Snaga u coveku

55

Snaga u coveku

Dalaj Lama je, na pitanje šta ga je najviše iznenadilo o čovečanstvu, odgovorio:

"Čovek!

Jer on žrtvuje svoje zdravlje kako bi zaradio novac; tada žrtvuje novac kako bi ozdravio, a onda je toliko zabrinut za budućnost da ne uživa u sadašnjosti...a rezultat toga je da ne živi ni u sadašnjosti ni u budućnosti, živi kao da nikada neće umreti, a potom umire kao da nikada nije stvarno živeo."

Napisano: 22 Jul 2012 19:57

Tajnu čuvamo jer tajna čuva nas. Skrivena - ona, takodje skriva. Sve je u tajni i oko nje zapravo dijalektično: tajna je uvek - odnos.
Odnos je rodna kuća, prius svakog oblika saradnje. Nema saradnje koja se u svom bitnom (kao saradnja) ne odvija pod zaštitničkim krovom tajne.
No, znamo li mi, znam li ja svoju prvu tajnu (osnovno svoje poslanje)?
Poznaje li tajna mene (najbitniju moju želju)?
U igri dveju moći, ko je kome upit?
Ko je čiji štit?
Ko koga stvara?
Svojim sasvim posebnim postojanjem, jamčim li ja bit ove tajne o sopstvenom biću, ili to tajna zajamčuje u meni iskonsku glad (glad iskoni) za otajstvom kao takvim?
I ko se, u ovom skrivenom ogledanju (u skrivenom ovog ogledanja, u ogledanju samog skrivanja), zapravo - ogleda?
Ko je, tu, ogledalo?
U svemu je, nema sumnje, izvesno samo jedno: tajna nikada nije Jedno i Samo, nije slučaj niti sled, nje prozir ni čudo.
Tajna je ono što nas - a da toga nismo ni svesni - čuva, i što mi - donoseći ga i odnoseći - takodje, mada bez jasnog znanja, čuvamo.
Dok smo pak, Ovde, to Ono jeste, i ostaje, naprosto - Tajna.


Dopuna: 30 Jul 2012 10:49

Zašto nam je svesnost korisna? Prepušteni uobičajenom načinu ponašanja, lako postanemo izgubljeni u mislima o prošlosti ili budućnosti. Sposobnost čovekovog uma da planira budućnost je jedinstven dar. Nažalost, um u svojoj strepnji za nas pokušava da isplanira ogroman broj mogućih budućnosti, od kojih se većina nikada neće ni dogoditi. Ovo neprekidno skakanje u budućnost predstavlja rasipanje naše mentalne i emocionalne energije.

Um takođe uživa u izletima u područja fantazije, u kojima kreira jedan unutrašnji film "lepog mene", poznatog, zgodnog, moćnog, talentovanog, uspešnog, bogatog i voljenog. Sposobnost čovekovog uma da mašta jeste izvanredna, ona je osnova svakog oblika kreativnosti. Ona nam omogućuje da zamišljamo nove pronalaske, stvaramo nova umetnička dela, definišemo naučne hipoteze i izrađujemo planove za razne stvari, od novih građevina do novih poglavlja u našem životu. Nažalost, ono može poslužiti i kao obično bekstvo, bekstvo od strepnje jer ne znamo šta nas čeka, bekstvo od straha da nam sledeći trenutak (sat, dan ili godina) donose silne probleme ili čak smrt.

Kada dopustimo umu da počiva u sadašnjosti, pun onoga što se zaista dešava upravo sada, kada ga preusmerimo od neprekidnih jalovih izleta u prošlost ili budućnost, tada radimo nešto vrlo važno: čuvamo energiju uma. On tada ostaje svež i otvoren, spreman da reaguje šta god da se pojavi pred njim. Ovo nam može zvučati banalno, ali nije.


Jan Chozen Bays



JA SAM KAO STARI MOST

Ja sam kao stari most - još uvek povezujem dve obale, ono pre i ono buduće,ali
vreme je načelo moju konstrukciju svojim nevidljivim i teškim koracima, pa se sada
i sama pitam hoću li preći preko,ili ću se pod težinom onoga što želim raspasti.


Sanja Vojnović

'' Ponekad sam tako umorna od svega...od danas,od sutra,od tuge,od ljubavi,od velikih zelja,od velikih snova,od secanja,od nadanja,a najvise od cekanja....ali ipak cekamm i cekacu...
Neko je rekao da onaj ko ceka samo gubi vreme,a ja mislim da onaj ko ceka ,ipak doceka.''

''Svoju tugu sebicno cuvam u jednom skrivenom delu sebe...i sve o cemu snivam..sklapajuci zivot u uspomene.
Neshvacena zbog ociju sanjara..osudjivana sto sam sebe za snove dala.
Gorke sate u samoci ne izbrojah sve..ali jedno zauvek u ocima i srcu ostaje,sanjareci kroz godine lakse preziveh istine.''

...nista nije vecno,ni sve tuge,ni one radosti,ni porazi,ni pobede...samo nebo i sunce i Bog,ljubav iznad svega, i malo samo malo nade i pregrst vere...

Teta Dano Zagrljaj
Hvala Vam sto posecujete moj blog i pisete i time mu cuvate smisao i postojanost... Poljubac



Ja eto malo svratim na tvoj blog nekako mi je pristupačan,nemoram mnogo da razmišljam smešak

...Treba mi jos jedan zivot...jos jedan...ne predugacak,ali dovoljan...da vratim sto je izgubljeno,da ispravim pokvareno,da oprostim neoprosteno...treba mi jos jedna sansa da pokusam drugacije...da sve kocke skupim i promesam..da imam pravo na jos jedno bacanje..
...Ponekad moramo biti povredjeni da bismo odrasli,moramo pasti da bismo naucili ustati,moramo izgubiti da bismo dobili i ponekad moramo biti slomljeni,da bismo ponovo bili celi...

ZAŠTO NISAM PAUK

Zašto nisam pauk

Zašto nisam pauk
pa da me ništa ne boli
da mi nije hladno u ovom stanu
da uvek imam dodatni par nogu
Zašto nisam pauk
pa da pletem mreže
umesto što u njih upadam
da jedem skoro ništa
pa da me niko ne ucenjuje poslom
pa da ne moram na biro rada
gde mi prodaju
sve jedne bubrege za druge
i još su plaćeni za tu svinjariju
kao i oni po svim ostalim kancelrijama
a ja sve to moram da slušam
Da sam pauk
samo na tren
duša bi mi se odmorila
jer je ne bih ni imala
i ništa me ne bi bolelo
ni glava
ni zub
ni stomak
ni creva
ni briga
ni država
ni gubitak teritorije
ni gubitak ljudi
Što se nisam rodila
kao pauk
pa da zaboravim na sve
na sve one uzaludne sate
koje sam provela
u telu čoveka

Sanja Vojnović

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 600 korisnika na forumu :: 18 registrovanih, 1 sakriven i 581 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: brundo65, comi_pfc, djordje92sm, draganl, draggan, ILGromovnik, Kriglord, laki_bb, Lieutenant, Miškić, Panonsky, pein, radionica1, SR-3m, vaso1, Vlada1389, wizzardone, šumar bk2