga se fotografije iz galerije šalju kontaktima iz telefona
Citat:Korisnici nekoliko modela pametnih telefona koje proizvodi Samsung žalili su se da njihovi telefoni šalju fotografije iz galerije nasumično izabranim kontaktima sačuvanim na uređaju. Iz kompanije, međutim, kažu da nisu našli nikakve dokaze o takvom bagu, ali su istakli da nastavljaju da istražuju problem.


Lažni (film-za-odrasle)-o sajtovi pokušavaju da prevare posetioce da instaliraju adware, majnere i ekstenzije za Chrome
Citat:Adware, potencijalno neželjeni programi i neželjene ekstenzije reklamiraju se na sajtovima koji se predstavljaju kao (film-za-odrasle)-ografski sajtovi. Kada posetilac pokuša da pusti video, pojaviće se lažni video plejer koji tvrdi da posetilac mora da preuzme i instalira ažurirani plejer da bi video video. Međutim, taj plejer instalira neželjene programe na računaru ili preusmerava posetioce na neželjene dodatke za Chrome.


Američka policija traga za hakerima koji su ukrali gorivo u vrednosti od 1800 dolara sa pumpe u Detroitu
Citat:Policija u Detroitu traži dvojicu ljudi za koje se sumnja da su ukrali gorivo sa benzinske pumpe Maraton koja se nalazi na zapadnoj strani grada. Oni su osumnjičeni da su usred dana hakovali benzinsku pumpu i ukrali gorivo u vrednosti od 1800 dolara.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • dijica  Female
 • Gazdina mezimica :P
 • Lidija Stojčić
 • doktor medicine; urednica Informacija.rs
 • Pridružio: 13 Maj 2009
 • Poruke: 1942
 • Gde živiš: Niš

Ukradeni sertifikat D-Linka korišćen za potpisivanje špijunskog malvera
Citat:Istraživači kompanije ESET otkrili su novu kampanju u kojoj se zloupotrebljavaju validni digitalni sertifikati ukradeni od tajvanskih tehnoloških kompanija, uključujući D-Link, kojima se potpisuju malveri kako bi izgledali kao legitimne aplikacije.


Twitter ugasio 70 miliona sumnjivih i lažnih naloga
Citat:Kako piše Vašington Post, Twitter je od maja ugasio 70 miliona lažnih i sumnjivih naloga. Suspenzije i gašenja naloga su deo napora Twitera da se očisti platforma. Smatra se da su mnoge od ovih naloga koristili trolovi ili daljinski kontrolisani botovi koji zloupotrebljavaju servis.


Najnovija verzija iOS 11.4.1 blokira policijske hakerske alate
Citat:Apple je objavio iOS 11.4.1 ažuriranje, i osim ispravki grešaka i poboljšanja performansi, nova verzija takođe uključuje i već čuveni USB ograničeni režim. Ova funkcija najavljena je ranije ove godine, i bila je dostupna u beta verzijama. Ona bi trebalo da blokira policijske alate za hakovanje, čija je uloga da zaobiđu sistem za zaključavanje iPhonea i da izvuku podatke sa uređaja, čak i kada se koristi lozinka.


Hakovan Timehop, ukadeni podaci više od 20 miliona korisnika
Citat:Timehop, mobilna aplikacija koja izbacuje stare objave sa društvenih mreža iz prethodnih godina, objavila je da je kompromitovana cela korisnička baza sa podacima više od 21 miliona korisnika. Svi korisnici nisu pogođeni u istoj meri ovim incidentom. Kompanija je objasnila da je napadač pristupio njihovoj infrastrukturi i ukrao podatke o njenim korisnicima koji uključuju korisnička imena, email adrese, telefonske brojeve i pristupne ključeve.


Sigurnosna kompanija tužena zbog hakerskog napada iz 2007.
Citat:Dva osiguravajuće kuće tužile su kompaniju Trustwave koja se bavi sajber bezbednošću i zaštitom sa zahtevom da isplati naknadu za osiguranje koje je isplaćeno njihovom klijentu, navodeći da Trustwave mesecima nije otkrio malvere na mreži oštećenog klijenta, što je dovelo do jednog od najvećih incidenata u deceniji posle 2000. godine. Iz Trustwavea su odgovorili da je tužba besmislena.offline
 • dijica  Female
 • Gazdina mezimica :P
 • Lidija Stojčić
 • doktor medicine; urednica Informacija.rs
 • Pridružio: 13 Maj 2009
 • Poruke: 1942
 • Gde živiš: Niš

Facebook kažnjen sa 500000 funti zbog skandala sa zloupotrebom podataka korisnika
Citat:Facebook je kažnjen sa 500000 funti (664000 dolara) u Velikoj Britaniji pošto je državno nadzorno telo za zaštitu podataka zaključilo da je kompanija prekršila zakon o zaštiti podataka u slučaju u koji je umešana britanska firma Cambridge Analytica. Ovo je prva kazna za Facebook zbog ovog skandala.


Google omogućio funkciju ''Izolacija sajta'' za 99% svojih desktop korisnika
Citat:Google je tajno omogućio bezbednosnu funkciju pod nazivom Izolacija sajta za 99% svojih desktop korisnika na Windows, Mac, Linux i Chrome operativnim sistemima. Ovo se desilo u Chromeu 67, objavljenom krajem maja. Izolacija sajta sama po sebi nije nova funkcija - ona je dodata u Chrome 63, u decembru 2017. Međutim, ona je tada bila eksperimentalna i dostupna jedino ako bi je korisnici ručno omogućili u pregledaču.

offline
 • dijica  Female
 • Gazdina mezimica :P
 • Lidija Stojčić
 • doktor medicine; urednica Informacija.rs
 • Pridružio: 13 Maj 2009
 • Poruke: 1942
 • Gde živiš: Niš

Seks ucena: Prevaranti koriste prave lozinke korisnika za ucenu i iznudu
Citat:Korisnici interneta moraju biti oprezni zbog nove fišing prevare koja je zapravo vrsta seksualne ucene, jer prevaranti koriste stare lozinke korisnika i ucenjuju ih zbog gledanja (film-za-odrasle)-ografije. Prevaranti tvrde da su imaju snimke žrtava dok su gledale (film-za-odrasle)-o filmove. Oni takođe tvrde da imaju lozinku žrtve koju su iskoristili da instaliraju špijunski softver na njihovom računaru i kada je žrtva posećivala (film-za-odrasle)-o web sajtove, oni su navodno aktivirali web kameru i tako napravili snimke.


Hakeri zarazili i špijunirali 13 iPhone uređaja: Evo gde se nalaze ti uređaji
Citat:Misteriozni malver zarazio je samo 13 iPhonea u Indiji u sklopu veoma ciljane operacije. Napad je izvršen pomoću MDM-a, servera za upravljanje mobilnim uređajima koji se obično koristi u kompanijama za učitavanje prilagođenih aplikacija zaposlenima, aplikacijama koje nisu ili ne mogu biti dostupne preko zvanične iOS App Store zbog svoje osetljive prirode.


Ukinut Yahoo Messenger, stiže Yahoo Squirrel
Citat:Od danas zvanično nema više čuvenog Yahoo Messenger klijenta za ćaskanje koga su tokom prethodne dve decenije koristili milioni korisnika računara širom sveta. Pre oko mesec i po dana, Yahoo je najavio da će ukinuti aplikaciju Yahoo Messenger, kao i uslugu slanja kratkih poruka koja stoji iza aplikacije. Taj dan je došao.


SAD optužile 12 ruskih obaveštajaca zbog mešanja u američke predsedničke izbore
Citat:Američko Ministarstvo pravde optužilo je 12 ruskih obaveštajnih agenata za hakerske napade vezane za predsedničke izbore 2016. godine. Prema navodima iz optužnice, optuženi su pripadnici Jedinice 26165 i Jedinice 74455 Glavne obavještajne uprave (GRU) ruske vlade, državne vojne obaveštajne službe.


Google Phone aplikacija za Android sada ima filtere za sprečavanje neželjenih poziva
Citat:Google mesecim testira novu funkciju koja može automatski da filtrira pozive za koje otkrije da su neželjeni, šaljući ih direktno na govornu poštu. Vaš telefon neće zvoniti, niti ćete dobiti obaveštenje o propuštenom pozivu za bilo koji poziv koji Google prepozna kao spam.

offline
 • dijica  Female
 • Gazdina mezimica :P
 • Lidija Stojčić
 • doktor medicine; urednica Informacija.rs
 • Pridružio: 13 Maj 2009
 • Poruke: 1942
 • Gde živiš: Niš

EU zbog Androida kaznila Google sa rekordnih 4,3 milijarde evra
Citat:Evropska unija kaznila je Google sa 4,3 milijarde evra zbog monopolskih taktika kojima kompanija pribegava kada je u pitanju Android i kršenja antimonopolskih zakona EU. Google ima dominantan položaj i to niko ne može da ospori. Čak i sa jakom konkurencijom kao što je Apple, Google je i dalje najmoćnija kompanija kada su u pitanju mobilni uređaji, prihodi od oglasa i skoro sve ostalo.


Apple preselio podatke svojih korisnika iz Kine u kineske centre podataka
Citat:Loše vesti za Appleove korisnike u Kini. Appleov partner, kineska kompanija Guizhou-Cloud Big Data (GCBD) preneo je iCloud podatke 130 miliona korisnika iz Kine, servisu za čuvanje podataka u oblaku kojim upravlja državni mobilni operater.


Samsungovi servisi u Italiji napadnuti malverom, cilj napadača nejasan
Citat:Bezbednosni istraživači otkrili su napade na Samsungove servisne centre u Italiji, slične napadima koji su ranije ove godine viđeni u Rusiji a koji su bili usmereni protiv servisa elektronike. Ovakve kampanje same po sebi nisu ništa neobično, jedino što je nejasno je njihova svrha i krajnji cilj napadača.


Instagram radi na novoj dvofaktornoj autentifikaciji da bi zaštitio korisnike od hakovanja SIM kartica
Citat:Instagram radi na dvofaktornoj autentifikaciji, rešenju za potvrdu identiteta korisnika koje ne zahteva telefonski broj korisnika. Instagram je potvrdio da radi na razvoju pouzdanijeg metoda potvrde identiteta korisnika samo nekoliko sati nakon što je sajt Motherboard objavio članak o hakovanju SIM kartica. Kao i druge platforme društvenih mreža, i Instagram će omogućiti korisnicima autentifikaciju pomoću aplikacija za generisanje kodova kao što su Google Authenticator i Authy.


Devojka koja je hakovala email nalog Selene Gomez mogla bi da bude osuđena na 9 godina zatvora
Citat:21-godišnja Suzan Atrik iz Nju Džerzija optužena je za hakovanje email naloga pop zvezde i glumice Selene Gomez, i krađu njenih privatnih fotografija, koje je optužena objavila na internetu. Optužnica koja je podignuta prošle nedelje, u četvrtak, tereti Suzan Atrik za krađu identiteta, pristup i korišćenje računarskih podataka za izvršenje prevare ili nezakonito sticanje novca, imovine ili podataka i pristup računarskim podacima bez dozvole.

offline
 • dijica  Female
 • Gazdina mezimica :P
 • Lidija Stojčić
 • doktor medicine; urednica Informacija.rs
 • Pridružio: 13 Maj 2009
 • Poruke: 1942
 • Gde živiš: Niš

Seks ucena: Prevaranti od prošle nedelje zaradili 50000 dolara od samo 30 žrtava
Citat:Sećate li se vesti koju smo objavili prošle nedelje o prevarantima koji pokušavaju da iznude novac od žrtava koje ucenjuju da će, ukoliko ne plate, objaviti video snimak načinjen tokom njihove posete nekom (film-za-odrasle)-o sajtu? Ovakve pretnje žrtve dobijaju putem emaila. Prevaranti traže od žrtava da plate njihovo ćutanje bitcoinima. Nedelju dana kasnije, situacija je ovakva: žrtve su do sada platile više od 50000 dolara u bitcoinima.


Oprez: Pametni usisivači mogu da vas špijuniraju
Citat:Ako mašate o pametnom usisivaču, možda vam posle ove priče takav uređaj više neće delovati kao dobra ideja. Istraživači iz kompanije Positive Technologies objavili su detalje o dve ranjivosti koje utiču na Dongguan Diqee 360 pametne usisivače. Ove ranjivosti omogućavaju napadaču da pokrene zlonamerni kod na uređaju sa privilegijama superusera i da preuzme kontrolu nad usisivačem.

offline
 • dijica  Female
 • Gazdina mezimica :P
 • Lidija Stojčić
 • doktor medicine; urednica Informacija.rs
 • Pridružio: 13 Maj 2009
 • Poruke: 1942
 • Gde živiš: Niš

Procurio izvorni kod Android bankarskog trojanca Exobot
Citat:Izvorni kod Android bankarskog trojanca procurio je na internetu i od tada se brzo širi među sajber kriminalcima, što je zabrinulo istraživače koji strahuju od novog talasa širenja malvera. Malver o kome je ovde reč je Exobot, Android bankarski trojanac koji je prvi put primećen krajem 2016. godine.


Microsoft pokreće agresivnu kampanju protiv svog najpopularnijeg operativnog sistema
Citat:Kraj podrške za Windows 7 najavljen je za januar 2020. godine, pa Microsoft želi da iskoristi preostalo vreme da bi naterao korisnike na nadogradnju na Windows 10 pre nego što kompanija objavi poslednja ažuriranja. Microsoft je nedavno poslao uputstva svojim partnerskim kanalima da podstaknu korisnike Windowsa 7 da izvrše nadogradnju na Windows 10 pre isteka pomenutog roka.


Facebook istražuje firmu Crimson Hexagon zbog prikupljanja podataka
Citat:Facebook je suspendovao američku analitičku firmu Crimson Hexagon, sa sedištem u Bostonu, dok istražuje navode o njenom prikupljanju i deljenju korisničkih podataka. Crimson Hexagon ima ugovore sa vladinim agencijama širom sveta a iz Facebooka kažu da kompanija sada srazmatra da li su se nekim od tih ugovora kršila njena pravila o nadzoru.


Dropperi su krivci za malvere u Google Play prodavnici
Citat:Tokom protekle godine, autori malvera za Android su se sve više koristili taktiku kojom su zaobilazili Googleova sigurnosna skeniranja i plasirali zlonamerne aplikacije u zvaničnu Play prodavnicu. Ova taktika se oslanja na tehniku koja je prilično česta u svetu desktop malvera, a koja je tek prošle godine postala popularna u Android ekosistemu.


Ekvador ukida azil Asanžu?
Citat:Posle šest godina koliko mu je pružao zaštitu, Ekvador sada navodno planira da ukine politički azil Džulijanu Asanžu, i to verovatno ove nedelje, i da ga izbaci iz svoje ambasade u Londonu, i tako ga praktično preda britanskim vlastima.


Lažne poklon kartice i izneverena očekivanja: kako sajber kriminalci varaju i kradu podatke od korisnika
Citat:Stručnjaci kompanije Kaspersky Lab otkrili su neobičnu prevaru: sajber kriminalci prave lažne web sajtove za besplatno generisanje poklon kartica, i podatke prevarenih korisnika prodaju drugim sajtovima, na koje preusmeravaju žrtve. Sajber kriminalci stalno traže nove načine za zaradu, a to ne podrazumeva uvek malvere.

offline
 • dijica  Female
 • Gazdina mezimica :P
 • Lidija Stojčić
 • doktor medicine; urednica Informacija.rs
 • Pridružio: 13 Maj 2009
 • Poruke: 1942
 • Gde živiš: Niš

Ekstenzije za Chrome i Android i iOS aplikacije prikupljaju vrlo lične podatke korisnika
Citat:Istraga AdGuarda, platforme za blokiranje reklama, otkrila je zajedničku vezu između nekoliko Chrome i Firefox ekstenzija i Android i iOS aplikacija koje su uhvaćene kako prikupljaju veoma lične podatke korisnika koristeći različite taktike. Zajedničko svim ovim ekstenzijama i mobilnim aplikacijama je kompanija Big Star Labs.


Twitter uklonio 143000 aplikacija sa svoje platforme zbog kršenja pravila
Citat:Twitter je saopštio da je uklonio više od 143000 aplikacija sa svoje platforme u periodu od aprila do juna, zbog toga što su kršile njegovu API politiku. "Ne tolerišemo upotrebu naših API-ja za produkciju spama, manipulaciju razgovorima ili narušavanje privatnosti ljudi koji koriste Twitter", kažu iz kompanije.


Google namerno usporava YouTube u Firefoxu i Edgeu?
Citat:YouTubeov novi Polymer redizajn sajta doneo je ne samo poboljšanja platforme za deljenje videa, već i nove kontroverze, jer browsere koji nisu u vlasništvu Googlea čini značajno sporijim. O ovom problemu progovorio je Kris Peterson, menadžer tehničkog programa u Mozilli, koji je na Twitteru otkrio da je tehnologija na koju se oslanja na Polymer dostupna samo u Google Chromeu, dok su Firefox i Microsoft Edge značajno usporeni.


Od juče, Google u Chromeu sve HTTP sajtove označava kao ''nesigurne''
Citat:Google je ispunio obećanje da internet učini sigurnijim za korisnike, pa od juče, sa objavljivanjem verzije 68, Google Chrome vidljivo obeležava sve web sajtove koji nisu HTTPS kao "nesigurne". Dakle, ako vaš sajt i dalje koristi nebezbedni HTTP (Hypertext Transfer Protocol), vaši posetioci su možda već upozoreni porukom da je sajt nebezbedan i da mu se ne može verovati.


Otkrivena nova verzija čuvenog bankarskog trojanca Kronos
Citat:Istraživači iz kompanije Proofpoint primetili su novu verziju starog bankarskog trojanca Kronos koji je bio na vrhuncu još 2014. godine. Nova verzija Kronosa prvi put je primećena u aprilu ove godine. Ipak, distribucija trojanca je zapravo započela krajem juna, kada su istraživači počeli da otkrivaju maliciozni spam i exploit alate koji isporučuju ovu novu verziju malvera.

offline
 • dijica  Female
 • Gazdina mezimica :P
 • Lidija Stojčić
 • doktor medicine; urednica Informacija.rs
 • Pridružio: 13 Maj 2009
 • Poruke: 1942
 • Gde živiš: Niš

Google zabranio aplikacije koje rudare kriptovalute u Play prodavnici
Citat:Google je ove nedelje ažurirao stranicu Centra za smernice za programere Google Play prodavnice i zabranio aplikacije koje se bave rudarenjem kriptovaluta na uređajima korisnika. "Ne dozvoljavamo aplikacije koje rudare kriptovalute na uređajima", navodi se u smernicama.


Autori ransomwarea CoinVault osuđeni na 240 sati službe u zajednici
Citat:Skoro tri godine nakon hapšenja dvojice mladih Holanđana, koji su se izjasnili krivim za učešće u stvaranju i distribuciji CoinVault ransomwarea, okružni sud u Roterdamu ih je ove nedelje osudio na 240 sati službe u zajednici. Braća Melvin (25) i Denis van den B. (21) iz holandskog grada Amersforta uhapšeni su 2015. godine zbog sumnje da su bili umešani u napade CoinVault ransomwarea.


Windows 10 vas ubuduće neće prekidati usred posla zbog ažuriranja
Citat:Jedan od frustrirajućih aspekata korišćenja operativnog sistema Windows 10 je sposobnost operativnog sistema da započne instaliranje ispravki kada ste usred nekog posla koji obavljate na računaru. Iako je Microsoft pokušao da promeni ovaj agresivan pristup ažuriranju funkcijama za odlaganje instalacije, korisnici Windowsa 10 i dalje se žale da ažuriranja restartuju uređaje dok ih koriste.

offline
 • Pridružio: 12 Okt 2010
 • Poruke: 10217

dijica ::Windows 10 vas ubuduće neće prekidati usred posla zbog ažuriranja

E, baš im hvala! Mr. Green

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 545 korisnika na forumu :: 52 registrovanih, 7 sakrivenih i 486 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1567 - dana 15 Jul 2016 19:18

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., airsuba, Andrija357, Anton Vucic, Areal84, beowl, Boris902, Crvena Petokraka, damirZR, darkangel, Dicus, Dr.Strangelove, dradex2105, Drug pukovnik, Faki-Valjevo, galijot, Georgius2, h8propaganda, igorkozar83, ikan, indja, Kalalaika, Kubovac, Lieutenant, ljuba, ltcolonel, Lucije Kvint, Marko Marković, Mercury, nani.fabula, neko iz mase2, nenad81, Neretva2, nikolad, ostoja, Pippi Langstrumpf, rasskoljnikov, Recce, renoje2, rkekoke, robertino2, rovac, S-lash, sakota79, skvara, spektorsky, trajkoni018, VaRvArI 85, vathra, Viceroy2, vlvl, zola92