Jednostavna jela od krompira

Jednostavna jela od krompira

Idi na vrh
offline
  • Pridružio: 23 Jun 2004
  • Poruke: 3996
  • Gde živiš: Niš

Švajcarski kolač od krompira (za 8 osoba)
1,5 kg velikih krompira, naribati
biber
60 g putera
2 kašike suncokretovog ulja
sveža majčina dušica za ukrašavanje

Kuvajte krompir u kipućoj vodi oko 10 minuta, dok ne omekša. Dobro ocedite, ostavite da se ohladi, a potom ogulite. Poklopite i ostavite u fižideru oko 4 sata.
U duboku posudu krupno naribate krompir, dodajte biber i dobro promešajte.
U tiganju rastopite 30 g putera sa 1 kašikom ulja, dodajte naribani krompir i lopaticom ga oblikujte u kolač. Prđite na laganoj vatri oko 15 minuta dok s donje strane ne postane hrskav i zlatnosmeđ. Preokrenite na veliki puterom premazan tanjir.
U istom tiganju rastopite ostatak putera i ulja, pa pržite kolač s druge strane 5-10min da poprimi smeđu boju. Istresite na zagrejan poslužavnik, ukrasite i poslužite nasečeno na kriške.

Krompir na lionski način (za 4 osobe)
90 g putera, i puter za premazivanje
1 velika glavica luka; narezati na debele ploške
So i biber
Naseckan peršun za ukrašavanje
Vatrostalnu posudu lagano premađite puterom. U tiganju otopite puter, dodajte luk, i uz povremeno mešanje, pržite na laganoj vatri 3-5 minuta da luk omekša, ali ne potamni.
Poslužite u vatrostalnoj posudi slojeve krompira i luka, posipajući svaki sloj solju i biberom, i završite s urednim slojem krompira
Izlijte na krompir sav preostali puter iz tiganja. Pecite 1-1 i po sat u pećnici zagrejanoj na 190 stepeni, dok krompir ne omekša. Ukrasite peršunom i poslužite toplo.


Pečeni krompir (za 4 osobe)
1 kg starog krompira, izrezanog na komade jednake veličine
3 kapike pačje ili guščje masti, ili suncokretovog ulja
So

U veliku posudu stavite krompri, prelijte ga hladnom vodom i zagrejte do vrenja. Kuvajte 1 minut, a potom ocedite.
Vratite krompir u posudu i tresite nalaganoj vatri, dok ne otvrdne po površini. Dobro osušite krompir.
U tepsiju za pečenje stavite masnoću, dobro je zagrejte, a potom dodajte krompri, okrećući ga kako bi se obložio masnoćom. Pecite krompir u pećnici zagrejanoj na 220 stepeni, povremeno ga okrećući i zalivajući mašću. 45-60 minuta, dok ne postane hrskav, mek i zlatnožut. Posolite i odmah poslužite
Savet: otvrdnjavanje površina krompira pre pečenja daje mu osobitu hrskavost. Želite li, možete viljuškom izbrazdati površinu krompira

Zapečeni krompir Ana (anna) (za 4 osobe)
750 g starog krompira
90 g putera i puter za premazivanje
So i biber

Nasecite krompir na veoma tanke ploške. Dobro namažite dno i stranice vatrostalne posude puterom. Poslažite krompir u slojevima, a svaki sloj začinite solju i biberom pa lagano premažite puterom
Dobro prekrijte posudu folijom premazanom puterom, poklopite i pržite na srednje jakoj vatri 15 minuta da donji sloj krompira poprimi zlatnosmeđu boju.
Stavite vatrostalnu posudu u pećnicu zagrejanu na 190 stepeni i pecite oko 30 minuta ili dok krompir ne omekša
Poklopite posudu zagrejanim tanjirom i, okrenuvši, istresite kolač, tako da hrskavi sloj bude na vrhu. Izrežite na kriške i odmah poslužite.
Savet: čim ga narežete, složite krompir u posudu, ako ga prethodno potopite u vodu, tečnost će isprati skrob iz krompira, pa će se krompir raspasti.

Krompir Heslbek (Hasselback) (za 4-6 osoba)
1 kg starog krompira
60 g rastopljenog putera i puter za premazivanje
So i biber
4 kapike ribanog parmezana
Peršunov list za ukrašavanje

Zasecite krompire (Odsecite tanku plošku, pa ga položite na odesečnu stranu. Zarežite krompire do ¾ dužine, u razmacima od 5mm *da bi olakpali zasecanje, probode ga duž donjeg dela iglom i secite ploške do same igle)
Poslažite krompir u puterom premazanu tepsiju, pa ga premažite rastopljenim buterom, lagano razdvajajući ploške, tako da nepto putera ode između njih. Začinite solju i biberom
Pecite 45 min. u zagrejanoj pećnici na 220 stepeni. Pospite krompir s 3 kapike parmezana, vratite u pećnicu i pecite dok ne omekša.
Premestite u poslužavnik i pospite ostatkom parmezana. Ukrasite o odmah poslužite.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.

Potreban je samo minut da se registrujete - da biste učestvovali u diskusiji:
Izaberite vaše korisničko ime [username] :
Vaša email adresa je [email] : Email adresa mora biti tačna!
Ukucajte željenu šifru [password] :
Ukucajte šifru ponovo [password again] :
Jezik [language] :




Ili se jednostavno uloguj preko Facebook-a:
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 169 korisnika na forumu :: 13 registrovanih, 1 sakriven i 155 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1311 - dana 15 Nov 2012 21:40

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Bane san, Chuck Norris, cikadeda, Danijel Alanovic, LUDI, Mare Koloseum, mikiopacity, pedja-alen-kiss, perica5, prekodrinski, Saleee2008, Srki94, Žan Klod vam dam
Siguran hosting