Upala pluća i loši lab. nalazi

3

Upala pluća i loši lab. nalazi

offline
  • Pridružio: 08 Jul 2007
  • Poruke: 2024

Sudeći po nalazima hormona štitaste žlijezde, ti imaš hipertireozu - pojačanu funkciju te žlijezde. Ne znam da li si imao neke od simptoma hipertireoze, kao npr. lupanje srca, opadanje kose, pojačano znojenje, gubitak tjelesne težine, učestale (prolivaste) stolice.. To su ponekad prvi znakovi pojačane funkcije, ali mogu i da izostanu.

Favistan i propranolol se uglavnom daju u terapiji, ali savjetujem ti da NIPOŠTO ne uzimaš ove lijekove na svoju ruku!! Oni su moćni, ali isto tako mogu biti i opasni, naročito kad se uzimaju u neodgovarajućoj dozi.
Propranolol može uzrokovati npr. usporen rad srca, praćen vrtoglavicama, čak i gubitkom svijesti, dok Favistan može dovesti do prelaska hiperfunkcije u hipofunkciju štitnjače, a da ne pominjem tzv. favistansku agranulocitozu - razaranje kostne srži i izrazito smanjenje broja leukocita koje može dovesti do teških infekcija. To su samo neke od nuspojava ovih lijekova, koje se ne javljaju ako se lijekovi uzimaju pod kontrolom i u dozama koje savjetuje ljekar (endokrinolog). Za tvoju informaciju, Favistan se rijetko uzima u dozi od 1 čitave tablete, uglavnom se radi o četvrtini ili polovini tbl dnevno. Inače, ne mislim da je Favistan zastario, i dalje se propisuje, mada u poslednje vrijeme često daju propiltiouracil (PTU).

U svakom slučaju, što prije se obrati endokrinologu (ili internisti), da ti propiše odgovarajuću terapiju.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • dobu 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 29 Maj 2006
  • Poruke: 16

Napisano: 21 Apr 2010 20:19

opadanje kose imam od ranije, od pocetka upale pluca tj pocetka februara sam smrsao 6 kila, priimijetio sam da mi je puls povecan u odnosu na ranije 90-100 nekad i preko, temperaturu neka imam 37-37.1, malaksalost i umor. niko mi nije posumnjao na stitnu, tek hematolog mi
je dao uput da ispitam i taj dio.
danas sam bio kod dr, uradio ultrazvuk koji pokazuje da je stitna uvecana
ali da nema fokalnih promjena. ujutu treba da izvadim anti-tpo, anti-tg,
anti-tsh da bi kako dr rece tacno utvrdio o kojoj je vrsti rijec i da mi onda prepise terapiju, mada i on sumnja da je hipertireoza.
da li je to opasno nesto?

Dopuna: 23 Apr 2010 17:29

izvadio sam i dodatne nalaze koji su definitivno pokazali da se radi
o hipertireozi.
-tpo at 0.0 (0.0-6.0), tg at 1.0 (0.0-5.0) i anti tsh-r 4.38 (<1.75)
-dr mi je prepisao propiltiouracil (ptu) 2 puta po 2 tablete i
propranolol 2 puta po jednu cetvrtinu. rekao mi je da nesmijem imati nikakvog fizickog napora, da se nesmijem izlagati suncu i nervirati.
- posto vec pijem ekomer pitam se da li smijem zajedno sa PTU da ih pijem ili moram da prekinem da njih pijem?



offline
  • Pridružio: 08 Jul 2007
  • Poruke: 2024

Ekomer nije preparat oficijelne medicine, već pomoćno ljekovito sredstvo..koliko mi se čini, to je neko ulje ajkuline jetre. Ne poznajem efekte, interreakcije sa drugim lijekovima niti neželjene efekte tog preparata, pa ne mogu sa sigurnošću reći, ali većina takvih preparata nema nekih nuspojava i obično se smiju uzimati sa drugim lijekovima. Provjeri šta piše na uputstvu ili se posavjetuj sa apotekarom, kad već nisi pitao svog ljekara, ali mislim da neće biti problem da piješ sve zajedno.

offline
  • dobu 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 29 Maj 2006
  • Poruke: 16

mislis li da je ova terapija korektna ili je bolje bilo da mi je favistan preporucuio?
ja sam isao kod dr koji mi je preporucen kao dobar, mada u pecatu mu stoji spec. nuklearne medicine, a ti si mi rekla da idem kod endokrinologa pa neznam sad...???

offline
  • Pridružio: 08 Jul 2007
  • Poruke: 2024

Nemoj da brineš! U poslednje vrijeme specijalisti nuklearne medicine sve više preuzimaju liječenje štitaste žlijezde, a o dijagnostici da i ne govorimo.
Evo, npr. u Banjaluci, zvaničan naziv medicinske ustanove je "Zavod za nuklearnu medicinu i bolesti štitaste žlijezde" i uvijek je gužva tamo, a veliki broj pacijenata sa oboljenjima štitnjače se liječi i kontroliše kod spec. nuklearne medicine. Ja sam pomenula endokrinologa zato što ne znam gdje živiš, pa sam mislila da je jednostavnije doći do endokrinologa (u manjim mjestima npr. nema nuklearne medicine) ...
Slobodno ti uzimaj PTU i idi redovno na kontrole kad ti zakažu, a dr će procijeniti da li je PTU pravi izbor terapije za tebe ili ima potrebe mijenjati taj lijek nekim drugim.

offline
  • dobu 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 29 Maj 2006
  • Poruke: 16

Dopuna: 11 Jun 2010 21:33

opet imam problema sa krajnicima pa su mi dali inekcije (llidokain, lendacin i cexamethason) da isprimam. pitam se smeta li sto ova terapija ovoj sto pijem za stitnu tj, PTU?

offline
  • Pridružio: 08 Jul 2007
  • Poruke: 2024

Ne smeta. Slobodno ti liječi svoje krajnike i uzimaj PTU kako je i preporučeno.

offline
  • dobu 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 29 Maj 2006
  • Poruke: 16

poz posle duzeg vremena!

danas sam bio na kontrolu i mogu reci da se stvari do sad dobro odvijaju, zadnji nalazi od prije neki dan TSH- 0.93, FT4- 15, FT3- 4.7, svi su u normali. vremenom mi je dr redukovao terapiju tako da sad pijem 2 put po pola ptu.

medjutim, da kod mene nikad nema mira dokazuju i zadnji problemi koje imam evo 2 dana. imam problema sa slijepim crijevom, bar tako dr kaze. imam bolove u donjem desnom dijelu stomaka, tupi bol,ne previse jak,povremeno se siri cijelim stomakom. prvi dan sam imao i mucninu, danas je sa te strane malo bolje. stolica uredna, temp nemam osim nekad 37,1 kao i ranije sto sam imao.
evo i nalaza, sedimentacija - 9, leukociti 9.2, eritrociti 4.83, hemoglobin 146,u urinu leukociti 8-10, proteini - trag, malo bakterija i eritrocita.
dr me je pregledao i kaze da je slijepo crijevo ali da nije jaka upala(tj na granici su mi leukociti), pa mi je rekao da pijem orvagil 400, dva puta po 1 tabletu, 7 dana i da bi trebalo da se zamiri te da nece biti potrebna operacija.
da li ti mislis da se moze ovako zalijeciti ili je bolje bilo da sam odmah operisao slijepo crijevo, koliko mislis da je ozbiljna situacija i sta bi trebao da radim?
poz, posebna!

offline
  • Pridružio: 27 Feb 2011
  • Poruke: 3

o kakvoj se upali pluca radi (cuje se poostreno disanje i vidi se na rtg snimku parakardijalno zatamnjenje uz jos nekoliko infiltrativnih senki i naglasena vaskularna sara) kada su:
a) leukociti sa diferencijalnom budu normalno u granicama
b) biohemija bude normalno u granicama
c) markeri upalnih procesa budu - sedimentacija 2, crp 0.3, fibrinogen 2.7

negativan na mikoplazmu, temperatura subfebrilna, bez tegoba sam.

paralelno je nadjen snizen TSH i neznatno povisen T3

pozdrav

offline
  • Pridružio: 08 Jul 2007
  • Poruke: 2024

Moguće da je u pitanju virusna upala pluća, mada - virusne upale se fizikalno (slušanjem slušalicama) teško dijagnostikuju bez rtg snimka. Drugo, obično uz virusnu upalu pluća idu i drugi nespecifični simptomi - malaksalost, bolovi u mišićima, te kašalj i visoka tjelesna temperatura.

U tvom slučaju, npr. ne mora da bude u pitanju upala pluća. Mogu biti razne forme bronhitisa, infiltracije neke druge prirode, čak i projekcije krvnih sudova grudnog koša koje se nekada vide kao prosvijetljenja ili zasjenjenja plućnog parenhima, a diferenciraju se profilnim snimcima pluća ili CT-om grudnog koša.

Postoje i neki lijekovi (npr. amiodaron, lijek za aritmije), koji mogu napraviti promjene na plućima. Ako uzimaš neke lijekove redovno, može se provjeriti da nisu oni uzrok.

Naglašena vaskularna šara može da bude znak slabije funkcije srca kao pumpe, pa i to treba uzeti u obzir, jer u tom slučaju promjene na plućima mogu biti učaureni izlivi tečnosti u tkivu pluća. Mada, opet ... i tu bi moralo biti simptoma u smislu otežanog disanja, zamaranja...

Vrijednosti hormona štitaste žlijezde, granični u smislu hipertireoze, vjerovatno nemaju veze sa nalazom na plućima.


Sve ovo što sam napisala je samo onako, okvirno i ugrubo, jer ne znam ni koliko imaš godina, kojeg si pola, imaš li pridruženih oboljenja itd. itd.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 719 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 5 sakrivenih i 687 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Bane san, BSD, doom83, dragoljub11987, hyla, kybonacci, Libertas, liman, MarKhan, Milan A. Nikolic, Mixelotti, Nomenklatura, Oluj2.1, pein, pera12345, perko91, plavii, Rakenica, sabros, Snorks, sovanova95, Srki94, trajkoni018, trutcina, VJ, VP3987