Jednostavna jela od krompira

Jednostavna jela od krompira

Idi na vrh
offline
  • Pridružio: 23 Jun 2004
  • Poruke: 3996
  • Gde živiš: Niš

Švajcarski kolač od krompira (za 8 osoba)
1,5 kg velikih krompira, naribati
biber
60 g putera
2 kašike suncokretovog ulja
sveža majčina dušica za ukrašavanje

Kuvajte krompir u kipućoj vodi oko 10 minuta, dok ne omekša. Dobro ocedite, ostavite da se ohladi, a potom ogulite. Poklopite i ostavite u fižideru oko 4 sata.
U duboku posudu krupno naribate krompir, dodajte biber i dobro promešajte.
U tiganju rastopite 30 g putera sa 1 kašikom ulja, dodajte naribani krompir i lopaticom ga oblikujte u kolač. Prđite na laganoj vatri oko 15 minuta dok s donje strane ne postane hrskav i zlatnosmeđ. Preokrenite na veliki puterom premazan tanjir.
U istom tiganju rastopite ostatak putera i ulja, pa pržite kolač s druge strane 5-10min da poprimi smeđu boju. Istresite na zagrejan poslužavnik, ukrasite i poslužite nasečeno na kriške.

Krompir na lionski način (za 4 osobe)
90 g putera, i puter za premazivanje
1 velika glavica luka; narezati na debele ploške
So i biber
Naseckan peršun za ukrašavanje
Vatrostalnu posudu lagano premađite puterom. U tiganju otopite puter, dodajte luk, i uz povremeno mešanje, pržite na laganoj vatri 3-5 minuta da luk omekša, ali ne potamni.
Poslužite u vatrostalnoj posudi slojeve krompira i luka, posipajući svaki sloj solju i biberom, i završite s urednim slojem krompira
Izlijte na krompir sav preostali puter iz tiganja. Pecite 1-1 i po sat u pećnici zagrejanoj na 190 stepeni, dok krompir ne omekša. Ukrasite peršunom i poslužite toplo.


Pečeni krompir (za 4 osobe)
1 kg starog krompira, izrezanog na komade jednake veličine
3 kapike pačje ili guščje masti, ili suncokretovog ulja
So

U veliku posudu stavite krompri, prelijte ga hladnom vodom i zagrejte do vrenja. Kuvajte 1 minut, a potom ocedite.
Vratite krompir u posudu i tresite nalaganoj vatri, dok ne otvrdne po površini. Dobro osušite krompir.
U tepsiju za pečenje stavite masnoću, dobro je zagrejte, a potom dodajte krompri, okrećući ga kako bi se obložio masnoćom. Pecite krompir u pećnici zagrejanoj na 220 stepeni, povremeno ga okrećući i zalivajući mašću. 45-60 minuta, dok ne postane hrskav, mek i zlatnožut. Posolite i odmah poslužite
Savet: otvrdnjavanje površina krompira pre pečenja daje mu osobitu hrskavost. Želite li, možete viljuškom izbrazdati površinu krompira

Zapečeni krompir Ana (anna) (za 4 osobe)
750 g starog krompira
90 g putera i puter za premazivanje
So i biber

Nasecite krompir na veoma tanke ploške. Dobro namažite dno i stranice vatrostalne posude puterom. Poslažite krompir u slojevima, a svaki sloj začinite solju i biberom pa lagano premažite puterom
Dobro prekrijte posudu folijom premazanom puterom, poklopite i pržite na srednje jakoj vatri 15 minuta da donji sloj krompira poprimi zlatnosmeđu boju.
Stavite vatrostalnu posudu u pećnicu zagrejanu na 190 stepeni i pecite oko 30 minuta ili dok krompir ne omekša
Poklopite posudu zagrejanim tanjirom i, okrenuvši, istresite kolač, tako da hrskavi sloj bude na vrhu. Izrežite na kriške i odmah poslužite.
Savet: čim ga narežete, složite krompir u posudu, ako ga prethodno potopite u vodu, tečnost će isprati skrob iz krompira, pa će se krompir raspasti.

Krompir Heslbek (Hasselback) (za 4-6 osoba)
1 kg starog krompira
60 g rastopljenog putera i puter za premazivanje
So i biber
4 kapike ribanog parmezana
Peršunov list za ukrašavanje

Zasecite krompire (Odsecite tanku plošku, pa ga položite na odesečnu stranu. Zarežite krompire do ¾ dužine, u razmacima od 5mm *da bi olakpali zasecanje, probode ga duž donjeg dela iglom i secite ploške do same igle)
Poslažite krompir u puterom premazanu tepsiju, pa ga premažite rastopljenim buterom, lagano razdvajajući ploške, tako da nepto putera ode između njih. Začinite solju i biberom
Pecite 45 min. u zagrejanoj pećnici na 220 stepeni. Pospite krompir s 3 kapike parmezana, vratite u pećnicu i pecite dok ne omekša.
Premestite u poslužavnik i pospite ostatkom parmezana. Ukrasite o odmah poslužite.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.

Potreban je samo minut da se registrujete - da biste učestvovali u diskusiji:
Izaberite vaše korisničko ime [username] :
Vaša email adresa je [email] : Email adresa mora biti tačna!
Ukucajte željenu šifru [password] :
Ukucajte šifru ponovo [password again] :
Jezik [language] :




Ili se jednostavno uloguj preko Facebook-a:
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 572 korisnika na forumu :: 64 registrovanih, 7 sakrivenih i 501 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1311 - dana 15 Nov 2012 21:40

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 11neco11, 90SIN, _commandos_, aramis s, argus, ArtiFex123, arzak, benajzak, BlackPhantom, cedaveljas, Chuck Norris, crusher, darkangel2, darkstar101, Davor Kondic, Djokkinen, Dostanic09, Dragan Lazarevic, Dragan Smiljanić, dulentse, Eridan, Filip Ilic, Gama, gromche, ILGromovnik, Indiggo, Jethro, justkidding74, kuduz2, laki_bb2, Marko Marković, MB120mm, Mirabe, mpman, mrkanidja, nemezisx, nikola.preradovic001, ninoslav1011, oldtimer, panzerwaffe, rapha, rgdrajko, S2M, Saleee2008, samsung, sch2, shmele, Shufle, Sibin2, Siniša Guša, SlobaBgd, Sr.Stat., Srdjan Ciglic, stankovic, stringer bell, T-72, Van71, vasa.93, veljko82, vojnik švejk, Vojvodjanin, Wrangler2, z.zdravkic, Žan Klod vam dam
Siguran hosting