Vesti iz sveta medicine,farmacije etc

1

Vesti iz sveta medicine,farmacije etc

offline
 • DR  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 08 Okt 2004
 • Poruke: 5450
 • Gde živiš: Beograd

ZAHVALJUJUĆI MOBILNIM, MLADI JAPANCI MANJE PUŠE

TOKIO - Japanski tinejdžeri plaćaju veće račune za mobilne telefone i, izmedju ostalog, zbog toga manje puše, pokazalo je istraživanje Ministarstva zdravlja. Istraživanje kojim je obuhvaćeno 103.500 učenika pokazalo je da je broj mladih koji puše lani opao zbog toga što sve manji broj odraslih puši, što su nepušačke zone sve rasprostranjenije i što se novac umesto na cigarete sve više troši na plaćanje računa za mobilne telefone. Rezultati su pokazali da je tokom meseca kad je istraživanje sprovedeno najmanje jednom pušilo 21,8 odsto učenika koji imaju 17 i 18 godina, dok ih je prilikom prethodnog istraživanja, sprovedenog pre pet godina, bilo 37 odsto. Broj učenica koje su pušile je opao na 9,7 postotaka sa 16 koliko ih je bilo pre pet godina. U Japanu je, inače, pušenje zabranjeno mladjima od 20 godina.

PUŠAČI STARE NEKOLIKO GODINA BRŽE OD NEPUŠAČA

HELSINKI - Pušači izgledaju nekoliko godina starije od svojih vršnjaka koji ne puše, zaključak je jedne finske studije. Autorka studije, Anina Raitio, sa Medicinskog fakulteta u finskom gradu Ulu, nada se da bi rezultati istraživanja mogli da navedu pušače da se odreknu svoje štetne navike. Istraživanjem je obuhvaćeno 98 Finaca, starih prosečno 52 godine. U grupi je bilo 47 pušača i 51 nepušač, a u istraživanju nisu učestvovale žene, kako bi bio otklonjen uticaj kozmetike i hormonske terapije. Stručnjaci su kod učesnika proučavali izgled i fizičke kvalitete kože, uključujući pojavu bora, te debljinu i elastičnost kože. Panel sastavljen od osam stručnjaka, uključujući i nekoliko dermatologa, procenjivao je izgled pušača i nepušača na osnovu njihovih fotografija, nakon čega su zaključili da nema znatnijih razlika u količini bora, ali su pušači ipak izgledali par godina starije od vršnjaka nepušača.

OTKRIVEN METOD ZA RANO OTKRIVANJE RAKA PROSTATE

HAJDELBERG - Tim naučnika sa Univerziteta u nemačkom gradu Hajdelbergu pronašao je način za otkrivanje prisustva odredjenih proteina u krvi, koji se dovode u vezu sa rakom prostate. Naučnici ističu da će novi test omogućiti lekarima da rak prostate uoče mnogo ranije nego što je to bilo moguće sa konvencionalnim testom na prisustvo prostata specifičnog antigena (PSA). Test na prisustvo PSA ukazuje na sve tumore, uključujući one dobroćudne, što često dovodi do nepotrebnih operacija. Novi metod omogućuje lekarima da prepoznaju zloćudne izrasline. Naučnici sa hajdelberškog Univerziteta, Aleksander Hermani i Doris Majer, ističu da pacijenti oboleli od raka prostate imaju viši nivo proteina S100A8 i S100A9, koji na sebe vežu kalcijum, ali ne samo u tumorima, već i u krvi.

b92

Dopuna: 24 Avg 2005 3:31

Sunčanje je ovisnost!
Prođite bilo kojom plažom tijekom ljetnih mjeseci i vidjet ćete da ljudi čine ono za čega svi znaju da može biti loše za njihovo zdravlje - sunčaju se. Brojne su studije pokazale da oni koji se izlažu ultraljubičastim zračenjem radi dobivanja brončanog tena, bilo na plažama bilo u solarijima povećavaju rizik od razvoja raka kože. Međutim, unatoč svim upozorenjima dermatologa koji troše godine da bi upozorili ljude na štetnost ultraljubičastog zračenja, narod hrli na sunce i u solarije, željno preplanulog tena. Želja za lljepšim izgledom? Možda, s jedne strane, ali znanstvenici sa Sveučilišta u Texasu ustanovili su da želja za preplanulom kožom ima ozbiljne elemente ovisnosti! Baš kao i ovisnost o alkoholu ili drogama.Računalni modeli razjašnjavaju rezistenciju na antibiotike
Moćne računalne simulacije ukazale su na malene promjene u molekularnoj strukuri koje su odgovorne za rezistenciju na antibiotike kod Streptomices pneumoniae, mikroorganizma koji izaziva dječiju upalu pluća i od koje umiru mnoga djeca u zemljama u razvoju. Takvi podaci mogli bi biti vrijedni u dizajniranju novih antibiotika koji bi bili učinkoviti u liječenju upale pluća izazvane rezistenstnim sojevima bakterija.
Pokusi koji otkrili kakve promjene na molekularnoj razini uzrokuju takvu rezistenciju vrlo su tešku i do danas nisu obavljeni. Međutim, sada su znanstvenici ipak istražili ovaj problem koristeći se tehnikama računalnog modeliranja. Rezultat računalne simulacije jest informacija koja bi se mogla pokazati dragocijenom za istraživanje novih lijekova.


Stealth protutumorski lijekovi
Ovih je dana u časopisu Journal of Medicinal Chemistry izašla publikacija o razvoju serije najnovijih "stealth" protutumorskih lijekova koji se mogu provući u tumorske stanice i uništiti ih, bez uzrokovanja oštećenja okolnih zdravih stanica. Nova terapija se sastoji od slanja "izviđačkog" enzima, na tumorske stanice kako bi ih označio za uništavanje. Taj enzim ulazi samo u tumorske stanice, gdje ostaje u mirovanju sve dok u organizam ne uđu netoksični spojevi koji su zapravo prolijekovi jakih citostatika. Tada oni reagiraju s "izviđačkim" enzimom u tumorskoj stanici i prelaze u aktiviran oblik, jake citotoksične lijekove. Razvijena metoda naziva se genski usmjereno enzimsko liječenje prolijekovima (GDEPT). Za sada se ovakva metoda pokazala uspješna u pretkliničkim pokusima.


Novi lijek za rak napada na dva fronta
Farmaceutska tvrtka Pfizer objavila je da je američkoj Ageniciji za hranu i lijekove podnijela prijavu za službeno proglašenje njihovog spoja sunitiniba, inhibitora receptora tirozin kinaze, novim lijekom za liječenje raka. Radi se od novom "pametnom" citostatiku koji je namjenjen za liječenje zloćudnog gastrointestinalnog stromalnog tumora i metastaziranog karcinoma bubrega. Sunitinib je vrlo zanimljiv pripravak - napada tumore na "dva fronta". S jedne strane zbog svojeg antiangiogenetskog učinka blokira dotok krvi u tumor, a zbog svojeg antitumorskog učinka izravno napada stanice tumora. Stručnjaci tvrde da bi se ovaj spoj mogao koristiti sam ili u kombinaciji s drugim lijekovima i za liječenje najčešćih oblika tumora kao što su tumori dojke, pluća, prostate i debelog crijeva.


Novi lijek za alergijski rinitis
Kolovoz je i na pragu smo nove sezone alergijskog rinitisa. Kao i prošle godine prošmrcat će mnogu nosevi, ali farmaceutska tvrtka Rigel iskorištava ovu sezonu "curenja noseva" za početak druge faze kliničkih istraživanja potencijalnog novog lijeka za alergijski rinitis pod radnom šifrom R112. R112 inhibira aktivaciju mast stanica i stoga blokira glavni mehanizma početka napadaja alergijskog rinitisa. U studiji će se uspoređivati učinkovitost novog lijeka u odnosu na klasični kortikosteroid beklometazon. R112 se primjenjuje intranazalno, tj u obliku kapi ili sprayeva, a za sada nije primjećeno nikakvo sistemsko djelovanje R112 nakon intranazalne primjene. Unatoč činjenici da od alegijskog rinitisa pati jako puno ljudi, u posljednje vrijeme u ovom području nije bilo većih inovacija.

Izvor: Farmakologija.com

Dopuna: 30 Avg 2005 17:25

Opijati pojačavaju osjetljivost na stres
Nova studija pronašla je da opijatni lijekovi poput morfina mogu pojačavati osjetljivost na stres. To znači da su stres i opijati u začaranom krugu:
stres potiče uzimanje opijata, a zauzvrat opijat organizam čini osjetljivijim i ranjivijim na stres. Studija, obavljena na University of New South Wales, pomaže objasniti zašto ovisnici o heroinu vrlo često pate od anksioznih poremećaja, uključujući PTSP, čak i nakon što prestanu koristiti heroin. Takva emocionalna osjetljivost također doprinosi većoj vjerojatnosti da će se bivši ovisnici ponovo okrenuti zloporabi droga. Razumjevanje mehanizma kako ovisnici reagiraju na stres može pomoći boljem liječenju i prevenciji ponovnom uzimanje. Ali to nije samo problem narkomana - mnogi lijekovi za liječenje boli, kao što su petidin, fentanil, i kodein su također opijati.


Novi imunosupresiv bez opasnih nuspojava
Međunarodni tim liječnika koji se bave transplantacijama pokazao je da pokusni lijek belatacept čuva tranplantirane bubrege učinkovito poput ciklosporina, najčešće koristenog imunosupresiva. U isto vrijeme belatacept nema brojnih toksičnih nuspojava na bubreg, krvni tlak i razinu kolesterola čak i u pacijenata koji su na dugotrajnoj terapiji radi čuvanja presatka. Belatacept, za razliku od ciklosporina, sprječava aktivaciju T limfocita selektivno blokirajući jedan od dva signala neophodnih da T limfociti potanu potpuno aktivirani i započnu imunološki napad na presađeni organ. Selektivna blokada samo jednog kosignala sprječava odbacivanje organa i u isto vrijeme omogućava tijelu da se nastavi boriti protiv infekcija

Dopuna: 16 Okt 2005 5:44

Epstein-Barr virus i ćelijska besmrtnost
Naučnici iz Toronta su pokazali da Epstein-Barr virus (EBV) čini ćelije besmrtnim i tako predisponira razvoj kancera.

Sve čelije sadrže dva proteina: p53 i USP7. Ovi proteini zajedno regulišu čelijski rast. P53 određuje da li će se ćelija dalje deliti ili će deoba prestati i nastupiti smrt ćelije. USP7 se vezuje za p53 i tako ga čini stabilnim.

Virus poseduje protein EBNA1 koji se vezuje za USP7. Ovako inficirane ćelije nastavljaju da se dele što može rezultirati stvaranjem kancerskih ćelija.

EBV je jedan od najčešćih humanih virusa i vrlo je tesno povezan sa Bukitt-ovim limfomom, nazofaringealnim karcinimom itd. Ova studija je pokazala da EBNA1 učestvuje u procesu ćelijskog rasta vezivanjem za protein u ćeliji, omogućavajući ćelijama da se i dalje dele i tako povećavajući rizik za nastanak malignetransformacije.

M. Marinković

Dopuna: 11 Nov 2005 13:17

NOVA ANALIZA ZA DIJAGNOSTIKOVANJE DAUNOVOG SINDROMA
RTS
genome-m123 Nova bezopasna analiza omogućava dijagnostikovanje naslednog hendikepa trisomije 21. hromozoma kod fetusa starog tri meseca, navedeno je u jednoj američkoj studiji objavljenoj u medicinskom časopisu 'New England Journal of Medecine'.

Trisomija do sada nije mogla da se registruje analizom krvi u prvom tromesečju trudnoće. Trisomija, koja je poznata i pod nazivom Daunov sindrom, izazvana je viškom jednog hromozoma. Kao posledica kod deteta se javlja mentalni poremećaj, usporen razvoj, specifičan izgled lica, stomačni deformiteti, kao i poremećaji metabolizma i imunološkog sistema.

Istraživanje, koje je sprovedela grupa naučnika s univerziteta 'Kolumbija' na više od 38.000 trudnica, pokazalo je veliku efikasnog novog načina ispitivanja. Ono se sastoji u analizi krvi radi utvrđivanja nivoa kombinovanih proteina i hormona na sonogramu i ultrazvuku kako bi se odredila debljina kože u zadnjem delu vrata fetusa. Rezultati se dobijaju za pet dana.

To isptivanje omogućava stopu dijagnostikovanja trisomije u prvom tromesečju trudnoće sa 87 odsto sigurnosti.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • DR  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 08 Okt 2004
 • Poruke: 5450
 • Gde živiš: Beograd

PROJEKAT OTKRIVANJA GENETSKIH ANOMALIJA ODGOVORNIH ZA RAK
RTS
dnk-igor-m1 Američki nacionalni Institut za zdravlje saopštio je da je pokrenuo pilot projekat za otkrivanje genetskih anomalija odgovornih za dobijanje raka. Otkrivanje tih genetskih anomalija bi moglo kasnije da doprinese otkrivanju novih lekova ili tehnika za rano dijagnosticiranje bolesti.

'Zahvaljujući tehnologiji razvijenoj na osnovu ljudskog genoma moći će da se poboljšaju sredstva za otkrivanje bolesti i lečenje raka. Taj atlas genetskih mutacija će obezbediti novi pristup o mehanizmima razvoja raka, što će dovesti do novih testova za detekciju kancerogenih ćelija', navodi se u saopštenju.

Naučnici će proučiti sekevence DNK koje su kancerogene, tako što će uzimati uzorke na osnovu biopsija ili hirurških intervencija. Za sada je poznato da je oko 300 gena odgovorno za rak.

Dopuna: 23 Dec 2005 12:28

MAGNETNA STIMULACIJA MOZGA
RTS
EEG12 Posebna vrsta magnetne stimulacije može da poboljša rad ruke koji je ugrožen posle moždanog udara. Magnetna stimulacija ili ponovna transkranijalna magnetna stimulacija [RTMS] se izvodi bez anestezije i obično se koristi za lečenje depresije ili poremećaja motornih funkcija.

Naučnici sa Univerziteta u japanskom gradu Saporo proučavali su uticaj RTMS na pacijente kojima je oštećen motorni korteks u mozgu, odnosno regija zadužena za pokrete ruku, posle moždanog udara.

U studiji se navodi da su pacijenti već imali fizikalnu terapiju, ali je RTMS znatno poboljšao rad oštećene ruke. Rezultati su pokazali da je većina pacijenata mogla da pomera ruku posle 30 minuta magnetne stimulacije.offline
 • SSpin 
 • Saradnik foruma
 • Pridružio: 09 Dec 2004
 • Poruke: 6488
 • Gde živiš: Nis -> ***Durlan City***

Ishrana bogata vitaminima smanjuje rizik od degeneracije žute mrlje, što je osnovni uzrok slepila kod starijih ljudi u razvijenim zemljama, zaključak je osmogodišnjeg istraživanja lekara Medicinskog Centra Erazmo u Roterdamu.

Antioksidantna svojstva vitamina C i E, beta karotena i cinka sprečavaju nastanak ovog oboljenja, karakterističnog po razvoju abnormalnih krvnih sudova u oku, koje luče krv i tečnost, oštećujući time središte mrežnjače i zamagljujući tzv. 'centralni vid', prenela je britanska agencija Rojters.

Degeneracija žute mrlje pogadja svakog desetog belog stanovnika SAD starijeg od 80 godina i glavni je razlog ozbiljnog gubitka vida kod Amerikanaca starijih od 60 godina. Leka za ovo oboljenje u principu nema, jedino su neke ranije studije pokazale da uzimanje većih količina vitaminskih dodataka može da uspori napredovanje bolesti.

Holandski lekari su zaključili da oni koji konzumiraju natprosečne količine vitamina C, E, beta karotena i cinka imaju za 35 manje izglede da obole od degeneracije žute mrlje, u odnosu na ljude čiji je unos tih elemenata ispod prosečnog. Ispitanici kod kojih je registrovan niži od prosečnog unos sva četiri elementa imali su 20 odsto veće izglede da dožive degeneraciju žute mrlje.

Holandski istraživači ističu da je korisnije konzumirati pomenute elemente iz hrane nego u obliku vitaminskih dodataka i naglašavaju da je naročito važan visok unos vitamina C i E. Vitaminom E bogata su cela zrna žitarica, biljna ulja, jaja i orašasti plodovi, vitaminom C citrusi i sokovi od tog voća, zelena paprika, brokoli i krompir, glavni snbdevači beta karotenom su šargarepa, kelj i spanać, dok se cink nalazi u mesu, živini, ribi, celim žitaricama i mlečnim proizvodima.

rts

offline
 • Catrin  Female
 • Legendarni građanin
 • master analiticar zastite zivotne sredine
 • Pridružio: 20 Avg 2005
 • Poruke: 3473
 • Gde živiš: Beograd

Protein protiv depresije


Američki istraživači identifikovali su protein koji bi mogao da igra ključnu ulogu u borbi protiv depresije.

Protein p11 izgleda da pomaže regulaciju serotonina u mozgu. "Miševi koji imaju manjak proteina p11 pokazuju simptome u ponašanju koji nalikuju depresiji, dok se oni koji ga imaju dovoljno ponašaju kao da su uzimali antidepresive", izjavio je autor studije, dobitnik Nobelove nagrade Pol Gringard, professor na Univerzitetu Rokfeler u Njujorku.

Prema njegovim rečima, p11 može da se posmatra kao protein koji povezuje depresiju sa sistemom za lučenje serotonina.

Proćiće, medjutim, još vremena pre nego što ovo otkriće udje u medicinsku primenu. Iako će se buduće terapije verovatno skoncentrisati na taj protein, on još uvek nije dovoljno proučen da bi mogao da bude razvijen lek na koji će reagovati.

Izvor: b92

offline
 • Catrin  Female
 • Legendarni građanin
 • master analiticar zastite zivotne sredine
 • Pridružio: 20 Avg 2005
 • Poruke: 3473
 • Gde živiš: Beograd

Pilule smanjuju seksualnu želju

Milioni žena koje koriste pilule za kontracepciju rizikuju dugoročnu seksualnu disfunkciju, upozorili su naučnici iz Centra za seksualne funkcije u Masačusetsu.

Oni veruju da su otkrili mehanizam koji vodi ka promenama raspoloženja, zdravstvenim problemima i seksualnim disfunkcijama kod žena koje koriste pilule za kontracepciju, čak i onda kada prestanu da ih uzimaju. Oni su upozorili lekare da treba da budu svesni fizioloških efekata pilule pre nego što zaključe da su seksualni problemi kod žena psihološke prirode.

Najnovija studija medju 124 žene u SAD koje su imale seksualne probleme duže od šest meseci pokazala je da su imale smanjen nivo "nevezanog" testosterona. Testosteron je muški seksualni hormon , ali je u manjoj meri pisutan i kod žena. On irga ključnu ulogu u seksualnom, metaboličkom i mentalnom zdravlju. Kod žena koje koriste pilulu, naučnici su pronašli visok nivo jednog proteina koji vezuje testosteron, i tako ga čini nedostupnim organizmu. Visok nivo proteina SHBG zadržao se i kod žena koje su prestale da koriste pilulu.

Veruje se da oko 100 miliona žena u svetu koristi pilule za kontracepciju.

DR-Izvor b92

offline
 • DR  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 08 Okt 2004
 • Poruke: 5450
 • Gde živiš: Beograd

Pušenje potiče psorijazuČini se da pušenje povećava rizik oboljenja od psorijaze, kao i intenzitet te kožne bolesti, pokazuju rezultati dvaju istraživanja objavljenih u znanstvenom časopisu Arhivi dermatologije.


Dr. Gerald G. Krueger s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Utah u Salt Lake Cityju i njegovi kolege istraživali su učestalost pušenja i prekomjerne težine kod 557 psorijatičnih pacijenata.

Njih 37 posto bili su pušači, dok je postotak ovisnika o nikotinu u drugim skupinama bio puno manji i kretao se između 13 i 25 posto.

Slično tomu, prekomjerna težina izmjerena je u 34 posto oboljelih od psorijaze, dok taj problem ima 18 posto prosječnih stanovnika savezne države Utah. Daljnja analiza pokazala je da je debljina, za razliku od pušenja, posljedica, a ne uzrok psorijaze.

"Pretpostavljali smo da debljina utječe na pojavu psorijaze", rekao je Krueger. "No, čini se da to nije tako. Radi se o tome da psorijaza negativno utječe na doživljaj vlastitog tijela, što može dovesti do toga da oboljeli počnu živjeti nezdravim načinom života, kao što je prekomjerna konzumacija hrane i nedovoljna tjelovježba", pojasnio je.

"Za razliku od toga, pušenje ima izravan utjecaj na psorijazu", tvrdi dr. Krueger i to na način da slabi imunološki sustav organizma.

U drugoj sličnoj studiji, dr. Christina Fortes s rimskog Instituto Dermopatico dell'Immacolata utvrdila je da pušenje 20 cigareta dnevno, u usporedbi s deset cigareta na dan, dvostruko povećava rizik oboljenja od psorijaze.

Također je ustanovila da su dugotrajnost i intenzitet pušenja izravno povezani s jačinom te bolesti, osobito u žena.Hina

offline
 • Pridružio: 16 Apr 2005
 • Poruke: 2908

Psi mogu na nanjuse rak

Verovali ili ne ali naucnici su utvrdili da psi mogu da nanjuse gotovo 99% bolesnika obolelih od raka pluca, 88% pacijentkinja obolelih od raka dijke, po preliminarnim istrazivanjima. Postavlja se pitanje da li psi mozda mogu da otkriju rak kod osoba koje ga imaju u fazi kada je jos nemoguce konvencionalnim metodama otkriti ga .
Arrow

Dogs do as well as state-of-the-art screening tests at sniffing out people with lung or breast cancer. The research raises the possibility that trained dogs could detect cancers even earlier and might some day supplement or even replace mammograms and CT scans in the laboratory.

Two previous studies have shown that dogs seem to be able to sniff out melanomas and bladder cancer. The idea is not outrageous. Cancer patients have been shown to have traces of chemicals – like alkanes and benzene derivatives – in their breath, and other studies have shown dogs can detect chemicals in concentrations as small as a few parts per trillion.

So researchers at the Pine Street Foundation in San Anselmo, California, US, selected three Labrador retrievers and two Portuguese water dogs with no previous training, and over several weeks trained them using breath samples that had been exhaled into tubes by cancer patients.

To test how well the dogs had learned, they used a new batch of samples and had the dogs attempt to distinguish among 55 lung cancer patients, 31 breast cancer patients and 83 healthy controls. The patients had all had their cancers confirmed by biopsy. The tests were double-blind, so neither the dog handlers nor the experimenters knew which tubes were which.
General symptom

The dogs correctly detected 99% of the lung cancer samples, and made a mistake with only 1% of the healthy controls. With breast cancer, they correctly detected 88% of the positive samples, and made a mistake on only 2% of the controls.

The work is convincing, says James C Walker, director of the Florida State University Sensory Research Institute in Tallahassee, US. In 2004 Walker and colleagues showed that dogs could sniff out melanomas. He says that the next step is to see if dogs are really detecting cancer, or if they might be sensing a more general disease symptom, such as one that comes from inflammation.

Walker says he would like, eventually, to see a long, large-scale trial designed to test whether dogs can detect cancer even earlier than standard screening tests.

Journal reference: Integrative Cancer Therapies (vol 5, p 1)

offline
 • DR  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 08 Okt 2004
 • Poruke: 5450
 • Gde živiš: Beograd

Povrce snižava krvni pritisak

Ljudi u čijoj ishrani preovlađuju proteini iz povrća imaju niži krvni pritisak, otkrili su stručnjaci sa londonskog Impirijal koledža.

Britanski istraživači su proučavanjem ishrane 4.700 ljudi iz Britanije, SAD, Japana i Kine došli do zaključka da što više povrća neko konzumira, to mu je krvni pritisak niži. Ovo predstavlja dopunu nekih ranijih istraživanja, koja su pokazala da je vegetarijanska ishrana zdravija za srce od uobičajene.

Britanski istraživači smatraju da amino-kiseline i magnezijum iz biljnih proteina imaju veze sa sklonošću ka nižem pritisku. Poret toga, vegetarijanci imaju tendenciju manje kilaže od onih koji jedu meso.

-------------------------------

Mozak slabije radi posle budjenja

Prolazna umrtvljenost pri buđenju posle normalnog sna više utiče na mentalne sposobnosti od neprospavane noći ili pijanstva, pokazala je studija Odeljenja za psihologiju na Univerzitetu u Bulderu u Koloradu.

Naučnici su ispitivali mentalne funkcije i pamćenje odmah posle buđenja na grupi ispitanika, i ustanovili da posle uobicajenih osam sati sna, ali i kraćeg perioda dubokog sna, ljudi imaju manje mentalne sposobnosti od onih koji nisu spavali 24 časa ili od pijanih osoba. Umrtvljenost posle sna obično nestaje za 10 minuta, ali se njene posledice osećaju čak i dva sata nakon buđenja. To se objašnjava činjenicom da prednji deo moždane kore, gde se nalaze centri za rasuđivanje i emocije, sporije počinje da funkcioniše od drugih delova mozga.

Rezultati ovog istraživanja mogli bi da imaju značaj kod nekih profesija, kao što su zdravstveni radnici ili vozači, za koje je uobičajeno da ih naglo bude iz sna da bi brzo doneli odluke važne za živote drugih ljudi.

b92

offline
 • SSpin 
 • Saradnik foruma
 • Pridružio: 09 Dec 2004
 • Poruke: 6488
 • Gde živiš: Nis -> ***Durlan City***

Riblje ulje u ishrani može da spreči gušenje koje imaju pacijenti oboleli od astme. Naučnici sa Univerziteta u Indijani su sproveli istraživanje u kojem je utvrđeno da riblje ulje poboljšava funkciju pluća.

'Naši rezultati su potvrdili prethodna istraživanja da riblje ulje poseduje protivupalno dejstvo', izjavio je jedan od autora studije Timoti Miklborou.

U studiji je ispitano 16 astmatičara koji su date kapsule ribljeg ulja tokom dve nedelje. Specijalisti su utvrdili da su se pacijenti posle terapije bolje osećali i manje su morali da koriste pumpicu koja je namenjena za vreme napada gušenja.

Miklborou je rekao da su ipak neophodna dodatna istraživanja o blagotvornim dejstvima ribljeg ulja na astmu.

Rts

offline
 • SSpin 
 • Saradnik foruma
 • Pridružio: 09 Dec 2004
 • Poruke: 6488
 • Gde živiš: Nis -> ***Durlan City***

Muškarci koji su pre 20. godine imali višak kilograma manje su skloni samoubistvu nego njihovi vitki vršnjaci, pokazalo je jedno istraživanje, čije je rezultate je prenela švedska štampa.

Istraživanje, koje je trajalo 30 godina, sprovedeno je na uzorku od 1,3 miliona mladića koji su se odazvali pozivu za služenje vojnog roka. Rezultati dobijeni za muški pol razlikuju se od rezultata istraživanja sprovedenih nad ženskom populacijom kod koje je višak kilograma, suprotno jačem polu, čest uzrok depresiji.

'Razni razlozi navode ljude na samoubistvo, ali činjenica da su muškarci sa viškom kilograma tome manje skloni potvrđuje hipotezu da postoje i neki biološki uzroci', izjavio je za švedski radio Fin Rasmusen, istraživač sa čuvenog instituta Karolinska.Istraživači su utvrdili da se opasnost od samoubistva smanjuje srazmerno povećanju indeksa telesne mase [odnos između kilaže i visine]. Gojaznost, naravno, izaziva razne medicinske probleme kao što su visok krvni pritisak, dijabetes, ateroskleroza, ali u njih ne spada i depresija, barem kada su muškarci u pitanju.

'Mišljenja smo da, uprkos diskriminaciji kojoj su izloženi u društvu, debele muškarce štiti nekakav biološki mehanizam', rekao je Rasmusen. On je upozorio da se dobijanje na težini ne može preporučiti kao lek protiv depresije, jer gojaznost izaziva mnoge negativne posledice.

U istraživanju su korišćeni podaci medicinskih pregleda kojima je, od 1968. do 1999. godine, podvrgnuto 1,3 miliona regruta od 18-19 godina, od kojih je nešto više od 3.000 izvršilo samoubistvo.

rts

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 557 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 6 sakrivenih i 513 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, babaroga, Ben Roj, bojcistv, cenejac111, debeli, dushan, Fog of War, Georgius, HrcAk47, ikan, kokan0905, krkalon, KUZMAR, ladro, laganini123, laurusri, mik7, mikrimaus, milos.cbr, Misirac, naki011, Nemanja.M, Nobunaga, NoOneEver Dreams, ostoja, Pikac-47, procesor, Srki94, Srle993, stankolich, stegonosa, vathra, Vlad000, Vlada1389, zeo