Šta je Bog?

4

Šta je Bog?

Citat:Iz'em ti dedukciju (oprostite na izrazu, ali volim da izrazavam svoja osecanja kroz neformalno obracanje).

Pa dobro, kad već ne bi da podržiš definisanje filozofije kao nauke o Bogu, ponudi svoju definiciju. Možda se kroz nju i bolje upoznamo s procesom deduktivnog zaključivanja.

Evo ja cu da odgovorim na pitanje sta je bog, i to na nacin mog profesora sociologije i filozofije religije Esada Cimica:
"prvo i poslednje pitanje naseg zivota."

Iskreno, filozofije sam se odrekao kao neprakticne nauke.
To je dobar nacin da izgubis puno vremena i da ulozis puno truda u nesto sto nece dogurati dalje od izdavanja knjige. Prakticne primene te knjige nikada nece biti.

Shvati ovo kao reci tehnicara - nekoga ko je pola svog zivota ucio kako nesto treba da bude prakticno i da sluzi svrsi, bez viskova ulaganja, a da sve bude jednoznacno i stabilno, sa proracunatim uticajem spoljnjih faktora.

Kada ti posle par godina ceo mozak funkcionise "digitalno", onda i u filozofiji vidis nesto drugo. Isto tako i u religiji, tradiciji i mnogo cemu drugome. U svim tim spomenutim stvarima vidis samo prakticnu primenu.

Filozofija nije imala potragu za Bogom kao svrhu, vec teranje coveka da apstraktno razmislja, cime razvija sposobnost da razmislja i o stvarima koje ne moze opipati rukama.
Da se nije razvilo takvo apstraktno razmisljanje, mi danas recimo ne bismo znali za integrale i jos puno toga.

Uvodjenje Boga u kontekst filozofije u danasnje vreme je apsurd.
Filozofija je izvrsila svoj zadatak kada je covecanstvo u pitanju, i ukoliko ne zeli da postane relikt, kakav je recimo tradicija, onda sebi treba da zada neki drugi cilj, ne Boga. Boga ostavite tradiciji, negovanju lepih uspomena na minula vremena.
Ovo opet pricam kao tehnicar, neko ko razmislja o produzenju radnog veka projekta.

@bobby, pragmatizam je takodje filozofija Very Happy

@Sorelag
Nemoj sada da me gadjas nekim recima zbog kojih moram da izvlacim recnike i enciklopedije iz ormara Smile

Šta je Bog: ....ako je on Stvoritelj, valjda je htio da ga tako i nazovemo...

Kako shvatate pojam Boga: .....hm....beskonačna svjetlost....

U kakvog Boga verujete? U kakvog Boga ne verujete? ...dvocjevna pitanja....besmisleno....

Na posletku, kako spoznati Boga: .....Nikako...trudili se kroz vjekove i ništa...

Da li je put do Boga zapravo put vere ili put razumevenja? ....Norman Majer bi rekao: samo razumjevanje....

Imamo li, uopšte dovoljno moći za ovakvu spoznaju:.....kakvu spoznaju? moći su nam strogo ograničene....

Malo i o Džoniju... Kažu, nazvao ga Dino Merlin 1993. godine iz ratnog Sarajeva i govori mu: "Džoni, oni nas ubiše sa svih strana...Zapalili su one zgrade Momo i Uzeir...izgorješe...
Džoni mu hladno odgovori: Neka gore od oružja su i napravljene.
P.S. Zgrade su vlasništvo preduzeća Unis koje je zaista proizvodilo i prodavalo oružje.....

Dakle, tema i nije bas sasvim besmislena. Malo pomalo, pokrenu se i neka diskusija u kojoj pocinju da se naziru i pozicije ucesnika.

@Dubara, posten pokusaj, cenim ga.

Stvoritelj, davalac za neke, za neke prvi nepokretni pokretac, onaj koji je samo udario cvrgu svetu. Od tad se (za deiste, medju koje bi komotno i Ajnstajn mogao da se svrsta) svet krece po nekim svojim zakonima, nezavisno od bozjeg plana, promisli i akcije.

Dubara me podseti na jos neke stvari koje mi ni sada nisu jasne, a ticu se Biblije: "U pocese se ukrstati sinovi Boziji sa ljudima obicnim". Rec je o isterivanju Adama i Eve iz Edenskih vrtova, i o tome kako su se njihovi praunuci poceli ukrstati sa "ljudima obicnim".
Ja, od kada sam procitao ovu recenicu, sve vise podsecam na sumnjicavog Denikena - na zemlji su postojali ljudi nastali evolucijom ili nekim desetim nacinom, i postojali su oni koje je Bog napravio (Adam, Eva i njihova deca, unuci itd.)
Pitao sam lokalnog popa o ovome, zbunih coveka Smile

Dalje, sta je sa neznaboscima? Ako oni nisu svesni Boga, i ne postuju njegove zapovesti, kako onda to da i dalje postoje na kugli Zemaljskoj?

Znaci li ovo (ukoliko uzmemo za tacno ono gore da je filozofija = potraga za Bogom), da filozofija nije univerzalna, tj. da se ne odnosi na sve stanovnike ove planete?

Ovo gore me tera da ne zalazim dalje u razmisljanje po pitanju religije, jer cu na kraju (kao tehnicar) doci do zakljucka da je Bog u Edenskim vrtovima stvorio samo par ljudskih bica, u pokusaju da napravi savrseniji model onoga sto je vec setalo zemljom. I onda ulice Deniken sa tvrdnjom da je Bog vanzemaljac koji je na Zemlji vrsio eksperimente (genetika i ostalo), ali da je zivot na zemlji postojao i pre toga (dinosaurusi se ne spominju u Bibliji ako se ne varam, a imamo dokaza da su postojali).

E, mogu ja ovako do sutra, ali ne vidim poentu, tj. ne vidim kakav mi to ovde zakljucak mozemo da izvedemo, a diskusija koja ne vodi zakljucku je osudjena na propast u samom startu (opet govori tehnicar iz mene).

@bobby, mozda i ne moramo bas uvek da izvedemo neki opsti zakljucak. Mozda je vaznije od toga da svako za sebe ili sam sebi osvesti pitanja i sumnje koje nas povremeno zaokupljaju.
Izjasnjavam se kao ateista, a opet ne mislim da je pitanje o bogu, tj. ideji boga besmisleno i nepotrebno niti da je prevazidjeno. Kao sto rekoh na onom drugom blogu o bogu, prinstonski neognosticari su smatrali da je kosmos ziv, inteligentan osetljiv (sposoban da reaguje), smislen, prepun informacija, kreativan. To su i atributi boga, zar ne, u tradicionalnim religijama. Ali bog kojeg su oni zamisljali ili bozanska priroda kosmosa nema nikakve veze sa nasim tradicionalnim antropomorfnim predstavama o bogu Biblije.

Pa, baš me zanima odgovor na pitanje šta je na kraju beskonačnosti?
Čak ako je slična tema bila i pokrenuta, ne vidim razlog zašto bi otvaranje nove bilo okvalifikovano besmislom. Napokon, da je i milion puta pokrenemo, teško bi se redosljed odgovora, učesnika u raspravi ili stavovi poklopili. Kakvi zakoni to diktiraju: neznam. Da li su božiji prsti upetljani u svako mrdanje mišem i kakva otkrića nam tek slijede još teže je odgovoriti.

Sorelag, da li je za tebe bog davalac ili prvi pokretač. U koju kategoriju sebe ubrajaš?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1339 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 6 sakrivenih i 1288 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., antonije64, Areal84, babaroga, Battlehammer, bladesu, Brana01, cenejac111, cikadeda, CikaKURE, Dimitrije Paunovic, Dorcolac, DPera, draganl, Faki-Valjevo, galijot, GandorCC, Georgius, hooraay, hyla, ikan, Istman, kihot, kolle.the.kid, krkalon, Krvava Devetka, kybonacci, Lieutenant, markF, Mcdado, mercedesamg, MilosKop, milutin134, Miroljub1979, Mixelotti, nemkea71, nick79, Parker, prashinar, robert1979, royst33, S-lash, Smd, vathra, 79693