Šta je Bog?

5

Šta je Bog?

Pa, sad, rekoh da sam ateista, dakle ne verujem u boga Biblije niti u Isusa Hrista kao njegovog sina. Nekad mi je bila bliska ideja nemackih romanticara, koju su delom oziveli fizicari iz Prinstona i Pasadene (cak i neki molekularni biolozi) koje sam pomenula u prethodnom postu - panteizam. Otprilike da je bog logos u svemu, anorganskom i organskom, od cestice do slozenih organizama. Informacija, otprilike.

bobby ::Iskreno, filozofije sam se odrekao kao neprakticne nauke.
To je dobar nacin da izgubis puno vremena i da ulozis puno truda u nesto sto nece dogurati dalje od izdavanja knjige. Prakticne primene te knjige nikada nece biti.

Zato u jednom trenu i rekoh da filozofija jeste jedna golema “besmislica”, ali sa druge strane ona je naša potreba i nužnost. Cak i o tim praktičnim stvarima čovek filozofira - nema čoveka koji se nikada nije bavio filozofijom. Polazim od stava da svi mi ipak imamo urođenu sposobnost da mislimo i da, nezavisno od toga čime se bavimo, u nekim momentima svog života ipak postavljamo pitanja. Svojim poslednjim postom (a i ovim) si, čini mi se, upravo to i dokazao.


Moramo li filozofirati? Ako odgovorimo: da - onda je to da. Ako odgovorimo: ne - to je takođe da. Potrebno je filozofirati da bi se odgovorilo na pitanje moramo li filozofirati ili ne.
Aristotel


Citat:
Filozofija nije imala potragu za Bogom kao svrhu, vec teranje coveka da apstraktno razmislja, cime razvija sposobnost da razmislja i o stvarima koje ne moze opipati rukama.

Upravo ovo i predstavlja tu “potragu za Bogom”.
A što se, pak tiče pitanja koja filozofija sme, odnosno ne sme da postavlja, tu je jednostavno ne možemo postavljati granice. Neko jednom reče da je za filozofa svako pitanje koje uopšte može biti postavljeno filozofsko pitanje, a za ne-filozofa ne mora biti nijedno.
I da ponovim jos jednom, nisam imala na umu isključivo Boga kao pokretača ili, pak kao neku svemoguću supstanciju, kako je to formulisano u prethodnoj temi o bogu. Uzgred, slažem se da ju je možda trebalo drugačije formulisati.

Dubara ::dvocjevna pitanja....besmisleno....
S razlogom i nije besmisleno. Pretpostavila sam iznošenje sopstvenog shvatanja Boga i kritiku tuđih (recimo religijskih) shvatanja Boga.

Dubara ::Pa, baš me zanima odgovor na pitanje šta je na kraju beskonačnosti?

Sam pojam beskonačansti poriče bilo kakav kraj. Ne možemo tražiti kraj beskrajnog. Zapravo, teško da uopšte možemo misliti o beskonačnom, budući da smo čulima i razumom toliko ograničeni... Sad

@Helenska
Ako sam te dobro razumeo, ti uzimas Boga kao sinonim za svrhu postojanja, tj. ona pitanja koja sebi postavljamo i na njih nemamo odgovore, ti sve to skupljas pod jednu kapu i to nazivas Bogom, tj. rec Bog uzimas kao simbol za sva neodgovorena pitanja o svrsi postojanja?

Nije mi sada jasno da li raspravljamo o temama koje si pokrenula a kojih je zaista mnogo ili o tome da li vrijedi raspravljati o ovome?
Ako počnemo o mladohegelovskoj koncepciji aktiviteta subjektivne svijesti....odosmo na stoti kolosjek....zar nije tako?
Nebih da propagiram bilo što, nebih da pokolebam vjernike niti da ubjeđujem ateiste. Ako je majka Tereza posumnjala pred kraj svoga života u vjeru, u šta će sve sadašnji vjerski službenici da posumnjaju koristeći blagodeti interneta?
Ko god iz nas da govori: filozof ili tehničar konačne odgovore nećemo dobiti. Ima li još filozofa koji ne voze automobile? Mogu li pukim posmatranjem da odgonetnu koje čudo pokreće 16v motore? A?

bobby ::@Helenska
Ako sam te dobro razumeo, ti uzimas Boga kao sinonim za svrhu postojanja, tj. ona pitanja koja sebi postavljamo i na njih nemamo odgovore, ti sve to skupljas pod jednu kapu i to nazivas Bogom, tj. rec Bog uzimas kao simbol za sva neodgovorena pitanja o svrsi postojanja?

Otprilike, da, ako je istina svrha. Sve opisano je ustvari taj proces spoznaje Boga.

"Ako je istina svrha" - izgleda da covek vama filozofima treba da obajasni neke osnovne pojmove. Istina je merljiva velicina iz razloga sto postoje i druge vrednosti na istoj skali, recimo laz, ili opseg tipa "neistina".
Kod svih velicina su bitne referentne tacke, a nista manje bitno je i offset, tj. relativnost.
Ko kaze da ja nisam spoznao istinu?
Gde su referentne tacke koje kazuju da ono sto sam ja spoznao nije istina, tj. da na toj nekoj skali ima jos dosta podeoka do istine?

Nemoj sada da pokusas da mi uporedjujes vasu potragu za istinom sa limesima jer cu caskom da odradim dve aproksimacije Wink

Sustina sveta ili stvar po sebi? Ali, Helenska (nick ti je pretpostavljam etimoloski od Helena, Jelina) stvar po sebi i za sebe nije predmet covekove spoznaje. Ona moze da "postoji" u kognitivnoj ravni, tj. samo kao stvar za mene (vulgarno predstavljeni Kant). A "taj proces spoznaje boga" (u meni i svetu) me strasno podseca na Jungov put individuacije.

To mi je malo neprakticno sva pitanja bez odgovora trpati u jedan lonac i samo kroz njih tražiti istinu ili odgonetati svrhu postojanja. Zašto je Bog simbol pitanja na koja nema odgovora?
Šta ovdje nazivate istinom? Zar nije nepošteno proces spoznaje Boga tražiti samo kroz ta pitanja do istine? Gdje su tu laž, suze, krv... Ili je i to dio neodgovorenog? Ne kapiram, iako pokušavam da vas pratim bježite mi......
Helenska: To za beskonačnost je bilo zamka pitanje, potpuno očekivan odgovor. Rezonski.

@Dubara
Ako sam dobro skontao, Helenska se ovde samo posluzila terminom Bog u druge svrhe. Isto tako je mogla uzeti i bilo koji drugi termin za istu ovakvu temu.
Nije ovde uopste rec o religiji, i Bogu poznatom iz religija.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1389 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 4 sakrivenih i 1349 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Ageofloneliness, Aleksandar Tomić, Arahne, bladesu, celik, cifra, CikaKURE, d bos, Dannyboy, debeli, Dvojac005, Fabius, GandorCC, Georgius, hatman, ILGromovnik, kinez88, loon123, Luka Blažević, Lutvo_Redzepagic, Magistar78, mkukoleca, nenaddz, RiV, royst33, Skywhaler, SlaKoj, StefanopuloZ, stegonosa, Trpe Grozni, vathra, Vlada78, vladulns, zixmix, zziko