Šta je Bog?

6

Šta je Bog?

Dobro bobby, šta bi rekao na tvrdnju filozofa da ne postoje boje, već da je sve samo refleksija svjetlosti?
Nije svaka istina mjerljiva. Korjenovanje ili neka druga računska operacija je tačna samo zato što smo se dogovorili da je tako.

Dopuna: 08 Sep 2007 2:10

Ovo, u ovoj temi, definitivno nije Bog iz religija (a skoro svi ga pišemo velikim slovom) i drago mi je što je tako...Inače bih odustao....

Dopuna: 08 Sep 2007 2:22

Filozofiranje ili ne, ali bobby ,dok sam bio kod tebe u Ambulanti i dok si čistio moj računar imao sam osjećaj da mi s druge strane tipka neka vrsta Boga… Za tebe to sve jeste mjerljivo i da se izračunati, ali za mene nije.
S druge strane, ti tačno određuješ što ćeš pojasniti i koliko ćeš istine dati.
Možda nema veze sa ovom temom, ali jednostavno mi se otelo....

bobby ::Ako sam dobro skontao, Helenska se ovde samo posluzila terminom Bog u druge svrhe. Isto tako je mogla uzeti i bilo koji drugi termin za istu ovakvu temu.
Nije ovde uopste rec o religiji, i Bogu poznatom iz religija.


I pored najbolje volje, njena pitanja su jasna.

Helenska ::Šta je Bog?

Kako shvatate pojam Boga?

U kakvog Boga verujete? U kakvog Boga ne verujete?

Na posletku, kako spoznati Boga?

Da li je put do Boga zapravo put vere ili put razumevenja?

Imamo li, uopšte dovoljno moći za ovakvu spoznaju?


Bobby, kako god bilo, ova pitanja su vrlo nedvosmislena..

Medjutim, u celoj prici provlaci se jedna nit samoopravdavanja onih koji ne veruju. Uvek traze izgovore i odgovore na drugoj strani, optuzujuci Boga, one koji veruju i ne znam sta vec. Pa mislim, ako podjemo od toga da neko kaze da je njegov bog Istina, Perun, iliti "plavi cajnik" krajnji odgovor na sve je pravdanje sopstvenih paganskih uverenja pred ocima drugih.
Ili zamajavanje...
Ili "ostrenje uma"...
Ili sakacenje srpskog jezika...

Ah, ma ono sam gore spomenuo limese iz razloga sto se njima predstavljaju velicine kojima se tezi, ali parametar nikada ne dostize tu vrednost. Ako uzmes 1 centimetar i podelis na pola dobijas 0.5cm, pa ako podelis jos na pola dobijas 0.25 cm i tako deleci na pola blizis se nuli, ali vrednost nikada ne dostize nulu, vec se deli u beskonacnost.
Isto i sa ovom potragom za istinom, filozofi nikada nece biti zadovoljni.

U matematici se moze uraditi aproksimacija. Ukoliko smo deljenjem onog naseg centimetra stigli do 0.00000001cm, ta vrednost je dovoljno mala u poredjenju sa polaznom tackom, tako da mozemo reci da je ravna nuli.
Aproksimacija se upotrebljava kada je besmisleno dalje vrsiti neku operaciju jer je dobijena preciznost zanemarljiva u odnosu na trud ulozen u racunanje.

Sto se tice boja i refleksije svetlosti, se dok ti i ja mozemo da se razumemo iako upotrebljavamo razlicite izraze, dotle je stepen komunikacije zadovoljavajuci. Lupanje glave oko toga sta je od ta dva pravilnije nema neku svrhu, niti moze promeniti bilo sto u komunikaciji.
Cilj komunikacije je da se ljudi razumeju, nebitno koje reci koriste.

Isto tako i sa ovom istinom - sta ona menja u vec postojecem sistemu bitisanja ljudi? Koji je cilj? Sta se dobija ukoliko se sazna ta istina (koja inace nije ni valjano definisana, tako da je velika verovatnoca da ce odgovor biti 42)

Dopuna: 08 Sep 2007 2:26

@goust
Rekli smo da necemo o religiji u ovoj temi, a necemo ni da se vredjamo (ukoliko uzimamo ono "paganska uverenja" kao vredjanje)

Dobro qoust tvoje je pravo da nazoveš diskusije i zamajavanjem i oštrenjem uma. Tražio si i našao "nit samoopravdanja." Sada, ako bi tražili i druge niti ili baš odgovore na klasična biblijska pitanja ti bi vjerovatno ponudio neko jevanđelje.
Nešto nisam uočio sakaćenje srpskog jezika...
Nema potrebe da se bilo ko pravda...Uvjerenja su uvjerenja. Nečija labava, nečija čvrsta..Zavisi kako ih ko iznosi, a ponajviše od onoga koji ih ocjenjuje ili je sebi to dao za pravo.

Helenska je u pravu, pitanje o bogu (njegovoj prirodi, svojstvima i sl.) je potpuno legitimno filozofsko pitanje, kao i pitanja o prirodi sveta, spoznaji, coveku, zivotu.
Ovde nije bilo nikakvog vredjanja onih koji veruju, @goust promasujes poentu, jer kao sto je za tebe prirodno da verujes, tako je za druge prirodno da sumnjaju i postavljaju pitanja. Filozofija i jeste nastala iz sumnje. Ne moze se dokazati da bog postoji niti da ne postoji (vec pominjani Kant). Verovanje je kao i neverovanje izbor koji cinimo i za koji snosimo odgovornost.

Ok, u redu je, necemo o religiji u ovoj temi, zato bi osnovno pitanje koje je Helenska postavila na pocetku price trebalo prepraviti i umesto Boga (velikim slovima) napisati mozda cajnik. Nije mi bila namera da pricam pricam o paganima, ali dozvolices, ako neko veruje u nesto sto se ne zove Bog, onda je to ipak paganstvo, neznabostvo ili bezboznost. Takodje, podrzavam tvoj stav da tehnicka lica, poput tebe i mene imaju u monogim stvarima suprotne stavove od, recimo filozofa.

/
mene uvek iznova iznenadjuje netrpeljivost 'verujuc'ih'. poshto time, ovaj, "malko" mashe poentu i sushtinu, da se blago izrazim...
:hmm:
/

Black Orchid ::/
mene uvek iznova iznenadjuje netrpeljivost 'verujuc'ih'. poshto time, ovaj, "malko" mashe poentu i sushtinu, da se blago izrazim...
:hmm:
/


Jednako kao i mene sto iznenadjuje netrpeljivost "neverujuc'ih" (sa pravim znacima navoda) u trudu da svoj ateizam postave kao superiornost u odnosu na one koji veruju u Boga. Nije ovde u pitanju da li sam ja omasio temu i sustinu, nego zasto onda takva pitanja na pocetku teme? Da bi raspalili temu? Ok, uzivajte u bogu izvan religije, da ne smetamo.

bobby ::"Ako je istina svrha" - izgleda da covek vama filozofima treba da obajasni neke osnovne pojmove. Istina je merljiva velicina iz razloga sto postoje i druge vrednosti na istoj skali, recimo laz, ili opseg tipa "neistina".
Kod svih velicina su bitne referentne tacke, a nista manje bitno je i offset, tj. relativnost.
Ko kaze da ja nisam spoznao istinu?
Gde su referentne tacke koje kazuju da ono sto sam ja spoznao nije istina, tj. da na toj nekoj skali ima jos dosta podeoka do istine?

Nemoj sada da pokusas da mi uporedjujes vasu potragu za istinom sa limesima jer cu caskom da odradim dve aproksimacije Wink


Smile Au, što vi umete da zakomplikujete stvar onako tehnicki…
Epa to je najveći problem. Naš polazni stav uvek treba da bude da sve što se dešava na ovom svetu nije istina.
Šalu na stranu, da bismo uopšte nešto mogli da spoznamo mi najpre treba da probudimo sumnju, a onda sumnja budi naša pitanja. U dekartovskom smislu, jedino misao treba prihvatiti kao izvesnu.

Citat:
Sustina sveta ili stvar po sebi? Ali, Helenska (nick ti je pretpostavljam etimoloski od Helena, Jelina) stvar po sebi i za sebe nije predmet covekove spoznaje.


Pa kakvo bi biće onda uopšte moglo predstavljati predmet naše spoznaje?

Ja zapravo jos uvek duboko verujem u ontologiju u onom starom, aristotelovskom smislu, kao nauku o bivstvujućem kao takvom. Slažem se da je posle Kanta ona dosta izgubila na značaju, ali u novijem dobu imamo Hartmana s kojim je, rekla bih dosta dobila na znacaju.

Citat:
Ok, u redu je, necemo o religiji u ovoj temi, zato bi osnovno pitanje koje je Helenska postavila na pocetku price trebalo prepraviti i umesto Boga (velikim slovima) napisati mozda cajnik. Nije mi bila namera da pricam pricam o paganima, ali dozvolices, ako neko veruje u nesto sto se ne zove Bog, onda je to ipak paganstvo, neznabostvo ili bezboznost. Takodje, podrzavam tvoj stav da tehnicka lica, poput tebe i mene imaju u monogim stvarima suprotne stavove od, recimo filozofa.


Pojam Boga nije isključivo religijski pojam. Da ja to tebi ukratko objasnim onako školski:
Kao prvo, tema i jeste postavljena s ciljem da se odgovori na pitanje šta je Bog, tako da ti imaš potpuno pravo da kažeš da je Bog Čajnik, ako je to u skladu sa tvojom filozofijom.
Kao drugo, postiji posebna filozofska disciplina koja razmatra ključne pojmove religije (između ostalog, i pojam boga) - filozofija religije, tako da se i u tom pogledu može filozofirati o pojmu boga.
Sa druge strane, ako prihvatimo onu podelu metafizike na opštu i posebnu, onda ce se racionalna teologija (koja je deo posebne metafizike) takođe baviti problemom boga. Dakle, o Bogu se u filozofiji mnogo govori, na ovaj ili onaj način, tako da ova tema nema apsolutno nikakve veze ni sa zvaničnim religijama niti sa paganizmom. I molim te da prestanas da filozofiras o tome šta sam ja htela da kažem, jer bi u tom slučaju celokupna ova priča postala istinski besmislena.

Citat:Ako uzmes 1 centimetar i podelis na pola dobijas 0.5cm, pa ako podelis jos na pola dobijas 0.25 cm i tako deleci na pola blizis se nuli, ali vrednost nikada ne dostize nulu, vec se deli u beskonacnost.

Isto ovo imaš još u Zenonovoj dijalektici. Sećaš li se tih paradoksa?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1339 korisnika na forumu :: 25 registrovanih, 3 sakrivenih i 1311 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aleksandarbl, Alibaba1981, Bane san, Boris BM, djboj, Dorcolac, draganca, ds69, Fabius, Istman, jackreacher011011, janbo, Joja2, kraJo, Krusarac, raketaš, S2M, sasakrajina, sevenino, shaja1, Srky Boy, suton, t84dar, Vlada1389, vladulns