Mešano povrće

Mešano povrće

offline
  • Pridružio: 29 Nov 2012
  • Poruke: 368

Napisano: 18 Jul 2013 23:07



TUNISKO MEŠANO POVRĆE

- 6 glavica crnog luka isečenog na rebarca
- 6 paradajza isečena na kriške
- 3 paprike babure isečene na trake
- nekoliko čenova belog luka
- 2 kašike ulja
- biber u zrnu, so, malo aleve paprike
- 6 jaja

Propržiti luk, paprike, paradajz, začiniti i dinstati dok se povrće ne ukrčka; na kraju dodati beli luk i alevu papriku.

INDIJSKO MEŠANO POVRĆE

- 1 kg plavih patlidžana, ispečeni ili kuvani i izgnječeni viljuškom
- 100 gr crnog luka
- 250 gr iseckanog paradajza
- šolja jogurt
- 100 gr mladog graška
- 100 gr maslaca
- 2 kuvana jajeta

Propržiti luk, dodati paradajz, izgnječen patlidžan i dinstati 15 minuta; dodati jogurt i dinstati dok se masa ne ukrčka. Na kraju umešati grašak i garnirati kolutovima jaja.

Dopuna: 18 Jul 2013 23:09

ITALIJANSKO MEŠANO POVRĆE

- 500 gr plavog patlidžana isečena na kocke i ispržena na ulju
- 500 gr paprika babura isečenih na komadiće i ispržene na ulju
- glavica crnog luka isečena na rebarca
- 50 gr kapara
- so, biber
- kašičica šećera
- celer isečen na kocke
- 3 iseckana paradajza
- 2 dl masčinovog ulja
- 100 gr zelenih maslinki bez koštica
- 1 dl vode
- 1 dl sirćeta

Propržiti luk, dodati paradajz i dinstati dok se paradajz dobro ne ukrčka; dodati maslinke, kapre, celer i dinstati još 30 minuta. Na kraju dodati pripremljene patlidžane i paprike, naliti sirće i vodu i začiniti. Jelo je najbolje kada se pripremi dan ranije i servira hladno.


ŠPANSKO MEŠANO POVRĆE

- 3 paprike babure isečene na trake
- 3 glavice luka isečene na rebarca
- majoran
- biber, so i začin
- 3 paradajza, oljuštena i iseckana
- 6 jaja

Upržiti luk i paprike, dodati paradajz, dinstati nekoliko minuta; začiniti i na kraju umešati umućena jaja i dinstati dok se ne stegnu.

Dopuna: 18 Jul 2013 23:10




RATATUJ

- 3 plava patlidžana
- 3 tikvice
- 3 paradajza
- 3 paprike
- glavica crnog luka
- beli luk
- 4 kašike maslinovog ulja
- malo rendanog sira
- malo putera
- aromatični začini po izboru

Ovo je specijalitet provansalske kuhinje u kome ima malo uticaja španske i italijanske kuhinje. On se pravio u okolini Nice, u njega možemo staviti krastavac i bundevu, ali miris mediterana dočarava beli luk i majoran, bosiljak i timijan.

Propržiti luk, dodati ostale sastojke, začiniti i dinstati na tihoj vatri; jelo prebaciti u posudu za pečenje, posuti sirom, dodati komadiće putera i zapeći na jakoj vatri.

Dopuna: 18 Jul 2013 23:12

GORIČKO MEŠANO POVRĆE

- glavica crnog luka
- čen belog luka
- 5 plavih patlidžana isečenih na kocke
- 5 tikvica iseckanih na kockice
- 1,5 dl ulja
- 500 gr oljuštenog i iseckanog paradajza
- so, biber, peršun

Propržiti luk, beli luk, dodati patlidžan i tikvice, začiniti i dinstati 1 sat; dodati paradajz i dinstati još 30 minuta na tihoj vatri.


BRIAM

Mešano povrće na grčki način. Sve začiniti, preliti uljem, pokriti alu-folijom i peći u rerni 1 sat; garnirati feta sirom i maslinama.

- 4 tikvice
- 2 glavice luka
- 1 kg krompira
- 2 čena belog luka
- kašičica peršuna
- šoljica ulja
- so i biber
- 2 šolje vode

Dopuna: 02 Avg 2013 18:44

EL TUMBET

- plavi patlidžan isečen na šnite
- paradajz, oljušten i seckan
- crvena paprika, usitnjena i izdinstana
- krompir isečen na šnite
- maslinovo ulje
- so

Prvo ispržiti i izdinstati paradajz dok se ne dobije gust i taman umak; na dno tiganja stavi se prvo ispržen krompir, pa pržene šnite patlidžana, pa paprika, sve se prelije umakom od paradajza, začini i kuva na tihoj vatri još 10 minuta.

Dopuna: 02 Avg 2013 18:46




MEŠANO POVRĆE NA PORTUGALSKI NAČIN

- 200 gr kupusa
- 300 gr boranije
- 200 gr šargarepe
- 5 paradajza
- 2 plava patlidžana
- 2 crvene paprike
- 2 tikvice
- nekoliko šampinjona
- 2 ljute papričice
- skuvani klip kukuruza šecerca
- 5 struka praziluka
- 2 glavice crnog luka
- glavica belog luka
- ulje, so, biber
- oko 60 gr putera

Povrće iseći na krupnije komade, preliti uljem, začiniti i ispeći na roštilju; kupus, boraniju i šargarepu, začiniti i umotati u foliju i peći na roštilju; beli luk i paradajz peći 5 do 10 minuta i sve zajedno servirati uz kuvana jaja, majonez i vorčester umak.


PISTO MANĆEGO

- plavi patlidžan iseckan na kockice
- bundeva iseckana na kockice
- paprika krupno nasečena
- crni luk krupno seckan
- maslinovo ulje
- paradajz sitno seckan
- so

Ispržiti luk i papriku, dodati bundevu i patlidžan, dinstati dok ne omekša i na kraju dodati paradajz, jelo je gotovo kada ispari gotovo sav sok i tek tada se posoli.

Ovaj specijalitet iz La Manče primer je hispanomavarske kuhinje.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 848 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 9 sakrivenih i 792 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., AC-DC, alkatraz080, AlmiranteCralhoPizdinho, Bane san, benne, Boris Bosiljčić, cavatina, ccoogg123, deLacy, draggan, dulleo, Excalibur13, gomago, ivica976, Karla, kikisp, Marko Marković, Metanoja, Mikisha, milenko crazy north, Milos ZA, MrNo, nuke92, opt1, procesor, randja26, repac, Romibrat, royst33, S2M, savaskytec, sombrero, Srle993, Steeeefan, strelac07, vathra, Vatreni Zmaj, Vlad000, vlad4, voja64, zdrebac, zillbg, Zimbabwe, šumar bk2, 1107, 79693