MIXED MARTIAL ARTS - borilacki sport 21.veka

1

MIXED MARTIAL ARTS - borilacki sport 21.veka

offline
 • Pridružio: 08 Mar 2009
 • Poruke: 6

MIXED MARTIAL ARTS

MMA (Mixed Martial Arts) u našoj zemlji poznatiji kao Ultimate Fight (sto je u stvari naziv za najprestizniji sampionat ovog sporta), nesumnjivo je sport 21. veka koji osvaja citavu planetu!


EVOLUCIJA MMA BORACA

U ranim 1990-im dva stila su se izdvojila zbog svoje efikasnosti u MMA takmičenjima: brazilski jiu-jitsu i rvanje.

Jiu-jitsu borci su imali prednost, pošto rvači nisu posedovali znanje kojim bi ih pobedili u stojećem stavu ili na tlu. Međutim, kada su rvači počeli da treniraju i efikasno primenjuju udaračke tehnike, borci koji su radili čisti BJJ su naišli na poteškoće, jer ime je postajalo sve teže da borbu prenesu na tlo, dalje od svojih slabih tačaka u borbi u stojećem stavu. Ovo je bio prvi korak u evoluciji ka mešovitom treningu.Kikbokseri i bokseri su evoluirali na taj način što su svom arsenalu dodali rvačke tehnike. Ranije se nisu mogli nositi sa rvačima i BJJ borcima, pošto nisu uspevali da izbegnu obaranja, a na tlu nisu imali nikakvu odbranu. Nakon što su počeli da treniraju borbu na tlu, došlo je do iznenađenja, koja su pokazala da borci koji su specijalizovani za udaranje takođe mogu biti uspešni i u parteru.

Zbog svoje rane dominacije, borci brazilskog jiu-jitsua su bili poslednji koji su evoluirali. Ali, kada su svojim veštinama dodali rvanje, tajlandski boks i boks ponovo su postali opasni konkurentni.


FAZE MMA BORBE

Kao rezultat MMA borbi, način treniranja borilačkih veština i shvatanje efektivnosti različitih tehnika i strategija drastično se promenio. MMA je pokazala da postoje tri različite faze u ovakvom načinu borenja:

Borba u stojećem stavu
Klinč
Borba na tlu

Dok su se u prvim godinama nadmetanja, primenjivali različiti tradicionalni stilovi (od Sumo do karatea), konstantna evolucija sporta je eliminisala manje efikasne „čiste“ stilove, naročito zbog toga što su borci koji su se specijalizovali za određeni stil bili nemoćni u odbrani od drugih, njima nepoznatih tehnika.

Da bi bili uspešni u svim fazama borbe danas MMA borci treniraju veliki broj tehnika, koje su se pokazale najefikasnijim. Iako pokušavaju da nametnu svoj stil i način borbe, neizbežno je da se tokom meča nađu u raznim situacijama. Borac koji je navikao da se bori stojeći će verovatno biti oboren, a rvač će najverovatnije biti primoran da se bori na nogama pre nego što uspe da obori protivnika. MMA borac može trenirati određeni stil da bi povećao svoje sposobnosti. Tipični stilovi, poznati po svojoj efikasnosti, koji se treniraju pre MMA karijere, ili koji se individualno treniraju da bi se njima naročito ovladalo, klasifikovani su prema nivou i distanci vodjenja borbe:

Stojeći – kikboks, boks, kjokušin kai karate i tajlandski boks se treniraju da bi se poboljšao rad nogu, kao i udarci nogama, kolenima, pesnicama i laktovima.
Klinč – rvanje slobodnim stilom, rvanje grčko-rimskim stilom i džudo se treniraju da bi se pojačali klinčevi, obaranja i bacanja, dok se tajlandski boks vežba da bi se pojačao udarački aspekt u klinču.
Perter – brazilski jiu-jitsu, rvanje, džudo i sambo se treniraju da bi se naučile završnice, i da bi se uspešno odbranili od njih. Stilovi amaterskog rvanja se treniraju da bi se naučile pozicije fiksiranja protivnika u parteru.
Mnogi stilovi moraju biti pomalo izmenjeni da bi bili efikasniji u MMA sportu. Na primer, neke bokserske tehnika se ne mogu koristiti jer borca ostavljaju ranjivim za udarce nogama ili obaranja. Slično tome, džudo tehnike se moraju menjati zbog protivnika koji ne nose kimono. Zbog toga moderni MMA borci ne treniraju jedan određeni stil, već to čine u timovima ili sa trenerima koji su specijalizovani za MMA borbu. Pored toga što treniraju 3 određene faze borbe, oni uvežbavaju i kombinaciju ove tri faze. U pitanju je sasvim novi koncept koji povezuje ove tri zasebne faze borenja, kao i udaranje na tlu sa završnicama, tvreći tako jednu sasvim novu celinu.

Kondicioniranje, brzina i snaga su takođe veoma bitni aspekti treninga MMA boraca. U pitanju je fizički veoma zahtevan sport, i borci moraju biti u vrhunskoj formi da bi bili uspešni. Različiti stilovi borenja favorizuju različiti vid treninga. Na primer, snaga je obično vezana za borce na tlu, dok oni koji udaraju favorizuju brzinu. Svim borcima je izdržljivost veoma bitna, da bi bili efikasni tokom čitavog meča.

Srž modernog MMA, generalno sacinjavaju udaranje (boks, kick-box i muay thai), rvanje (slobodni stil, grčko-rimski i džudo) i borba u parteru (brazilski džiu-džicu i sambo). MMA je prvenstveno takmicarski sport, ali se moze trenirati i rekreativno, u kontrolisanim uslovima, bezbedno i bez povreda. Mogu ga trenitari podjednako i muskarci i zene.

Bilo bi zanimljivo da iznesete svoja misljanja i iskustva o ovom sportu. Da li ste pokusali da trenirate ili nameravate da pocnete?!Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Cigarette Smoking Man
 • Pridružio: 14 Feb 2005
 • Poruke: 9113
 • Gde živiš: Beograd

Posle fudbala, omiljeni su mi za gledanje borilački sportovi ali sam poprilični laik, neke stvari mi nisu jasne pa bih voleo da mi pojasniš ako imaš vremena.

Vidim da ima MMA, Pride, K1.. Koja je zapravo razlika? Da li su to turniri ili federacije ili šta već..? Koji je "najjači" ili "najprestižniji" od ova tri?
Vidim da se neki borci takmiče u sva tri pa me interesuje.

Inače, moj omiljeni borac je Buakaw por Pramuk. Ne znam da li on ima veze sa MMA, ako nema nadam se da se ne ljutiš što ulećem sa njim u ovu temu. Winkoffline
 • Pridružio: 08 Mar 2009
 • Poruke: 6

Ok je sto pitas, naravno da se ne ljutim. Tema i jeste da se raspravlja o ovoj vrsti sporta.

MMA ili Mixed Martial Arts je vestina, kao sto je napisano, a najprestizniji sampionat na svetu je UFC.

PRIDE je nekada bio poznatiji turnir od UFC, ali je propao. Radio se u Japanu i propao je zbog toga sto se otkrilo da Jakuze finansiraju ovo takmicenje. TV kuce su otkazale prenose i to je dovelo do slabljenja PRIDE... Kasnije ih je kupio njihov najveci konkurent UFC i vrlo brzo ugasio.

K-1 je drugaciji nacin borenja. Pramuk je izuzetan borac, ali on radi samo udaranje u stojecem stavu (za razliku od MMA).

Eto ukratko ti objasnih.

offline
 • Cigarette Smoking Man
 • Pridružio: 14 Feb 2005
 • Poruke: 9113
 • Gde živiš: Beograd

Hvala na objašnjenju. Wink

Jbg, sport je odavno veoma unosan biznis i samim tim to privlači ljude različitih "profesija". Nažalost je tako i zbog toga je osetan pad kvaliteta u svim sportovima.

Kao što rekoh, volim da gledam borilačke sportove ali samograničen na Eurosport i Sport klub i to kada uhvatim a baš bih voleo da se to malo češće prikazuje na našim kanalima. Ako želiš i ako imaš vremena, bilo bi lepo da baciš po neku informaciju s vremena na vreme ili neke zanimljivosti vezano za turnire ili borce. Verujem da ima još dosta ljudi koje to interesuje a koji, isto kao i ja, nisu dovoljno informisani i nemaju gde to da prate. Wink

offline
 • Pridružio: 08 Mar 2009
 • Poruke: 6

Nadam se da ce se priljuciti i ostali zaljubljenici ovog sport, pa ce pristizati vesti o elitnim takmicenjima sirom sveta. Ja sam dosta zauzet oko treniranja i vodjenja treninga u dva kluba. Uglavnom cu vas obavestavati o zbivanjima na domacoj MMA sceni i nastupu srpskih boraca u inostranstvu.

offline
 • Cigarette Smoking Man
 • Pridružio: 14 Feb 2005
 • Poruke: 9113
 • Gde živiš: Beograd

Iskreno, nadam se i ja. Svaka informacija je dobrodošla. Hvala svakako.. Wink

offline
 • Pridružio: 25 Sep 2008
 • Poruke: 4

Poštovani,

Imam veliko zadovoljstvo da vam predstavim osnivanje nove grupe Kaizen MMA Akademije koja ce poceti sa radom od Septembra.

Termini nove grupe:

Cetvrtak 20.30 - 22.00
Subota 12.00 - 13.30
Nedelja 15.00 - 16.30


Treneri nove grupe ce biti Aleksandar Milicevic i Stefan Božic. Ovde ih možete videti u akciji:

Aleksandar Milicevic (crvena kaciga) VS Miljan Jakšic
youtube.com/watch?v=SE5SrUrLfmI


Aleksandar Milicevic VS Nikola Minic

Prvi deo
youtube.com/watch?v=0eue4iB3fJ4

Drugi deo
youtube.com/watch?v=HV7jZkTC390&feature=related


Stefan Božic (crveni štitnici)
youtube.com/watch?v=OFYQfY6HwsE


Od Septembra uvodimo i novi sistem placanja i placanje ce se vršiti na 6 i 5 meseci. Ukoliko dode do povreda, sa lekarskim nalazom možete "zamrznuti" vaš status tako da vam necemo naplatiti period odsustva (ukoliko je 30 dana ili više). To znaci da ukoliko platite za 6 meseci treninga a potom odsustvujete zbog povrede recimo 2 meseca, u sledecoj sezoni ne placate za 5 meseci vec za 3 ili vam vracamo novac.

Septembar - Februar (6 meseci) - 18.000 dinara
Mart - Jul (5 meseci) - 15.000 dinara

U Augustu se nece raditi kao i nekoliko dana pre i posle Nove Godine.

Placanje za period od Septembra do Februara treba da se izvrši u prvih nekoliko treninga u Septembru mesecu.

01. Septembra u 18.30 u prostorijama Kaizen MMA Akademije: kaizenmma.com/kontakt.html ce se održati prezentacija i upis novih clanova (pod uslovom da se pre toga ne popune sva mesta sa ljudima sa liste cekanja) zato vam je najbolje da požurite i uplatite pre toga i osigurate vaše mesto u Kaizen-u.

Broj polaznika je ogranicen.

Ukoliko vas zanima kako izgleda trening u Kaizen-u na sajtu letnjeg kampa možete videti promo clip sa detaljima sa treninga: mmaletnjikamp.com

S obzirom da cu biti na odmoru od 20 - 25 Augusta, ukoliko želite tada da uplatite molim vas kontaktirajte Stefana Božica:

Stefan Božic
mob. 064/890-9119
e-mail: russianmartialart @ yahoo.comSve najbolje,


Mark Lajhner
Kaizen MMA Akademija
kaizenmma.com

offline
 • Pridružio: 08 Mar 2009
 • Poruke: 6

Napisano: 17 Avg 2009 13:38

Od 01.09.2009, na lokacijama Novi Beograd i Surcin, pocinje sa treninzima Secutor MMA & Grappling Beograd Akademije, u sportskoj sezoni 2009/10.


Akademija nudi sledece programe:

- Treninzi Mixed Martial Arts (kod nas poznatijeg po prestiznom takmicenju Ultimate Fight). Ovaj vid borenja mozete kod nas trenirati na svim nivoima, od amaterskog do profesionalnog. Izbor je prepusten vama.

youtube.com/watch?v=SE5SrUrLfmI

youtube.com/watch?v=0eue4iB3fJ4

youtube.com/watch?v=HV7jZ...eature=related- Grappling ili Brazilski Jiu-Jitsu bez kimona, je baza MMA borenja u parteru i on se kod nas trenira na vrhunskom nivou (Milicevic Aleksandar je vicesampion sveta u FILA asocijaciji, za proslu godinu). Ponovo vi birate nivo treniranja ( amaterski ili takmicartski).

Broj polaznika je ograničen i ukoliko želite da osigurate mesto prijavite se blagovremeno.

Sve informacije o terminima I lokacijama klubova mozete dobiti na :

063 314 552 ili na nasem sajtu mmabeograd.org.rs


Sportski pozdrav,


Jovan Milicevic, glavni instruktor Akademije

Dopuna: 10 Sep 2009 22:18

Zelim da obavestim sve stare ali i buduce clanove Secutor MMA & Grappling Beograd Akademije, da su u kompleksu Painball kluba Arena (Nehruova 51c, Novi Beograd) u toku radovi na novoj sali koja ce biti namenjena iskljucivo borilackim sportovima. Sala ce biti povrsine preko 150m2, pod tatamijem i sa adekvatnom opremom za udaracki deo MMA i naravno aklimatizovana.

Plan nase akademije je da u okviru sale napravimo i montazni ring. Takodje, imacemo nedeljno 6 termina po 1:30h treninga. Postojace grupa iskljucivo za MMA, ali i grupa u kojoj ce biti dat akcenat Grapplingu (bez bar jednog bazicnog sporta mislim da je MMA nezamisliv).

Secutor MMA klub na ovoj lokaciji (u sali od 120m2) radi od novembra 2008 i u proteklom periodu mozemo se pohvaliti dobrim rezultatima na amaterskoj MMA sceni, Grapplingu kao i velikim brojem clanova (preko 30)...

Sve zainteresovane blagovremeno cemo obavestiti o pocetku rada nove sale za borenje... Time cemo biti u mogucnosti da primimo znatno veci broj novih clanova (rekreativaca ili takmicara)

Dopuna: 04 Okt 2009 17:56

Grappling je jedan od segmenata MMA borbe - tacnije borbe u parteru.... 03.10.2009 U organizaciji Rvackog saveza Srbije odrzano je takmicenje SEBIAN OPEN 2009.

Preuzeto sa mmabeograd.org.rs

REZULTATI TAKMIČENJA:

Kategorija do 60kg
1. Miroslav Andrijašević (Constrictor)
2. Vukoje Stešević (Secutor)
3. Emil Beljulji (Beograd)
3. Milko Djukanović (Crvena Zvezda)

Kategorija do 66kg
1. Petra Marijanović (Hrvatska)
2. Nikola Mitrović (Secutor)
3. Vila Ahmed (BIH)
3. Nenad Dukić (Crvena Zvezda)

Kategorija do 74kg
1. Milićević Aleksandar (Secutor)
2. Ivica Jokopić (Hrvatska)
3. Edim Kajalić (Radnički)
3. Marko Gledić (Grepler)

Kategorija do 84kg
1. Huni Guile (Taurunum)
2. Nemanja Milošević (Constrictor)
3. Mladen Vukšić (CDS)
3. Luka Breberina (CDS)

Kategorija do 96kg
1. Spahović Tomislav (BIH)
2. Saša Vasiljević (Despot Stefan)
3. Boško Klencovljević (Grepling)
3. Konstantin Popović (Taurunum)

Kategorija 120kg
1. Srdjan Klisarić (Partizan)
2. Viktor Prlja (Lutador)
3. Lazar Mihailović (Despot Stefan)
4. Dražen Horgač (Hrvatska)

Ekipno plasman (prema osvojenim medaljama):
1. Secutor - 1 zlato - 2 srebro - 0 bronza
2. Hrvatska - 1 zlato - 1 srebro - 1 bronza
3. Constrictor - 1 zlato - 1 srebro - 0 bronza
4. Taurunum - 1 zlato - 0 srebro - 1 bronza
5. BIH - 1 zlato - 0 -srebro - 1 bronza
6. Partizan - 1 zlato - 0 srebro - 0 bronza
7. Despot Stefan - 0 zlato - 1 srebro - 1 bronza
8. Lutador - 0 zlato - 1 srebro - 0 bronza
9. CDS - 0 zlato - 0 srebro - 2 bronza
10. Crvena Zvezda - 0 zlato - 0 srebro - 2 bronza
11. Grapler - 0 zlato - 0 srebro - 2 bronza
12. Radnički - 0 zlato - 0 srebro - 1 bronza
13. Beograd - 0 zlato - 0 srebro - 1 bronza

Najbolji strani takičar
Spahović Tomislav (BIH)

Najbolji domaći Takmičar
Milićević Aleksandar (Secutor)


slike mozete pogledati na
mmabeograd.org.rs/1-IZMENE/2009/Ser...ling%202009.htm

Dopuna: 10 Okt 2009 17:37

01.10.2009. godne klubovi MMA SECUTOR TEAM & BJJK BEOGRAD GRAPPLING TEAM, poceli su sa radom u novoj sali u okviru PAINT BALL KOMPLEKSA "ARENA", na Novom Beogradu (Nehruova 51c, Novi Beograd- kod TC Piramida).

Sala je klimatizovana, sa fiksiranim strunjacama povrsine oko 160m2, sto nam pruza mogucnost visokokvalitenog vodjenja treninga.Treninzi su koncipirani u dve grupe:

1. GRUPA - Ovu grupu sacinjavaju MMA takmicari kao i napredniji MMA vezbaci. U okviru ovog termina zasebno radi BJJ-GRAPPLING, tj. sportisti koji iskljucivo rade Brazilski Jiu Jitsu - Grappling (sto podrazumeva borenje bez primene udaraca). Termini treniranja ove grupe su:
PONEDELJAK - SREDA - PETAK     19:30 - 21:00SALE I BOSKE


2. GRUPA - Ovu grupu sacinjavaju MMA pocetnici. U okviru ovog termina posebno se posvecuje paznja ucenju bazicnih tehnika svih komponenata MMA borenja (box, thai box, rvanje, BJJ-Grappling).
Termini treniranja ove grupe su:
PONEDELJAK - SREDA - PETAK     21:00 - 22:30Posebno zelio da naglasimo da se treninzi u okviru nase MMA&GRAPPLING AKADEMINE odvijaju u strogo kontrolisanim uslovima, bezbednim za svaki uzras sportista oba pola. Ovime su predupredjene povrede kao i izlaganje ekstremnim naporima vezbaca. Ukoliko ne zelite da se bavite profesionalno ovim sportovima, mocicete da nadjete svoj cilj treniranja na najbezbedniji nacin, bilo da se radi o psiho-fizickom usavrsavanju, redukciji ili povecanju telesne tezine itd.TAKMICARI imaju poseban tretman pa su samim tim izlozeni naporima visokog intenziteta, ali mali broj ljudi se opredeljuje za ovakav vide treniranja.

IZBOR JE NA VAMA! DODJITE I TRENIRAJTE U VRHUNSKIM USLOVIMA U NASOJ AKADEMIJI KOJA JE DEO SHOOTERS - shootersmma.com/ , JEDNE OD NAJVECIH SVETSKIH AKADEMIJA!

UPIS JE U TOKU!

Dopuna: 30 Okt 2009 0:57

JEDAN OD TRENINGA U KLUBU "MMA SECUTOR"

Trening uvek zapocinje laganim zagrevanjem da bi kasnije presao u napornije vezbe snage i koordinacije pokreta...

Nakon toga prelazi se na uvezbavanje tehnika, da bi se u drugoj polovini treninga radili kontrolisani sparinzi. Vezbaci sami biraju da li ce dalje sparingovati Grappling ili MMA, u okviru istog treninga...

GRAPPLING SPARING:


MMA SPARING:

Na kraju treninga rade se vezbe za stomak i ledja, nakon cega sledi istezanje i opustanje...

SVAKOME KO ZELI DA ISPROBA NAS NACIN TRENIRANJA DOZVOLJAVAMO JEDAN TRENING BESPALTO. NAKON TOGA ODLUCITE SE SAMI !

Dopuna: 25 Nov 2009 0:17

FILA Otvoreno prvenstvo Mađarske u Grapplingu 2009.U Budimpešti, 21.11.2009. održano je "Prvo otvoreno prvenstvo Mađarske u Grappling-u" , pod okriljem svetske rvačke federacije FILA.

Veoma dobro organizovano međunarodno takmičenje, na kojem je učestvovalo 11 zemalja. Srbiju je predstavljala mala ekipa, od dva takmičara.

Članovi tima su bili:

1. Aleksandar Milićević - kategorija do 66 kg
2. Srđan Klisarić - kategorija 120kg

Koliko članova - toliko i medalja, bio bi najkraći izveštaj!

 Aleksandar Milićević je osvojio 1. mesto u kategoriji do 66kg.

U prvom kolu protivnik mu je bio veoma dobar hrvatski takmičarem - Petar Mrazović. Aleksandar je pobedio ubedljivom poneskom razlikom, ali za mladog Hrvata još će se čuti jer je pokazao da je već sada dobar borac.

U polufinalu Aleksandar je imao i najtežeg protivnika. To je bio prošlogodišnji FILA vicešampion sveta Španac - Zapater Jose "Titin". Odlična borba, Španac obara Aleksandra na double leg, pokušava da prođe gard. Ne uspeva u tome i upada u pokušaj triangla. Titin uspešno izlazi, ali opet ne uspeva da prođe gard i vrlo brzo Aleksandar mu ponovo plasira pokušaj trinagla iz garda. Tokom dalje borbe, Aleksandar dolazi u mount i dalje pokušavajući da završi triangl. Nakon žestoke borbe -sledi završnica. Titin predaje, ali sudija to ne vidi, a Aleksandar ga ne pušta. Srećom sudija je prekinuo na vreme. Španac je malo ljut, ali sportski čestita...Inače Zapater Jose "Titin" je jedan od poznatijih španskim MMA boraca. Radi za M-1


Finalnu borbu Aleksandar radi sa Mađarem - Marton Tamasom (koji je u četvrtfinalu pobedio Rumuna - Serafim Stefanova, a u finalu giljotinom onesvestio Španca - Civena Jevar Albert, pa su ga vraćali iz "zemlje snova"). Marton Tomas je već jednom gubio od Aleksandra pre par godina u Novom Sadu. Tomas je dosta napredovao tokom ovih godina. Ipak ishod je bio isti kao i pre. Pobeda Aleksandra , sredinom runde, završnicom - leg lock.

 


Srđan Klisarić je osvojio 2. mesto u apsolutnoj kategoriji.

Do finala je pobedio - Rumuna, Švajcarca i Hrvata. Borbu u finalu je izgubio od mađarskog takmičara.offline
 • Pridružio: 21 Jul 2009
 • Poruke: 5
 • Gde živiš: Gorobilje

Ja bih rekao da se radi o Jeet kune do-u... Uzmes potrebno i ono sto funkcionise, ne razmisljajuci odakle je...

offline
 • Pridružio: 08 Mar 2009
 • Poruke: 6Na "World Professional Jiu-Jitsu Cup Abu Dhabi 2010 - North America" - Boca Raton, FL, USA, kao član Pablo Popovitch Team, Aleksandar Milićević osvojio je dve medalje:

I mesto u kategoriji -73kg
II mesto u apsolutnoj kategoriji

Imao je ukupno 8 borbi. Ostale detalje kao i fotografije objavićemo naknadno...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 759 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 14 sakrivenih i 703 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Alibaba1981, Bubimir, cemix, darkangel, darkstar101, dragoljub11987, FOX, galijot, Georgius, indja, ivica976, JOntra, kairos, krkalon, kybonacci, laurusri, Lieutenant, mercedesamg, Mercury, milimoj, Mixelotti, Nemanja.M, pceklic, procesor, promajauglavi, Ripanjac, Romibrat, S2M, sabros, sakota79, Sale1423, Smd, Stoilkovic, t84dar, theNedjeljko, Van, vathra, Vatrogasaccc, Vlada1389, zdrebac, zhuki8