Cevap i pleskavica

Cevap i pleskavica

offline
  • Pridružio: 13 Mar 2004
  • Poruke: 35
  • Gde živiš: Backa Topola

Zna li neko recept za pravi cevap i pleskavice kakve smo jeli nekad na Bascarsiji? Ako ne bas takav - barem priblizno, nesto slicno tome.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 06 Dec 2003
  • Poruke: 119
  • Gde živiš: Zaječar

Pljeskavice za roštilj

700 g mlevenog junećeg mesa
300 g mlevenog svinjskog mesa
½ kašike soli
½ kašičice bibera
2 feferona
1 glavica crnog luka

Sitno iseckati crni luk i feferone i izmešati sa mesom,
a zatim dodati biber i so i sve to dobro izmešati (rukom)
da se sjedini.Kada meso počne da se odvaja od prstiju
onda praviti pljeskavice debljine 1 cm i peći na
roštilju.

A ako hoćeš da pržiš pljeske u teflonu onda je to već
druga stvar.

700 g mlevenog junećeg mesa
700 g mlevenog svinjskog mesa
½ kašike soli
3 kašike hlebnih mrvica
1 čen tucanog belog luka
2 jaja
1 kašičica bibera

Postupak je isti kao kod prethodnog recepta.
Sve sastojke treba dobro sjediniti.



offline
  • nbuda 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 20 Jan 2005
  • Poruke: 791
  • Gde živiš: Kovin

Koliko ja znam(a znam) pravi ćevap (a tu spada i baščaršijski) ne može bez ovčetine!!!

offline
  • Pridružio: 20 Dec 2004
  • Poruke: 2887
  • Gde živiš: Na Balkanu

Koliko ja znam muslimani ne jedu svinjetinu. To nisu ćevapi sa baščaršije.

offline
  • Pridružio: 12 Mar 2005
  • Poruke: 277
  • Gde živiš: Novi Sad

svinjetinu nećeš sigurno naći na čaršiji....

offline
  • Erzsi 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 04 Apr 2005
  • Poruke: 1

Sastojci za više od 10 porcija
5 kg plećke,
4 kg vrata
1 kg potrbušine
200 g soli.

Priprema
Dakle, meso za ćevapčiće se dobija od junećeg
rashlađenog mesa. Znači ne važe one priče 60 % june, 30 % svinja i 10 % ovca. Sve junetina. Ali sa tri različita mesta. 5 kg plećke, 4 kg vrata i 1 kg potrbušine.

Meso se iseče u kocke 3-5 cm i na 10 kg ove mase doda se 200 g soli. Meso se dobro izmeša i ostavi da odleži 5-6 sati. Posle toga meso se melje na rešetki prečnika 8-10 mm. Dobro se izmeša i ostavi u frižider (+4 do +7°C valjda su svi frižideri na ovim temperaturama) da odstoji još 8-12 sati. Nakon toga, meso se ponovo samelje na rešetki promera 3-4 mm i dobro izmeša. Takvo meso treba da odleži još 2-3 sata u frižideru.
pak, mesu se može dodati i malo crnog luka (sitno seckanog), tucane ili zelene ljute paprike (sitno seckane) i malo bibera. Neko dodaje i tvrdi kačkavalj sečen na kockice 5 mm. Sve se dobro izmeša, formira u lopte od 200-250 g i stvlja između 2 celofana namazana uljem. Tada se ravnomerno pritisne kuhinjskom daskom i dobije formirana okrugla pljeskavica debljine 1-1,5 cm. Kad se stavi na roštilj pljeskavica raste u debljini i do 3 cm. Pljeskavica može da se pravi i na druge načine - bez začina, a neki opet, prave dve tanje pleskavice pa između stavljaju nadev od luka, kačkavalja, šunke (sve sitno seckano), spoje im ivice i tako peku na roštilju - to je punjena pljeskavica (neki je zaljute i zovu je gurmanska pljeskavica).
Od istog mesa se prave i ćevapčići i pljeskavice, samo što se ćevapčići protiskuju kroz levak pravljen za tu svrhu ili se valjaju rukom.

Da pomenemo još i leskovačke ćevapčiće, u pripremljeno meso dodaje se sitno seckan beli luk, tucana paprika (malo ljuta) i biber (u našim kafanama dodaju i crni luk koga u običnim ćevapčićima nema). Leskovački su duži (oko 10 cm i prečnika oko 2 cm, dok su obični oko 7 cm dužine i iste debljine, recimo kao kažiprst). [color=darkred][/color] Laughing

offline
  • nbuda 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 20 Jan 2005
  • Poruke: 791
  • Gde živiš: Kovin

Hvala na receptu,probacu kad bude plata!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1172 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 5 sakrivenih i 1124 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, ajo baba, aleksandarbl, babaroga, bojanM84, Brana01, Bubimir, Denaya, Dimitrise93, djboj, doktor123, Dorcolac, dragoljub11987, ikan, Istman, Karla, kikisp, kjkszpj, Krvava Devetka, kunktator, kybonacci, Lieutenant, M1los, Marko Marković, Mi lao shu, milenko crazy north, milutin134, mnn2, nemkea71, novator, opt1, pein, Pohovani_00, procesor, slonic_tonic, Srle993, suton, Trpe Grozni, tubular, virked, Vladko, wizzardone, zillbg