Upala pluća i loši lab. nalazi

2

Upala pluća i loši lab. nalazi

offline
  • Pridružio: 08 Jul 2007
  • Poruke: 2024

Tvoji kontrolni nalazi ukazuju na to da se radi o oporavku, posle upale izazvane definitivno nekom bakterijom. Ovakav nalaz u diferencijalnoj krvnoj slici mi ponekad nazivamo "zora ozdravljenja".
Postoji niz oboljenja izazvanih virusima, koji mogu dati simptome kakve si ti imao, uz oštećenje jetre, ali u tom slučaju ne dolazi do povećanja vrijednosti SE, CRP, fibrinogena, tako da je vjerovatno neki drugi uzročnik doveo do takvog stanja.
Definitivno, zaostaje nalaz koji govori u prilog lezije jetre, mada kod nekih upala kod kojih dođe do oštećenja jetre, jetra se takođe oporavlja, ali sporije.
Naravno, najbolje je uraditi taj UZ trbuha (pa i druge metode, ako bude bilo potrebno), uz češće praćenje laboratorijskih nalaza koji pokazuju funkciju jetre. Tako je moguće pratiti stanje i eventualno reagovati terapijski, ako se utvrdi da jetreno oštećenje nije posledica ove upale, nego nekog drugog uzroka.

Ta malaksalost, blago povišena temperatura i druge tegobe koje imaš, nekada su uobičajene u periodu oporavka posle teže bolesti, ali mogu biti i u sklopu te zaostale lezije jetre.

Izbjegavaj fizičke napore, odmaraj se još uvijek, vodi računa o ishrani i prihvati te dijagnostičke procedure koje predlažu tvoji doktori.
Nadam se da će ti uskoro biti mnogo bolje. Smile



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • dobu 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 29 Maj 2006
  • Poruke: 16

lezija jetre, to je ostecenje jetre ili...??

sto se tice ishrane sta nije dobro uzimati?...( alkohol, cigare, kafu nikad nisam ni koristio, gazirano sam izbacio ima 5-6 god...)

poceo sam da uzimam ekomer dva puta dnevno i pokusavam
da ostanem pozitivan iako sam svjestan da tu definitivno nesto nije u redu. zakazao sam za 26.02. uz stomaka pa cemo vidjeti , a do tada naravno odmaram kao i poslednjih 20 dana.

veliki pozdrav za tebe!!!!



offline
  • Pridružio: 08 Jul 2007
  • Poruke: 2024

Da da, lezija je oštećenje...u nekom od prethodnih postova sam to, čini mi se, pomenula, pa sad ovako odmah 's neba pa u rebra' - lezija Very Happy ..

Mislila sam, nekada upala nekog drugog organa (npr. pluća) bude uzrokovana npr. virusom ili bakterijom koji voli da ošteti i jetru (mi ih zovemo hepatotropni), pa kad se upala pluća izliječi, to oštećenje jetre može da potraje još neko vrijeme. Hoću reći, sporije se vraća u normalno stanje. Postoji vjerovatnoća da je i kod tebe to slučaj, ali kako nije utvrđeno šta je uzročnik tvoje upale pluća, sada o tome možemo samo nagađati. Dakle, stoji kao jedna opcija.
Druga mogućnost je da je oštećenje jetre uzrokovano nečim drugim i sada treba odraditi dodatne analize, kako bi se stekao bolji uvid u cjelokupno stanje. Zato sada čekamo taj UZ i pretpostavljam, opet lab. nalaze u dogledno vrijeme.

Što se ishrane i režima života tiče, u startu je dobro to što ne pušiš, ne konzumiraš alkoholna i gazirana pića.. Sada još izbjegavaj masnu i začinjenu hranu, jedi nemasno skuvano meso, blage supe, povrće, mlijeko i čini mi se da smo rekli onu surutku (dobro regeneriše jetru). Možeš da piješ i blage biljne čajeve, ali nemoj neprovjerene kombinacije od kojekakvih travara, jer sam imala prilike vidjeti pacijente kojima su upravo kombinacije nekih trava oštetile jetru.
Želim ti što brži oporavak. Smile

offline
  • dobu 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 29 Maj 2006
  • Poruke: 16

Napisano: 21 Feb 2010 20:22

hvala ti puno, mnogo mi pomazes svojim objasnjenjima i savjetima...
javljam se kad bude novina nekih...
pozzzzzzz!

Dopuna: 26 Feb 2010 17:54

danas sam radio ultrazvuk i sve je ok!
sledece ned opet ponavljam nalaze...
pozzz!

Dopuna: 27 Feb 2010 22:35

malo sam iscitavao ostale teme na ovom forumu pa sam se pronasao na jednom i jako me to zabrinulo. temp koja mi se vec vise od mjesec dana vrti oko 37-37.1,2( posle svih silnih antibiotika), malaksalost i osjecaj umora ljudi povezuju sa koksaki virusom, tj. kazu da su to prvi simptomi.
sta ti mislis?

offline
  • Pridružio: 08 Jul 2007
  • Poruke: 2024

Koksaki virus može dati i takve reakcije kao što su te temperature malo preko 37 C, koje dugo traju. Simptomi uzrokovani ovim virusom su veoma nespecifični- malaksalost, zamaranje, bolovi iza grudne kosti, lupanje srca ili aritmija (naročito kada dođe do pojave miokarditisa, jer ovaj virus naročito voli da napadne srce, mada miokarditis ugl. ide sa visokom temperaturom, groznicom, gušenjem...). Ima slučajeva i da se dokaže da je neko imao infekciju koksaki virusom nekada, ali nije bilo nikakvih simptoma...
Teoretski, dakle dolazi u obzir, ali laboratorijski nalazi koje si nam ovdje pokazao sa velikom vjerovatnoćom govore u prilog nekoj bakterijskoj infekciji. Ubrzana SE, povišen broj leukocita i vrlo visok CRP uglavnom ne idu uz virusnu infekciju, tako da je mala vjerovatnoća da je kod tebe u pitanju koksaki.
Jedina sigurna metoda za potvrdu ili isključivanje ove dg je serološki test na koksaki.

offline
  • dobu 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 29 Maj 2006
  • Poruke: 16

Evo danasnjih kontrolnih rezultata:
-Ukupni bilirubin 12.1 ok, direktni bilirubin 3.2 ok, ast 29 ok, ggt 61 ok,
amilaza 60 ok, alt 69 povisen (bio 126 pa 101)
-u urinu eritrocita 13 (bilo 192 pa 45), leukocita14, sluzi 33
-se mi je manja 8/16, wbc 8.46, neu 2.92 34.5% L , lym 3.93 46.5% H,
mono 1.13 13.3% H, eos 357 4.22% OK, baso 122 1.44% H, rbc 5.41 Ok
hgb 162 Ok. ( za ovaj dio mi je dr dala uput za hematologa)

-U privatnoj laboratoriji sam odradio :
Coxackie IGG 72 dozvoljeno do 100
Adeno IGG 11 dozvoljeno do 13 , odradio sam i ultrazvuk srca i sve je ok

ja sam bolje, manja mi je malaksalost, jedino mi se jos uvijek povremeno javlja temp 37-37.2, jedan dan i do 37.4...

sta ti mislis o ovome? pozzzz!

offline
  • Pridružio: 08 Jul 2007
  • Poruke: 2024

Definitivno poboljšanje.. Jedino ovaj nalaz u DKS (osim što može govoriti u prilog ozdravljenja) ako se održava, treba konsultovati hematologa svakako.
Temperaturu nemoj stalno ni da mjeriš.. I kod zdravih ljudi postoje ponekad dnevne oscilacije, tako da i kad si zdrav, može se desiti da ti temp. bude malo preko 37 C.
Nadam se da ćeš uskoro biti OK..ali baš baš OK Smile.

offline
  • dobu 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 29 Maj 2006
  • Poruke: 16

ja sam se bas opteretio temp i mjerim je cini mi se na svakih deset min.
nisam te razumio sto si rekla vezano za DKS, malo ako mozes da mi pojasnis.

ps. oprosti sto te ja ovoliko smaram sa pitanjima. pozzz!

offline
  • Pridružio: 08 Jul 2007
  • Poruke: 2024

Za DKS sam mislila ovo: ovakva preraspodjela različitih vrsta leukocita (pad neutrofila, a porast limfocita i eozinofila) se često viđa kod ljudi koji se oporavljaju od bakterijskih infekcija. Ovakav nalaz se održava nekoliko dana, ali ukoliko traje nešto duže, onda je dobro za svaki slučaj konsultovati hematologa, da bi se isključio neki hematološki poremećaj.

offline
  • dobu 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 29 Maj 2006
  • Poruke: 16

vadio sam nove nalaze:
dio vezan za imunologiju je ok, iga 3.01 , igm 1, igg 13.42 , s-tp 74
S-alb 44, a/g 1.5
hormoni stitne tsh 0.02 (0.40-4), ft4 30.4 (9.1-23.Cool, ft3 19.7 (2.6-5.7)
nisam bio jos kod doktora ali jedna dr rodjaka mi je rekla da uzmem da pijem favistan i propranolol, ali raspitivajuci se rekli su mi da je ovaj lijek zastario i da njega ne pijem nego nesto kao PTU ili tako nesto?

sta ti mislis? pozz!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 530 korisnika na forumu :: 14 registrovanih, 2 sakrivenih i 514 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: BlaCkMilK, cezar 35, djboj, Dorcolac, dragon986, Drug pukovnik, GUARIN, hyla, kovinacc, Markogrozni, Oluj2.1, Profica, Trpe Grozni, vathra