Koronavirus COVID-19

30

Koronavirus COVID-19

offline
 • Pridružio: 30 Avg 2014
 • Poruke: 56

Napisano: 13 Apr 2020 8:03

Пост на захтев забринутих пријатеља.

Од мене - лекара опште праксе који је преживео не једну или две епидемије грипа, као и САРС (када грипу није било могуће дијагностицирати), као и избијања дифтерије у северозападном савезном округу. Ово последње је било крајње непријатно и било је моје прво искуство рада у локалним здравственим условима који нису били најбоље прилагођени за то. Неки од мојих колега су се тада разболели, али мој данашњи пост говори о коронавирусу цовид-2019.

По други пут сам се на друштвеним мрежама сусрела са крајње наивним надама обичних људи у карантин и самоизолацију: Остаћемо код куће! Вирус нас неће наћи!
А онда их медији преплаве вриштањем наводно медицинске заједнице: Не излазите и не заразите! Седите код куће! Па побиједите! У ствари, вирусна пандемија није татарско-монголски напад, немогуће је сакрити се код куће за већину и преварити вирус.

Постоји дуго познато епидемиолошко правило:
Све док 50% популације није болесно или вакцинисано против одређеног соја респираторне инфекције (а вируси имају тенденцију да се непрестано мењају, желе и да живе, прилагођавају се) - ПАНДЕМИЈА НЕЋЕ престати !!!
Правило функционише: „добијеш раније - преболиш раније“, тј. што брже и масовније људи постану болесни на свету, створиће се лакши и бржи имунолошки слој имуног, имуног од болести или вакцинације.
Ово се односи на инфекције које се преносе капљицама из ваздуха.

Карантин смањује оптерећење за локалну здравствену заштиту и омогућава да се разболите не одједном, већ се временски период продужава. Карантин лагано смањује укупан број случајева, али бројка од 50% или више делује у свим случајевима епидемије.
Тако да је сасвим могуће да напустите стан за 2-3 недеље и разболите се са кашњењем.
Пошто је вакцина још увек у процесу креирања, а њена ефикасност је непозната, паничари морају да покупују све количине тоалет папира за отприлике годину дана. 🤣🤣🤣
Карантин је изричито назначен за одређене категорије људи са здравственим проблемима који би, у случају НЕКИХ озбиљних вирусних респираторних инфекција (па самим тиме и овог грипа), имали велики ризик од озбиљних стања или смрти. То нису само старији људи, већ они који имају болести које су стратешке за учитавање органа - срца, плућа, крвних судова и бубрега. Најтеже им је да издрже температуру, пораст притиска, недостатак кисеоника због поремећаја у размени гасова у плућима. Због тога такви људи требају седети код куће и чекати да остатак буде здравији и створи КОЛЕКТИВНИ ИМУНИТЕТ.
Често се пише да наводна сезона 2019. не утиче на децу и младе. Међутим, вероватно је да се деца и млади лако разболе од овог вируса, готово неприметно за родбину, а посебно за остатак друштва и лекара. Благо субфебрилно стање, кашаљ мало и за један дан - здрав. Тако се формира веома имуни слој који штеди остатак.
Земље као што су Јужна Кореја и Кина које се успешно носе са вирусом карантирањем и изолацијом пацијената, имају веома стварне ризике да добију други, трећи талас короне 2019. и тако даље, све док на крају крајева већина становништва не наиђе на вирус. Закони епидемиологије делују свуда исто.

Па, о потреби механичке вентилације и ЕЦМО уређаја - оксигенације крви. Кажу да ћемо наводно сви умрети од несташице ових уређаја и како ће се још један ужас о умирању старих Италијана на интензивној нези без тих истих уређаја ширити брзином светлости ... И о хитној куповини ових уређаја од стране московске градске куће.


Драги пријатељи!
Посебност ковид-2019, као и његов претходник САРС -2003, као и МЕРС-ЦоВ у 2012., је да има специфичну лезију плућа. Вирус инфицира алвеоле, плућни апарат који крв обогаћује кисеоником. И опрема за реанимацију може у одређеној мери преузети ову функцију плућа.
Али НЕ СВЕ ОСТАЛЕ телесне функције !!! Које такође јако пате и у тешким случајевима могу пропасти код предиспонираних пацијената.
Тада већ морате да набавите хемодијализу за подршку бубрежне функције, кардиопулмонални бајпас уређаји који подржавају рад срца код тешког пацијента са цовид-2019 итд. итд. што заправо претвара расправу о стварној помоћи у фарсу.

Преживеће онај ко има довољно сопствене снаге у присуству лекарске подршке. Али тужна истина је да управо они који у почетку имају проблем са сопственим снагама због хроничних обољења спадају у категорију тешких болесника. А постотак смртности и компликација у овој групи ће увек бити висок.
Добре информације су. да је у постотак свих заражених, ГРУПА ТЕШКИХ БОЛЕСНИКА ИЗУЗЕТНО МАЛА, наиме потребна им је подршка за оживљавање уз озлоглашену механичку вентилацију. Сви остали су болесни лако или умерено озбиљно, не прелазе на интензивну негу. Или се уопште не разболе.

Да ли ће се сви заразити контактом са болесном особом?
НЕ!
Вирус грипе има могућност инфекције (индекс вируленције) 2-3, за коронавирус ковид-2019 овај индекс ће бити 3-4, а за оспице 12-16. Да, оспице су много заразније!
То значи да ако се болесна особа накашљала у транспорту, неће сви бити заражени, већ само они људи који су дошли у додир са капима, који су удахнули у слузницу, који нису предузели хитне превентивне мере (нису испрали очи или истресли нос) мање опасно је за оне који су сипали Мирамистин у себе или мазали нос оксолинском масти и тако даље и тако даље и чији имунолошки систем, цетерис парибус, није могао савладати на улазу.

Да ли је могуће да се заразите од члана породице који је ступио у контакт са болесном особом и плашите се да је вирус донео "на себи" ако му одећа, актовка, лице итд.?
НЕ АКО:
- од тренутка контакта је прошло 3-4 сата или више (могућност преживљавања вируса изван људског тела је отприлике 3-4 сата)
- особа која је дошла кући скинула одећу и опрала, опрала руке, опрала нос и гркљала гркљан (посебно они који сумњају или забринути - прскају антисептике у носнице и грла и мажу носне пролазе антивирусним мастима).
- актовку, торбу, ташну и друге предмети од заражене особе у оквиру 3-4 сата обрисати дезинфекцијским марамицама (које се једноставно исперу у тоалету)
Објашњења о времену преживљавања вируса: 3-4 сата (+ -) - ако вирус доспе на ткиво, папир и уопште на површину која апсорбује. Вирусу је потребна течност, влага. У условима сушења он умире. Ако се површина не упије (пластика, метал) - КАЖУ да може трајати и до 72 сата. Али то је у идеалним условима, где је довољно влажно и топло. У условима сушења на ветру, мразу итд. - умреће много брже.
А механичка вентилација не убија вирус. Остаје вирус, са механичком вентилацијом, чак и без ње у људском тијелу, све док се његов имунолошки систем не може носити са њим са подршком за лијекове. Који су такође упитни јер различити антивирусни лекови се сада користе у режиму испитивања.

Генерално, процењујем оно што се дешава као неку врсту индуковане међународне психозе. Попут гигантског експеримента у управљању човечанством. Пошто овај вирус не носи стварне ризике за цивилизацију у целини, изузетно мали број људи умре од њега у процентима , у ствари је упоредив са бројем смртности услед грипа. О чему су претходних година медији понекад лежерно помињали без икаквог наговештаја о масовној хистерији.
Међутим, сви светски медији су се придружили овом процесу зомбија на принципу компулзивног лијевка и на сваки могући начин доприносе менталној епидемији невиђених размера!
Паника и страх у великој мери доприносе ширењу и погоршавању појаве вирусних инфекција, јер се током страха производи пуно хормона стреса, кортизола.
Он буквално парализује имунолошки систем, сузбија одбрамбене и контролне механизме: инхибира синтезу Т- и Б-лимфоцита (синтеза заштитних антитела), прекида активацију макрофага (ћелије које нападају вирусе) и производњу интерлеукина (курири између делова имунолошког система).

Потребно је активирати Ендорфин - хормон радости и задовољства - активиран штити судове имунолошког система, а оптерећење је тако велико у инфекцијама.
Не паничите, следите разумне мере предострожности и запамтите да је ЗНАЊЕ МОЋ.
Увјерите своје најмилије, можда су већ оболели од короновирус ковид-2019 на лак начин и не знају за то. Имамо огромну земљу и блиске контакте са Кином, што је вероватно изазвало ширење вируса у новембру 2019. године по целој Руској Федерацији. А није било масовних смрти, хвала Богу, свих 5 месеци пандемије.
Све ће бити у реду 🙂

Alexandra Novoselova
Генерација 1995
Первый Санкт-Петербургский государственный медицинский университет им. И.П. Павлова Pavlov First State Medical University of St. Petersburg

Dopuna: 13 Apr 2020 8:03

❗️📣 Пост по просьбе ̶т̶р̶у̶д̶я̶щ̶и̶х̶с̶я̶ обеспокоенных френдов.
От меня - врача-терапевта, пережившего ни одну и не две эпидемии гриппа, а также ОРВИ ( когда грипп нельзя было обозначать диагнозом "грипп"), а также вспышку дифтерии в СЗФО. Последняя была крайне неприятной и попала на мой самый первый опыт работы в максимально не приспособенных для этого условиях местного здравоохранения. Некоторые из моих коллег тогда заболели, но мой пост сегодня - про коронавирус covid-2019.
Репост приветствуется!
Уже который раз встречаю в соцсетях крайне наивные надежды обывателей на карантин и самоизоляцию :
Мы отсидимся дома! Вирус нас не найдет!
И тут же им вторят масс-медиа с запевалами от якобы медицинского сообщества: не заражайте и не заражайтесь! Сидите дома! Так победим!
На самом деле вирусные пандемии - это не татаро-монгольский набег, спрятаться дома большинству и обмануть вирус невозможно.
Есть давно известное эпидемиологическое правило :
Пока 50% популяции не переболеют или не будут провакцинированы от конкретного штамма респираторной инфекции ( а они имеют свойство постоянно меняться, им тоже жить хочется, они приспосабливаются) - ПАНДЕМИЯ НЕ ПРЕКРАТИТСЯ !!!
Работает правило: "раньше сядешь - раньше выйдешь", т.е. чем быстрее и массовее будут переболевать люди на земном шарике, тем легче и быстрее будет создана иммунная прослойка невосприимчивых, имеющих иммунитет в результате болезни или вакцинации. И тем легче и легче будет протекать эта вирусная инфекция у каждого отдельного индивида.
Это касается инфекций, передающихся ВОЗДУШНО-КАПЕЛЬНЫМ ПУТЕМ.
Карантин снижает нагрузку на местное здравоохранение и позволяет заболевать не всем разом, а как бы растянуто по времени. И одновременно выдавать обратно в социум переболевших, насыщая иммунную прослойку. Карантин несколько снижает общее число заболевших, но цифра 50% и более железно работает во всех случаях эпидемий.
Так что вполне можно выйти из квартиры через 2-3 недели и заболеть с отсрочкой.
Поскольку вакцина еще только в процессе создания, и ее эффективность неизвестна - паникерам нужно затариваться в бункере гречей и туалетной бумагой примерно на год для начала. 🤣🤣🤣
Карантин прямо показан отдельным категориям людей с проблемами здоровья, которые в случае ЛЮБОЙ серьезной вирусной респираторной инфекции ( того же гриппа, например) имели бы высокие риски тяжелых состояний или смерти. Это не просто пожилые люди, а те у кого есть заболевания стратегических для нагрузки органов - сердца, легких, сосудов, почек. Им тяжелее всего переносить лихорадку, подъем давления, нехватку кислорода из-за нарушений газообмена в легких. Поэтому таким людям нужно сидеть дома и ждать, когда остальные - более здоровые, отработают на себе это вид вируса и создадут КОЛЛЕКТИВНЫЙ ИММУНИТЕТ ( загуглите этот термин сами).
Часто пишут, что якобы covid-2019 не поражает детей и молодых людей. Однако, вполне вероятно, что дети и молодые люди легко переболевают этим вирусом, практически незаметно для близких и тем более для остального социума и врачей. Легкий субфебрилитет, немного покашлял и через сутки - здоров. Так формируется та самая иммунная прослойка, что спасает остальных.
Страны типа Южной Кореи и Китая, успешно справившиеся с вирусом посредством карантинирования и изоляции заболевших, имеют вполне реальные риски получить вторую, третью волны covid-2019 и так далее до тех пор, пока все-таки большинство популяции не повстречаются с вирусом. Законы эпидемиологии работают везде одинаково.
Ну и насчет потребности в ИВЛ и аппаратов ЭКМО - оксигенирования крови. О том, что мы якобы все умрем от нехватки этих аппаратов, и о том как со скоростью света распространятся очередная жуть об умирающих старых итальянцах в реанимации без этих самых аппаратов...И о срочных закупках этих аппаратов московской мэрией.
Дорогие друзья!
Особенность covid-2019, как и его предшественника SARS -2003, как и MERS-CoV в 2012 - в специфическом поражении легких, это правда. Вирус поражает альвеолы - тот аппарат легких, который занимается обогащением крови кислородом. И реанимационное оборудование может в какой-то степени взять на себя эту функцию легких.
Но НЕ ВСЕ ОСТАЛЬНЫЕ функции организма !!! Которые также сильно страдают и могут отказывать в тяжелых случаях у предрасположенных пациентов.
Тогда уж нужно закупаться еще гемодиализными аппаратами для поддержки функции почек, аппаратами искусственного кровообращения для поддержки функции сердца у тяжелого пациента с covid-2019 и обкладывать каждого этими аппаратами т.д. и т.п. что на самом деле превращает обсуждение реальной помощи в фарс.
Выживет тот, у кого хватит на это собственных сил при наличии врачебной поддержки. Но грустная правда заключается в том, что в категорию тяжелых пациентов попадают как раз те, у кого изначально проблема с собственными силами из-за хронических болезней. И % летальности и осложнений в этой группе всегда будет высоким.
Хорошая информация в том. что в % от всех зараженных ГРУППА ТЯЖЕЛЫХ ПАЦИЕНТОВ - КРАЙНЕ МАЛОЧИСЛЕННА, а именно им нужна реанимационная поддержка с пресловутым ИВЛ. Все остальные болеют легко или средней тяжести, не перемещаясь в реанимацию. Или не болеют вовсе.
Все ли заразятся при контакте с заболевшим?
НЕТ!
У вируса гриппа способность заражать ( индекс вирулентности ) 2-3, у коронавирсуа covid-2019 этот индекс составит 3-4, а у кори 12-16. Корь намного более заразна!
Это означает, что если в транспорте на вас покашлял заболевший - заражаются не все поголовно, а лишь то количество человек, до которого долетели капли,кто вдохнул их на свои слизистые, кто не принял меры срочной профилактики ( не умылся , не промыл глаза и нос, не брызнул в себя Мирамистином, не намазал нос Оксолиновой мазью и проч и проч) и у кого иммунная система этот вирус при прочих равных не смогла одолеть на входе.
Можно ли заразиться от члена семьи, который контактировал с заболевшим и вы боитесь, что он принес вирус " на себе", если обкашляли его одежду, его портфель, его лицо и т.д.?
НЕТ, ЕСЛИ :
- с момента контакта прошло 3-4 часа и более ( живучесть вируса вне тела человека примерно 3-4 часа)
- пришедший домой снял с себя одежду, умылся, вымыл руки, промыл нос и пополоскал горло ( особо сомневающиеся и тревожные - брызгают себе в ноздри и горло антисептики и мажут носовые ходы противовирусными мазями)
- вы не стали припадать к пришедшему на грудь, обниматься и целовать его прежде, чем он проделал необходимые процедуры выше
- портфель, сумка, кошелек и прочие предметы, на которые могли как-то попасть капли от зараженного либо ждут 3-4- часа, либо протираются дезинфицирующими салфетками ( которые просто смываются в туалет)
Пояснения насчет сроков выживаемости вируса: срок 3-4 часа ( +-) - если вирус попал на ткань, бумагу и вообще поверхность, которая впитывает. Вирусу нужна жидкость, влага. В условиях высыхания он погибает. Если поверхность не впитывает ( пластик, металл) - пишут, что может сохранятся до 72 часов. Но это в идеальных условиях, где ему достаточно влажно и тепло. В условиях высыхания на ветру, на морозе и т.д. - погибнет намного быстрее.
И ИВЛ не убивает вирус. Он остается хоть с ИВЛ-ом, хоть без него в организме человека то тех пор, пока с ним не справится его иммунная система при лекарственной поддержке. Какой именно - тоже вопрос, т.к. разные противовирусные препараты сейчас применяют в тестовом режиме.
Я вообще оцениваю происходящее как некий индуцированный международный психоз. Как гигантский эксперимент по управлению человечеством. Потому что реальных рисков для цивилизации в целом этот вирус не несет, от него умирают в % отношении крайне мало заболевших, на самом деле сопоставимо с цифрами летальности по гриппу. О которых в предыдущие годы СМИ иной раз вскользь упоминали без малейшего намека на массовую истерию.
ВИРУС COVID-2019 НЕ ОПАСЕН ДЛЯ АБСОЛЮТНОГО БОЛЬШИНСТВА!
Однако, все мировые СМИ включились в этот процесс зомбирования по принципу компульсивной воронки и всячески способствуют психической эпидемии невиданных ранее масштабов! Чего стоит отказ главного редактора одной из итальянских газет на просьбу НЕ размещать на первых страницах некрологи: когда к нему обратились граждане с воплем - вы же наших пожилых родственников такими публикациями сводите в могилу! - тот ответил, что ему важнее "отдать дань уважения погибшим". Погибшим от инфекции, не на поле боя в защите Отечества...
Паника и страх чрезвычайно способствуют распространению и утяжелению заболеваемости вирусными инфекциями, потому что во время страха вырабатывается много гормона стресса - кортизола.
Он в буквальном смысле парализует иммунную систему, подавляет механизмы защиты и борьбы : угнетает синтез Т- и В-лифоцитов ( синтез защитных антител) , нарушает активацию макрофагов( клеток, атакующих вирусы) и продукцию интерлейкинов ( курьеров между звеньями иммуной системы). А эндорфины - гормоны радости и удовлетворения - иммунную систему активизируют и защищают сосуды, нагрузка на которые так высока при инфекциях.
Не паникуйте, соблюдайте разумные меры предосторожности и помните, что ЗНАНИЕ - СИЛА.
Успокойте своих близких, быть может они уже переболели короновирусом covid-2019 в легкой форме и не знают об этом. У нас огромная страна и тесные контакты с КНР, что наверняка обусловило распространение вируса еще в ноябре 2019 года по всей территории РФ. И массовых смертей , слава Богу, за все 5 месяцев пандемии у нас не наблюдалось.
Все будет хорошо 🙂 разве что гречка быстро не подешевеет (((
#коронавирусRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 02 Feb 2017
 • Poruke: 62

Niko ne spominje 500 ljudi iz Nisa,sto sticenika sto zaposlenih.

Strasno zlo ih je zadesilo sve iz doma u Nisu.Tuga ,znamo sta ce se desiti sa starijima ,svi do jednog me bole kao da su mi ukucani.To je ugrozena grupa bila .Zaista ne vjerujem da su toliko nonsalantni bili.Ljudi koji su trebali najbolje da znaju sustinu izolacije su napravili gresku .
Jos pored ovog zla dok ljudi obolijevaju i stradaju,dobijaju otkaze ,bore se bukvalno da prezive dan svi i jedni i drugi i treci se svojski trude da politizuju situaciju i zarade koji glas .Ista stvar je u cijelom regionu .
Svi ovi likovi iz vlada balkanskih drzavica mi danas lice na Gurbanguli Berdimuhamedov -a.

Sretno narode.online
 • _Sale  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 12929
 • Gde živiš: Z-moon

offline
 • ... i pozdravite Vašu mamu!
 • Zagondžija
 • Pridružio: 20 Mar 2006
 • Poruke: 3483

_Sale ::Kakva slučajnost! Sinoć sam ovaj film gledao - Mi smo Milerovi. Wink

offline
 • Fil  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2009
 • Poruke: 16427

Lekari širom sveta sve više odlažu stavljanje pacijenata na respirator
http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:85980.....LOZI-ZA-TO

Izgleda da je bolje izdržati što više bez respiratora... Više šteti nego što koristi.

offline
 • ... i pozdravite Vašu mamu!
 • Zagondžija
 • Pridružio: 20 Mar 2006
 • Poruke: 3483

Evo dokumenti sa validnog izvora (Farmaceutska komora Srbije), koji će vam ukratko objasniti sve što se za sada zna o virusu, načinu širenja, simptomi, načini lečenja, lekovi koji se koriste itd... Inače su dokumenti napisani od strane FIP (Fédération Internationale Pharmaceutique - internacionalna federacija farmaceuta), preveli su Farmceutski Fakultet Beograd i Farmaceutska Komora Srbije...

Kliničke informacije i smernice u terapiji

Često postavljana pitanja i razbijanje mitova

offline
 • helen1  Male
 • Anti Malware Fighter
  Rank 2
 • Master učitelj
 • Pridružio: 27 Avg 2005
 • Poruke: 8448
 • Gde živiš: Novi Beograd

Panonsky ::Evo dokumenti sa validnog izvora (Farmaceutska komora Srbije), koji će vam ukratko objasniti sve što se za sada zna o virusu, načinu širenja, simptomi, načini lečenja, lekovi koji se koriste itd... Inače su dokumenti napisani od strane FIP (Fédération Internationale Pharmaceutique - internacionalna federacija farmaceuta), preveli su Farmceutski Fakultet Beograd i Farmaceutska Komora Srbije...

Kliničke informacije i smernice u terapiji

Često postavljana pitanja i razbijanje mitova


Dobro je napisano, informativno, kratko, jasno. Cool

Inace, drug mi je pozitivan. Od jutros ga mrcvare po raznim ambulantama, od bolnice do bolnice, napokon ga predvece smestili u bolnicu. Uopste ne ide bas kako predstavljaju.

offline
 • Peca  Male
 • Glavni Administrator
 • Predrag Damnjanović
 • SysAdmin i programer
 • Pridružio: 17 Apr 2003
 • Poruke: 23197
 • Gde živiš: Niš

Nulta tolerancija za teoretičare zavere i anti-vaxere i ravno-zemljaše.
Banujem bez opomena.
Bogu hvala što nisam vlast, inače bih hapsio.

offline
 • Pridružio: 26 Sep 2012
 • Poruke: 1861
 • Gde živiš: Ček' da vidim...

U Srbiji (Galenika) počinje proizvodnja hlorokivna.
Takođe prikupljaju plazmu pacijenata koji su već prebolovali Covid-19 infekciju (i pozvali sve izlečene, a da su u mogućnosti, daju krv), koja će se koristiti u terapiji.

offline
 • Peca  Male
 • Glavni Administrator
 • Predrag Damnjanović
 • SysAdmin i programer
 • Pridružio: 17 Apr 2003
 • Poruke: 23197
 • Gde živiš: Niš

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 513 korisnika na forumu :: 9 registrovanih, 0 sakrivenih i 504 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, Drug pukovnik, galijot, goxin, ladro, RecA, ruma, yrraf, zlaya011