Doneta odluka o cenama zakupa Telenora i Telekoma

1

Doneta odluka o cenama zakupa Telenora i Telekoma

offline
 • Pridružio: 15 Feb 2010
 • Poruke: 88
 • Gde živiš: Kragujevac

Citat:Telekomu naknada za korisnika 38,2 evra


BEOGRAD – Kompanija Telenor moraće da plati Telekomu Srbije jednokratnu naknadu za infrastrukturu od 38,2 evra za svakog preuzetog korisnika fiksne telefonije, navodi se u odluci Republičke agencije za telekomunikacije Srbije (Ratel).

Prema odluci o cenama zakupa infrastrukture za fiksnu telefoniju, objavljenoj na internet sajtu Ratela, Telenor će plaćati i dodatnih 6,28 evra mesečno po pristupnoj liniji ukoliko pruža i usluge telefonije i interneta.

Mesečna naknada ukoliko kompanija preuzima samo internet pristup iznosiće 2,49 evra po liniji, precizira se u odluci dostavljenoj 7. juna Telekomu i Telenoru.

Zakup optičkih vlakana na 15 godina koštaće Telenor 2,5 evra po metru za međugradsku telekomunikacionu infrastrukturu, uz godišnju naknadu za održavanje u iznosu od 2,5 odsto od te jednokratne naknade, navodi se u odluci.

Kako se dodaje, naknada za zakup optičkih vlakana u lokalnoj infrastrukturi tokom 15 godina iznosi 3,33 evra po metru, dok je naknada za održavanje 3,33 odsto od naknade godišnje.

Odlukom Ratela nije predviđen virtuelni zakup optičkih vlakana, odnosno zakup po kojem bi telekomunikacionu infrastrukturu istovremeno koristile kompanije.

Cena zakupa telekomunikacione kanalizacije, odnosno polaganja optičkih kablova u cevi Telekoma Srbije iznosiće 0,09 evra po metru mesečno.

Telekomunikacione kompanije će plaćati i naknadu za lokalni poziv između mreža od 0,21 dinar po minutu u vreme skupljeg saobraćaja i 0,11 dinara po minutu u vreme jeftinog saobraćaja.

Naknada za međugradski poziv u jednoj zoni biće 0,68 dinara po minutu u vreme skupljeg saobraćaja i 0,34 dinara u vreme jeftinijeg saobraćaja, dok će naknada za međugradski poziv preko dve zone biti 0,82 dinara po minutu u vreme skupljeg saobraćaja i 0,41 dinar u vreme jeftinijeg saobraćaja.

Jeftini saobraćaj je za pozive od 7.00 do 15.00 i od 17.00 do 21.00 radnim danima i subotom, dok je jeftiniji saobraćaj za pozive radnim danima od 15.00 do 17.00 i od 21.00 do 7.00 sati, subotom od 15.00 do 17.00 i od 21.00 do ponedeljka u 7.00 i u dane državnih praznika.

Telenor će plaćati i mesečnu naknadu od 150 evra za svako mesto, odnosno centralu ili objekat Telekoma Srbije u koji bude smestio sopstvenu opremu, navodi se u odluci Ratela.

Prema zakonskim propisima, Ratel donosi odluku o korišćenju infrastrukture pošto nisu uspeli direktni pregovori Telenora i Telekoma.

Telekom Srbije i Telenor imaju rok od 30 dana da urede međusobne odnose, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Kompanija Telenor, koja već pruža usluge mobilne telefonije u Srbiji, dobila je polovinom februara i licencu za fiksnu telefoniju, čime je ukinut monopol državne kompanije Telekom Srbije.

Prema uslovima licence koju je Telenor platio milion evra, rok za početak pružanja usluga fiksne telefonije i ADSL interneta je 12 meseci.


politika.rs/rubrike/vesti-dana/Telekomu.....ra.lt.htmlRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Spy
 • Pridružio: 21 Jul 2007
 • Poruke: 9424
 • Gde živiš: Kako kad

Danas objavljena odluka Ratela o cenama zakupa. Po nekom mom vidjenju ovo je skandalozno, tragicno skandalozno. Ne da nece uticati na poboljsanje kvaliteta usluge i obaranje cena, nego ce cene podici, odnosno bukvalno su nametnuli podizanje cena. Trzisna ekonomija? Fer odnos izmedju konkurenata? Konkurencija uopste? To su samo misaone imenice danas u Srbiji, nazalost. Tragicno, nema sta.

Cene? Evo nekih:

Ukoliko preuzme korisnika od Telekoma, Telenor ce morati istom da plati 38.2 evra. To znaci da nije moja slobodna volja gde cu da otvorim nalog i kod koga cu da imam broj. Odnosno jeste, ali Telenor ce za mene morati da plati skoro 40 evra Telekomu, tako da od jeftinog pristupa novoj infrastrukturi nema nista, odmah pre nego sto je ona i krenula da radi. Trzisno i posteno nema sta. Zar to nije diskriminacija i favorizovanje jednog od ucesnika u trci? Ako zelim da promenim broj mobilnog ja cu ga promeniti, pa makar imao i ugovor ( isplatim i gotovo ), niko nikome nema sta da placa, to je stvar ponude i kvaliteta usluge. Cega se plase? Usluge i njenog kvaliteta? Cena sa kojima ce izaci Telenor? Ne razumem.

Dalje, Telenor ce morati da plati 6,28 evra mesecno po svakom korisniku, ako on ima telefon i internet. To je tek skandalnozno. To znaci da osnovni paket, minimalni, nema sanse da bude manji nego duplo vise od toga, posto ce svi ti nameti da se svale na krajnjeg kupca usluge. Znaci ako moramo Telekomu da placamo pretplatu, jer je tako zakonom propisano ( a i dobro je za finansije kompanije ), a Telenor tu pretplatu ne mora da uvede, da bi se osiguralo da ne dodje do masovnog egzodusa korisnika od Telekoma ka Telenoru, za svaki slucaj je uvedena ( u ovolikom iznosu ) ova stavka. Zanima me samo koliko Telekom placa te iste vodove i koliko on placa drzavi po korisniku? Jednostavno konkurenciji nije dozvoljeno da samostalo formira cenovni bilans, nego ce morati prvo da plati onoliko koliko se placa sadasnje pokrivanje gubitaka Telekoma.

Dalje uredjene su cene zakupa vodova, sto je po meni OK i medjusobno tarifiranje izmedju mreza. To nije toliko strasno. Prve dve stavke to jesu.

Znaci Ratel je ovom odlukom rekao "Telenor radite slobodno, ali prvo mi da zastitimo Telekom kao belog medveda, a ako sve vam posle isplati vi radite ... ". Pod ovakvim uslovima, Telenor nema nikakve sanse da bude konkurentan sa cenama Telekomu niti ima uslove za bilo kakav fer odnos i posten rad. Bas me zivo zanima, da li bi Ratel ovako postupio da je i Telekom privatna kompanija.

Videcemo sta ce biti, ali ni jedna opcija nije ne moguca.

Vesti i izvora ima koliko hocete, svi mediji su pisali o tome, recimo Ratel:

http://registar.ratel.rs/cyr/filestore/?filestore=6&id=848offline
 • Pridružio: 09 Jan 2006
 • Poruke: 1882
 • Gde živiš: Beograd

Pitaš koliko plaća Telekom za korišćenje infrastrukture. Pa navede je na nekoliko mesta pre: ništa ili ti zip ili ti brojem 0 ... I to gledano u dinarima, eurima, bivšim i još uvek važećim markama (bar u Nemačkoj), dolarima (bilo SAD ili onim petro) ...

Zašto je tako, pa .... Vlasnik Telekoma nije država, bar po papirima, tačnije ne direktno. Vlasnik 80% Telekoma je PTT. A PTT je ... Pa jeste državni ali nije javno peduzeće. On obuhvata i Poštu, Poštansku štedionicu, ima ovo vlasništvo Telekoma na sebi, on je vlasnik većine objekata koje danas koristi Telekom i infrastrukture ... Što nije javno preduzeće? Pa verovatno što bi tada moralo da se pokaže kako radi i gde idu pare, ovako, sve prvo ode u državnu kasu (ili većina), pa uzme ko hoće, ostatak, niko ne kontroliše jer je neregulisan položaj firme, pa dok regulišu ... Ne mogu da je privatizuju jer je to sistem koji mora da postoji (dakle, pošta), preko pomenute Štedionice idu angro penzija i plata zaposlenih, dakle, ogromne pare, ona je jedini preostali koliko toliko dobar adut da se ostale banke drže koliko toliko na uzici, dakle, jedini deo koji se može smatrati regulatorom socijalnog mira. I ta neregulisana situacija je onaj deo koji koristi i država i Telekom da bi napravili ovu papazjaniju od zakona i odluka.

Rezultat svega: Uzet je cenovnik Telekoma i na bazi njega je napravljena odluka da bi Telekomu podigli cenu pre prodaje. Posle će neko da se seti gore stornirane tužbe za protivzakonito korišćenje infrastrukture pa će je vratiti vlasniku a pošto trebaju pare, telekom će plaćati ono što i Telenor danas, minus onaj deo oko onih 38 € jer to de facto i prodajemo, korinike. Čega se plaše? Pa ono što im daju oni spolja koji sve ovo znaju je njima malo, pa bi da na ovakav način dođu do još para.

Da li Telenor treba da bude konkurentan? Jok, on je tu da bi zamazao oči za sada. Jedino pitanje je da li će on to da prihvati ili da kaže more ... Ko će platiti cenu? Mi, jer ako pogledam ovo, i razmislim šta će da urade ovi naši iz Telekoma, prvo će početi da kukaju kako se sada vidi da je mala cena impulsa, mala cena ovoga, onoga, kako oni gube odlukom Ratela o cenama koje važe danas, kako je pretplata mala, kako im jadne plate i standard.... pa će vlada uredbom (pošto dolazi novi zakon i raspuštamo sadašnji sastav Ratela, a do novog nas deli posle toga jedno 7-8 meseci) doneti odluku o povećanju cena ... Voleo bi da nisam u pravu, ali kako sve ovo ide i kojim pravcem zadnjih godina, mislim da je ovo scenario koji nas čeka.

offline
 • Pridružio: 02 Jan 2008
 • Poruke: 2167

Po ovome,meni se cini da se Telenoru vise isplati da ne bude drugi operater nego da bude po ovim cenama...Telekom za sve nasao cenu cak i za preuzimanje korisnika Very Happy

ispravite me ako gresim...

offline
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 3271

Oduzeti Telekomu pravo da upravlja i naplacuje koriscenje infrastrukture fiksne telefonije i mozemo se nadati nekom napretku.

offline
 • Pridružio: 21 Feb 2008
 • Poruke: 54

Polako ničija nije gorela do zore ,pa neće ni Telekom večno,odvojite infrastrukturu od Telekoma ,i tada će te videti koliko Telekom vredi i koliki deo tržišta će da zauzme ,dok se god infrastruktura neodvoji od Telekoma nećemo imati liberalizaciju tržišta, može da dođe i 15 operatera ali će paraziti državni uvek gledati da zaštite Telekom ,i zato imamo najskuplji i najsporiji internet u evropi

offline
 • Pridružio: 09 Jan 2006
 • Poruke: 1882
 • Gde živiš: Beograd

Koliko će Telekom da vredi bez infrastrukture? Isto ko i sa njom, iskreno. Svaki put kad ej na tržištu dolazilo do liberizacije, i godinama posle nje je onaj prvi igrač na tržištu imao bar 70% tržišta u rukama. Nije kupcu bitna infrastruktura koliko pristup korisniku od koga naplaćuje pare.

Infrestruktura je bitna nama. Ona je naš zalog da neće biti ovde situacija kao u okolnim zemljama gde je prolazilo i 10 godina d momenta kupovine državnih operatera do početka nekog koliko toliko ulaganja i normalizacije stanja. Ona nama daje mogućnost da se relativno lako uvedu u igru i drugi igrači. Daje nam mogućnost da se ne dešava ova situacija koja se dešava danas, da Telekom napravi troškovnik po kome imaš i cenu preuzimanja korisnika, i da taj cenovnik de facto mora da se prihvati jer Telekom danas de facto kontroliše infrastrukturu i može da ucenjuje. Njihov troškovnik je jedini relevantan koji postoji. Da je infrastruktura na PTTu cela ova farsa bi bila lako rešiva.

offline
 • Pridružio: 21 Feb 2008
 • Poruke: 54

Džabe mi kukamo ,i kada budu prodali Telekom ,prodaće ga sa infrastrukturom ,tako da će operater koji kupi Telekom da ostavaruje profit od iznajmljivanje infrastrukture po njegovim uslovima,nećemo mi liberalizaciju ni doćekati

offline
 • Peca  Male
 • Glavni Administrator
 • Predrag Damnjanović
 • SysAdmin i programer
 • Pridružio: 17 Apr 2003
 • Poruke: 23203
 • Gde živiš: Niš

Telenor tužio Ratel zbog visokih naknada

Kompanija Telenor podnela je danas Upravnom sudu tužbu protiv Republičke agencije za telekomunikacije zbog diskriminatorske i previsoke naknade za pozive iz mobilnemreže te kompanije u fiksnu mrežu Telekoma Srbije.

http://www.vesti.rs/Drustvo/Telenor-tuzio-Ratel-zbog-visokih-naknada-4.html

offline
 • Spy
 • Pridružio: 21 Jul 2007
 • Poruke: 9424
 • Gde živiš: Kako kad

Procitah danas u medijima. Bilo je za ocekivati, ako stvarno posteno govorimo, preterali su sa cenama da nema dalje. Ali iskreno mislim da je od suda slaba vajda, sve je to isto.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 584 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 0 sakrivenih i 579 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Botovac, gorantrojka, ILGromovnik, laki123rambo, vrlenija