Šta je bolje Kablovski internet ili ADSL ?

2

Šta je bolje Kablovski internet ili ADSL ?

offline
  • Pridružio: 12 Mar 2005
  • Poruke: 277
  • Gde živiš: Novi Sad

Već imam kablovski uplaćen za još nekih 10-tak dana tako da se nadam da ce u istom roku da me i ukljuce preko ADSL-a.Nadam se da neću zažaliti prelaskom sa SBB kablovskog na Neobee ADSL.Uostalom videćemo.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 15 Okt 2005
  • Poruke: 1235
  • Gde živiš: Shta je bilo?!

moj savet je jablovski internet. Doduse ne znam kako ide sve to preko kablovkosg ali ni malo nisam zadovoljan sa adsl-om, kod eunet-a sam. Imam 256 flat. Ali vrlo cesto se desava da nece da mi otvara web stranice, jednostavno "pukne" konekcija. A kada pozovem tehnicku podrsku, kazu mi uvek isto "linija je losa". Podneo sam zahtev za kablovski internet i mislim da je pozudaniji od adsl-a.



offline
  • dancer 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 28 Mar 2005
  • Poruke: 29

Ja imam ADSL i mogu ti reci da fenomenalno radi. Otkako su presli na PPPoE nijedan jedini put u zadnja 2 meseca se nije prekinula veza.

Sto se tice EUnet-a na i mom drugaru strasno lose radi, a citao sam i na drugim forumima da se ljudi dosta zale na njih.

offline
  • Pridružio: 20 Apr 2003
  • Poruke: 2416
  • Gde živiš: NS

meni je jednom pukla veza, nista strasno. ince super radi i zadovoljna sam. viva la adsl Smile

offline
  • igort 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 01 Maj 2005
  • Poruke: 13

Koristim PTT KDS kablovski net i prezadovoljan sam. Brzina je flat 256/128 kbps, cena 2000 dinara mesecno. Konkretno internet koristim prvenstveno za VoIP, tj. Skype, i to za audio-video konferenciju sa sagovornikom u USA. Prezadovoljan sam kako mi Skype radi, bez ikakvog dilej-a, seckanja ili bilo kojih problema i to sa koriscenjem i web kamere. Ja jos nisam nasao aDSL u Beogradu koji je jeftiniji od ovih 2000 dinara za 128kbps upload flat, cak je i najjeftiniji aDSL paket sa 128kbps upload-om skuplji za nekih 1000 dinara u proseku od onoga sto sada placam za kablovski sto je znacajna razlika mesecno (tek godisnje kad sracunam). Ono sto je po meni prednost kablovskog neta (barem ovog sto ja koristim) i aDSL-a (pricajuci sa ljudima koji imaju aDSL) je u tome sto kod kablovskog neta NEOPADA protok kao kod aDSL-a, i kod kablovskog neta NEPOSTOJI agregacija kao kod aDSL-a koja nije uopste zanemraljiva (mada se agregacija javlja kod nas u Sbiji, dok recimo moj sagovornik u USA uopste nema agregaciju, a isto koristi aDSL mada u USA). Znaci kod kablovskog neta mereci svoj realni internet protok, ja uvek imam cak za niansu VECI protok od deklarisanog, a recimo SVI aDSL korisnici imaju znacajno manji upload i download protok od deklarisanog sto se vrlo lako moze proveriti mereci realnu brzinu. Ja znam dosta ljudi koji koriste aDSL brzine 512/128 kbps i kojima Skype pravi probleme cak i kada nekoriste web kameru za video razgovor sto je za njihovu brzinu neprihvatljivo, ali je tako. Naravno ne svi, ali ima dosta ljudi koji se zale na smanjenje protoka kod aDSL-a, a to se pogotovu vidi kod koriscenja VoIP programa ili programa za audio-video konferenciju. E sad, onome koji koristi samo download, njemu ce verovatno biti bolji aDSL, mada i znatno skuplji od kablovskog interneta.
Sve u svemu po meni najbolji odnos upload-a i download-a po ceni je ipak kablovski internet, a ne aDSL koji je skuplji, a ima dosta mana u odnosu na kablovski...

Odlucite sami, a korisni linkovi za proveru REALNE, a ne deklarisane brzine su:

speedcheck.arcor.de/

i

speakeasy.net/speedtest/


Pa ako zelite slobodno potpuno besplatno mozete proveriti vasu upload i download brzinu, i uporediti je sa deklarisanom brzinom koju ste dobili od vaseg ISPa. Eto razloga da se zalite Vasem ISP-u ako rezultati budu (znacajno) manji od deklarisanih koji ste potpisali u ugovoru. Mada Vas ISP ce da se vadi na nekog 3-ceg (kod aDSL-a verovatno na Telekom) i ono cuveno: Da je do mene, ja bih vam dao, ali to je do nekog 3-ceg... Kako nas narod kaze: 100 babica kilava deca...

offline
  • SVITAC 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 28 Apr 2003
  • Poruke: 5919
  • Gde živiš: Beograd

igort :: ja uvek imam cak za niansu VECI protok od deklarisanog, a recimo SVI aDSL korisnici imaju znacajno manji upload i download protok od deklarisanog sto se vrlo lako moze proveriti mereci realnu brzinu.

Eto da te upoznam da ipak nisu SVI korisnici aDSL'a sa značajno manjim ... itd .. a pored toga nisam osetio za ovih 12 meseci ni tu famoznu agregaciju.

offline
  • Pridružio: 16 Jun 2005
  • Poruke: 2392
  • Gde živiš: Beograd

@Crown

Sumnjam da upozaravaju za 10-20 GB

kada se izracuna ti teoretski mozes sa flat 256 da skines mesecno oko 75 GB (malo manje), IMHO ta granica je verovatno nekih 30+ GB, mozda i vise.

offline
  • Pridružio: 10 Dec 2004
  • Poruke: 658

SBB ima jednu veliku prednost lokalni DC++
Znaci koga to interesuje moze lepo da prodje i sa najjeftinijim paketom ( samo da nije light) , znaci 128 ili 256 paket za net i 512/512 lokal za skidanje kojecega Wink

offline
  • igort 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 01 Maj 2005
  • Poruke: 13

SVITAC ::
Eto da te upoznam da ipak nisu SVI korisnici aDSL'a sa značajno manjim ... itd .. a pored toga nisam osetio za ovih 12 meseci ni tu famoznu agregaciju.


OK, sigurno je da ima i aDSL korisnika kojima je sve kako bi trebalo (da je svima), mada si ti prvi za koga ja znam koji kaze da nema takve probleme, barem ja nisam to do sada cuo da postoji, ali eto ziv si primer da je tako. Ja licno nepoznajem ni 1-og da ima pun protok koji mu je deklarisan, a vecini cak protok i varira, tj. svermena na vreme protok opada. Znaci ima svakavih slucajeva, ali je za sada stanje takvo (kolko ja znam) da se ogromna vecina ljudi zali da nedobija deklarisan konstantan protok, a da su download i upload brzine manje do deklarisanih. Ajde slobodno postuj kod kog si provajdera, koji "paket" i gde (otpilike) zivis da ljudi znaju da recimo tu nema problema... Napominjem da je sve ovo bitno ako se koristi VoIP i ako je bitno da se podaci prenose u real-time vremenu da nebi dolazilo do dileja, tj. kasnjenja i seckanja u slici i govoru. To isto vazi i za igranje igrica preko neta...
Da koristim samo download, ja bih u mom slucaju mozda i uzeo aDSL jer on pruza u svakom slucaju vece download brzine (za fizicka lica), jer recimo kod PTTa nije moguce uzeti skuplji i bolji paket od ovog sto ja koristim, sto je malo suludo, jer kablovski net ima veci propusni opseg nego aDSL tehnologija, e sad sto ISP nepruza vece brzine, to je sad takva ponuda, da nekazem monopol na kablovski net... kod aDSL-a mozete vrlo lako da promenite ISP, dok kod kablovskog neta nemate da birate... To je mozda prednost aDSL-a za neku buducnost jer postoji konkurencija...
Sve u svemu drago mi je da ima i ljudi kojima aDSL savrseno radi... Very Happy

offline
  • rumKe 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 15 Feb 2006
  • Poruke: 6
  • Gde živiš: Split

evo ovako,

imam adsl več skoro godinu dana i jedini kvar koji sam imao zo je jer sam prerezao usb kabel koji vodi od modema do komp-a ( to je bilo namjerno)
e sad:
neznan kako je kod vas u srbiji ali u hrvatskoj je stanje sljedeće:

ja isto imam adsl 512/128 kbps i to košta mjesečno 60 kuna (9 EUR)

plus 20 kuna (3 EUR) naknade za promet od 512 MB, ako se prekorači to za 50% tj. ako skineš više od 512+256= 768MB plačaš dodatnih 20 kuna (3 EUR).

normalno ima i večih brzina, što znači i večih cijena, a što se ograničenja tiče več sam gore naveo mjesečne cijene za 512 MB

2 GB 138 kuna ( cca 19 EUR)
.
.
.
.
flatrate 450 kuna (60 EUR) mjesečno

a što se tiće kabelskog interneta nije se baš proslavia jer je dosta skup

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 402 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 2 sakrivenih i 373 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Andrija357, arsa, Botovac, cenejac111, CrazyDiablo, Dr Brumble, Drug pukovnik, ekser222, goxin, HrcAk47, ikan, ivan979, Jovan Nenad, Kaplar2, kreza, mercedesamg, Mercury, Mixelotti, mrvica78, nenad81, ObelixSRB, ozzy, proka89, vathra, Vlad000, vlvl, yrraf