Ziveti sa invalidnoscu

22

Ziveti sa invalidnoscu

Cao draga moja nova drugarice i svi ostali :-)))

Da napisem par reci o sebi ... Sto se invalidnosti tice, rodjena sam sa teskom srcanom manom a posle sam nabacila i skoliozu koja je dovela skoro do potpune nepokretnosti, tako da brojim 2 komada lepih bolesti (sto nas narod kaze-od viska glava ne boli :-)))))) ). Pozitivna sam i volim takve ljude. Na bolesti sam se navikla od rodjenja pa nisam imala period promena i prilagodjavanja na novo stanje! Nekada sam bila mnogo bolje, pa onda mnoogoo gore a sad sam ok, guram, mogu da hodam po malo, disem nekako i ne dam se!

Bea me je fascinirala u emisiji o Gornjoj Trepci i morala sam da nekako stupim sa njom u kontakt!
Mislim da si divna Bea, vrlo iskrena, borbena i hrabra! Srecni su ljudi koji su sa tobom, ma sta oni mislili o tome!
Drago mi je sto uzivas na moru, to je za moj pojam pravi raj! Ja sam 99-01 zivela na moru i opet bih, da mogu. Plivaj sto vise, suncaj se kad smes i uzivaj u tisini i cistom vazduhu! Mnogo puta su mi te stvari pomogle da ozdravim!

Ja sam ovih dana u strasnoj frci oko spremanja za more, bicu i u Kotoru oko 7 dana pa se nadam da cemo se sresti i uzivo, jako bih volela! Trebala bih negde oko 5. da doputujem, samo da najdem karte za spavaci voz!

Ljubim te draga moja, bucni se jednom za mene dok ne dodjem, uzivaj i zadrzi taj duh koji imas jer nije spas u zdravom telu vec samo u zdravoj dusi!
Znas da ima stvari kojih se nikad ne bih odrekla u zivotu, cak ni u zamenu za zdravlje! Postoje vece i vecne stvari a ovo telo je samo prolazno vozilo, dato nam takvo da bi se nasa dusa sto vise razvila!

cmok
Tvoja Tia

@misice,
ja sam nalepnicu dobila preko udruzenja MS-a.Bila sam tada daleko od invalidnosti,ali sam se zamarala i kola su mi bila preko potrebna.Svuda sam vozila.Ne znam kakva je sada procedura.Bane ti je nesto odgovorio,ali svakako se raspitaj u MS drustvu.

@bane,
hvala na brzom postu.Ja i Bane se upoznasmo pre dva dana i on se brzo ukljucio na ovu temu.Njegov telefon sam jos u BG dobila od komsinice jer Bane koristi jedan novi lek za MS.Bane volela bih i da na HENDIJU malo pises o svemu,a i na tu temu...

@Marko,
bas mi je drago da se problem resiio.Sretno za ubuduće.

@Tia,
draga moja hvala ti na lepim recima.Divno je sto smo se srele za sad ovako kako neki kazu 'virtuelno' mada je ovo za mene sve jako stvarno.Mnogi ce ovo,a posebno nas Peca vrlo dobro razumeti.
Da nije ovoga neta mnoge nase srodne duse se ne bi u ovom zivotu srele.
Sretna sam sto me razumes i hvala Bogu na svim mojim za sada net prijateljima. procitala sam jos prosle godine knjigu:Bolest Bozja poseta.Tu se upravo dotiče tema ovog našeg 'plašta' tj.tela...Napisah vec ko zna kakvim bi se istinski nebitnim stvarima morala da se bavim da se ova moja caša ne isprazni do pola...
More i vreme je predivno.Sutra cu se dobro isplivati za tebe.To sve dok ne dođeš...Jedva čekam da te vidim.

Dragi moji,
danas bih vam pokazala prve slike.
Biće to Sveta Neđelja...
Postavicu slike bas danas drugog dana Nedelje Svih Svetih kada su svi pozvani na svetost.

U proslu nedelju,kada je bio crkveni praznik Duhovi-Trojice-Silazak Duha Svetoga na Apostole,bila sam na groblju i vrtu crkve Sveta Neđelja u Kamenarima.
Najuži deo Boko Kotorskog zaliva se nalazi između Lepetana(gde sam ja) i Kamenara,gde i saobraća trajekt,a time vozila skracuju put za 50-ak km koliko bi im trebalo kada bi isli celom Bokom kopnom od Lepetana do Kamenara.
U Kamenarima se nalazi pravoslavno ,a u Lepetanima katolicko groblje. Tako trajekt prevozi i povorke koje ispracaju umrle.Na poslednji put pravoslavci iz Lepetana,a tako i moja tetka koja je umrla 1997.g.,putuju u Kamenare.
Crkva nije bila otvorena te nedelje,pa nece biti slika iz unutrašnjosti crkve.Sluzba je sluzena u subotu kad su bile Zadusnice.

Dvoriste crkve je divno uređeno.Crkva se nalazi na brdašcu i iz predivnog vrta imate i divan pogled na more.
Posebno sam bila sretna kad sam videla završenu porodicnu grobnicu gde je moja tetka sahranjena.Dugo sam na to cekala...

Evo ulaza u crkveno dvorište Svete Neđelje.
Jasno se vidi znak srpstva:



Ulazimo u crkveno dvorište.U predivni zeleni,mirišljavi vrt...:














Pogledajte samo moj osmeh na licu...pa zar moze na takvom mestu biti drukcije?:



Crkva Sveta Neđelja:














Staza do crkve kroz vrt:



I na kraju pogled na moje plavo...more...Sednete,gledate kroz zelenilo veliko plavo...i sve miriše...:




Posle se vratim kući,malo hodam ispred kuce a cestom, koja jedino deli moje dvoriste od mora,prolazi kolona vozila-svatova.Čuju se sirene,a vijori se na čelu Srpska zastava...

Slike su zaista lepe, i bar u meni bude zelju da sto pre idem na odmor nego sto sedim u ovoj kancelariji.
Bane stvarno bi mogao da pises o tom novom leku da vidimo sta je to i kako deluje. Ja sam sada na inteferonu i lecim se bioenergijom trenutno mi se stanje stabilizovalo. Ali uvek treba sve probati i pokusati zato ako si raspolozen pisi.

Veliki pozdrav za sve, a narocito za beu koja tako deluje srecno i siri pozitivnu energiju oko sebe.

lek je fazi ispitivanja vec 12 god.to su inekcije zovu se lupx,ima ga na saitu pod imenom lupex,to je vrsta peptida prilicno je skupo zadovoljstvo,u srbiji ga prima jos jedna devojka iz uzuica koja mi je to preporucila,ja sam u pocetnoj fazi tek ga primam 30 dana inace se daje kao betainterferon potkozno,stupio sam u kotakt sa ljudima iz evrope koi su to primali pre mnogo god i super su neki su bili i u kolicima.ja bi trebao da osetim neko poboljsanje(ako bog da)te posle 60 dana po recima doktora iz nemacke.lek nema kontra indikacija kao pojedini lekovi za ms.puno pozdrava svima i glavu gore

Jao Bea kako ti zavidim ..... Smile)))))))
Nista necu da kazem sem
UZIVAJ UZIVAJ UZIVAJ!

Ljubi te tvoja Tia

@misica123,
pronađi preko googla ima nekoliko linkova o lupexu.Ja danas saljem linkove mom neurologu.Mene zanimaju pcele,LDN i Lupex i sa necim cu sigurno od jeseni probati kada se vratim iz banje.

@bane64,
pravi si drug!Brz si i jasan. Nadamo se tvom skorom zdravstvenom boljitku i drzimo palceve. Uskoro cu ja i nasu drugaricu iz Uzica malo pozvati da mi detaljnije prica...Za sad mi je samo njen muz rekao da je ona od Lupex-a bolje, a i meni je,kad sam je videla u banji,tako izgledala.Najvaznije je da lek nema stetna dejstva.Samo napred draga.Ona nema racunar,ali cim bude imala verujem da ce i oni ,supruznici sa MS-om, ovde pisati.Do tada cemo da pricamo,a ja i ti cemo,dragi moj,da pisemo...

@Tia73,
mila moja ,ma kakva zavist(naravno znam da je to bilo samo figurativno)...?Samo se malo strpi...I tebe ceka promena sredine.Vidis,mozda je stvar u tome kako ja sad gledam ovu moju polupunu casu...Recimo, prijatelj koji je u banji bio proletos kad i ja,rece za moju reportazicu o banji:lepa je reportaza,ali ja to tako nisam video...Da nisam bio tamo pomislio bih :bas divno mesto.Slusala si kad sam o banji pricala na radiu:amo sam fino, ali sasvim iscrpno pricala i o tamosnjim nedostacima. Eto ja sam,kako rece misica da sirim pozitivnu energiju,zelela osmeh na vasem licu...


Mili moji,
danas opet stavljam slicice i sigurna sam da ce vam se svideti...Lepoooo je ovde...Hvala ti Bože.

Bea na plaži.Zgodno mi je jer mi je plaza odmah ispred kuce,samo pređem cestu.Znaci sednem na plazu i uz pomoc udjem i izadjem iz cistog,bistrog mora.Ovde ima i dosta slatkovodnih izvora.Sumovito je i kvalitet vode je dobar.Komsija,na zalosta sada pokojni , profesor geografijeiz Skoplja, je svoje studente vodio po Boki i bas jos davno 60-ih godina izabrao Lepetane da tu sagradi kucu .Ovde gde je i vazdusna banja(sa Vrmca dolaze vazdusne struje),a i izvora ima dosta pa je voda cista(naravno desi se nekad da more nekad nesto donese..).Ja jos uvek jako dobro plivam.Nekada sam i za faks plivala sa devojkama koje su trenirale u Partizanu i Zvezdi. Ma da me vidite,rekli bi da sam u sjajnoj psihofizickoj snazi i kazu mi prijatelji da ja i nisam bolesna...
Ma rece mi jednom Nesli nesto na tu temu...Upravo je tako...Izgledam zdravije i aktivnije od mnogih koji su naizgled zdravi...Nesli,dugo te nismo culi...Bas bih volela da nam se javis...



Zgodan mi je i prilaz sa ceste na plazu.to je moj tata prosle godine napravio,a i plazu smo svi mi komsije pravili...sad mi je kao porucena.



i ja sam pomagala u sredjivanju plaze,a sad mi je dobro dosla...

Sa plaze gledam Svetu Neđelju(vidi se na vrhu brdasca u Kamenarima?i trajekte



Pogled na nebo iz hlada:




Pored bmene su naplazi i divni oleanderi i kaktus:




Gledam Verige(najuzi deo BokoKotorskog zaliva(uskoro cu o

Verigama,i ostrvima u Boki pisati i postaviti slike...Obilazila sam camcem ostrva...)






Jedan od ulaza na plazu. Ovde ,gde su camci,jos uvek tece jak izvor.Nekada je on i kao frizider sluzio...




Na brdu se vidi posečena suma.Neki biznsmeni kupise placeve da grade luksuzni hotel i marinu za strance,a samo unistise prirodu.Suma nije bas tako cesta u Boki.U proslosti se dosta sume seklo i zemlja se spirala pa su gole,stenovite uglavnom planine u Boki.

Vec je jedan to radio ovde isto blizu.Posekao sumu,brdo se odvalilo srusilo se na put i srusilo parapet uz more koji su jos Austrougari gradili i kuda prolazi cesta.Dobro da niko nije srradao.Šuma se sad malo obnavlja.Ma dobro je da nista tu ne prave...Ali zasto uništiše???Kao da oni znaju sta je prirodna lepota...Sve bi u staklo,plastiku i beton...

Gledam na brodove koji prolaze ...Idu u razgledanje divne Boke...






i slusam muziku...



Mili moji,kao sto vidite,malo sam se zeznula pa poslah tri poruke umesto jedne...Ali uporna sam ja...Bice jos slika...

Odoh sad da nesto pojedem,pa na plazu da me moje more leči.
Duva kod mene klima,ali moje more samo mene leči i osvežava...

Sve vas ljubi,voli i pozdravlja vasa Bea

Bea,Bea,al uživaš.Neka te ,a eto mene u avgustu blizu tebe,pa se vidimo.Puno poljubaca od Nace

I Bea ove sličke da okačiš na forum da i tamo uživaju u njima

Ne mogu da nađem na netu,ko želi da pogleda u beogradskom izdanju lista danas,od 7 jula,ima spisak jako puno društvenih i nevladinih organizacija koje se bave osobama sa invaliditetom a koje su dobile sredstva od grada Beograda.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1070 korisnika na forumu :: 55 registrovanih, 4 sakrivenih i 1011 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., adamantadv, bladesu, Bokiboks, ccoogg123, darkojbn, Dorcolac, drimer, dule10savic, Frunze, Gosha101980, goxsys, havoc995, ikan, Istman, ivan1973, Kandrbandrdzilo, karevski, Komentator, Kubovac, kybonacci, ladro, laki_bb, ljuba, MaksicZoran, Metanoja, mikrimaus, Mixelotti, nextyamb, nikoladim, nuke92, Oscar2, ozzy, panzerwaffe, procesor, randja26, S1Mk3, scimitar19, slonic_tonic, Smiljke, solic, sombrero, SR-3m, Stefan M, Stoilkovic, Tas011, Tvrtko I, uros, uruk, Vlad000, voja64, vukovi, YugoSlav, ZetaMan