Koronavirus COVID-19

40

Koronavirus COVID-19

offline
 • Pridružio: 26 Sep 2012
 • Poruke: 1861
 • Gde živiš: Ček' da vidim...

Danas preko 4000 oporavljenih, broj aktivnih slučajeva pao na 437 (sa 4489).Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Fil  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2009
 • Poruke: 16434

Kritični pali na 1%
Zvaničan podatak. U praksi je možda taj broj 0.1 Mr. Green

https://www.worldometers.info/coronavirus/

Inače, ovde mali grad, pa se sazna sve. Nekima su davali novac samo da se prijavi da je neko umro od Korone cap cap

Intuicija ( Mr. Green ) mi je na samom početku rekla da je ovo sve prenaduvano. Onda sam se dobro pokolebao zbog Italije, Španije i početaka u SAD, pa se sad opet vratio na prvobitno mišljenje Mr. Greenoffline
 • Pridružio: 29 Avg 2009
 • Poruke: 86
 • Gde živiš: Zemlja čuda

offline
 • Dragi Ivić
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17690
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Моје искуство с короном

На више места сам само споменуо то искуство (они с којима сам био на вези знају подробно), па ако је неком ово досадно не мора да чита. Чињеница је да је ово сведочанство из ''нулте'' руке. Моје и само лично моје. Нек извлачи закључке ко какве хоће, ја сам то видео овако:

1. Реч је о маркетиншко-медијској (политичкој, дакле) манипулацији библијско-енциклопедијских размера.
2. Корона јесте опасна и то изузетно.
3. У односу на прошлогодишњи грип она је два и по пута мања по обиму и смртности, према службеним подацима. О медијској дреци тим поводом беспредметно је говорити.

На ВМА сам примљен готово паралисан, практично непокретан. Одмах је требало савладати стид, и све остало људско што има у нама. Катетер, пелене, нервозно особље и све што иде с тим. То сам успео јер смо сви били у истом чамцу. Деветог дана се шалим с мојим цимером који је лежао прекопута мене (56 година, аутоелектричар) који је примљен на хематологију да га припреме за неку операцију (као и мене). Онда је он почио после тог смеха (био човек најздравији међу нама) да кашље. Тај кашаљ личи на звук трљања фротиром око врата. Није му то било први пут, али неко од нас је сместа притиснуо дугме. Дошла је сестра и одмах изашла, а после минуте стигла је екипа ''космонаута'' хитне помоћи ВМА (претпостављам да знате да ВМА има своју, интерну хитну помоћ). Они који су могли, изашли су. Гледао сам како умире коронаш. Стигли су и они са ''пеглицама'' за срце. Њихов звук подсећа на пнеуматички чекић. После минут један од ''космонаута'' се окренуо и искључио апарат који је стајао крај мене. Није ме ни погледао. Леш су стварно покрили црним чаршавом, мислио сам да је то само виц.
Сутра ујутру је ушла докторка и рекла - имам две вести. Лоша је вас шест и још 16 чланова особља имате корону. Добра је за вас, са хематологије, што смо вас (мене конкретно четири године) стално третирали кортикостероидима и цитостатицима. Вама корона, колико год да је опасан облик (а нас је закачио најгори - неко ''мозаичко стакло''), не може ништа. Са ВМА су нас раселили за пола сата (наравно да то није било у вестима). На Инфективној смо лежали у некој радионици (!!) октужени браварским прибором пет и по сати. Око пола једанаест (а кренули смо у 14 сати) без ручка и вечере сместили су нас по собама које немају тоалет....а рекли су да је КБЦ Звездара ''Хајат''. Тамо сам сазнао следеће - од свих оних авиона и камиона помоћи из целог света ствари су стајале овако:
-Болесници сами купују: пелене, тоалетни папир, влажне марамице, воду, сапут, пиџаме...О храни не бих да пишем гадости веће од ње саме.
-За територију Београда од готово два милиона људи Хитна помоћ има ЈЕДНО возило за превоз коронаша, итд, итд.
-Провео сам тамо петнаест дана, непокретан као биљка. Дванаестог дана сам први пут додирнуо ногама под. Када је ушла визита, нисам их ни слушао. После шест тестова било ми је свеједно. Једна од њих је рекла - идете кући. Е, то је већ била друга прича.


Морам под ПС да испричам шта значи ЈНА, ако неко не зна.
Другог дана ујутру на ''Звездари'', сан који ме је прогањао целу ноћ (видео сам себе од детињства до данас и питао се зашто сам уопште растао, напредовао, живео), почео сам да се тресем. Све је у глави јасно, само тело се тресе као на ниској струји. Заставник који је лежао до мене позвао је сестру која је пролазила и рекао да сместа позове лекара, на шта је кучка брзински и рутински одговорила - сад ће то друга сестра. Е, тај призор је требало видети! Заћа је скочио и подвикнуо - стани да ти ја нешто кажем. Она га је питала - шта Вам треба, на шта је он одговорио - сестре питају ''како да Вам помогнем'', а шта ми треба тебе не треба пизда (извините на изразу) да боли. Сместа да сте позвали докторку иначе ће овде бити свашта...Ја то све гледам с првог кревета до врата. Прошло је десет секунди, када је уследила грмљавина као на сред писте. Ово је био трупни заставник, ништа магацини, канцеларије, ушушкана места пред пензију Прави чизмаш: ''Сместа лекара у 124! Шта се тамо чека?!??'' Мислим да се то чуло до тролејбуског стајалишта. Главна лекарка, професорка је у покрету стављала маску, али и она је пред заћом спустила тон. Он, као прави старешина, спустио је тон и рекао јој (то сам касније сазнао) на шта сумња...После тога су ми дани пролетели. Ето, извините на искрености и дужини текста, али ја сам закључио да мени ни наковањ не би ништа могао. Сад чекам, на својим ногама, да ме врате на ВМА и доврше посао јер није мојом кривицом прекинуто лечење.

Ајд сад ви...Wink


Замало да заборавим зашто смо звали докторку. Доживео сам нервни слом, а нисам имао појма да то тако изгледа. Све ти је јасно, на све можеш да одговориш, само се тело тресе као да је укључено на ниски напон.
На мој одговор зашто сам је позвао (рекао сам да ми се чини да ми треба психолог и нека и то запише кад буде писала научни рад - једна од последица короне), она је лафовски одговорила (и сместа ме купила): ''Половини од нас запослених од ујутру треба не психолог већ психијатар''. Онда је из своје фасцикле извадила једну од оних старинских, стаклених инекција , највећу ваљда која постоји, и на моје питање - ''је ли овај колац за мене?'', смирено одговорила: ''То ће Вам највише помоћи''. Оних осталих петнаест дана после тога је пролетело.

online
 • _Sale  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 12956
 • Gde živiš: Z-moon

Gledaj da se ne vraćaš na VMA, da ti ne objašnjavam previše zbog čega, video si i sam a i ne bih da pričam ono o čemu ćute oni koji treba da pričaju.
Želim ti brzo ozdravljenje.

offline
 • Dragi Ivić
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17690
 • Gde živiš: I ja se pitam...

_Sale ::Gledaj da se ne vraćaš na VMA, da ti ne objašnjavam previše zbog čega, video si i sam a i ne bih da pričam ono o čemu ćute oni koji treba da pričaju.
Želim ti brzo ozdravljenje.


Морам, јер моје лечење није прекинуто мојом вољом, већ уредбом. ВМА је дужна да доврши то што је почела. Кажу да је то рутинска операција (уклањање слезене), али за мене ни вађење зуба није рутинско. Хвала за лепе жеље, иде набоље.

Ајд још мало да лајем:
ВМА има изванредан централни расхладни систем. Та ''кинеска'''прича о лошој климатизацији која разноси вирус по клиникама ВМА на разне начине пуштена је стога што је ВМА чувана за наш врх. Моја, до прошле године, фирма, има исти такав систем, само са једним чилером (а он је велики као дајцов теретни део). Ваздух иде изнад хладне воде, па онда у филтере. Не постоји теорија да уђе микроб, осим да неко не отвори прозор, а за ове четири године нисам никад видео да је неко на ВМА отворио прозор. Иначе, сразмерно величини, само на западној страни ВМА има шест чилера (рађено у ДДР и неуништиво). Овај један, који ми користимо у нашој фирми, покрива 4.500 квадратних метара (!) и још су се бавили мишљу да прикључе зграду управе града цевоводом на тај чилер, толику резереву снаге има.

Корону је немогуће спречити да уђе негде, осим ако не зауставите сву активност (подморнице и космичке бродове не рачунам; то су једина средства у која она не може допрети. осим намерно).

online
 • _Sale  Male
 • Prijatelj foruma
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 12956
 • Gde živiš: Z-moon

Uh ... mnogo grešiš za klimatizaciju ... ali, da ne mračim sada.

offline
 • Dragi Ivić
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17690
 • Gde živiš: I ja se pitam...

_Sale ::Uh ... mnogo grešiš za klimatizaciju ... ali, da ne mračim sada.

Моја (некадашња фирма) је пресликала ту климатизацију, али да не отварамо то сада. Мени је на метар растојања прилазила у коронаболници (КБЦ Звездара) главна докторка у визити (па и на мање) и то без маске. Ником ништа. Једино ако она није већ то прележала, у шта сумњам. Сестре исто, чак су оне биле опрезније. Иначе, истина је - теоријски, вирус овог момента не би могао да уђе само у космички брод или подморницу (под одређеним условима, наравно Wink )


ПС
ВМА је град у граду. Осим што је добрим делом извикана, немогуће ју је заштитити. Двапут ми се догодило да нисам смео код сина на оставим у колима пиштољ улаз у поликлинику кроз исте оне контроле као на аеродрому - Рендген, Хајманова врата, итд...Ником ништа. Наравно, да ме је онај на улазу питао шта то имаш метално, показао бих му дозволу и вратио се до кола.

offline
 • Pridružio: 27 Feb 2013
 • Poruke: 2281
 • Gde živiš: Zapadna Srbija

Moj otac je operisao srce 02.06. Nismo mogli u posetu, ali smo zahvalni što se to uopšte realizovalo. Taj deo je ovde funkcionisao. Pre nego što je išao na operaciju morao je da se testira na koronu. Odneo je svoju pidžamu, pribor i mnogo štošta...Ali s obzirom na okolnosti, sve je dobro funkcionisalo. Ono što još uvek ne znam jeste kako funkcionišu domovi zdravlja. Za vreme korone, primali su isključivo osobe koje su teški hitni slučajevi.
Inače, sad kada postaje vruće, nije lako funkcionisati pod maskom. Iskreno, ja se skuvam sa maskom. Ipak, u prevozu, manjim radnjama, zatvorenim prostorima treba voditi računa...
S druge strane, koliko niko ne vodi računa opet nemamo neki preveliki broj slučajeva.....Život ide dalje. Ne može se živeti hermetički non stop.....

offline
 • Dragi Ivić
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 17690
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Желим му од срца брзо оздрављење!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 846 korisnika na forumu :: 35 registrovanih, 9 sakrivenih i 802 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., babaroga, branko7, Crazzer, dac, darkstar101, denisnapast2015, DJORDJE-NO-1, Dorcolac, Duško, Dzoni90, ikan, ILGromovnik, Insan, kovac9mm, kovinacc, MarKhan, Mercury, milimoj, Milos ZA, Oluj2.1, pavle_pzs, pein, peruni, repac, Sass Drake, sokars, Toni, vasa.93, Vlad000, vladancekicsrb, volimpivuvolimrakiju, zajcev1, zljubomir