Kavijar

Kavijar

offline
  • life  Female
  • Super građanin
  • Pridružio: 13 Feb 2006
  • Poruke: 1304




Ima više vrsta kavijara, ali je najcenjeniji ruski crni iz Kaspijskog mora, jedan od nacionalnih simbola te zemlje. Dobija se od tri vrste jesetre, beluge, osetre i sevruge, kao i od lososa, pastrmke, američke jesetre. Kavijar od beluge je najkrupniji, svetlo do tamnosiv, od osetre je tamnosmeđ do zlatast, i jedini ima ukus na orahe, dok je kavijar od sevruge najsitniji i zelenkastocrn.
To je traženiji što su zrnca (jaja) krupnija, ujednačenija, čvršća i svetlija jer je onda najukusniji. Trebalo bi, zapravo, da bude sjajan i bez ukusa na ribu, a zrnca ne bi smela da budu slepljena. Najskuplji je takozvani almas (dijamantski) kavijar, koji je beo i dobija se od jesetre stare sto godina.
Ipak, iako je u Rusiji poznat odvajkada – tamošnji ribari su naučili da ga prave u 12. veku – najveći proizvođači početkom 19. veka bili su Amerikanci, s 90 odsto svetske proizvodnje. Svojevremeno je bio uobičajeno posluženje koje se nudi uz piće, ali je, u međuvremenu, broj jesetri veoma opao, zbog preteranog lova i zagađenja vodotokova, te je kavijar postao skup i servira se samo u „visokom društvu”.
Ako odlučite da sebi ponekad priuštite ovaj delikates, treba da znate kako da ga čuvate i služite. Pakovanje ne treba otvarati pre no što će se služiti, a iz frižidera ga treba izvaditi petnaestak minuta ranije. Ono što ostane treba poklopiti i čuvati u frižideru, ne duže od dan-dva. Zamrzavanje se ne preporučuje jer može da otvrdne, a ukus da se izmeni. Ako ga ipak zamrznete, treba ga izvaditi dan pre ponovne upotrebe i polako odmrznuti u frižideru. Neotvoren može da se čuva u frižideru 15-20 dana. Treba ga vaditi plastičnom kašičicom da ne bi poprimio „metalni” ukus jer će se to desiti ako je kašičica od bilo kojeg metala, uključujući i srebro.
Kavijar je pun kalorija.U 100 grama ima ih čak 2800, ali, srećom, jede se samo kašičica.Poprilično je cenjen zbog masti, jer sadrži 25% holesterola I 75 % lecitina.Od belančevina u sebi sadrži arginin,histamine,izoleucin,lizin I metoin.sadrži šećere I vitamine A;C;PP;B2,B6 I B12, ali I pantotensku kiselinu I mineralne soli.
Svi ti sastojci su veoma zdravi.
Kao što je dobro poznato iz holivudskih filmova, služi se na krekerima ili parčićima dvopeka, a više „nije u modi” da se začinjava belim lukom ili sličnim.
Zanimljivo je da se kavijar dobija od živih, ali omamljenih riba, jer bi, u suprotnom, bio gorak.

preuzeto sa neta





Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 27 Avg 2008
  • Poruke: 233

slatka tema, mljac Zaljubljen ...

Imam prijateljicu Ruskinju, sa kojom sam priču na temu kavijara i lososa povela u jednom japanskom restoranu, zbog njene sumnje u kvalitet i svježinu namirnica.

Njihovi i naši pojmovi i o kavijaru i o lososu se razlikuju, iz razumljivih razloga, standardi su im daleko visočiji nego naši.

Kao što ona kaže, kavijar i meso lososa su za nas kao za vas sarme od kisjelog kupusa, uvijek su na našim trpezama, još prije nego što je postalo to sve basnoslovno skupo.

Asja, kako jedeš kavijar? Pa kašikom, uglavnom, slijedi smijeh, i konstatacija da ju je majka uvijek podučavala da tankim slojem kavijara prekrije parčiće tosta namazane puterom.

Koji je najbolji? Beluga, naravno! U Astraganu, kako ona kaže selu ili malom mjestu gdje je najveći "ulov" kavijara, nema djeteta ili odrasle osobe koja nije bila u zatvoru...Najstrože je zabranjena prodaja i nelegalan izvoz (pretpostavljam da bi se zaštitila ta jesetra od istrebljenja).

Kaže dalje, imam prijatelje na carini - lakše bismo ti sredili da preneseš oružje ili dijamante nego kavijar...

A losos? Jel najbolji Tzar Nikolaj (vakuum pakovanje kakvo nalazimo po fri šopovima, jako skupo) ? Nee, samo sirovi fileti nedimljenog ribljeg mesa, koje se tek kod kuće reže na tanke listove...

I mislim da je kavijar najbolje jesti srebrnom dezertnom kašičicom, kako mu ne bi metal promijenio ukus. I uvijek se sjetim Džoan Kolins i njenog doručka kavijar i šampanjac...nije loše, ha?

I moj najčudniji obrok sa kavijarom, kaviar egg, jelo koje sam naručila u jednom finom londonskom klubu, na šta su moje drugarice umrle od smijeha, jer sam ja gurman, a jelo je bilo polu - kuvano jaje, sa bukvalno 6 kuglica vrhunskog kavijara na njemu LOL LOL LOL



offline
  • atsa 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 11 Jun 2009
  • Poruke: 9

ja sam jednom probao neki bezveze kavijar i ubrzo zatim ustanovio da nista neukusnije nisam probao....i smrdljivije. mada, mozda je to bio samo los kavijar

offline
  • life  Female
  • Super građanin
  • Pridružio: 13 Feb 2006
  • Poruke: 1304

atsa ::ja sam jednom probao neki bezveze kavijar i ubrzo zatim ustanovio da nista neukusnije nisam probao....i smrdljivije. mada, mozda je to bio samo los kavijar

kad sam ga prvi put probala nije se ni meni svideo ali vec drugi put bila je druga prica ....

offline
  • Senior Structural Engineer @ Mott MacDonald
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7902
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

"Izveštaj sa lica mesta" Smile

Kad se u Rusiji kaže "kavijar" ima se u vidu isključivo crna ikra dobijena od jesetre (na ruskom - osetrina). Trenutno je na snazi zakon koji ne samo da zabranjuje iznošenje ikre jesetre iz Rusije, već zabranjuje njenu proizvodnju i prodaju. Razlog je da je pre samo par godina jesetra dovedena gotovo do istrebljenja.

Crna ikra (ona koja nije kavijar) može da se kupi po ceni od 200 do 12000 rubalja za teglicu od 100 grama (približno 1 rublja = 2 dinara), u zavisnosti od toga od koje ribe je potekla. One jeftine varijante su najobičnija bela ikra ofarbana prehrambenom bojom. Najskuplja je ikra beluge, koja još nije zabranjena, ali se strogo kontroliše proizvodnja.

Crvenu ikru je moguće kupiti na pijaci, "na kilo". Najtraženija (i po meni najukusnija) je ikra lososa, koja je i najkrupnija. Nije preterano skupa, za 300-400 rubalja za 100 grama može da se nađe izuzetno kvalitetna.

U Rusiji se proizvodi i prodaje (a bogami i kupuje) ikra od svih mogućih riba koje žive na njenoj teritoriji ili plivaju po morima unaokolo. Na našem stolu vrlo je česta ikra štuke, koja je vrlo sitna, beličasto - oker boje (ne verujte slici, tamo je prefarbana) i fenomenalnog ukusa, naročito sa svežim hlebom i puterom. Česta je i ikra aljaskog bakalara(Šta je sad pa to?), koja je sličnog izgleda, ali jako slana. Sve su one relativno jeftine i narod ih rado kupuje.


Potreban je samo minut da se registrujete - da biste učestvovali u diskusiji:
Izaberite vaše korisničko ime [username] :
Vaša email adresa je [email] : Email adresa mora biti tačna!
Ukucajte željenu šifru [password] :
Ukucajte šifru ponovo [password again] :
Jezik [language] :




Ili se jednostavno uloguj preko Facebook-a:
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 290 korisnika na forumu :: 13 registrovanih, 0 sakrivenih i 277 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1383 - dana 19 Okt 2014 22:26

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Aca Antonijevic, Alen Mustafic, Chuck Norris, Dadan79, draggan, filiphr, jazbar, Mercury2, nikola990, purke62, vasa.93, WS2, Žan Klod vam dam
Siguran hosting