...Ti si moja čokolada....

1

...Ti si moja čokolada....

offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

Kakao kao sastavni deo čokolade je sirovina koja se dobija iz ploda drveta kakaovca..Kakaovac je drvo koje uspeva u tropskim predelima, i poreklom je iz Južne Amerike i Amazona....Kakao se koristi uglavnom za poslastice, ali je i hranjljiva namirnica zbog svog sastava. Naime sadrži kakao buter, proteine, celuloze, minerala, tanina (supstance od koje kakao ima gorak ukus), zatim sadrži nešto šećera, antioksidanasa i alkaloid teobromin.....
Naučna istraživanja su išla u prilog ljubiteljima čokolade pa je odavno još zaključeno da u čokoladi ima antioksidanata a antioksidanti su jedinjenja koja pospešuju čišćenje organizma od slobodnih radikala koji su izazivači raznih bolesti...Čokolada štiti srce i krvne sudove, pospešuje proizvodnju dobrog holesterola....Takodje podiže nivo raspoloženja, prirodni je antidepresiv, podstiče stvaranje serotina...
Osećaj da smo zavisni od čokolade potiče od alkaloida teobromina, a alkaloidi su supstance koje stvaraju zavisnost....Reč Teobromin potiče od dve reči teos-bog i broma-hrana....odnosno hrana bogova...
Ali i ako postoji zavisnost, od čokolade, onda je to najsladja i najbezazlenija zavisnost.....

Da li volite čokoladu, ili već šta volite od čokolade.......!?

Izvoli posluži se!




Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Freia  Female
  • Prijatelj foruma
  • Pridružio: 31 Jan 2005
  • Poruke: 1899

vise o cokoladi i ovde. smešak



offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

Ljutice:
E pa hvala ti, opet nisam izmislila rupu na saksiji....Al dobro ubuduće ću koristiti Pretragu..još uvek učim......

offline
  • Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7912
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

Par meseci nazad jedan od brojeva casopisa o kulinarstvu koje kupujem imao je za temu kuvanje sa cokoladom. Nisu bili u pitanju samo deserti, cak naprotiv. Meni se najvise svideo recept za rolovano meso u sosu od cokolade. Prekucacu jednom prilikom kad me ne bude mrzelo... Smile

offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

... prvi put čujem za meso u sosu od čokolade...interesantno...ne volim meso al možda mi se tako i svidi....

offline
  • Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7912
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

Evo, ne mrzi me sad Smile

Rolovana teletina u sosu od cokolade
za 4 osobe

Sastojci:
4 vece telece snicle
1 praziluk
pola solje prezle
2 cena belog luka
veza listova persuna
2 kasike putera
2 kasike maslinovog ulja
so, biber po ukusu

Za sos:
1/2 l suvog crnog vina
1 solja mesnog bujona (moze i od kocke)
50g gorke cokolade za kuvanje (sto vise % kakaa to bolje)
saka susenih visanja
4 grancice ruzmarina

U serpu sipati vino i bujon i kuvati dok se ne ukuva na pola zapremine. Ubaciti visnje i ruzmarin i ukuvati za jos pola zapremine, skinuti sa vatre, narendati u masu cokoladu, posoliti, pobiberiti i ostaviti da se hladi.

Praziluk preseci napola po duzini i oprati. Odvojiti 4 trake (kako da ovo objasnim? Confused Znate kako se luk lista? Pa, odvojiti 4 takva "lista" koja ce biti sto duza, po mogucstvu koliko je dugacak ceo praziluk). Trake zaliti kipucom vodom i blansirati 2-3 minuta, zatim izvaditi iz vode i osusiti. Ostali praziluk iseckati i proprziti na puteru 5 minuta, dok ne omeksa. Sitno iseckati beli luk i listove persuna, dodati ih u praziluk i proprziti jos minut. Usuti u tu masu i prezlu i proprziti jos minut. Skinuti sa vatre.

Snicle natrljati solju i biberom, prekriti sa nekoliko sloja folije i istucati do debljine od 1/2 cm. poloziti na meso masu od praziluka i prezle, a meso na trake od praziluka, smotati u rolnice i zavezati kanapom. Brzo proprziti rolnice na maslinovom ulju, dok ne dobiju zlatastu koricu. Prebaciti ih u pleh, pleh zatvoriti folijom i ubaciti u zagrejanu rernu na 180 stepeni. Peci 10-12 minuta.

Sluziti poliveno sosom od cokolade, uz prilog od pirinca (najbolje "divljeg").

offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

E pa hvala na trudu!

Ovo je za tebe!


I ko voli,
Snikers kuglice /moj recept/
300gr mlevene plazme
100gr mlevenog ili sitno seckanog pečenog kikirikija
150gr ČOKOLADE za kuvanje /istopiti sa malo mleka i ulja/
125gr istopljenog margarina
Sastojke sjediniti oblikovati kuglice i redjati na tacnu.

offline
  • Pridružio: 22 Jun 2007
  • Poruke: 58
  • Gde živiš: Osijek

MoscowBeast ::Evo, ne mrzi me sad Smile

Rolovana teletina u sosu od cokolade
za 4 osobe

Sastojci:
4 vece telece snicle
1 praziluk
pola solje prezle
2 cena belog luka
veza listova persuna
2 kasike putera
2 kasike maslinovog ulja
so, biber po ukusu

Za sos:
1/2 l suvog crnog vina
1 solja mesnog bujona (moze i od kocke)
50g gorke cokolade za kuvanje (sto vise % kakaa to bolje)
saka susenih visanja
4 grancice ruzmarina

U serpu sipati vino i bujon i kuvati dok se ne ukuva na pola zapremine. Ubaciti visnje i ruzmarin i ukuvati za jos pola zapremine, skinuti sa vatre, narendati u masu cokoladu, posoliti, pobiberiti i ostaviti da se hladi.

Praziluk preseci napola po duzini i oprati. Odvojiti 4 trake (kako da ovo objasnim? Confused Znate kako se luk lista? Pa, odvojiti 4 takva "lista" koja ce biti sto duza, po mogucstvu koliko je dugacak ceo praziluk). Trake zaliti kipucom vodom i blansirati 2-3 minuta, zatim izvaditi iz vode i osusiti. Ostali praziluk iseckati i proprziti na puteru 5 minuta, dok ne omeksa. Sitno iseckati beli luk i listove persuna, dodati ih u praziluk i proprziti jos minut. Usuti u tu masu i prezlu i proprziti jos minut. Skinuti sa vatre.

Snicle natrljati solju i biberom, prekriti sa nekoliko sloja folije i istucati do debljine od 1/2 cm. poloziti na meso masu od praziluka i prezle, a meso na trake od praziluka, smotati u rolnice i zavezati kanapom. Brzo proprziti rolnice na maslinovom ulju, dok ne dobiju zlatastu koricu. Prebaciti ih u pleh, pleh zatvoriti folijom i ubaciti u zagrejanu rernu na 180 stepeni. Peci 10-12 minuta.

Sluziti poliveno sosom od cokolade, uz prilog od pirinca (najbolje "divljeg").


Auuu, kako ovo dobro zvuči, sline su mi krenule, samo malo mi bode oko onaj dio : 4 grančice ružmarina, da ne će biti malo "too much!"!?? Ružmarin je poznat kao prilično jak začin

offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

Ja ću sos sigurno da napravim baš me zanima kakav ukus ima, volim da eksperimetnišem.....ruzmarin je fantastičan uz meso, pečenje, kuvani pasulj, e sad u ČOKOLADI, ne znam verovatno daje neki egzotičan ukus....
(Dok recimo nisam probala nisam verovala kako ide šaran zapečen sa suvim šljivama i lukom....al neverovanto je)

offline
  • Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7912
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

ssanja ::samo malo mi bode oko onaj dio : 4 grančice ružmarina, da ne će biti malo "too much!"!?? Ružmarin je poznat kao prilično jak začin

Sad kad si mi obratila paznju na taj detalj, i meni se cini da je mnogo. Al proverio sam, tako pise u receptu. Ako neko bude pravio nek proba pa nek javi.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1090 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 9 sakrivenih i 1035 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., antonije64, Apok, bojcistv, Boris BM, Darko001, Denaya, Dimitrise93, DonRumataEstorski, draganca, dragoljub11987, drimer, esx66, FileFinder, Frunze, goxin, Još malo pa deda, Karla, Krvava Devetka, kunktator, Marko Marković, Mercury, Metanoja, milenko crazy north, mrvica78, nemkea71, opt1, ozzy, procesor, radoznao, repac, RJ, Sirius, Stanlio, stegonosa, Sumadija34, TheBeastOfMG, Toper, Trpe Grozni, uruk, vathra, vladulns, wolf431, YugoSlav, Zoca, žeks62